default-image

1.355 "λουκέτα" επιχειρήσεων το 2015 μόνο στο Ηράκλειο

Κρήτη
1.355 "λουκέτα" επιχειρήσεων το 2015 μόνο στο Ηράκλειο

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

Με εκατοντάδες «λουκέτα» στην αγορά του Ηρακλείου αποχαιρετήσαμε το 2015, μιας και η συνεχιζόμενη οικονομική ύφεση στο νησί προκάλεσε ένα ακόμα σοκ στη μεγαλύτερη αγορά της Κρήτης.

Σύμφωνα με τον πρόεδρο της ΟΕΒΕΝΗ Μπάμπη Λεκάκη, ο οποίος μίλησε στην εκπομπή "Κρήτη Σήμερα" της "ΚΡΗΤΗ TV", τα πράγματα όσον αφορά στα λουκέτα στην ηρακλειώτικη αγορά διογκώθηκαν κυρίως το πρώτο τρίμηνο του 2015.

Συνολικά μέχρι το τέλος του έτους στο Ηράκλειο έβαλαν λουκέτο 1.355 επιχειρήσεις, ενώ κατά το ίδιο έτος καθημερινά στην Ελλάδα κατέβαζαν ρολά περίπου 89 επιχειρήσεις.

Στην εκπομπή "Κρήτη Σήμερα", μιλώντας και ο πρόεδρος του Επιμελητηρίου Ηρακλείου Μανόλης Αλιφιεράκης, τόνισε ότι η μικρομεσαία επιχειρηματικότητα στο Ηράκλειο δοκιμάζει τις αντοχές της κάθε μέρα ολοένα και περισσότερο. Εκατοντάδες επιχειρηματίες αδυνατούν να αντεπεξέλθουν σε βασικές οικονομικές τους υποχρεώσεις, καθώς, μέσα σ' ένα κλίμα οικονομικής αβεβαιότητας, ο τζίρος τους έχει μειωθεί δραματικά.

Τα συγκεκριμένα στοιχεία προκαλούν έντονο προβληματισμό, καθώς η κατηφόρα του εμπορίου και της μεταποίησης συνεχίζεται και το φαινόμενο με τα συνεχόμενα λουκέτα στους δύο κλάδους παίρνει ανεξέλεγκτες διαστάσεις. Το αρνητικό κλίμα που κυριαρχούσε κατά τη διάρκεια του 2013 μεταφέρθηκε και στο 2014, αλλά και τη χρονιά που μας άφησε πριν λίγες μέρες.

Αξιοσημείωτο είναι το γεγονός ότι στο "κόκκινο" βρίσκονται δεκάδες επιχειρήσεις του Ηρακλείου, οι οποίες, αν δεν αλλάξει άρδην το οικονομικό περιβάλλον που έχει διαμορφωθεί, θα αναγκαστούν να βάλουν λουκέτο το επόμενο διάστημα. Οι δρόμοι στο Ηράκλειο με τη μεγαλύτερη καθίζηση από λουκέτα ήταν οι Αγίου Μηνά, 1821, Καλοκαιρινού, κυρίως προς τη Χανιώπορτα, και Αβέρωφ, ενώ εντύπωση προκαλεί το γεγονός πως έκλεισαν ακόμα και καταστήματα στον εμπορικότατο πεζόδρομο της Δαιδάλου.

Στον αντίποδα, τα περισσότερα καταστήματα που έκαναν έναρξη εργασιών στην πόλη του Ηρακλείου ήταν καταστήματα εστίασης, όπως π.χ. σουβλατζίδικα και καφέ. Οι φορείς της τοπικής οικονομίας χαρακτηρίζουν εντελώς καταστροφική την επιβολή των capital controls στη χώρα μας τους προηγούμενους μήνες, τονίζοντας ότι ευνόησε παρά πολύ να αυξηθεί ο ρυθμός των λουκέτων στην αγορά του Ηρακλείου. Ζητούν παράλληλα κίνητρα από την κυβέρνηση για να βοηθηθούν οι επιχειρήσεις, ενώ, όπως τονίζουν, σημαντικό ρόλο θα έπαιζαν και τα κίνητρα, τα οποία θα μπορούσαν να δοθούν από την ανάπτυξη ευρωπαϊκών προγραμμάτων.

33.857 Κρητικοί στις λίστες των ανέργων

Η ανεργία καλπάζει και στην Κρήτη. Για όσους το αμφισβητούν, τα στοιχεία του ΟΑΕΔ μπορούν να τους πείσουν. Σύμφωνα λοιπόν με τις επίσημες λίστες του Οργανισμού, οι άνεργοι κάτοικοι της Κρήτης, οι οποίοι ήταν εγγεγραμμένοι στα μητρώα του Οργανισμού τον Ιούλιο του 2015, ήταν 33.857. Ο αντίστοιχος αριθμός για τον Ιούλιο του 2014 ήταν 30.425.

Σ' αυτούς που θα σπεύσουν να πουν ότι η διαφορά σε σχέση με πέρυσι δεν είναι μεγάλη, υπενθυμίζουμε ότι στα νούμερα αυτά δεν υπολογίζεται η πλειονότητα των εποχικών εργαζομένων στον τουριστικό κλάδο τους θερινούς μήνες, που αποτελούν ένα αρκετά σημαντικό κομμάτι στον εργασιακό χάρτη της Κρήτης.

Η ραγδαία αύξηση των ανέργων στην Κρήτη σημειώθηκε τη διετία 2010-2012. Τον Ιούλιο του 2010, σε παγκρήτιο επίπεδο, οι εγγεγραμμένοι στον ΟΑΕΔ ήταν 22.487. Τον ίδιο μήνα, το 2011, ο εν λόγω αριθμός ανέβηκε στους 27.508. Τον Ιούλιο του 2012, οι άνεργοι σε όλο το νησί ήταν 31.347.

Όσον αφορά στην ανασφάλιστη εργασία στο νησί, και αυτή ανθεί και κυρίως τους καλοκαιρινούς μήνες, παρά το γεγονός ότι το 2015 οι καταγγελίες μειώθηκαν σε σχέση με το 2014. Ωστόσο, είναι θετικό το γεγονός ότι τα περισσότερα ξενοδοχεία που είχαν απασχολήσει κατά το παρελθόν με περιστατικά ανασφάλιστης εργασίας φαίνεται να συνετίστηκαν.

Με βάση τα μέχρι σήμερα δεδομένα, το κοινωνικό πρόβλημα της ανασφάλιστης εργασίας έχει διογκωθεί πλέον σε όλη την Ελλάδα, με την κατάσταση να είναι πιο έντονη κυρίως στις νησιωτικές περιοχές, όπως είναι οι Κυκλάδες, τα Δωδεκάνησα και τα νησιά του Βόρειου Αιγαίου. Μάλιστα, τα Εργατικά Κέντρα της Κρήτης καλούν τους εργαζόμενους να προβούν σε καταγγελίες για να σταματήσει η συγκεκριμένη εικόνα σε ορισμένες επιχειρήσεις της Κρήτης.

«Αν δεν αλλάξουν πολιτική στην Ευρώπη, η ύφεση θα συνεχιστεί. Τα μέτρα που υιοθετούν φέρνουν προβλήματα διαβίωσης. Φυσική συνέπεια θα είναι η διατάραξη της κοινωνικής συνοχής», η εκτίμηση του προέδρου του ΕΚΗ Στέλιου Βοργιά στην εκπομπή "Κρήτη Σήμερα" της "ΚΡΗΤΗ TV".

Εκτίναξη ληξιπρόθεσμων οφειλών

Νέα «έκρηξη» σημείωσαν οι ληξιπρόθεσμες οφειλές προς το Δημόσιο το Νοέμβριο του 2015, καθώς οι φόροι που δεν πλήρωσαν τα νοικοκυριά και οι επιχειρήσεις μέσα σε ένα μόλις μήνα ανήλθαν σε 1,453 δισ. ευρώ. Τα «φρέσκα» ληξιπρόθεσμα που δημιουργήθηκαν από την αρχή του έτους μέχρι και τα τέλη Νοεμβρίου έφτασαν στα 11,83 δισ. ευρώ, αποτυπώνοντας το οικονομικό αδιέξοδο στο οποίο έχουν περιέλθει εκατοντάδες χιλιάδες φορολογούμενοι, οι οποίοι αδυνατούν να ανταποκριθούν στις φορολογικές τους υποχρεώσεις.

Σχεδόν κάθε μήνα, τα νοικοκυριά και οι επιχειρήσεις, λόγω οικονομικής αδυναμίας και έλλειψης ρευστότητας, αφήνουν απλήρωτους φόρους πάνω από 1 δισ. ευρώ, με τις συνολικές ληξιπρόθεσμες οφειλές προς το Δημόσιο να έχουν εκτιναχθεί στα 83,6 δισ. ευρώ. Συνέπεια των παραπάνω τα στοιχεία της ΓΕΣΕΒΕ, που δείχνουν ότι στο Ηράκλειο το 2015 έβαλαν λουκέτο 1.355 επιχειρήσεις, ενώ σε όλη τη χώρα κλείνουν καθημερινά 89, εκτινάσσοντας στα ύψη και την ανεργία.

Τα "λουκέτα" του 2015

  • 1.355 επιχειρήσεις έκλεισαν στο Ηράκλειο
  • Κάθε μέρα κλείνουν 89 επιχειρήσεις στην Ελλάδα

Οδοί με τα περισσότερα λουκέτα

  • Αγίου Μηνά
  • Καλοκαιρινού
  • 1821
  • Αβέρωφ
  • Δαιδάλου

Η εικόνα της αγοράς

  • Κλείνουν επιχειρήσεις εμπορίου και μεταποίησης
  • Ανοίγουν σουβλατζίδικα και καφετέριες

Μάνος Δασκαλάκης

ΤΑ ΝΕΑ του neakriti.gr στο Google News