default-image

Ξεσκέπασε οικονομικά σκάνδαλα και "κέρδισε" δυσμενή μετάθεση

Κρήτη
Ξεσκέπασε οικονομικά σκάνδαλα και "κέρδισε" δυσμενή μετάθεση

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

Δυσμενή σχόλια έχει προκαλέσει η προωθούμενη μετάθεση του διευθυντή του ΙΚΑ Ηρακλείου Νίκου Ροκαδάκη στον Άγιο Νικόλαο. Ο κ. Ροκαδάκης έχει εξοικονομήσει για το ελληνικό Δημόσιο πάνω από 15 εκατομμύρια ευρώ, ξεσκεπάζοντας μεγάλα και μικρά σκάνδαλα στο Υποκατάστημα της περιοχής ευθύνης του. Για το λόγο αυτό, μάλιστα, έχει γίνει στόχος, έχει δεχτεί απειλές, έχει θυσιάσει την ομαλή καθημερινότητα του ίδιου και της οικογένειάς του.

Και αντί ένας τέτοιος δημόσιος λειτουργός να επιβραβευτεί, καλείται να... μετατεθεί! Το γεγονός δεν είναι πρωτοφανές. Συνηθίζεται στην Ελλάδα της μεταπολίτευσης η εκάστοτε εξουσία να μεταθέτει, να προάγει και να αξιολογεί δημόσιους υπαλλήλους με μοναδικό κριτήριο την κομματική τους προϋπηρεσία. Ωστόσο, με δεδομένο το γεγονός πως αυτές οι πρακτικές οδήγησαν - μεταξύ άλλων - την Ελλάδα στον γκρεμό, υπήρχε ελπίδα ότι θα άλλαζαν. Όμως, δυστυχώς... Στην πράξη αποδεικνύεται πως δεν έχει αλλάξει τίποτα απολύτως...

Το γεγονός δίνει πάτημα στα κόμματα που λειτούργησαν στο παρελθόν με τον ίδιο τρόπο να βγαίνουν στην αντεπίθεση. Να εγκαλούν τους νυν για τις πρακτικές που διαχρονικά οι πρώην εφάρμοζαν για να κυβερνούν. Άλλες φορές καλοπροαίρετα και άλλες όχι.

Στην περίπτωση του Νίκου Ροκαδάκη, όμως, τα πράγματα έχουν μια ιδιαιτερότητα, καθώς ο διευθυντής του ΙΚΑ έχει διακομματική αποδοχή και έργο μετρήσιμο. Προσπαθώντας με προσωπικό κόστος να ξύσει τη σκουριά ενός συστήματος που προκάλεσε την κρίση με τη διαφθορά του, κέρδισε την εκτίμηση της τοπικής κοινωνίας.

Έτσι, για τη μετακίνηση του κ. Ροκαδάκη, εκτός από τα αρνητικά σχόλια της τοπικής κοινωνίας, υπήρξε και κοινοβουλευτική παρέμβαση από τους βουλευτές Ηρακλείου Λευτέρη Αυγενάκη (Ν.Δ.), Βασίλη Κεγκέρογλου (ΠΑΣΟΚ) και Σπύρο Δανέλλη (Ποτάμι).

Σχετική ανακοίνωση μάλιστα για το θέμα αυτό εξέδωσε χθες και η ΝΟΔΕ Ηρακλείου, ενώ με σημερινό της δελτίο Τύπου το ΕΚΗ σημειώνει μεταξύ άλλων ότι «για άλλη μια φορά διαπιστώνεται ότι το κράτος δε λειτουργεί με αξιοκρατικά κριτήρια».

Ο υπουργός Εργασίας Γιώργος Κατρούγκαλος καλείται, μέσω αυτών, να απαντήσει στην κοινωνία με ποιο σκεπτικό η σημερινή διοίκηση του ΙΚΑ αποφάσισε την απομάκρυνση του κ. Ροκαδάκη από το Περιφερειακό Υποκατάστημα ΙΚΑ Ηρακλείου.

Λυμαίνονταν τα λεφτά των ασφαλισμένων

Στο κείμενο της διακομματικής παρέμβασης αναφέρεται πως ο κ. Ροκαδάκης τα τελευταία πέντε χρόνια ως διευθυντής στο Περιφερειακό Υποκατάστημα Ηρακλείου, σε συνεργασία με τις εισαγγελικές Αρχές του Ηρακλείου, έχει προβεί στις παρακάτω ενέργειες:

1. Στον εντοπισμό και εξιχνίαση του κυκλώματος χορήγησης διατροφικών σκευασμάτων, ποσού 5,5 εκατ. ευρώ, από το ΙΚΑ Ηρακλείου.

2. Στον εντοπισμό και εξιχνίαση του κυκλώματος για τα Ε125 (μετακινήσεις-δαπάνες εξωτερικού), ποσού 2,5 εκατ. ευρώ.

3. Στον εντοπισμό και εξιχνίαση του κυκλώματος είσπραξης παράνομου ποσού από νεφροπαθείς για δήθεν μετακινήσεις, ποσού 1 εκατ. ευρώ.

4. Στον εντοπισμό και εξιχνίαση του κυκλώματος που εισέπραττε συντάξεις πεθαμένων, ύψους 1,5 εκατ. ευρώ.

5. Στον εντοπισμό και εξιχνίαση κυκλώματος εικονικών ασφαλίσεων, συνολικού ποσού 5 εκατ. ευρώ.

Αξίζει να σημειωθεί πως, για όλα τα παραπάνω, ο υπό απομάκρυνση διευθυντής έχει τιμηθεί από τη διοίκηση του ΙΚΑ με την τοποθέτησή του σε τρεις επιτροπές για την αναδιοργάνωση του μεγαλύτερου ασφαλιστικού φορέα της χώρας και με την απονομή επαίνου ηθικής αμοιβής.

Ελένη Σταυρουλάκη

ΤΑ ΝΕΑ του neakriti.gr στο Google News