Κρήτη

Παρέμβαση Μαριά στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο για τη Fraport

Άναψαν τα αίματα στην Ολομέλεια του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου στο Στρασβούργο κατά την διάρκεια της συζήτησης της ετήσιας έκθεσης για την πολιτική ανταγωνισμού της Ευρωπαϊκής Ένωσης την Δευτέρα 18 Ιανουαρίου. Υψηλοί ήταν οι τόνοι μεταξύ του Γερμανού χριστιανοδημοκράτη κ. Βέρνερ Λάνγκεν και του Έλληνα ανεξάρτητου ευρωβουλευτή κ. Νότη Μαριά.

«Η Ευρωπαϊκή Ένωση οφείλει να εγκαταλείψει τη διγλωσσία και τις υπεκφυγές και να εφαρμόσει άμεσα τους κανόνες του Δικαίου για την προστασία του ελεύθερου ανταγωνισμού και την απαγόρευση των κρατικών ενισχύσεων» είπε ο Έλληνας ευρωβουλευτής ενώ αναφερόμενος στο ύψος των έργων ΕΣΠΑ που καρπώνεται με το deal των 14 περιφερειακών Ελληνικών Αεροδρομίων η Γερμανική Fraport αναρωτήθηκε αν «τα ακούει αυτά η Κομισιόν; Και αν ναι, τι προτίθεται να πράξει;».

Ο λόγος για την λεόντειο σύμβαση, όπως την χαρακτήρισε ο κ. Μαριάς, παραχώρησης των 14 περιφερειακών Αεροδρομίων της Ελλάδας στην κρατική Γερμανική εταιρία Fraport, λέγοντας ότι η εν λόγω εταιρία ελέγχει ταυτόχρονα τα αεροδρόμια της Φραγκφούρτης, του Μπουργκάς και της Λιουμπλιάνα και αποκτά κυρίαρχη μονοπωλιακή θέση στη διαχείριση αεροδρομίων σε Ελλάδα και ΕΕ, ενώ «ελέγχει πλέον μέσω της Lufthansa, που είναι μέτοχος της Fraport, και τη διακίνηση του τουρισμού σε Ελλάδα, Βουλγαρία και Σλοβενία». Έτσι σ' αυτές τις παραβιάσεις των κανόνων περί ανταγωνισμού, προστίθεται και η παραβίαση των κανόνων της ΕΕ για τις κρατικές ενισχύσεις, αφού η Fraport παίρνει "προίκα" 520 εκατομμύριων ευρώ εκτελεσθέντα έργα ΕΣΠΑ στα αεροδρόμια της Θεσσαλονίκης και των Χανίων.

Ο Γερμανός ευρωβουλευτής κ. Βέρνερ Λάνγκεν, προφανώς ενοχλημένος από την διατύπωση στην Ολομέλεια του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου συγκεκριμένων καταγγελιών για παραβιάσεις των κοινοτικών διατάξεων περί ανταγωνισμού από εταιρεία γερμανικών συμφερόντων "επιτέθηκε" φραστικά στον Νότη Μαριά και τον κατηγόρησε για «αγώνα κατά της Γερμανίας»επιχειρώντας ταυτόχρονα να θολώσει τα νερά, αποδίδοντας του σύγχυση ως προς το ιδιοκτησιακό καθεστώς μεταξύ Fraport και Lufthansa.

«Η Fraport είναι κρατική επιχείρηση, ανήκει στο κρατίδιο της Έσσης και όχι στη Lufthansa. Ο ισχυρισμός αυτός είναι υπερβολικός και απλώς παραγνωρίζει τα δεδομένα στον αγώνα του κατά της Γερμανίας ο κ. Μαριάς» είπε ο Γερμανός ευρωβουλευτής.

Ο Έλληνας Ευρωβουλευτής αφού διευκρίνισε την δήθεν σύγχυση του κ. Βέρνερ από τα λεγόμενα του, περί Fraport και Lufthansa και απευθυνόμενος στην παρευρισκόμενη Επίτροπο αρμόδια για θέματα ανταγωνισμού κατέληξε λέγοντας ότι «πρέπει επιτέλους να σταματήσει ο παράνομος ανταγωνισμός και οι παράνομες κρατικές ενισχύσεις. Θα κάνετε παρέμβαση; Πεντακόσια εκατομμύρια ευρώ πήρε "δώρο" η συγκεκριμένη εταιρία».

Σχόλια