default-image

Πρωτοποριακή σεισμική έρευνα μεταξύ Κρήτης και Σαντορίνης

Κρήτη
Πρωτοποριακή σεισμική έρευνα μεταξύ Κρήτης και Σαντορίνης

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

Το ηφαιστειακό σύμπλεγμα της Σαντορίνης και τα ρήγματα του ανατολικού Αιγαίου βρίσκονται στο επίκεντρο ενός μεγάλου ερευνητικού πειράματος το οποίο εξελίσσεται από τα μέσα Νοεμβρίου με ενδιάμεσο σταθμό και την Κρήτη.

Το ερευνητικό σκάφος Marcus Langseth, το οποίο ανήκει στο γεωλογικό παρατηρητήριο Lamont-Doherty των Η.Π.Α., στο οποίο επιβαίνουν Αμερικανοί, Βρετανοί και Έλληνες επιστήμονες, κατέπλευσε τα τελευταία 24ωρα στα ανοικτά της Κρήτης και την Τετάρτη έδεσε στο λιμάνι του Ηρακλείου.

Οι ερευνητές από τα Πανεπιστήμια του Όρεγκον και του βρετανικού Ιμπέριαλ που κατευθύνουν την αποστολή επιχειρούν να αποκαλύψουν τα μυστικά της γεωλογικής δομής του ηφαιστείου με τη μέθοδο της σεισμικής τομογραφίας, δημιουργώντας δισδιάστατες ή και τρισδιάστατες εικόνες του εσωτερικού της Γης.

Όπως εξήγησε πρόσφατα σε άρθρο του ο καθηγητής Σεισμολογίας Κώστας Παπαζάχος που συμμετέχει στην επεξεργασία των δεδομένων, «στο πείραμα σεισμικής τομογραφίας χρησιμοποιούνται τεχνητά σεισμικά κύματα. Το πλοίο κινείται σε ευθύγραμμα προφίλ και παράγει κύματα περίπου κάθε λεπτό, δημιουργώντας σχεδόν 15.000 πηγές σεισμικών κυμάτων που καλύπτουν σχεδόν όλη την περιοχή από τη Σαντορίνη μέχρι την Ανάφη. Ακολουθεί η καταγραφή τους από ένα δίκτυο 93 σεισμογράφων θάλασσας τους οποίους πόντισε το ίδιο σκάφος, καθώς και σε περισσότερους από 65 προσωρινούς σεισμογράφους ξηράς, οι οποίοι έχουν τοποθετηθεί στα γύρω νησιά. Με τον τρόπο αυτό, υπολογίζεται ότι θα είναι διαθέσιμες περισσότερες από 2.000.000 σεισμικές ακτίνες, δηλαδή διαδρομές των σεισμικών κυμάτων, οι οποίες θα "φωτίσουν" το υπέδαφος της Σαντορίνης, δίνοντας πληροφορίες για το φλοιό της περιοχής».

Τα προηγούμενα 24ωρα το ερευνητικό σκάφος εντοπίστηκε στα ανοικτά τους Ηρακλείου, σαρώνοντας τη θαλάσσια περιοχή ανοικτά της νήσου Ντίας και δυτικότερα, χαρτογραφώντας πιθανότατα το βυθό.

Σύμφωνα με τον κ. Παπαζάχο, «τα αποτελέσματα του πειράματος θα επιτρέψουν τη μελέτη του ανώτερου φλοιού στη Σαντορίνη, αποκαλύπτοντας την παρουσία των βασικών (ενός ή περισσότερων) μαγματικών θαλάμων, από τους οποίους προέρχεται το μάγμα των εκρήξεων, τη θέση τους και το βαθμό που το υλικό αυτό ανεβαίνοντας από το μανδύα λιώνει και ενσωματώνει τα υφιστάμενα πετρώματα της Σαντορίνης. Ακόμη θα επιτρέψει να μελετηθούν τα παλαιότερα δεδομένα σεισμικότητας, μετά τις ενδείξεις που παρουσιάστηκαν πριν από τρία χρόνια, αλλά και τον υπολογισμό των μελλοντικών σεισμών της περιοχής, βοηθώντας την πιο αξιόπιστη ενημέρωση των κατοίκων της Σαντορίνης στην περίπτωση σεισμικής ή σεισμο-ηφαιστειακής κρίσης».

Το ερευνητικό πρόγραμμα χρηματοδοτείται από τα Πανεπιστήμια του Oregon των Η.Π.Α και του Imperial της Βρετανίας. Από την ελληνική πλευρά συμμετέχουν το Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο με τον καθηγητή Κώστα Παπαζάχο, και από το Εθνικό και Καποδιστριακό Πανεπιστήμιο Αθηνών η επίκουρη καθηγήτρια Εύη Νομικού.

http://vod.cretetv.gr/html5/html5lib/v1.6.12.27i/mwEmbedFrame.php/cache_st/11111/wid/_105/uiconf_id/11170240/entry_id/0_q3a29yae/

(Στη φωτογραφία, το ερευνητικό πλοίο R/V Marcus G. Langseth στην καλντέρα της Σαντορίνης)

Έλλη Κοκάλη

ΤΑ ΝΕΑ του neakriti.gr στο Google News