default-image

Λάθος του ΟΑΕΔ "παγιδεύει" ωφελούμενους του προγράμματος Voucher

Κρήτη
Λάθος του ΟΑΕΔ "παγιδεύει" ωφελούμενους του προγράμματος Voucher

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

Εγκλωβισμένοι στα δίχτυα της γραφειοκρατίας βρίσκονται δεκάδες ωφελούμενοι των προγραμμάτων Voucher, οι οποίοι, εκτός του ότι έχουν υποστεί πολύμηνες καθυστερήσεις στις πληρωμές, βρίσκονται και αντιμέτωποι αυτή τη φορά με χρέος προς τον ΟΑΕΔ της τάξης των 600 και 700 ευρώ.

Σύμφωνα με το αποκαλυπτικό ρεπορτάζ της "ΚΡΗΤΗ TV", ο ΟΑΕΔ συνέχισε λανθασμένα να πιστώνει σε τραπεζικό λογαριασμό ωφελούμενου Voucher μέρος του ταμείου ανεργίας, με αποτέλεσμα ο Ηρακλειώτης άνεργος πλέον να έχει βρεθεί αντιμέτωπος με χρέος 700 ευρώ.

Όπως υποστηρίζει ο ίδιος, ο ΟΑΕΔ γνώριζε "από πρώτο χέρι" πως ο ίδιος έχει ενταχθεί στο πρόγραμμα, ωστόσο συνέχιζε να τον πιστώνει επί πέντε μήνες με το μισό επίδομα ανεργίας, το οποίο πρέπει τώρα να το επιστρέψει άμεσα, ειδάλλως θα του αφαιρεθεί το ποσό σε δόσεις από μελλοντικά επιδόματα.

Το λάθος αυτό του ΟΑΕΔ ήταν αρκετό για να παγιδεύσει τον ωφελούμενο Ηρακλειώτη από το πρόγραμμα Voucher, ο οποίος, όπως καταγγέλλει, έπεσε από τα σύννεφα όταν μετά το πέρας του προγράμματος πήγε στον ΟΑΕΔ, με σκοπό να κάνει τις απαραίτητες διαδικασίες για να ενταχθεί και πάλι στο ταμείο ανεργίας, όμως βρέθηκε αντιμέτωπος με το χρέος των 700 ευρώ.

«Αμέλεια» και «ανευθυνότητα» από πλευράς ΟΑΕΔ καταλογίζει ο ωφελούμενος στον Οργανισμό, από τη στιγμή μάλιστα που στην επίσημη σελίδα του υπουργείου Εργασίας και Κοινωνικής Ασφάλισης αναφέρεται κατηγορηματικά ότι ο ΟΑΕΔ ενημερώνεται αυτόματα για το ποιος εντάσσεται στα προγράμματα Voucher.

Η ανακοίνωση του υπουργείου Εργασίας

Σύμφωνα με την επίσημη ανακοίνωση του υπουργείου Εργασίας για τους ενταγμένους σε προγράμματα Voucher, «η αναστολή της καταβολής του επιδόματος ανεργίας από τον ΟΑΕΔ γίνεται αυτόματα κατά την ημερομηνία έναρξης του προγράμματος κατάρτισης, ενώ για να επανακαταβληθεί το επίδομα ανεργίας ο ενδιαφερόμενος πρέπει να κάνει αίτηση εκ νέου στον ΟΑΕΔ».

Το λάθος βέβαια συνέχιζε να υφίσταται και ο Ηρακλειώτης να βρίσκεται με ένα ολοένα και αυξανόμενο χρέος, παρόλο που έδινε το "παρών" στον ΟΑΕΔ μία φορά το μήνα, για διαδικασίες που αφορούσαν το πρόγραμμα Voucher, με τους υπαλλήλους ωστόσο να μην τον ενημερώνουν ως όφειλαν.

Τώρα, όπως τον ενημέρωσαν, θα πρέπει ο ίδιος να επιστρέψει τα επιδόματα ανεργίας πέντε μηνών που του κατατέθηκαν κατά το ήμισυ, καθώς σε διαφορετική περίπτωση, ως άνεργος που είναι πλέον, θα του αφαιρεθούν τα ποσά σε δόσεις από μελλοντικά επιδόματα.

Από την πλευρά του ο ΟΑΕΔ, σύμφωνα με πληροφορίες, εξετάζονται οι περιπτώσεις, προκειμένου ο Οργανισμός να δώσει απαντήσεις σε όσους ωφελούμενους βρέθηκαν αντιμέτωποι με χρέος που δεν περίμεναν να αντικρίσουν.

http://vod.cretetv.gr/html5/html5lib/v1.6.12.27i/mwEmbedFrame.php/cache_st/11111/wid/_105/uiconf_id/11170240/entry_id/0_vw5ym2cd/

Λευτέρης Κουμαντάκης

ΤΑ ΝΕΑ του neakriti.gr στο Google News