Κρήτη

Χριστουγεννιάτικες μελωδίες στα Μάλια

Ύμνοι, μπαλάντες, ορατόρια, παραδοσιακά τροπάρια των Χριστουγέννων από διάφορες χώρες, φτιάχτηκαν για να περιγράψουν το μεγαλύτερο γεγονός του κόσμου μας, τη Γέννηση του Χριστού. Δεν υπάρχει σημείο του πλανήτη μας που δε θα σταθεί έστω και για λίγο μπροστά στο θαύμα της Γέννησης, δε θ' αφήσει το συναίσθημα να κυριαρχήσει της λογικής, τις μνήμες να ξεδιπλώσουν τα φτερά τους όπως οι άγγελοι. Είναι η στιγμή όπου όλοι σιωπούμε για να ακούσουμε τις αγγελικές φωνές και ήχους που ψάλλουν.

Μια τέτοια μυσταγωγική βραδιά απόλαυσε το πολυάριθμο κοινό που παρακολούθησε την Τρίτη 29 Δεκεμβρίου 2015, τη χριστουγεννιάτικη συναυλία της Χορωδίας του Συλλόγου Γυναικών Μαλίων, της Παιδικής-Νεανικής Χορωδίας και της Κρητικής Συμφωνικής Ορχήστρας Νέων υπό τη μουσική διεύθυνση του κ. Νίκου Αντωνακάκη, στον Ιερό Ναό Κοιμήσεως της Θεοτόκου στα Μάλια.

Μια αγγελική βραδιά, καθώς στα ύψη των θόλων του ναού οι παρευρισκόμενοι νόμιζαν ότι οι φωνές της χορωδίας συναντούσαν εκείνες των αγγέλων και ξεχύνονταν σ' όλη την πλάση.

«Καταρχάς αξίζουν έπαινοι για την ιδέα που υπήρξε για την επιλογή του χώρου της συναυλίας, καθώς και τους ιερείς και το Εκκλησιαστικό Συμβούλιο της Ενορίας Μαλίων για την αποδοχή και την άψογη συνεργασία και ενίσχυση, ώστε να πραγματοποιηθεί μια από τις αρτιότερες παραστάσεις που έχουμε παρακολουθήσει στην πόλη μας», αναφέρουν τα μέλη του Συλλόγου Γυναικών "Εστία" για την εκδήλωση.

«Τόσο ο εξαιρετικός χώρος του ναού που συνέβαλε στην υψηλή ηχητική απόδοση όσο και το υποβλητικό μυστηριακό σκηνικό που συνθέτονταν από την αγιογράφηση και το φωτισμό δημιούργησαν μια άνευ προηγουμένου αισθητική σύνθεση.

Η παιδική χορωδία αλλά και όλοι οι χορωδοί με την ερμηνεία τους προσέφεραν την ευκαιρία να περιηγηθούμε στο μουσικό "κόσμο" των χριστουγεννιάτικων ύμνων διανύοντας τα πλάτη και τα μήκη του πλανήτη μας. Τραγούδια και ύμνοι που μας συνοδεύουν τις χριστουγεννιάτικες μέρες, πολλά από τα οποία αποτελούν αγαπημένα παιδικά τραγούδια».

Όπως σημειώνουν τα μέλη του Συλλόγου, μεγάλη έκπληξη της βραδιάς ήταν... ο μικρός βιολιστής «που εμφανίζεται στην είσοδο του Ναού παίζοντας αργά και κατανυκτικά τη μελωδία της Άγιας Νύχτας, αιχμαλωτίζοντας ψυχικά και χαϊδεύοντας τ' αφτιά με μια μοναδική μαγεία, απογειώνοντας και ταξιδεύοντας το κοινό σε κόσμους μαγικούς, γοητευτικούς, ρομαντικούς, χαρίζοντας εκπληκτικές στιγμές μουσικής μέθεξης.

Στη συνέχεια το σύνολο μουσικών οργάνων των νέων της ορχήστρας - ξεχωριστό στην πόλη μας - απέδωσε με μοναδική μαεστρία παιξίματος χριστουγεννιάτικες μελωδίες, προσφέροντάς μας απλόχερα την ευαισθησία των ηχοχρωμάτων της μουσικής.

Όλοι όσοι είχαν δε την τύχη να συνακροαστούν τη χριστουγεννιάτικη αυτή συναυλία, η οποία δεν είχε κανένα ψεγάδι, έδωσαν πέρα από τις ευχές και τις ευχαριστίες προς τους διοργανωτές και τους ερμηνευτές και την κρυφή ελπίδα να παρευρεθούν σύντομα σε αντίστοιχη εκδήλωση του Συλλόγου Γυναικών Μαλίων "Εστία" νιώθοντας την ανάγκη να μεταλαμβάνουμε συχνά τέτοιων σημαντικών πολιτιστικών γεγονότων».

Η υπέροχη βραδιά έκλεισε με ένα ζεστό χειροκρότημα, μια εγκάρδια χειραψία, μια ευχή καρδιάς, ένα δάκρυ χαράς, έτσι για να μην κουραστούν ποτέ…

Σχόλια