default-image

Πέντε χρόνια φυλακή στον πρόεδρο της ΕΑΣΗ Α. Στρατάκη

Κρήτη
Πέντε χρόνια φυλακή στον πρόεδρο της ΕΑΣΗ Α. Στρατάκη

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

Αντιμέτωπος με 5 χρόνια φυλάκιση χωρίς αναστολή βρίσκεται ο πρόεδρος της Ένωσης Αγροτικών Συνεταιρισμών Ηρακλείου Ανδρέας Στρατάκης για μια οφειλή της Ένωσης στο ΙΚΑ, που συσσωρεύτηκε με την πάροδο των χρόνων. Πρώτος του στόχος μετά την εκλογή του ήταν να παλέψει προκειμένου να βάλει σε τάξη τα όσα είχαν μείνει σε εκκρεμότητα τόσα χρόνια στην Ένωση.

Μεταξύ των υποθέσεων που είχε να φέρει εις πέρας ήταν και η διευθέτηση της συγκεκριμένης οφειλής στο ΙΚΑ, που ωστόσο είχε εκτοξευτεί στο εξωφρενικό ποσό των 1.100.000 ευρώ. Μετά από προσπάθειες, η οφειλή εντάχθηκε στο καθεστώς των ρυθμίσεων, με τη διοίκηση της Ένωσης να πασχίζει προκειμένου να φανεί συνεπής στην οικονομική της αυτή υποχρέωση, κάτι που κατάφερνε να κάνει μέχρι πρότινος, παρά τις δυσκολίες.

Όμως η οικονομική κρίση που έχει πλήξει τα ελληνικά νοικοκυριά και κυρίως τον αγροτικό κόσμο, δεν μπορούσε να μη γονατίσει οικονομικά και την Ένωση. Τα capital controls που ακολούθησαν έδωσαν τη χαριστική βολή στην Ένωση, που χάνει δυστυχώς τη ρύθμιση για την εν λόγω οφειλή, αναγκάζοντας τον πρόεδρό της Ανδρέα Στρατάκη να καθίσει στο εδώλιο του κατηγορουμένου παρά το ότι, όπως ισχυρίζεται, δεν ευθύνεται για το χρέος, καθώς προέρχεται από παλιές οφειλές που συσσωρεύτηκαν, παρά τις υπεράνθρωπες προσπάθειες της Ένωσης να τις πληρώσει.

Χωρίς αναστολή

Η ανακοίνωση του δικαστηρίου χθες πάγωσε όσους βρίσκονταν στην αίθουσα. Οι πάντες έμειναν άφωνοι όταν επιβλήθηκε στον πρόεδρο της ΕΑΣΗ όχι ένας ή δύο μήνες, αλλά 5 χρόνια φυλάκιση χωρίς αναστολή. Δίνοντάς του μόνο το δικαίωμα να ασκήσει έφεση με την καταβολή του χρηματικού ποσού των 2.000 ευρώ. Απόφαση η οποία, όπως λέει ο ίδιος πικραμένος, τον έκανε να χάσει τη γη κάτω από τα πόδια του, αφού πρόκειται για μια ποινή που θα έκανε ράκος οποιονδήποτε άνθρωπο, πόσω μάλλον έναν πρόεδρο, σημειώνοντας παράλληλα ότι κάτι τέτοιο είναι ανήκουστο να συμβαίνει σε προέδρους, αφού, όπως είπε, τέτοιες ποινές δεν επιβάλλονται ούτε στους πιο μεγάλους εγκληματίες.

Απώλεια ρύθμισης: Τα capital controls η αιτία

«Το χρέος αυτό το είχα ρυθμίσει. Πλήρωνα κανονικά. Επρόκειτο για ασφαλιστικές οφειλές στο ΙΚΑ της Ένωσης. Λόγω της όλης οικονομικής ταραχής που βίωσε η χώρα, δεν καταφέραμε να εισπράξουμε χρήματα από τις πωλήσεις αγροτικών προϊόντων. Έτσι, λόγω οικονομικής μας αδυναμίας, χάσαμε τη ρύθμιση και βρέθηκα στο δικαστήριο. Μετά την απόφαση αυτή νιώθω σαν να έχει πέσει ο ουρανός και να με έχει πλακώσει. Θέλουμε και επιθυμούμε αυτό το ποσό να το πληρώσουμε. Έρχεται όμως τώρα το δικαστήριο και εξαντλεί όλη την αυστηρότητα που υπάρχει, επιβάλλοντας 5 χρόνια φυλάκιση, δικάζοντάς με, ενώ στο κάτω-κάτω δεν ευθύνομαι εγώ. Πέντε χρόνια σε έναν πρόεδρο είναι κάτι το αδιανόητο. Τέτοια ποινή δεν επιβάλλεται ούτε στο μεγαλύτερο εγκληματία.

Αυτή τη στιγμή προσπαθώ να κρατήσω την ψυχραιμία μου. Να σταθώ στα πόδια μου και να καταλάβω ως άνθρωπος το γιατί. Είναι κάτι που μου δημιουργεί σοβαρό πρόβλημα. Είναι σαν να θέλεις να προσφέρεις στα κοινά και να βρίσκεις και τον μπελά σου από πάνω. Πριν γίνω πρόεδρος, δεν είχα στο μητρώο μου ούτε μια μέρα φυλακή. Πλέον δεν έχω δυνάμεις, και αναρωτιέμαι: Έχει το ΙΚΑ σκοπό να μας χαρακτηρίσει εγκληματίες;», τόνισε ο κ. Στρατάκης, καταρρακωμένος λίγο μετά από αυτήν την τροπή των πραγμάτων.

Ο κ. Στρατάκης τώρα, ψάχνοντας να βρει το δίκιο του, αναφέρει την ίδια ώρα πως η Ένωση οφείλει κάποια χρήματα στο ΙΚΑ, τα οποία δεν μπορεί να τα αποφύγει ποτέ. Συμπληρώνει ταυτόχρονα ότι «το ΙΚΑ θα τα πάρει τα λεφτά του, είναι όμως απαράδεκτο και αδιανόητο να φορτώνεις με 5 χρόνια φυλακή έναν πρόεδρο, καθώς έτσι τον σκοτώνεις». Για να σημειώσει, κλείνοντας, παρά την όλη στεναχώρια του για ό,τι συνέβη, πως «όλοι οι πρόεδροι σηκώνουν ένα σταυρό μαρτυρίου τα τελευταία χρόνια και κάνουν κάθε δυνατή προσπάθεια να φανούν συνεπείς στις οικονομικές τους υποχρεώσεις και παράλληλα να κρατήσουν και θέσεις εργασίας».

Μαρία Αντωνογιαννάκη

ΤΑ ΝΕΑ του neakriti.gr στο Google News