default-image

Υπέρογκα ποσά για την τακτοποίηση αυθαιρέτων

Κρήτη
Υπέρογκα ποσά για την τακτοποίηση αυθαιρέτων

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

Τέλος στην ομηρία χιλιάδων αυθαιρετούχων θέλει να βάλει η κυβέρνηση όσον αφορά στη διαδικασία τακτοποίησης αυθαίρετων. Μάλιστα, ήδη στα σκαριά είναι από το αρμόδιο υπουργείο μια νέα παράταση, με στόχο να διευκολυνθούν οι οικιστές, οι οποίοι όμως δηλώνουν ότι, με τα σημερινά οικονομικά δεδομένα στην Κρήτη, αδυνατούν να ανταποκριθούν.

Μάλιστα, νέο παράθυρο για την τακτοποίηση αυθαιρέτων φαίνεται να ανοίγει η κυβέρνηση, πριν καν ολοκληρωθεί η τρέχουσα προθεσμία, που ισχύει μέχρι τις 8 Φεβρουαρίου.

Η ανταπόκριση των αυθαιρετούχων ήταν σημαντική. Μεταφράζεται σε πάνω από 941 χιλιάδες κατασκευές που νομιμοποιήθηκαν και ένα ποσό άνω του 1,5 δισ. ευρώ που εισπράχτηκε από τα πρόστιμα. Αξιοσημείωτοι είναι και οι αριθμοί των ακινήτων που τακτοποιήθηκαν στην Κρήτη. Μόνο στο νομό Ηρακλείου κατατέθηκαν μέχρι το τέλος του 2015 οκτώ χιλιάδες αιτήσεις, με μέσο όρο προστίμων που υπερβαίνει τις 10.000 ευρώ. Από τις 8.000 αιτήσεις τακτοποίησης που κατατέθηκαν μέχρι το τέλος του 2015 στο νομό Ηρακλείου, οι 6.787 είχαν κατατεθεί εντός του προηγούμενου έτους, δηλαδή του 2014.

Ο πίνακας που δημοσιεύει σήμερα η "Νέα Κρήτη" δίνει την εικόνα που υπήρχε μέχρι το τέλος του 2014, καθώς ο αντίστοιχος πίνακας με τα αναλυτικά στοιχεία του 2015 ανά Δήμο θα εκδοθεί το Φεβρουάριο.

Όπως φαίνεται, όμως, από τον ενδεικτικό πίνακα του 2014, οι τουριστικοί δήμοι του Μαλεβιζίου και της Χερσονήσου είναι αυτοί που καταγράφουν και τη μεγαλύτερη προσέλευση από ενδιαφερόμενους που θέλουν να τακτοποιήσουν το αυθαίρετό τους. Ωστόσο, σύμφωνα με τον πρόεδρο του ΤΕΕ/ΤΑΚ Γιάννη Χαρωνίτη, αλλά και το μηχανικό του ΤΕΕ/ΤΑΚ Κώστα Χαμηλοθώρη, που φιλοξενήθηκαν στην εκπομπή "Κρήτη Σήμερα" της "ΚΡΗΤΗ TV", ένας μεγάλος ακόμα αριθμός οικιστών δεν έχει μπει στη διαδικασία τακτοποίησης του αυθαιρέτου τους λόγω σοβαρών οικονομικών δυσχερειών.

Εισπρακτικές και όχι μόνο σκοπιμότητες φαίνεται να υπαγορεύουν την παράταση της προθεσμίας, ωστόσο οι αυθαιρετούχοι του Ηρακλείου μόνο ευκαιρία δεν τη θεωρούν, καθώς, όπως εξηγούν, δεν μπορούν να πληρώσουν με άδειες τσέπες και capital controls.

Στη διάρκεια της εκπομπής "Κρήτη Σήμερα" της "ΚΡΗΤΗ TV" παρουσιάστηκε ο χάρτης της διαδικασίας τακτοποίησης αυθαιρέτων ανά δήμο, γεγονός που μέσα από τους πίνακες που παραθέτουμε και στη "Νέα Κρήτη" αποτυπώνει το μέγεθος του προβλήματος για το νησί.

«Τα ποσά είναι υπέρογκα για την τακτοποίηση»...

Ο πρόεδρος των οικιστών Μιχάλης Βλαχάκης, μιλώντας στη "Νέα Κρήτη", υπογράμμισε ότι με τα σημερινά δεδομένα οι οικιστές δεν μπορούν να ανταποκριθούν σε αυτό το κάλεσμα του υπουργείου, μιας και, σύμφωνα με τον ίδιο, τα ποσά που ζητούνται πλέον είναι υπέρογκα για τη μέση κρητική οικογένεια.

Ο Μιχάλης Βλαχάκης εξέφρασε και τη δυσαρέσκειά του ότι, παρά τις δεσμεύσεις των βουλευτών του ΣΥΡΙΖΑ για συνάντηση των οικιστών με τον αρμόδιο υπουργό, αυτό δεν έχει γίνει ακόμα και ενώ έχουν περάσει 7 ολόκληροι μήνες. Μάλιστα, όπως τονίζει ο πρόεδρος των οικιστών Μιχάλης Βλαχάκης, από την επόμενη εβδομάδα θα κάνουν μια ακόμα κρούση, μήπως και κλειστεί ένα ραντεβού με τον αρμόδιο υπουργό.

Αυτό που ζητούν οι οικιστές είναι στη διαδικασία τακτοποίησης των αυθαιρέτων να ακολουθηθεί ένα παρόμοιο μοντέλο όπως αυτό που αφορά τα "κόκκινα" δάνεια, έτσι ώστε, μέσα από μειώσεις προστίμων αλλά και διευκολύνσεις, η διαδικασία να γίνει πιο ελκυστική.

Όπως μάλιστα τονίζει στη "Νέα Κρήτη" ο κ. Βλαχάκης, χρειάζεται μια γενναία πολιτική απόφαση για να λήξει η ομηρία χιλιάδων οικιστών στην Κρήτη, αλλά και στην υπόλοιπη Ελλάδα.

Δείτε το σχετικό βίντεο από την εκπομπή "Κρήτη Σήμερα":

http://vod.cretetv.gr/html5/html5lib/v1.6.12.27i/mwEmbedFrame.php/cache_st/11111/wid/_105/uiconf_id/11170240/entry_id/0_uehybwmm/

Μάνος Δασκαλάκης

ΤΑ ΝΕΑ του neakriti.gr στο Google News