Κρήτη

Διαμαρτυρία από το Δήμο Αμαρίου για κατάργηση υπηρεσιών

Δύο ψηφίσματα διαμαρτυρίας για καταργήσεις υπηρεσιών εξέδωσε το Δημοτικό Συμβούλιο Αμαρίου. Συγκεκριμένα, το πρώτο αφορά τη σχεδιαζόμενη κατάργηση του Υποθηκοφυλακείου Αμαρίου από το υπουργείο Δικαιοσύνης και το δεύτερο ψήφισμα καταγγέλλει το κομμάτι του σχεδιασμού της ΕΛ.ΑΣ. που προβλέπει κατάργηση του μοναδικού Αστυνομικού Τμήματος στην περιοχή.

Αναλυτικά τα ψηφίσματα:

«Το Δημοτικό Συμβούλιο του Δήμου Αμαρίου κατά τη συνεδρίαση την 11η-12-2015 διαμαρτυρήθηκε έντονα, ενόψει της σχεδιαζόμενης κατάργησης του άμισθου Υποθηκοφυλακείου Αμαρίου από το υπουργείο Δικαιοσύνης, Διαφάνειας και Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων και ομόφωνα  εξέδωσε το παρακάτω ψήφισμα:

Ψήφισμα:

Το Δημοτικό Συμβούλιο του Δήμου Αμαρίου, εκπροσωπώντας το σύνολο της τοπικής κοινωνίας με αισθήματα οργής, θυμού αλλά και κοροϊδίας εκφράζει την αντίθεσή του και διαμαρτύρεται έντονα για τη σχεδιαζόμενη κατάργηση του άμισθου Υποθηκοφυλακείου Αμαρίου από το υπουργείο Δικαιοσύνης, Διαφάνειας και Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων. Οργή γιατί αποψιλώνεται άλλη μια υπηρεσία ή γραφείο χωρίς κανένα λόγο, θυμό γιατί χωρίς να επιβαρύνεται ο κρατικός προϋπολογισμός μάς μιλούν για εξορθολογισμό, και κοροϊδία γιατί κάνουν πως δεν καταλαβαίνουν όταν δεν έχει καν προκηρυχθεί η κτηματογράφηση για το δήμο Αμαρίου. Οι κάτοικοι για να εξυπηρετηθούν για την πιο απλή γραφειοκρατική τους σχέση με το Υποθηκοφυλακείο θα πρέπει να μεταβαίνουν στο Ρέθυμνο, να διανύουν μεγάλες αποστάσεις των 25 έως και 65 χιλιόμετρων από τις 26 Τοπικές Κοινότητες της ορεινής και οικονομικά μη εύρωστης περιοχής μας.

Ευελπιστούμε ότι έστω και την ύστατη ώρα το υπουργείο Δικαιοσύνης, Διαφάνειας και Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων θα αντιληφθεί το λάθος του και δε θα προχωρήσει στην αδικαιολόγητη συγχώνευση που μόνο ταλαιπωρία και τίποτα άλλο δεν πρόκειται να προσφέρει στους δημότες μας, χωρίς να έχει κανένα κέρδος ο κρατικός προϋπολογισμός.

Τέλος, κατά τη σύγκληση της Ολομέλειας των δικαστών του Πρωτοδικείου Ρεθύμνης τη 15η Δεκεμβρίου 2015, ημέρα Τρίτη και ώρα 13:00, στο γραφείο του προέδρου Πρωτοδικών Ρεθύμνης, όπου θα συζητηθεί η συγχώνευση των Υποθηκοφυλακείων Αμαρίου και Σπηλίου με το Υποθηκοφυλακείο Ρεθύμνου, το Δημοτικό Συμβούλιο του δήμου Αμαρίου θα παραστεί, εκπροσωπούμενο από τον πρόεδρό του, κ. Γαλάτιο Μοσχονά, και το νομικό σύμβουλο του Δήμου για να εκφράσει ξανά τους λόγους που είναι αντίθετο με τη σχεδιαζόμενη κατάργηση του άμισθου Υποθηκοφυλακείου Αμαρίου από το υπουργείο Δικαιοσύνης, Διαφάνειας και Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων και να επιδώσει το παρόν ψήφισμα».

Ψήφισμα για το Αστυνομικό Τμήμα

«Το Δημοτικό Συμβούλιο του Δήμου Αμαρίου κατά τη συνεδρίαση της 11ης-12-2015 διαμαρτυρήθηκε έντονα για τον αρχικό σχεδιασμό της ΕΛ.ΑΣ. που προέβλεπε την κατάργηση του Αστυνομικού Τμήματος και ομόφωνα εξέδωσε το παρακάτω ψήφισμα.

Ψήφισμα:

Σε μια περίοδο που θεωρούμε αναγκαία την υψηλή αστυνόμευση στην περιοχή μας, η σχεδιαζόμενη αναδιάρθρωση, αντί να περιλαμβάνει μια ολοκληρωμένη παρέμβαση των αστυνομικών δυνάμεων στο δήμο μας, με έκπληξη πληροφορηθήκαμε την κατάργηση και του μοναδικού Αστυνομικού Τμήματος.  

Η μεγάλη και ορεινή εδαφική περιφέρεια του Δήμου μας σε συνάρτηση με το κακό οδικό δίκτυο, τις είκοσι έξι (26) Τοπικές Κοινότητες με τους σαράντα δύο (42) οικισμούς και η συνεχώς αυξανόμενη παραβατικότητα δημιουργούν την ανάγκη άμεσης και αποτελεσματικής αστυνόμευσης.  

Στις 3 Δεκέμβρη στο Αστυνομικό Μέγαρο Ηρακλείου περιμέναμε από την πολιτική και φυσική ηγεσία του Σώματος να ακούσουμε για τολμηρή-πραγματική αναδιάρθρωση της ΕΛ.ΑΣ. που θα έδινε τη δυνατότητα της συνεχούς παρουσίας επί 24ωρο πλήρως επανδρωμένου περιπολικού εντός των ορίων του δήμου μας. Είναι άλλωστε τοις πάσι γνωστό ότι το αίσθημα ασφάλειας των πολιτών είναι αλληλένδετο με την εμφανή ένστολη αστυνόμευση, η οποία αποτελεί συγχρόνως και τον καλύτερο τρόπο πρόληψης της εγκληματικότητας.

Δεν πρόκειται να αποδεχτούμε στο πλαίσιο αναδιάταξης-αναδιοργάνωσης των υπηρεσιών της ΕΛ.ΑΣ. για δήθεν καλύτερη αστυνόμευση τον αρχικό σχεδιασμό που προέβλεπε την κατάργηση του Αστυνομικού Τμήματος της περιοχής, καθώς θα είμαστε ο μοναδικός καλλικρατικός Δήμος στην Κρήτη χωρίς αστυνομική υπηρεσία.   

Εκφράζοντας το σύνολο των κατοίκων του Δήμου μας, ζητούμε όχι μόνο την άρση της κατάργησης του Αστυνομικού Τμήματος, αλλά και την εφαρμογή ενός ολοκληρωμένου σχεδίου συνεχούς αστυνόμευσης της περιοχής, καθώς τα τελευταία χρόνια αυξάνονται τα φαινόμενα παραβατικής συμπεριφοράς, κάτι που επανειλημμένα και με άλλα ψηφίσματα έχουμε αναδείξει.

Κατά τη διαβούλευση η πολιτική και φυσική ηγεσία του Σώματος της ΕΛ.ΑΣ. πείστηκαν για την αναγκαιότητα παραμονής του Αστυνομικού Τμήματος στο Δήμο μας. Περιμένουμε λοιπόν η προφορική δέσμευση που έδωσαν στο δήμαρχο Αμαρίου να γίνει πράξη».

Σχόλια