default-image

Στην Κύπρο τα ιερά λείψανα του Αγίου Μηνά

Κρήτη
Στην Κύπρο τα ιερά λείψανα του Αγίου Μηνά

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

Για πρώτη φορά μετά από 300 χρόνια τα ιερά λείψανα του Αγίου Μηνά βγήκαν από το νησί και μεταφέρονται στον ομώνυμο ναό του δήμου Γερίου κοντά στη Λευκωσία, όπου θα τεθούν σε λαϊκό προσκύνημα.

Πρόκειται για μια συμβολική κίνηση που ενισχύει τους ισχυρούς δεσμούς των δύο Εκκλησιών, με το δήμαρχο Ηρακλείου Βασίλη Λαμπρινό να ταξιδεύει νωρίς το πρωί του Σαββάτου για Κύπρο προκειμένου να παραστεί στην επίσημη υποδοχή των ιερών λειψάνων αλλά και στις εκκλησιαστικές τελετές που θα ακολουθήσουν.

Ο δήμαρχος Ηρακλείου Βασίλης Λαμπρινός και η αντιδήμαρχος Πολιτισμού Αριστέα Πλεύρη θα παραμείνουν μέχρι και αύριο Κυριακή στην Κύπρο προσκεκλημένοι του δημάρχου Γερίου.

Στο αεροδρόμιο της Λάρνακας το ιερό λείψανο θα υποδεχτεί ο Αρχιεπίσκοπος Χρυσόστομος και οι τοπικές Αρχές, ενώ λίγο αργότερα θα μεταφερθεί στον τόπο του προσκυνήματος στον Ιερό Ναό του Αγίου Μηνά στο δήμο Γερίου, με τιμές αρχηγού κράτους καθώς η υποδοχή θα γίνει από τη Φιλαρμονική της Αστυνομίας και άγημα του στρατού.

Ο Δήμος Γερίου βρίσκεται 10 χιλιόμετρα νοτιοανατολικά της πρωτεύουσας της Κύπρου της Λευκωσίας, και απέχει περίπου 4 χιλιόμετρα από την Πανεπιστημιούπολη, το Γενικό Νοσοκομείο Λευκωσίας και το Εθνικό Πάρκο. Από το 1974 ένα μέρος της έκτασης του δήμου Γερίου είναι κατεχόμενο, ενώ ένα άλλο μικρότερο είναι «νεκρή ζώνη».

Η κύρια εκκλησία του δήμου είναι αφιερωμένη στον Άγιο Μεγαλομάρτυρα Μηνά τον Αιγύπτιο. Η οικοδόμηση της Εκκλησίας ξεκίνησε στις αρχές του 20ού αιώνα, συγκεκριμένα το Νοέμβριο του 1916 επί Αρχιεπισκόπου Κυρίλλου Γ', και αποπερατώθηκε το 1953 λόγω οικονομικών προβλημάτων. Την ίδια χρονιά, στις 13 Σεπτεμβρίου 1953, επί Αρχιεπισκόπου Μακαρίου Γ' εγκαινιάστηκε η εκκλησία.

Γεωργία Μακάκη

ΤΑ ΝΕΑ του neakriti.gr στο Google News