Κρήτη

ΚΚΕ για τον αγώνα των εργαζομένων στο εργοστάσιο της Ανακύκλωσης

Συνέντευξη Τύπου παραχώρησε τη Δευτέρα η Τομεακή Επιτροπή Ηρακλείου του ΚΚΕ με ομιλητή τον βουλευτή Ηρακλείου του ΚΚΕ, Μανώλη Συντυχάκη, με θέμα: "Παρέμβαση του ΚΚΕ με αφορμή τον αγώνα των εργαζομένων της Ανακύκλωσης στην Βιομηχανική Περιοχή Ηρακλείου".

Ακολουθεί το κείμενο της συνέντευξης:

«Εδώ και 50 ημέρες οι 42 εργαζόμενοι που εργάζονταν στο Κέντρο Διαλογής Ανακυκλώσιμων Υλικών (ΚΔΑΥ) στη ΒΙΠΕ Ηρακλείου ως τις 31/10/2015, βρίσκονται σε αγωνιστικές κινητοποιήσεις διεκδικώντας το αυτονόητο: δουλειά με αξιοπρεπείς μισθούς και με όρους που είχαν εξασφαλίσει μέσα από τον πολυήμερο απεργιακό αγώνα που έδωσαν το 2012. Πρόκειται για βασικό μισθό στα 751€ μεικτά για όλους χωρίς τις απαράδεκτες ηλικιακές διαφοροποιήσεις, να εργάζονται 6 και 40' και να ασφαλίζονται με Βαρέα Ένσημα.

Αυτές τις κατακτήσεις αλλά και την ενότητα τους, που σφυρηλατήθηκε μέσα στο καμίνι της ταξικής πάλης συνεχόμενα εδώ και 4 χρόνια, ανεξάρτητα από τον εργολάβο που διαχειρίζεται το ΚΔΑΥ κατά καιρούς, έβαλε στο μάτι ο νέος εργολάβος (Waste Solutions ΑΕ).  Ο νέος εργολάβος, που ανέλαβε το εργοστάσιο στις 2/11/2015, μετά από διαγωνισμό που πραγματοποίησε η ΕΕΑΑ (Ελληνική Εταιρεία Αξιοποίησης Ανακύκλωσης) ΑΕ, έχοντας την στήριξη κυβέρνησης, ΕΕΑΑ και δήμων, αρνείται να επαναπροσλάβει τους εργαζόμενους με τις ίδιες εργασιακές συνθήκες. Μάλιστα επικαλείται ότι αυτό το έμπειρο προσωπικό, που στην πλειοψηφία τους εργάζεται από την πρώτη μέρα που άνοιξε το εργοστάσιο το 2006, δεν κάνει καλά τη δουλειά του, προκειμένου να κρύψει την αλήθεια: θέλει να ξεμπερδέψει με εργαζόμενους που διεκδικούν τα δικαιώματα τους. Δεν δίστασε να φέρει τους εργαζόμενους αντιμέτωπους με την αστυνομία, με μηνύσεις που έκανε, να φέρει ανέργους αντιμέτωπους με ανέργους προκειμένου να τους βάλει να φαγωθούν μεταξύ τους και πάλι με τη συνδρομή της αστυνομίας. Όλες οι προσπάθειες του αυτές, έπεσαν στο κενό, χάρη στην πρωτοφανή αλληλεγγύη που εκφράστηκε στους απολυμένους από τους «νεοπροσλαμβανόμενους», από δεκάδες σωματεία και φορείς που και με την έμπρακτη φυσική παρουσία τους, απέτρεψαν τα χειρότερα.  

Ταυτόχρονα, με ευθύνη του εργολάβου, το εργοστάσιο έχει σταματήσει να λειτουργεί από τις 2/11/2015, με αποτέλεσμα η ανακύκλωση να μην γίνεται για 50 ημέρες και 12 δήμοι (Ηρακλείου και Λασιθίου) να θάβουν τα ανακυκλώσιμα. Αυτή η διαδικασία είναι πολύ κοστοβόρα για τους δήμους (πχ μόνο ο Δ. Ηρακλείου χάνει περισσότερα από 800€ κάθε μέρα) και το αποτέλεσμα θα είναι να τα πληρώσουν οι δημότες με αυξήσεις στα ανταποδοτικά τέλη.

Ένα είναι σίγουρο: τα σκουπίδια είναι ο σύγχρονος χρυσός. Οι εταιρείες ανακύκλωσης κερδίζουν εκατομμύρια ευρώ ενώ επιδοτούνται με εκατομμύρια από κοινοτικά κονδύλια και εθνικούς πόρους, καθώς εντάσσονται στη λεγόμενη «πράσινη ανάπτυξη». Είναι χαρακτηριστικό ότι ο εργολάβος, που αναλαμβάνει κάθε φορά το ΚΔΑΥ Ηρακλείου, έχει σαν μοναδικό έξοδο την μισθοδοσία των εργαζομένων (περίπου 50.000€/μήνα) καθώς το οικόπεδο, που είναι χτισμένο το εργοστάσιο, ανήκει στο Δ. Ηρακλείου και το έχει παραχωρήσει μέσω του ΕΣΔΑΚ στην ΕΕΑΑ, το κτίριο ανήκει στην ΕΕΑΑ ενώ τα απορρίμματα συλλέγονται και παραδίδονται μέσα στο εργοστάσιο από τους Δήμους με δικό τους προσωπικό,  από κάδους και απορριμματοφόρα που «δωρίθηκαν» στους Δήμους από την ΕΕΑΑ. Για να καταλάβει κανείς το μέγεθος της κερδοφορίας, αρκεί να πούμε ότι η ΕΕΑΑ είναι Ανώνυμη Εταιρεία στην οποία συμμετέχουν οι Δήμοι όλης της Ελλάδας, μέσω της ΚΕΔΕ, με ποσοστό 35% ενώ το υπόλοιπο 65% κατέχουν μεγάλες επιχειρήσεις όπως οι COCA - COLA ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΕΤΑΙΡΕΙΑ ΕΜΦΙΑΛΩΣΕΩΣ AE, COLGATE PALMOLIVE (HELLAS) AEBE, ΠΡΟΚΤΕΡ & ΓΚΑΜΠΛ ΕΛΛΑΣ ΕΠΕ και άλλες 16 αντίστοιχου βεληνεκούς εταιρείες!

Όλο αυτό το διάστημα και από την πρώτη στιγμή των κινητοποιήσεων των εργαζομένων, η ΤΕ Ηρακλείου του ΚΚΕ βρέθηκε στο πλευρό τους.  Με καθημερινή παρουσία μελών και στελεχών έξω από το εργοστάσιο, με την συμβολή του Περιφερικού Συμβούλου και των Δημοτικών Συμβούλων της «Λαϊκής Συσπείρωσης» το θέμα ήρθε στο Περιφερειακό Συμβούλιο Κρήτης καθώς και σε πολλά Δημοτικά Συμβούλια των Δήμων  Ηρακλείου και Λασιθίου. Με Επίκαιρη Ερώτηση που κατέθεσε ο βουλευτής Ηρακλείου του ΚΚΕ Μανώλης Συντυχάκης στη Βουλή των Ελλήνων, αλλά και με παρεμβάσεις που έκανε στο Υπουργείο Δημόσιας Τάξης και στο Αστυνομικό Διοικητή Ηρακλείου, το θέμα πήρε πανελλαδική διάσταση και ανέδειξε τις ευθύνες της κυβέρνησης.

Στον αντίποδα, η κυβέρνηση όλο αυτό το διάστημα των 50 ημερών, κωφεύει και κάνει πλάτες στον εργολάβο. Είναι χαρακτηριστική η απάντηση του Υπουργού Εργασίας (Γ. Κατρούγκαλου) ότι το μόνο που μπορεί να κάνει η κυβέρνηση είναι «συμφιλιωτικές συναντήσεις» στο Υπουργείο. Ήδη έχουν πραγματοποιηθεί 2 τέτοιες, και με την παρουσία του Μ. Συντυχάκη. Ενώ στην πρώτη συνάντηση οι εκπρόσωποι του Υπουργείου κράτησαν μια  σχετικά αντικειμενική στάση, στη δεύτερη τα δίπλωσαν ζητώντας από τους εργαζόμενους να δεχτούν την πρόταση του εργολάβου, χωρίς να το ομολογούν ευθέως, για σταδιακές προσλήψεις, χωρίς καμία δέσμευση ενώ δεν έκαναν καμία  κουβέντα για διατήρηση κατακτήσεων (μισθός,  ΒΑΕ, κλπ). Το κοινό στοιχείο της κυβερνητικής στάσης και στις δύο συναντήσεις ήταν η αγωνία της για «εργασιακή ειρήνη» μεταξύ των δύο μερών, για το οποίο άλλωστε υποτίθεται ότι διαμεσολαβεί και όχι για το δίκιο. Η υπόθεση της ανακύκλωσης, για μια ακόμα φορά, επιβεβαιώνει τη θέση του ΚΚΕ για το ρόλο του κράτους ως «διαιτητή» για λογαριασμό του κεφαλαίου.

Το ίδιο κάνει η ΕΕΑΑ, που αρνείται να δώσει στον Μ. Συντυχάκη την σύμβαση που έχει υπογράψει με τον εργολάβο, αλλά και οι Δήμοι των Νομών Ηράκλειου - Λασιθίου, παρά τις αποφάσεις στήριξης που έχουν πάρει υπέρ των εργαζομένων. Είναι απαράδεκτο, από κάθε άποψη, ένας εργολάβος να κρατάει σε ομηρία 42 οικογένειες, χιλιάδες δημότες και 12 Δήμους επι 50 ημέρες τώρα! Αυτό δεν μπορεί να συμβαίνει χωρίς την στήριξη που του παρέχουν όλοι οι εμπλεκόμενοι φορείς, παρά τις ομόφωνες αποφάσεις πολλών Δημοτικών Συμβουλίων και του Περιφερειακού Συμβουλίου Κρήτης. Αυτά είναι τα αποτελέσματα της αντιλαϊκής- αντεργατικής πολιτικής που συνεχίζει ακάθεκτη και η «δεύτερη φορά αριστερή» συγκυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ- ΑΝΕΛ, πιάνοντας τη σκυτάλη από τις προηγούμενες κυβερνήσεις. Σαν να μην πέρασε μια μέρα, εξακολουθεί με πιο εντατικούς ρυθμούς, η ισοπέδωση κάθε εργασιακού δικαιώματος, προκειμένου να αυξηθεί ακόμα περισσότερο η ήδη μεγάλη κερδοφορία που έχουν οι μεγαλοεργοδότες στη διαχείριση απορριμμάτων πανελλαδικά και τοπικά.

Η ΤΕ Ηρακλείου του ΚΚΕ θα συνεχίσει τις παρεμβάσεις της, ώστε άμεσα να δοθεί λύση στο ζήτημα που έχει προκύψει στο ΚΔΑΥ Ηρακλείου υπέρ των εργαζομένων και των δημοτών. Άμεση λύση στο ζήτημα που έχει προκύψει σημαίνει ικανοποίηση των αιτημάτων των εργαζομένων στο ΚΔΑΥ Ηρακλείου για επαναπρόσληψη όλων των εργαζομένων με τις ίδιες εργασιακές σχέσεις και την ασφάλιση  (Βαρέα Ένσημα) τους.

Καλούμε την κυβέρνηση, τον Υπουργό Εσωτερικών & Διοικητικής Ανασυγκρότησης, τον Υπουργό Εργασίας, Κοινωνικής Ασφάλισης και Κοινωνικής Αλληλεγγύης, την Περιφέρεια, τους Δήμους Ηρακλείου και Λασιθίου, να πάρουν άμεσα θέση ώστε να λυθεί τώρα το ζήτημα.

Για τη στήριξη των εργαζομένων πρέπει άμεσα:

• Να δοθεί έκτακτο επίδομα στους απολυμένους από τον ΟΑΕΔ για τα Χριστούγεννα.

• Να δίνεται σε σταθερή βάση τρόφιμα από το Κοινωνικό Παντοπωλείο του Δ. Ηρακλείου.

• Να παγώσουν οι λογαριασμοί ΔΕΗ και νερού, τα δάνεια στις τράπεζες.

Όμως οριστική λύση στο φλέγον ζήτημα της διαχείρισης των απορριμμάτων με γνώμονα τις λαϊκές ανάγκες, τις ανάγκες των εργαζομένων, με σεβασμό στο περιβάλλον, στην υγεία, στους φυσικούς πόρους, στο λαϊκό εισόδημα, μπορεί να εξασφαλιστεί μόνο στο πλαίσιο ενός άλλου, ριζικά διαφορετικού δρόμου ανάπτυξης, με λαϊκή εξουσία και οικονομία.

Αυτός ο δρόμος ανάπτυξης έχει σαν βασικές προϋποθέσεις τον επιστημονικό κεντρικό σχεδιασμό, τον ενιαίο κρατικό φορέα κατασκευών που θα υλοποιεί φιλολαϊκά έργα, την κοινωνική κρατική ιδιοκτησία στα συγκεντρωμένα μέσα παραγωγής, την κρατική ιδιοκτησία στη γη και στις τεχνικές υποδομές, τον εργατικό-λαϊκό έλεγχο, την εργατική λαϊκή εξουσία».

Σχόλια