default-image

11.000 σε Ηράκλειο και Λασίθι στο "περίμενε" για σύνταξη

Κρήτη
11.000 σε Ηράκλειο και Λασίθι στο "περίμενε" για σύνταξη

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

Σοκ προκαλούν τα στοιχεία γύρω από τις συντάξεις που εκκρεμούν στο ΙΚΑ Ηρακλείου, με τους πολίτες να αγανακτούν καθώς πρόκειται πλέον για θέμα επιβίωσης.

Για πρώτη φορά στα χρονικά, εκκρεμούν 11.000 φάκελοι για απονομή συντάξεων στους νομούς Ηρακλείου και Λασιθίου, όταν τα προηγούμενα χρόνια ο αριθμός αυτός δεν ξεπερνούσε τις 6.000, όπως αποκαλύπτει η "ΚΡΗΤΗ ΤV", ενώ στο μικροσκόπιο των υπαλλήλων μπαίνουν οι συντάξεις του Ιανουαρίου του 2014!

Για γέλια και για κλάματα είναι και το γεγονός ότι το Ταμείο Μετάλλου χρειάζεται 3 χρόνια για να απαντήσει με έγγραφό του στο ΙΚΑ, ενώ "κόκκινο" χτυπά η αγανάκτηση ασφαλισμένων και για τις περιπτώσεις διαδοχικής ασφάλισης, καθώς η αναμονή μπορεί να φτάσει τα 3,5 ή και τα 4 χρόνια.

Το λιγοστό πλέον προσωπικό στο τμήμα απονομής συντάξεων αδυνατεί να αντεπεξέλθει στο μεγάλο όγκο δουλειάς, με αρκετούς υπαλλήλους να εξετάζουν τους φακέλους ακόμη και τα μεσάνυχτα από τα σπίτια τους.

Ο κάθε εισηγητής εξετάζει μέσο όρο 2.000 φακέλους το μήνα, όταν τα προηγούμενα χρόνια ο αριθμός δεν ξεπερνούσε τις 500 περιπτώσεις.

Και ενώ αναμένονται νέες περικοπές στις συντάξεις, πρώην βουλευτές ζητούν αναδρομικά εκατομμυρίων ευρώ αλλά και αποζημιώσεις για ηθική βλάβη, στάση η οποία χαρακτηρίζεται ως πρόκληση από τους νυν βουλευτές, την ώρα που η κοινωνική και οικονομική κατάσταση της χώρας βρίσκεται σε οριακό σημείο.

Αντιδράσεις υπήρξαν και από το Μαξίμου, το οποίο καλεί τους πρώην βουλευτές να παραιτηθούν από τις παράλογες αξιώσεις τους και να μην εισπράξουν ούτε ένα ευρώ.

Το θέμα πάντως έγινε γνωστό καθώς νομοσχέδιο του υπουργείου Οικονομικών περιλαμβάνει διάταξη με την οποία το Δημόσιο αποδέχεται δικαστικές αποφάσεις του Ελεγκτικού Συνεδρίου που δίνουν αναδρομική αύξηση έως και 100.000 ευρώ ανά περίπτωση σε συνταξιούχους βουλευτές. Με την εν λόγω διάταξη, οι συντάξεις των βουλευτών θα πρέπει να αναπροσαρμοστούν, δηλαδή να αυξηθούν, αναδρομικά από το 2008!

ΑΠΟΝΟΜΗ ΣΥΝΤΑΞΕΩΝ

Εκκρεμούν στην ανατολική Κρήτη

11.000 συντάξεις

Στο μικροσκόπιο

Συντάξεις από 1/1/2014

Έλεγχος φακέλων ΙΚΑ Ηρακλείου

Μέσος όρος σήμερα

2.000 φάκελοι/μήνα, ανά εισηγητή

Μέσος όρος παλαιότερα

500 φάκελοι/μήνα, ανά εισηγητή

Προσωπικό στο Τμήμα Απονομής Συντάξεων ΙΚΑ Ηρακλείου

12 υπάλληλοι, εκ των οποίων οι 6 εισηγητές

18 υπάλληλοι, εκ των οποίων οι 9 εισηγητές

Καθυστέρηση στην απονομή συντάξεων

Πάνω από 3 χρόνια

Σύνταξη ΙΚΑ

Τουλάχιστον 2,5 χρόνια

http://vod.cretetv.gr/html5/html5lib/v1.6.12.27i/mwEmbedFrame.php/cache_st/11111/wid/_105/uiconf_id/11170240/entry_id/0_v6vp39pl/

Ρεπορτάζ: Γεωργία Μακάκη

ΤΑ ΝΕΑ του neakriti.gr στο Google News