Κρήτη

"Πράσινο φως" για την αποκατάσταση του κόλπου του Δερματά

Μια ανάσα πριν την τελική έγκριση για την αποκατάσταση τμήματος στον κόλπο του Δερματά, το οποίο κατέρρευσε για δεύτερη φορά τον περασμένο Φεβρουάριο από τη μανία του ανέμου και της θάλασσας, βρίσκεται η Αντιδημαρχία Πολεοδομίας του Δήμου Ηρακλείου, που έλαβε πριν λίγες μέρες το πρώτο "πράσινο φως" από τη Διεύθυνση Τουριστικών Λιμένων του υπουργείου Τουρισμού, η οποία ζήτησε κάποιες διευκρινίσεις πριν δώσει το τελικό ΟΚ για να προχωρήσουν οι εργασίες αντιστήριξης του επίμαχου σημείου.

Όπως δήλωσε ο αντιδήμαρχος Πολεοδομίας Γιάννης Αναστασάκης στο neakriti.gr, «την επόμενη βδομάδα θα αποστείλουν το σχετικό φάκελο σε σχέση με τις διευκρινίσεις που ζητήθηκαν, ενώ ταυτόχρονα αναμένουν το "πράσινο φως" και από το Κεντρικό Αρχαιολογικό Συμβούλιο ώστε στη συνέχεια να "τρέξουν" διαδικασίες δημοπρασίας του έργου, για το οποίο υπάρχει εγκεκριμένο κονδύλι, ύψους 300.000 ευρώ, το οποίο προέρχεται από ιδίους πόρους αλλά και από χρήματα του δανείου από την Ευρωπαϊκή Τράπεζα Επενδύσεων».

Για τις μεγάλες καθυστερήσεις γύρω από την αποκατάσταση του επίμαχου σημείου στον κόλπο του Δερματά, ο κ. Αναστασάκης δήλωσε ότι, «μετά τη διαπίστωση των ζημιών και του κινδύνου, η Πολεοδομία απέστειλε έγγραφο προς την Κτηματική Εταιρεία του Δημοσίου ώστε άμεσα να υπάρξει ειδική επιτροπή η οποία θα εκδώσει πόρισμα για τις παρεμβάσεις εντός αιγιαλού, κάτι που έγινε στην πορεία και μετά από σχετικές πιέσεις. Τελικά, η επιτροπή συνέταξε το πόρισμα ότι υπάρχει πρόβλημα διάβρωσης και ότι απαιτούνται αντιδιαβρωτικά μέτρα, όμως ταυτόχρονα διαπίστωσε ότι δεν είναι η… αρμόδια υπηρεσία!».

Όπως διευκρίνισε ο κ. Αναστασάκης, από τον περασμένο Φεβρουάριο η Κτηματική Εταιρεία του Δημοσίου διαπίστωσε ότι είναι αναρμόδια τον περασμένο Αύγουστο και ότι η πλέον αρμόδια υπηρεσία είναι η Διεύθυνση Τουριστικών Λιμένων του υπουργείου Τουρισμού, διότι από το 1993 έχει χωροθετηθεί η περιοχή ως τουριστικός λιμένας στον κόλπο του Δερματά.

Συνέπεια, να ξεκινήσει νέος κύκλος επιστολών προς τη Διεύθυνση Τουριστικών Λιμένων, η οποία πρόκειται να δώσει την τελική έγκριση μετά και τις απαντήσεις στις σχετικές διευκρινίσεις, ενώ στη συνέχεια ο κ. Αναστασάκης θα υποβάλει φάκελο στην Αποκεντρωμένη Διοίκηση Κρήτης για την έγκριση των περιβαλλοντικών όρων.

Όπως εκτιμά ο αρμόδιος αντιδήμαρχος, αν δεν υπάρξουν άλλες καθυστερήσεις, από το Μάρτιο του 2016 θα κινηθούν οι διαδικασίες δημοπρασίας του έργου, ώστε η βιτρίνα του Ηρακλείου να μην παρουσιάζει αυτή την… εικόνα.

Ρεπορτάζ: Γεωργία Μακάκη

Φωτογραφίες: Νίκος Χαλκιαδάκης

Σχόλια