Κρήτη

Συναγερμός για την ανομβρία - Κίνδυνος για τις καλλιέργειες

Φόβους ότι οι συνέπειες που θα επιφέρει η παρατεταμένη καλοκαιρία θα είναι καταστροφικές, εφόσον η περίοδος ανομβρίας συνεχιστεί, εκφράζουν δήμαρχοι του νησιού, που αν και θα έπρεπε να έχουν κλείσει τις γεωτρήσεις από τα τέλη του Οκτώβρη για την άρδευση εξακολουθούν να τις χρησιμοποιούν κανονικά, λόγω έλλειψης βροχοπτώσεων.

Το θέμα τείνει να δημιουργήσει πανικό στους περισσότερους δήμους του νησιού, με απρόβλεπτες συνέπειες, όπως λένε, και στις καλλιέργειες που ήδη εμφανίζουν τα πρώτα προβλήματα.

Σε χωριά της Βιάννου, όπως διευκρίνισε ο δήμαρχος Παύλος Μπαριτάκης, χρειάστηκε μέχρι και βυτίο να μεταφέρει νερό για την υδροδότηση των σπιτιών, με το θέμα να έχει καλλιεργήσει μια πρωτόγνωρη αγωνία, καθώς όχι μόνο η επάρκεια είναι περιορισμένη, αλλά και ο κίνδυνος σε κάποιες περιπτώσεις μέχρι και οι γεωτρήσεις να τεθούν εκτός λειτουργίας είναι ορατός.

Επιπλέον ανησυχία δημιουργεί το γεγονός ότι στους λογαριασμούς της ΔΕΗ, που θα λάβουν το επόμενο διάστημα, τα κόστη θα έχουν εκτοξευθεί, αφού πέραν της αρδευτικής περιόδου, που κλείνει στα τέλη του Οκτώβρη, το κόστος για τη λειτουργία των γεωτρήσεων σχεδόν διπλασιάζεται.

Το θέμα πάντως που έχει δημιουργήσει προβληματισμό σε μεγάλο μέρος των δήμων του νησιού, όπως εξήγησε ο δήμαρχος Μινώα Ζαχαρίας Καλογεράκης, δεν αποκλείεται εφόσον αυτή η περίοδος ανομβρίας συνεχιστεί να εμφανίσει καθολικά χαρακτηριστικά, μιας και από περιοχές της ενδοχώρας τροφοδοτούνται και μεγάλοι δήμοι, που δεν αποκλείεται να ξεμείνουν και εκείνοι από νερό.

Ράνια Μωραΐτη

Σχόλια