default-image

Στον αέρα η διαχείριση απορριμμάτων - Θα χαθούν εκατομμύρια

Κρήτη
Στον αέρα η διαχείριση απορριμμάτων - Θα χαθούν εκατομμύρια

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

"Τορπίλη" στον περιφερειακό σχεδιασμό για τα απορρίμματα βάζουν νέες καθυστερήσεις για την επικαιροποίηση τοπικών σχεδίων από τους Δήμους, όπως ζητούν τα συναρμόδια υπουργεία, με την Περιφέρεια Κρήτης και τους δημάρχους όλου του νησιού να ενώνουν τις δυνάμεις τους ώστε να "τρέξει" ο επίμαχος σχεδιασμός και κυρίως να αποτραπεί το ενδεχόμενο να τιναχθούν έργα εκατομμυρίων ευρώ για τη διαχείριση των απορριμμάτων.

Για το επίμαχο ζήτημα πραγματοποιήθηκε σύσκεψη στην Περιφέρεια Κρήτης, παρουσία όλων των δημάρχων, οι οποίοι με τη σειρά τους εξέφρασαν την αγωνία τους για τα ώριμα προς δημοπράτηση έργα τα οποία κινδυνεύουν να χαθούν με τα νέα δεδομένα, όπως η μονάδα στο Αμάρι αλλά και στη Χερσόνησο.

http://vod.cretetv.gr/html5/html5lib/v1.6.12.27i/mwEmbedFrame.php/cache_st/11111/wid/_105/uiconf_id/11170240/entry_id/0_ls6pdokt/

«Το υπουργείο Εσωτερικών θα πρέπει να στηρίξει τον περιφερειακό σχεδιασμό για τα απορρίμματα», τονίζουν δήμαρχοι, οι οποίοι παράλληλα δεσμεύτηκαν ότι η σύνταξη των τοπικών σχεδίων θα καταρτιστούν στη λογική του περιφερειακού σχεδιασμού.

Θέμα της σύσκεψης-συνάντησης με τους δημάρχους της Κρήτης για τον Περιφερειακό  Σχεδιασμό Διαχείρισης Απορριμμάτων Κρήτης, που είναι ο πρώτος ολοκληρωμένος στην Ελλάδα, ήταν επίσης και τα έργα που είναι έτοιμα προς δημοπράτηση.

Σύμφωνα με τον περιφερειάρχη, υπάρχει η πολιτική βούληση για να υλοποιηθούν οι δεσμεύσεις που ορίζει η νομοθεσία αλλά και αυτά που θέλουν οι πολίτες της Κρήτης για τη λύση διαχείρισης των απορριμμάτων στο νησί.

«Βρισκόμαστε στην τελική ευθεία για την έγκριση του Περιφερειακού Σχεδιασμού Διαχείρισης Απορριμμάτων Κρήτης αλλά και την έγκριση των έργων τα οποία είναι έτοιμα προς δημοπράτηση», δήλωσε ο περιφερειάρχης Σταύρος Αρναουτάκης και πρόσθεσε: «Θεωρώ ότι θα καταλήξουμε στη λύση που πρέπει ούτως ώστε σε σύντομο χρονικό διάστημα να δημοπρατηθούν οι δυο μονάδες οι οποίες είναι της Χερσονήσου και του Αμαρίου. Προετοιμάζεται η Σητεία και έχουμε και την έγκριση των 108 εκατ. ευρώ που είναι στον περιφερειακό μας σχεδιασμό για τη διαχείριση των απορριμμάτων στην Κρήτη. Εκτιμώ ότι θα έχουμε θετική έκβαση και λύση όλων των εκκρεμοτήτων και μέσα σε πολύ σύντομο διάστημα οι φορείς οι οποίοι είναι υπεύθυνοι θα μπορέσουν να δημοπρατήσουν τα έργα πολύ πιο μπροστά από τις τελικές εγκρίσεις. Υπάρχει η πολιτική βούληση, υπάρχουν οι δεσμεύσεις και θα υλοποιηθούν αυτά που ορίζει και η νομοθεσία αλλά και αυτά που θέλουν οι πολίτες της Κρήτης».

Από την πλευρά του ο δήμαρχος Ηρακλείου, και πρόεδρος του ΦΟΔΣΑ Κρήτης, Βασίλης Λαμπρινός, δήλωσε: «Είχαμε με τον περιφερειάρχη ενημερωτική συνάντηση σε σχέση με την εφαρμογή του νέου εθνικού σχεδιασμού και την παράλληλη εφαρμογή του ΠΕΣΔΑΚ. Επιδεικνύεται και από τις δυο πλευρές πνεύμα κατανοήσεως, θα συνεχίσουμε, και επιθυμία μας είναι να μη χαθεί κανένα έργο».

Στη σύσκεψη παρόντες εκτός από τους δημάρχους ήταν οι αντιπεριφερειάρχες Ηρακλείου Ευριπίδης Κουκιαδάκης, Βιργινία Μανασάκη και Νίκος Καλογερής, καθώς και ο πρόεδρος του Περιφερειακού Συμβουλίου Γιώργος Πιτσούλης.

Ρεπορτάζ: Γεωργία Μακάκη

Φωτογραφίες: Νίκος Χαλκιαδάκης

ΤΑ ΝΕΑ του neakriti.gr στο Google News