default-image

Πόσο κοστίζει να πινουμε τελικά νερό ;

Κρήτη
Πόσο κοστίζει να πινουμε τελικά νερό ;

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

Μια περιουσία - που ειδικά σε τέτοιες εποχές δεν "περισσεύει" σε κανέναν - χρειάζεται να δαπανήσει κάθε χρόνο μια οικογένεια για να καλύψει τις ανάγκες της σε εμφιαλωμένο νερό. Το οικονομικό όμως δεν είναι το μόνο κόστος που αντιμετωπίζουν τα περισσότερα νοικοκυριά στην Κρήτη στο νερό. Εκτός από τη μεγάλη ταλαιπωρία των κατοίκων, προκύπτουν και ζητήματα για το ίδιο το περιβάλλον, αφού αυτά τα μπουκάλια μόλις αδειάσουν καταλήγουν στα σκουπίδια, έστω και στην ανακύκλωση.

Μπορεί ο δημότης μιας πόλης σαν το Ηράκλειο, για παράδειγμα, να απαλλαγεί από αυτό το βάρος, έχοντας καθαρό νερό στη βρύση του; Η "Νέα Κρήτη" επιχειρεί σήμερα να δώσει απαντήσεις γύρω από τα ζητήματα αυτά, που σίγουρα μας αφορούν όλους, αφού χωρίς το αγαθό του νερού δεν μπορεί να υπάρξει ζωή!

Η Ένωση Καταναλωτών Ν. Ηρακλείου, διά στόματος του προέδρου της Νίκου Τζανάκη, που και ως πνευμονολόγος που είναι ο ίδιος έχει σημαντικά στοιχεία να μας δώσει και ως προς τα θέματα της υγιεινής του νερού, ενημέρωσε τη "Ν. Κρήτη" χθες ότι το ετήσιο κόστος για μια τετραμελή οικογένεια από την αγορά του εμφιαλωμένου νερού κυμαίνεται από 500 έως 700 ευρώ. Και φτάνει μέχρι και τα 1.500 ευρώ για τα νοικοκυριά εκείνα που αποφασίζουν να χρησιμοποιήσουν το εμφιαλωμένο νερό και για τις ανάγκες του μαγειρέματος.

Στο ερώτημά μας αν είναι απαραίτητο το εμφιαλωμένο νερό και για το μαγείρεμα σε περίπτωση που το νερό της βρύσης δεν είναι κατάλληλο για τις ανθρώπινες ανάγκες, ο Νίκος Τζανάκης ξεκαθαρίζει ότι «από τη στιγμή που το νερό βράζεται όταν το βάζουμε στο μαγείρεμα, δεν έχουν προβλήματα μικροβίων»...

«Άριστο νερό»

Βέβαια, ο κόσμος θέλει να ξέρει αν μπορεί να βασίζεται κάποια στιγμή στο νερό του υδραγωγείου, για να μπορεί να καλύπτει τις ανάγκες των νοικοκυριών, χωρίς να κινδυνεύει από νερό μολυσμένο, τόσο λόγω μικροβιολογικού όσο και χημικού φορτίου.

Απάντηση στο ερώτημα αυτό μας έδωσε ο γενικός διευθυντής της Δημοτικής Επιχείρησης Ύδρευσης και Αποχέτευσης Ηρακλείου Χάρης Παπαματθαιάκης.

«Εμείς σήμερα πλέον, σε όλη την πόλη του Ηρακλείου, εκτός της Ν. Αλικαρνασσού και της Φορτέτσας, δίνουμε νερό από το φράγμα του Αποσελέμη, που είναι εξαιρετικής ποιότητας νερό. Και μιλάμε, δηλαδή, για ένα ποσοστό των κατοίκων της πόλης του Ηρακλείου που ξεπερνάει το 85%. Είναι νερό που θεωρείται εξαιρετικής ποιότητας, το οποίο ελέγχεται και από τον Οργανισμό Ανάπτυξης Κρήτης που έχει την ευθύνη της λειτουργίας του διυλιστηρίου του νερού του Αποσελέμη, αλλά και από εμάς. Το νερό αυτό είναι εφάμιλλο των εμφιαλωμένων. Και πολλές φορές ίσως και καλύτερο, λόγω του χώρου αποθήκευσης των εμφιαλωμένων νερών, που δεν είναι πάντοτε και ο πιο σωστός, αφού βλέπουμε για παράδειγμα να τοποθετούνται τα μπουκάλια από τους καταστηματάρχες σε σημεία που υπάρχει ήλιος το καλοκαίρι ή σε άλλες περιοχές που δεν είναι οι πλέον κατάλληλες»...

Στο σημείο αυτό, ο Χάρης Παπαματθαιάκης καλεί τους δημότες που παίρνουν στα σπίτια τους νερό από τον Αποσελέμη να προχωρήσουν σε συγκεκριμένες εργασίες. «Αν οι δημότες καθαρίζουν καταρχήν τα ντεπόζιτά τους, ή τις δεξαμενές τους στις πολυκατοικίες και παίρνουν τέτοιο νερό, δεν υπάρχει κανένας λόγος να μην το χρησιμοποιούν».

Τα δίκτυα

Βέβαια, για να φτάσει το νερό καθαρό στα σπίτια μας και να μη χρειαζόμαστε εμφιαλωμένα, υπάρχει και μια βασική προϋπόθεση: Να είναι σε ανάλογη καθαριότητα τόσο οι δεξαμενές της ΔΕΥΑΗ, όσο και τα δίκτυα που είναι συνδεδεμένες σε αυτές.

Στο σχετικό ερώτημά μας ο γενικός διευθυντής της ΔΕΥΑΗ είναι κατηγορηματικός. «Εμείς, πριν έρθει το νερό του Αποσελέμη, τις βασικές δεξαμενές από τις οποίες τροφοδοτούνται όλες αυτές οι περιοχές του Ηρακλείου τις καθαρίσαμε. Τις γυαλίσαμε κυριολεκτικά. Και δεν υπάρχει ούτε καν υπόνοια για λάσπη. Καθαρίστηκαν με τις εντολές του χημικού του εργαστηρίου μας και είναι απόλυτα καθαρές».

Για τα δίκτυα, ο κ. Παπαματθαιάκης ξεκαθαρίζει: «Το δίκτυο που φέρνει το νερό μέχρι εδώ είναι καινούργιο. Είναι το δίκτυο που έφτιαξε ο ΟΑΚ. Και από την άλλη και το εσωτερικό μας δίκτυο έχει σε σημαντικό βαθμό αλλαχθεί. Τα τελευταία πέντε χρόνια, με το τελευταίο Κοινοτικό Πλαίσιο, κάναμε πάνω από 90 χιλιόμετρα καινούργιων δικτύων. Με αγωγούς πολυαιθυλενίου. Τα προηγούμενα χρόνια είχαν γίνει και άλλες αλλαγές. Περιμένουμε τώρα με το επόμενο Κοινοτικό Πλαίσιο και ετοιμάζουμε τις μελέτες του 2014-2020, να αλλάξουμε περίπου 90 χιλιόμετρα ακόμα δικτύων».

Για τη Φορτέτσα, ο γενικός διευθυντής της ΔΕΥΑΗ μας λέει ότι υπάρχει μια περίπτωση η εταιρεία που έχει αναλάβει εκεί το περίφημο έργο ύδρευσης και αποχέτευσης, και το οποίο είναι "γιοφύρι της Άρτας", που έχει μπει στο άρθρο 99 αφού έχει χρεωκοπήσει, να πάρει μια χρηματοδότηση από τραπεζικό ίδρυμα ώστε να ολοκληρώσει τις εργασίες.

«Υπάρχει μια περίπτωση η τράπεζα να συμφωνήσει να τους χρηματοδοτήσει, να τελειώσουν το έργο, που έχει μείνει πίσω σε κάποια υπόλοιπα δικτύων. Αυτοί είχαν αναλάβει και το δρόμο του Κρουσώνα. Και τους χρηματοδότησε η τράπεζα», όπως αποκαλύπτει.

Αισιόδοξος δηλώνει ο κ. Παπαματθαιάκης όμως και για τη Ν. Αλικαρνασσό, όπου τα προβλήματα έχουν να κάνουν με την ανάγκη αντικατάστασης των παλιών δικτύων.

Αποθηκεύεται για μέρες στα ντεπόζιτα

«Το πρόβλημα στο Ηράκλειο δεν είναι η ποιότητα του νερού του Αποσελέμη. Το πρόβλημα είναι ότι το νερό δεν είναι τρεχούμενο. Τουλάχιστον το 90% των κατοίκων, για να μην πούμε παραπάνω, αποθηκεύουν το νερό», λέει στη "Ν. Κρήτη" ο πρόεδρος της Ένωσης Καταναλωτών Ν. Ηρακλείου Νίκος Τζανάκης.

Ως γιατρός-πνευμονολόγος, μας μεταφέρει και τις ιατρικές του γνώσεις, τονίζοντας ότι μεγάλη σημασία για να μπορούν οι Ηρακλειώτες να πίνουν το νερό του Αποσελέμη - με την προϋπόθεση ότι αυτό λόγω της επεξεργασίας που υφίσταται έρχεται σε άριστη κατάσταση στην πόλη του Ηρακλείου - έχει να καταφέρει η ΔΕΥΑΗ να εξασφαλίζει την απρόσκοπτη υδροδότηση των δικτύων της.

«Οι περισσότεροι κάτοικοι αποθηκεύουν το νερό σε ντεπόζιτα. Κι ενώ αυτά αδειάζουν και ξαναγεμίζουν, το δίκτυο δεν έχει ποτέ την κατάλληλη πίεση ώστε να μη φορτίζεται με μικρόβια. Και αυτό έχει ως συνέπεια το νερό της βρύσης των δημοτών να είναι αμφιβόλου μικροβιολογικής ποιότητας».

Και εξηγεί στο σημείο αυτό ο Νίκος Τζανάκης ότι «η ΔΕΥΑΗ φταίει έμμεσα, αλλά από την άποψη ότι το δίκτυό της δεν παρέχει τρεχούμενο νερό. Παρέχει νερό ανά ημέρες, με συνέπεια οι άνθρωποι να χρειάζεται να έχουν ταμιευτήρες νερού του ενός, των δύο, των τριών κυβικών ή μικρές δεξαμενές για τις πολυκατοικίες, μέσα στις οποίες θα πρέπει να γίνονται εργασίες καθαρισμού και αποστείρωσης, προκειμένου το νερό αυτό να είναι πόσιμο».

Μάλιστα, όταν φέραμε στον πρόεδρο της Ένωσης Καταναλωτών Ν. Ηρακλείου το παράδειγμα των Αθηναίων, οι οποίοι πίνουν το νερό του Μαραθώνα από τις βρύσες τους και δε χρησιμοποιούν εμφιαλωμένο νερό, ο κ. Τζανάκης μάς είπε ότι στην Αθήνα δεν υπάρχουν ντεπόζιτα. Το νερό είναι απολύτως τρεχούμενο. Και αν εξασφαλίσει και το Ηράκλειο μόνο τρεχούμενο νερό, δε θα έχει κανένα πρόβλημα, εφόσον το νερό φεύγει από το φράγμα καθαρό.

«Εάν το δίκτυο Ηρακλείου αρχίζει να έχει συνεχή ροή νερού, βεβαίως οι δημότες μπορούν να το εμπιστεύονται», καταλήγει ο κ. Τζανάκης.

Χριστόφορος Παπαδάκης

ΤΑ ΝΕΑ του neakriti.gr στο Google News