Κρήτη

ΑΠΟΚΑΛΥΨΗ

Οι φαβέλες της δυστυχίας δίπλα στο Κέντρο Αστέγων (video)

Ένα αποκαλυπτικό ρεπορτάζ παρουσιάστηκε το βράδυ της Τετάρτης στο κεντρικό δελτίο ειδήσεων της "ΚΡΗΤΗ ΤV". Πρόκειται για τις σύγχρονες φαβέλες όχι της Βραζιλίας, αλλά του Ηρακλείου, δίπλα ακριβώς από το Κέντρο Υποδοχής Αστέγων.

Η «οδός Δυστυχίας», όπως αποκαλείται, απλώνεται λίγα μέτρα κάτω από το Κέντρο Αστέγων του Δήμου Ηρακλείου. Έλληνες και μη έχουν στήσει τα σπιτικά τους και στεγάζουν τον πόνο τους σε παραπήγματα και σκηνές.

Ο αριθμός των ανθρώπων που καθημερινά καταφεύγουν σε αυτή την ιδιότυπη γειτονιά έχει αυξηθεί επικίνδυνα το τελευταίο διάστημα.

Άνθρωποι καθημερινοί, με ζωές απλές και συνηθισμένες πριν την κρίση και κουρελιασμένες μετά την οικονομική καταστροφή.

Ο κ. Κώστας, 52 ετών, έχει πια γίνει μόνιμος κάτοικος της «οδού Δυστυχίας». Έτσι αποκαλεί το χώρο των πρώην αποδυτηρίων του γηπέδου της ΣΕΑΠ, δίπλα στο Κέντρο Αστέγων, και μια ανάσα από το αεροδρόμιο του Ηρακλείου. Εκεί έφτιαξε τη ζωή του, εκεί θα περάσει και αυτά τα Χριστούγεννα, δίχως κανείς να μπορεί να του διασφαλίσει ότι σύντομα, ή λιγότερο σύντομα, η ζωή του θα αλλάξει… Θα μοιάζει και πάλι περισσότερο με τη ζωή που είχε όταν εργαζόταν στα φορτηγά, έκανε ταξίδια… και η κρίση δεν του είχε δείξει το πιο σκληρό της πρόσωπο.

Όσο οξύμωρο και αν ακούγεται, μέσα σε αυτά τα παραπήγματα η ζωή βρίσκει τους ρυθμούς της και ευκαιρίες να χαμογελάσει στους ένοικους της οδού Δυστυχίας.

Πριν τρία χρόνια ένα μωρό γεννήθηκε σε αυτή την γκρίζα γωνιά της πόλης. Ο παππούς του μικρού μένει ακόμη εκεί, καθώς δεν έχει καταφέρει να βρει μια δουλειά αλλά το παιδί με τη μητέρα ευτυχώς έχουν πάρει το δρόμο τους και βρίσκονται ασφαλείς σε ένα σπίτι.  

Καθημερινά σχεδόν τις τελευταίες ημέρες, στο χώρο δίπλα στο Κέντρο Αστέγων, βρίσκουν καταφύγιο άνθρωποι που κουβαλούν σαν βαρύ φορτίο τις ιστορίες της ζωής τους και πολλές φορές αρνούνται, όπως εξηγεί η αντιδήμαρχος Κοινωνικής Πολιτικής κ. Αθηνά Σπανάκη, να δεχτούν τους όρους προκειμένου να ενταχθούν στο πρόγραμμα του Κέντρου, που ήδη φιλοξενεί 4 άτομα, με τη λίστα όμως των ενδιαφερομένων ολοένα να μεγαλώνει.

Η διαδικασία για να ενταχθεί κάποιος στους ωφελούμενους του Κέντρου περιλαμβάνει μια σειρά εξετάσεων τις οποίες ο Δήμος Ηρακλείου έχει εξασφαλίσει να διενεργούνται εντελώς δωρεάν στο Πανεπιστημιακό Νοσοκομείο.

Ο δήμαρχος Ηρακλείου στο Κέντρο Αστέγων

Ο δήμαρχος Ηρακλείου σήμερα επισκέφτηκε το Κέντρο Αστέγων και ευχήθηκε χρόνια πολλά στους άστεγους που φιλοξενούνται, προσφέροντας τρόφιμα για τις μέρες των Χριστουγέννων.

Ρεπορτάζ: Ράνια Μωραΐτη

Φωτογραφίες: Νίκος Χαλκιαδάκης

Σχόλια