default-image

Σώθηκαν 20 απελπισμένοι άνθρωποι στο παρά πέντε

Κρήτη
Σώθηκαν 20 απελπισμένοι άνθρωποι στο παρά πέντε

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

Σανίδα σωτηρίας αποδεικνύεται καθημερινά η γραμμή ψυχολογικής υποστήριξης της ΟΕΒΕΝΗ για χιλιάδες συμπολίτες μας, επαγγελματίες, αλλά και άνεργους, που σε δεινή οικονομική κατάσταση, βυθισμένοι στα προβλήματα και αποκομμένοι πολλές φορές από την ίδια την κοινωνία, βρίσκουν στήριγμα. Μια φωνή στην άλλη άκρη της τηλεφωνικής γραμμής θα τους βοηθήσει, διατηρώντας πάντα την ανάλογη εχεμύθεια, να εξωτερικεύσουν αυτό που βιώνουν, βγάζοντάς τους από το αδιέξοδο και τη βαθιά κατάθλιψη.

Το σημαντικό ρόλο που έχει διαδραματίσει μέσα σε αυτούς τους 34 μήνες λειτουργίας της η γραμμή επιβεβαιώνουν τα αριθμητικά στοιχεία, αφού έως αυτή τη στιγμή έχει δεχτεί 1.100 κλήσεις, σώζοντας μάλιστα κυριολεκτικά στο παρά πέντε 20 περιπτώσεις συνανθρώπων μας που, μη μπορώντας να βαστάξουν άλλο τα χρέη και τα προβλήματα, είχαν αποφασίσει να δώσουν τέλος στη ζωή τους.

Η ΟΕΒΕΝΗ, σε συνεργασία με την Περιφέρεια Κρήτης, συνεχίζει τη λειτουργία της γραμμής ψυχολογικής υποστήριξης. Η γραμμή λειτουργεί καθημερινά, Δευτέρα έως Παρασκευή, στον αριθμό 2810/390.708, από 10:00-14:00. Η κλήση έχει απλή αστική χρέωση από σταθερά και κινητά τηλέφωνα. Στελεχώνεται από ψυχολόγο και όλες οι τηλεφωνικές συνομιλίες είναι απόρρητες και δεν καταγράφονται. Η γραμμή είναι ανοιχτή για όλη την Ελλάδα και απευθύνεται, πέρα από τους επαγγελματίες, σε όλες τις κοινωνικές ομάδες. Συνεπώς, ο καθένας που αντιμετωπίζει κάποιο πρόβλημα μπορεί να καλέσει και να βοηθηθεί, αφού βασικός σκοπός της γραμμής είναι, με βάση τη διαφύλαξη του απορρήτου των προσωπικών δεδομένων, να υποστηριχθούν σε ψυχολογικό και συναισθηματικό επίπεδο τα μέλη της Ομοσπονδίας, οι οικογένειές τους και η τοπική κοινωνία γενικότερα.

Άνδρες, επαγγελματίες με χρέη, από το Ηράκλειο, όσοι καλούν στη Γραμμή

Σύμφωνα με τον πρόεδρο της Ομοσπονδίας Επαγγελματιών Βιοτεχνών και Εμπόρων Ηρακλείου (ΟΕΒΕΝΗ) και Ε' αντιπρόεδρος ΓΣΕΒΕΕ Χαράλαμπο Λεκάκη, το 80% όσων έχουν σηκώσει το τηλέφωνο και έχουν καλέσει το νούμερο της γραμμής ψυχολογικής υποστήριξης της ΟΕΒΕΝΗ αφορά σε μέλη και οικογένειες επαγγελματιών και το 20% άλλες επαγγελματικές και κοινωνικές ομάδες. Το μεγαλύτερο ποσοστό των πολιτών που έχουν απευθυνθεί στη γραμμή προέρχεται από την Κρήτη και συγκεκριμένα το νομό Ηρακλείου, καθιστώντας το Ηράκλειο στην πρώτη θέση τόσο των περιστατικών, όσο όμως και στην προσπάθεια των πολιτών να αναζητήσουν βοήθεια, ενώ έπονται οι νομοί Ρεθύμνου, Λασιθίου και Χανίων.

Οι εκκλήσεις για στήριξη και βοήθεια των συνανθρώπων μας έχουν να κάνουν κυρίως με τα οικονομικά ζητήματα που βιώνουν, με την ενδεχόμενη απώλεια εργασίας, τη μείωση μισθού, την ανασφάλεια και τα χρέη να πρωταγωνιστούν, οδηγώντας τους πολλές φορές στην απογοήτευση και την απελπισία.  

Πιο εξωστρεφείς, σύμφωνα με τα στοιχεία και τα συμπεράσματα στα οποία έχουν καταλήξει η ΟΕΒΕΝΗ και οι επιστήμονες που συμβάλλουν στη δράση αυτή, αποδεικνύονται οι γυναίκες, αφού σε ποσοστό 79%, όπως καταγράφηκε, δε διστάζουν να πάρουν τηλέφωνο και να ζητήσουν καθοδήγηση, είτε για να επιλύσουν ένα δικό τους θέμα, είτε για να συμπαρασταθούν στο σύζυγο ή το παιδί τους που βιώνει μια δυσκολία, παροτρύνοντάς τον παράλληλα να απευθυνθεί σε κάποιον ειδικό. Σε αντίθεση με το μόλις 21% των ανδρών, που αποφασίζουν να σηκώσουν το τηλέφωνο και να μιλήσουν. Τάση που διαφοροποιεί τα επίπεδα εξωστρέφειας ανάμεσα στα δύο φύλα και που δεν εμφανίζεται μόνο σε επίπεδο Ελλάδας, αλλά πανευρωπαϊκά.

Ανεργία, άγχος, οικογένεια και έλλειψη ρευστότητας... τα προβλήματα

Το άγχος και τα οικογενειακά προβλήματα, σε συνδυασμό με την ανεργία και την έλλειψη ρευστότητας που μαστίζει την ελληνική αγορά και κοινωνία, έχουν οδηγήσει και σε μια σειρά άλλων προβλημάτων που παρουσιάζονται στις οικογένειες και στα ζευγάρια, όπως ψυχικές διαταραχές, αδυναμία διαχείρισης του άγχους και της διάθεσης, σεξουαλικά προβλήματα, διατροφικές διαταραχές, αλλά και διαζύγια, βυθίζοντας όλο και περισσότερους συνανθρώπους μας σε βαθιά θλίψη και χρόνια κατάθλιψη. Και όλα αυτά ενώ την ίδια ώρα η Πολιτεία αποδείχτηκε μη έτοιμη να δεχτεί και να ξεπεράσει όλα αυτά τα δυσάρεστα που θα ακολουθούσαν την κρίση, αφού δε διέθετε τον επαρκή αριθμό αρμόδιων δομών, με τις ήδη υπάρχουσες να κινδυνεύουν με λουκέτο λόγω της μη χρηματοδότησης, αλλά ούτε τον απαραίτητο εξοπλισμό και το ανθρώπινο δυναμικό για να τα αντιμετωπίσει.

Όσον αφορά πάντως στην ακτινογραφία των περιστατικών, οι λόγοι που φαίνεται να προβληματίζουν και να επιβαρύνουν την ψυχολογική κατάσταση πολλών συνανθρώπων μας, δημιουργώντας καταθλιπτικά συναισθήματα, είναι κυρίως τα οικονομικά προβλήματα, με τα περιστατικά που έχουν αντιμετωπιστεί από τη γραμμή ψυχολογικής υποστήριξης της ΟΕΒΕΝΗ να ανέρχονται στα 300. Τα οικογενειακά προβλήματα που σε επίπεδο Κρήτης αλλά και όλης της χώρας αντιμετωπίστηκαν ανέρχονται συνολικά σε 150, ενώ παράλληλα καταγράφηκαν 10 περιστατικά κακοποίησης άνδρα προς γυναίκα, αλλά και αντίστροφα, και περίπου 20 περιστατικά διατροφικών διαταραχών. Συναισθηματικά προβλήματα σημειώθηκαν σε άλλα 200 περιστατικά, ενώ οι περιπτώσεις διαχείρισης κρίσεων και πανικού άγγιξαν τα 150.

«Δυστυχώς, συνεχίζουμε να βλέπουμε συνανθρώπους μας πανελλαδικά να φτάνουν στο οριακό σημείο, αντιμετωπίζοντας οικονομικά προβλήματα. Αυτοί οι άνθρωποι χρειάζονται βοήθεια και δυστυχώς δεν ήμασταν προετοιμασμένοι σαν χώρα να αντιμετωπίσουμε όλα αυτά τα γεγονότα που θα ακολουθούσαν της κρίσης. Τα νοσοκομεία προσπαθούν, όμως δεν υπάρχει κρατική υποστήριξη, με τα περιστατικά των αυτοκτονιών σε πανελλαδικό επίπεδο, απ' όσο γνωρίζω, να φτάνουν τις 5.000», τόνισε ο πρόεδρος της Ομοσπονδίας Επαγγελματιών Βιοτεχνών και Εμπόρων Νομού Ηρακλείου (ΟΕΒΕΝΗ) και Ε' αντιπρόεδρος ΓΣΕΒΕΕ κ. Χαράλαμπος Λεκάκης, σχολιάζοντας την όλη κατάσταση αλλά και το έργο της γραμμής υποστήριξης της Ομοσπονδίας.

Η αβεβαιότητα έχει γίνει γενική ανισορροπία...

Παράλληλα, οι ίδιες έρευνες και τα στοιχεία της γραμμής αποκαλύπτουν πως τα προβλήματα δεν έχουν ηλικίες, αφού χείρα βοηθείας από τους ειδικούς φαίνεται να ζητούν τόσο νέοι ηλικίας μόλις 20 ετών, που μέσα στην κρίση και την ανεργία νιώθουν ότι δεν έχουν μέλλον, όσο και μεγαλύτεροι σε ηλικία άνθρωποι, που αισθάνονται πως υπό αυτές τις συνθήκες δεν μπορούν να ζήσουν με αξιοπρέπεια τα τελευταία χρόνια της ζωής τους.

«Στη γραμμή έχουν καλέσει άνθρωποι που βρίσκονται σε μεγάλη απελπισία. Έχουν χάσει κάθε είδους προοπτική και ψάχνουν από κάπου να πιαστούν. Δεν είναι όμως η γραμμή υποστήριξης της ΟΕΒΕΝΗ η οριστική λύση στο πρόβλημα, καθώς θα έπρεπε να λειτουργεί επαρκής αριθμός δομών στη δημόσια υγεία, που θα φροντίσουν αυτούς τους ανθρώπους, που όμως δεν υπάρχει. Έτσι μένουν λίγο μετέωροι», τόνισε ο υπεύθυνος της γραμμής υποστήριξης της ΟΕΒΕΝΗ, ψυχολόγος Γιάννης Ραμπαλάκος.

Ο ίδιος σημείωσε παράλληλα ότι «αυτό που παλιότερα λεγόταν αβεβαιότητα και αφορούσε ένα μέρος του πληθυσμού, τώρα είναι μια γενική ανισορροπία που αφορά μεγαλύτερο μέρος του πληθυσμού, οπότε και τα ζητήματα υπό αυτήν την έννοια έχουν αυξηθεί».

Ο Ραμπαλάκος ωστόσο σημείωσε πως υπάρχει η δυνατότητα για όποιον το θελήσει (και το χρειάζεται) για προσωπική συνάντηση μαζί του στα γραφεία της ΟΕΒΕΝΗ, ενώ μια τελευταία πληροφορία αποτελεί το γεγονός πως η χρηματοδότηση της γραμμής από τη χορηγία της Περιφέρειας λήγει στα τέλη του προσεχούς Μαρτίου, με την ελπίδα όλων να είναι αυτή να συνεχιστεί με τη συμπαράσταση-στήριξη και άλλων φορέων, δεδομένου του σημαντικού ρόλου που διαδραματίζει.

Μιλούν για τις ψυχοκοινωνικές αλλαγές τη Δευτέρα

Η Ομοσπονδία Επαγγελματιών Βιοτεχνών και Εμπόρων Νομού Ηρακλείου και ο Συμβουλευτικός Σταθμός Νέων Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης Νομού Ηρακλείου, συνεχίζοντας την προσπάθεια στήριξης, διοργανώνουν ανοιχτή εσπερίδα με τίτλο "Ψυχοκοινωνικές αλλαγές σε συνθήκες κρίσης". Η εκδήλωση θα πραγματοποιηθεί τη Δευτέρα 18 Ιανουαρίου, στις 5:30 το απόγευμα, στην αίθουσα "Καστελλάκη" του Επιμελητηρίου Ηρακλείου. Ομιλητές θα είναι ο καθηγητής στο Τμήμα Κοινωνιολογίας του Πανεπιστημίου Κρήτης κ. Γιάννης Ζαϊμάκης, κοινωνιολόγος, η υπεύθυνη του Συμβουλευτικού Σταθμού Νέων Ν. Ηρακλείου Μαρία Παναγιωτάκη, ψυχολόγος-κοινωνιολόγος, η κ. Μαρία Αλατζόγλου και η κ. Αθηνά Αρμενάκη (ψυχολόγοι, Βενιζέλειο ΓΝΗ), και ο κ. Γιάννης Ραμπαλάκος, υπεύθυνος γραμμής υποστήριξης ΟΕΒΕΝΗ, ψυχολόγος.

Θα ακολουθήσει συζήτηση, ενώ στους συμμετέχοντες θα δοθεί βεβαίωσης παρακολούθησης. Η είσοδος στην εσπερίδα θα είναι ελεύθερη.

Μαρία Αντωνογιαννάκη

ΤΑ ΝΕΑ του neakriti.gr στο Google News