default-image

Ρεκόρ Ρώσων τουριστών - Η "γεωγραφία" του κρητικού τουρισμού

Κρήτη
Ρεκόρ Ρώσων τουριστών - Η "γεωγραφία" του κρητικού τουρισμού

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

Είναι κοινό μυστικό... Άλλωστε, οι ίδιοι οι άμεσα εμπλεκόμενοι δεν το κρύβουν. Το μεγάλο στοίχημα για την Κρήτη τουριστικά, σε ό,τι αφορά το 2016, είναι ένα και μόνο: να μπορέσει το νησί μας να απορροφήσει ένα μεγάλο όγκο Ρώσων τουριστών που επιλέγουν Τουρκία, αλλά πιθανότατα λόγω των ραγδαίων εξελίξεων στις ρωσοτουρκικές σχέσεις δε θα πάνε τελικά για διακοπές στη γειτονική μας χώρα.

Η "πίτα" στην προκειμένη περίπτωση είναι μεγάλη. Κοντά στους 4 εκατομμύρια Ρώσους είχαν επιλέξει στην περσινή σεζόν την Τουρκία και τώρα έχουν παροτρυνθεί επισήμως από την ίδια τη ρωσική ηγεσία να επιλέξουν άλλον προορισμό. Αν το σενάριο επιβεβαιωθεί, αναμένεται ραγδαία αύξηση των Ρώσων επισκεπτών στη χώρα μας και, φυσικά, και εδώ στην Κρήτη. Αγαπημένος σχετικά προορισμός των Ρώσων, το νησί μπορεί να εξελιχθεί στην "αγκάλη" εκείνη που θα ανοίξει και θα υποδεχθεί τους Ρώσους. Τουριστικοί φορείς, επιχειρηματίες και Αυτοδιοίκηση δεν το κρύβουν πως έχουν υψηλές προσδοκίες και "επενδύουν" στην προοπτική αυτή.

Είναι χαρακτηριστική η εκτίμηση χθες στο κεντρικό δελτίο ειδήσεων της "KΡHTH TV" ενός άριστου γνώστη του τουριστικού τομέα, του αντιπεριφερειάρχη και τουριστικού παράγοντα Αντύπα Σηφάκη για αύξηση 100%, διπλασιασμό δηλαδή των Ρώσων επισκεπτών στην Κρήτη σε σχέση με πέρσι.

Βεβαίως, στην πορεία, από το θεωρητικό σενάριο μέχρι και την υλοποίησή του στην πράξη, δε λείπουν αξιοσημείωτα "αγκάθια", όπως η δυστοκία χορήγησης βίζας, και το σχετικά υψηλό κόστος διαμονής και υπηρεσιών. Σε κάθε περίπτωση, ισχύει για τον τουριστικό κόσμο και την κυβέρνηση το... "ιδού πεδίον δόξης λαμπρόν". Η υπόθεση δεν είναι απόλυτα στο χέρι τους, διότι έχει ως βάση πολιτικές, γεωστρατηγικές και διπλωματικές εξελίξεις που κανείς δεν μπορεί να προβλέψει με σαφήνεια. Οι προϋποθέσεις όμως είναι βάσιμες για να πάει η Κρήτη από την περσινή σημαντική μείωση Ρώσων επισκεπτών σε μια σημαντική ή και θεαματική ακόμα "εκτόξευση" των Ρώσων επισκεπτών. Μια αύξηση της τάξης των 200.000- 400.000  επισκεπτών, όπως σημειώνουν οι άνθρωποι του τουρισμού, δεν είναι διόλου απαγορευτική, αλλά ίσα-ίσα αρκετά ρεαλιστική. Μια τέτοια αύξηση ισοδυναμεί με επιπλέον άμεσες τουριστικές εισπράξεις ύψους 200-300 εκατομμυρίων ευρώ. Χώρια βεβαίως τις έμμεσες εισπράξεις στην ευρύτερη τοπική αγορά.

Βεβαίως, για να είμαστε ακριβείς, αυτήν τη στιγμή δεν υπάρχουν απτά στοιχεία που να υποδηλώνουν ως δεδομένη την αύξηση των Ρώσων τουριστών γενικώς στην Ελλάδα και ειδικότερα στην Κρήτη. Υπάρχουν εκτιμήσεις που φαντάζουν, όμως, πέρα για πέρα βάσιμες και δικαιολογούν τις προσδοκίες ...

Το άκρως ψυχροπολεμικό κλίμα μεταξύ Τουρκίας-Ρωσίας, μετά το πολύ σοβαρό στρατιωτικό επεισόδιο με την κατάρριψη του ρωσικού Su-24, η πολύ σκληρή ρητορική και οι λεονταρισμοί εκατέρωθεν μεταξύ των ηγεσιών των 2 χωρών, αλλά και οι παροτρύνσεις για τουριστικό "εμπάργκο" της μιας χώρας προς την άλλη, προμηνύουν μια θεαματική εξέλιξη στην τουριστική σκακιέρα.

Εκατομμύρια Ρώσοι τουρίστες που είχαν κατά νου να πάνε για διακοπές στην Τουρκία θα αλλάξουν πλάνα, επιλέγοντας άλλον προορισμό. Η λογική λέει πως στις πρώτες εναλλακτικές επιλογές θα είναι η Ελλάδα και οι αγαπημένες περιοχές των Ρώσων, όπως η Κρήτη και η Χαλκιδική. Εκατοντάδες χιλιάδες Ρώσοι - για να μην πάμε στις πιο αισιόδοξες και μάλλον ουτοπικές εκτιμήσεις του 1 εκατομμυρίου - δεν αποκλείεται να ψηφίσουν... "δαγκωτό" Κρήτη την φετινή τουριστική σεζόν.

Το λέει η κοινή λογική, με βάση άλλωστε το προφίλ και τις προτιμήσεις των Ρώσων. Όπως έχει αναδειχθεί μέσα από τους επίσημους αριθμούς και με βάση έρευνες τουριστικών κολοσσών όπως η Tui, η Τουρκία και η Ελλάδα βρίσκονται σταθερά τα τελευταία χρόνια στις 2 πρώτες θέσεις των προτιμήσεων των Ρώσων για διακοπές.  Στην τρίτη θέση είναι η Αίγυπτος, όμως κανείς δεν ξέρει τι επίδραση θα έχει η πολύνεκρη αεροπορική τραγωδία με το τρομοκρατικό χτύπημα σε ρωσικό αεροσκάφος πάνω από την περιοχή του Σινά. Ακολουθούν Ιταλία και Ισπανία.

Α. Σηφάκης: «Αύξηση 100%»

Πέρα από τα όσα προμηνύουν οι αριθμοί και οι έρευνες, το χαρμόσυνο αυτό σενάριο της ραγδαίας αύξησης των Ρώσων επισκεπτών το πιστεύουν και το προσδοκούν συνάμα οι τουριστικοί και αυτοδιοικητικοί παράγοντες του νησιού.

Μιλώντας χθες στο κεντρικό δελτίο ειδήσεων της "KΡHTH TV", ο αντιπεριφερειάρχης Επιχειρηματικότητας-Καινοτομίας και καταξιωμένος τουριστικός παράγοντας Αντύπας Σηφάκης δεν έκρυψε την αισιοδοξία του, προαναγγέλλοντας διπλασιασμό των Ρώσων τουριστών στην Κρήτη συγκριτικά με την περσινή κακή, σε ό,τι αφορά τη ρωσική τουριστική αγορά, χρονιά.

«Η κρίση μεταξύ Ρωσίας-Τουρκίας φαίνεται πως θα έχει θετικά αποτελέσματα για τον τουρισμό μας. Από τους Ρώσους τουρ οπερέιτορς καταφτάνουν συνεχώς μηνύματα πως θα πρέπει να κάνουμε κάποιες προετοιμασίες γιατί θα έχουμε αύξηση σε σχέση με τα νούμερα που είχαμε αρχικά υπολογίσει, πριν από 3 μήνες. Υπολογίζουμε ότι η αύξηση θα είναι στο 100%! Δηλαδή περιμένουμε διπλάσιους τουρίστες από τη Ρωσία συγκριτικά με πέρσι. Μία αύξηση της τάξης του 100% θα μας φέρει ξανά στο 2014 . Θα αντισταθμίσουμε τις απώλειες του 2015», ανέφερε ο αντιπεριφερειάρχης Επιχειρηματικότητας-Καινοτομίας, Αντύπας Σηφάκης.

Ο ίδιος δεν παραγνώρισε βεβαίως τα προβλήματα που υπάρχουν για την ευόδωση των μεγάλων αυτών προσδοκιών. «Υπάρχουν αρκετά θέματα που πρέπει να λύσουμε. Πληροφορηθήκαμε την αύξηση του ρωσικού τουρισμού στην Κρήτη μετά τις αρχικές προετοιμασίες και υπολογισμούς. Εδώ και 1 μήνα έχουμε στρωθεί στη δουλειά. Είμαστε σε επαφή με τους ξενοδόχους. Από εκεί και πέρα, υπάρχουν και άλλα θέματα. Αυτό της βίζας, καθώς, ως γνωστόν, θα ισχύουν από το 2016 βιομετρικά χαρακτηριστικά. Πλέον ο υποψήφιος Ρώσος τουρίστας θα πρέπει να επισκέπτεται τα κατά τόπους προξενεία ή τα κέντρα έκδοσης βίζας που λειτουργούν σε 5 συνολικά ρωσικές πόλεις. Χρειάζονται άλλα τόσα. Είμαστε σε επαφή για να δούμε πώς θα καλύψουμε τα κενά και θα περιορίσουμε την καθυστέρηση από την αναγκαστική αυτή διαδικασία. Υπάρχει πάντως μια έντονη κινητικότητα στο υπουργείο Τουρισμού. Είναι πολύ θετικό αυτό. Σε ένα μήνα από τώρα περιμένουμε απτά αποτελέσματα. Τότε θα μπορούμε πλέον να μιλάμε με σιγουριά για τις εκτιμήσεις μας διπλασιασμού των Ρώσων επισκεπτών στο νησί μας».

Αν μη τι άλλο, τα λεγόμενα του κ. Σηφάκη για την κινητικότητα της κυβέρνησης στο θέμα της βίζας προκαλούν ανακούφιση. Διότι θα ήταν πράγματι εγκληματικό να χάσουμε τη φετινή ρωσική ευκαιρία για γραφειοκρατικά ζητήματα.

Κάθοδος Ρώσων πρακτόρων

Τις αισιόδοξες εκτιμήσεις τουριστικών παραγόντων, όπως του Αντύπα Σηφάκη, συμμερίζονται και μάλιστα σε ακόμα μεγαλύτερο βαθμό και οι Ρώσοι τουριστικοί πράκτορες. Κάτι που αποτυπώθηκε άλλωστε ανάγλυφα και στην προ ολίγου καιρό ομαδική κάθοδο Ρώσων τουριστικών πρακτόρων στο πλαίσιο επιχειρηματικών συναντήσεων που οργάνωσε ο τουριστικός οργανισμός ΤΕΖ Tour Ελλάδας, με τη συμμετοχή 320 διακεκριμένων πρακτόρων, οι οποίοι παίζουν κυρίαρχο ρόλο στη σκακιέρα του τουρισμού σε διεθνές επίπεδο.

Δεν είναι μόνο οι τουριστικοί παράγοντες, οι άνθρωποι της αγοράς και οι τουριστικοί πράκτορες που έχουν μεγάλες προσδοκίες ενόψει της ερχόμενης τουριστικής σεζόν. Στη μεγάλη τουριστική αγορά της Ρωσίας, δεδομένου των ρωσοτουρκικών εξελίξεων, "επενδύουν" και οι δήμοι της Κρήτης. Όχι μόνο οι αμιγώς τουριστικοί-παραλιακοί δήμοι, αλλά και ορεινοί δήμοι. Δήμοι όπως αυτός του Οροπεδίου Λασιθίου που συμμετείχε πρόσφατα με δικό του περίπτερο στην ειδική ενημερωτική εκδήλωση που οργάνωσε ένα από τα μεγαλύτερα τουριστικά πρακτορεία της Ρωσίας, το TEZ TOUR, στη Χερσόνησο, στο ξενοδοχείο "Knossos Royal".

Αυξημένες αφίξεις στα αεροδρόμια του νησιού

Η αναβάθμιση του αεροπορικού κόμβου της Αθήνας φαίνεται να συντέλεσε παρά πολύ σε αυτό που λέμε "έκρηξη" αφίξεων στο μεγαλύτερο αεροδρόμιο της χώρας, το "Ελευθέριος Βενιζέλος". Σε απογείωση, όμως, με βάση και τα πιο πρόσφατα στοιχεία του ΣΕΤΕ, και το αεροδρόμιο "Νίκος Καζαντζάκης" του Ηρακλείου, που βρίσκεται εδώ και δέκα χρόνια σταθερά στη δεύτερη θέση, όσον αφορά τις αφίξεις και τις αναχωρήσεις ετησίως, με την περασμένη χρονιά ο πιο σημαντικός αεροπορικός κόμβος της Κρήτης να ξεπερνά κατά πολύ τα 5 εκατ. αφίξεις και αναχωρήσεις συνολικά.

Μάλιστα, από τον Ιανουάριο μέχρι και το Νοέμβριο του 2015, με άνοδο 5,7%, έκλεισαν οι αεροπορικές αφίξεις στη χώρα μας. Οι αφίξεις ξεπέρασαν τα 15 εκατ. (15.252), που αντιστοιχούν σε σχεδόν 820 χιλιάδες επιπλέον αφίξεις σε σχέση με το αντίστοιχο διάστημα του 2014.

Κακός μήνας ο Νοέμβριος...

Κατά τη διάρκεια του Νοεμβρίου 2015, επανήλθε η διψήφια αύξηση αφίξεων για τον προορισμό της Αθήνας, η οποία διαμορφώθηκε στο +11,3% σε σχέση με το Νοέμβριο του 2014, διατηρώντας το σχετικό ποσοστό ενδεκαμήνου στο +23,6%.

Οι Κυκλάδες διατήρησαν το ποσοστό αύξησης στο 15% σε σχέση με το ενδεκάμηνο του 2014. Στον αντίποδα βρίσκονται τα Δωδεκάνησα και η Κρήτη, περιοχές που συνέχισαν να καταγράφουν μικρή μείωση της τάξης του -2% και -0,8%, αντίστοιχα, σε σχέση με την ίδια περίοδο του 2014. Το σύνολο της χώρας, εκτός Αθήνας, κινήθηκε σε αρνητικό πρόσημο -11,5% σε σχέση με το Νοέμβριο του 2014 και σε 0,7% σε σχέση με το ενδεκάμηνο του 2014.

Με την καταγραφή και των στοιχείων αφίξεων Νοεμβρίου, θεωρείται πια βέβαιη η επίτευξη του στόχου των συνολικά 26 εκατ. αφίξεων για το 2015.

Πού πάνε οι παραδοσιακοί επισκέπτες

Η Κρήτη αποτελεί αδιαμφισβήτητα τον πιο σημαντικό αεροπορικό κόμβο της χώρας μετά το αεροδρόμιο της Αθήνας, μιας και τα δύο πιο σημαντικά αεροδρόμια του νησιού - αυτό του Ηρακλείου αλλά και των Χανίων - αγγίζουν συνολικά τα σχεδόν 8 εκατ. αφίξεις και αναχωρήσεις, αποτυπώνοντας και τη δυναμική της μεγαλονήσου στο κομμάτι του τουρισμού.

Στα Χανιά δυνατό χαρτί αποτελούν οι σκανδιναβικές αφίξεις, μιας και η δυτικότερη περιφερειακή ενότητα της Κρήτης είναι ο πιο δημοφιλής τουριστικός προορισμός στη Μεσόγειο για Σκανδιναβούς τουρίστες.

Όσον αφορά τους Γερμανούς, που το 2015 επέστρεψαν δυναμικά στο νησί, επιλέγουν σταθερά το Ρέθυμνο και το Ηράκλειο και κυρίως τους δήμους Ρεθύμνου και Χερσονήσου, ενώ φέτος έκαναν δυναμικά την παρουσία τους και στα Χανιά, αποτυπώνοντας ότι η γερμανική αγορά είναι η πιο σταθερή στην Κρήτη εδώ και 30 χρόνια παρά τις διακυμάνσεις.

Οι Βρετανοί και οι Γάλλοι επιλέγουν κυρίως Ρέθυμνο, Χερσόνησο και Άγιο Νικόλαο. Βέβαια, τα Μάλια και το 2015 αποτέλεσαν τον πιο ελκυστικό προορισμό για νεαρούς Βρετανούς, ενώ η Χερσόνησος για Ολλανδούς και Σλοβένους.

Ωστόσο, ο δήμος Χερσονήσου έχει το βασικό χαρακτηριστικό να διαθέτει τη μεγαλύτερη γκάμα τουριστών, με τις εθνικότητες που επιλέγουν τον πιο τουριστικό δήμο της Κρήτης να είναι πάνω από είκοσι.

Παράλληλα, οι τουρίστες από το Ισραήλ "ψήφισαν" και φέτος σταθερά Χερσόνησο.

Η ΓΕΩΓΡΑΦΙΑ ΤΩΝ ΤΟΥΡΙΣΤΩΝ ΤΟ 2015

ΔΗΜΟΣ ΧΕΡΣΟΝΗΣΟΥ

ΟΛΛΑΝΔΟΙ, ΓΕΡΜΑΝΟΙ, ΒΡΕΤΑΝΟΙ, ΓΑΛΛΟΙ, ΣΛΟΒΕΝΟΙ, ΙΣΡΑΗΛΙΤΕΣ ΡΩΣΟΙ

ΔΗΜΟΣ ΡΕΘΥΜΝΟΥ

ΓΕΡΜΑΝΟΙ, ΒΕΛΓΟΙ, ΓΑΛΛΟΙ, ΡΩΣΟΙ, ΑΥΣΤΡΙΑΚΟΙ, ΑΓΓΛΟΙ, ΡΩΣΟΙ

ΔΗΜΟΣ ΠΛΑΤΑΝΙΑ

ΣΚΑΝΔΙΝΑΒΟΙ, ΓΕΡΜΑΝΟΙ, ΑΓΓΛΟΙ

ΔΗΜΟΣ ΧΑΝΙΩΝ

ΣΚΑΝΔΙΝΑΒΟΙ, ΕΛΛΗΝΕΣ, ΓΕΡΜΑΝΟΙ, ΓΑΛΛΟΙ, ΡΩΣΟΙ

ΔΗΜΟΣ ΑΓΙΟΥ ΝΙΚΟΛΑΟΥ

ΓΕΡΜΑΝΟΙ, ΣΑΟΥΔΑΡΑΒΕΣ, ΒΡΕΤΑΝΟΙ

ΔΗΜΟΣ ΙΕΡΑΠΕΤΡΑΣ

ΓΕΡΜΑΝΟΙ, ΡΩΣΟΙ, ΓΑΛΛΟΙ

ΔΗΜΟΣ ΣΗΤΕΙΑΣ

ΓΑΛΛΟΙ, ΟΛΛΑΝΔΟΙ

Νέοι "πελάτες" ανακαλύπτουν την Κρήτη...

Για πρώτη φορά φέτος στο νησί καταγράφηκε μια ανοδική τάση Ισπανών τουριστών αλλά και Πορτογάλων, με την Κρήτη όμως διαχρονικά να μην έχει καταφέρει να προσελκύσει Ίβηρες, που κυρίως προτιμούν την Αθήνα. Εξάλλου, όταν επιλέγουν διακοπές ξεκούρασης, οι ίδιοι οι Ισπανοί ψηφίζουν Ισπανία.

Επίσης, στις νέες αφίξεις ήταν και οι Τούρκοι τουρίστες, με τις αεροπορικές συνδέσεις από το Ηράκλειο να βοηθούν αρκετά σε αυτό. Στην περιοχή της Ελούντας ανοδικά κινήθηκαν και οι Αμερικανοί που εδώ και χρόνια, όσον αφορά τη χώρα μας, ψηφίζουν Μύκονο και Σαντορίνη.

Όσον αφορά τους Κινέζους, πάρα την άνοδο, η έλλειψη μια ουσιαστικής αεροπορικής σύνδεσης με την Ελλάδα δε βοηθά στην αυξητική τάση τουριστών από τη συγκεκριμένη αγορά. Θεαματικά ωστόσο τα τελευταία χρόνια στην Κρήτη έχουν αυξηθεί οι τουρίστες από χώρες της βαλκανικής, με την Αλβανία να έχει τον πρώτο λόγο, καθώς κάθε χρόνο Αλβανοί τουρίστες έρχονται για διακοπές στην Κρήτη συνδυάζοντας τη δυνατότητα να συναντήσουν συγγενείς τους που ζουν στη χώρα μας. Μάλιστα, οι εύποροι Αλβανοί τουρίστες, σύμφωνα με τους φορείς της αγοράς, ξοδεύουν χρήματα κυρίως για ψώνια, φαγητό και διασκέδαση.

Δείτε το απόσπασμα από την εκπομπή "Κρήτη Σήμερα":

http://vod.cretetv.gr/html5/html5lib/v1.6.12.27i/mwEmbedFrame.php/cache_st/11111/wid/_105/uiconf_id/11170240/entry_id/0_p5rx7pss/
http://vod.cretetv.gr/html5/html5lib/v1.6.12.27i/mwEmbedFrame.php/cache_st/11111/wid/_105/uiconf_id/11170240/entry_id/0_lrg7mk51/

Μάνος Δασκαλάκης, Μπάμπης Σαββίδης

ΤΑ ΝΕΑ του neakriti.gr στο Google News