default-image

Κόντρα Μαλανδράκη-Ντουντουλάκη για τον προϋπολογισμό του Δήμου

Κρήτη
Κόντρα Μαλανδράκη-Ντουντουλάκη για τον προϋπολογισμό του Δήμου

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

Απάντηση σε γραπτή δήλωση που δημοσιεύτηκε στον Τύπο του επικεφαλής της μείζονος αντιπολίτευσης Δήμου Εμμανουήλ Ντουντουλάκη δίνει ο δήμαρχος Πλατανιά Γιάννης Μαλανδράκης.

Στην απάντησή του ο κ. Μαλανδράκης αναφέρει τα εξής:

«Μετά από δημοσίευμα στις 12/12/2015 του επικεφαλής της μείζονος αντιπολίτευσης κ. Εμμανουήλ Ντουντουλάκη για τον προϋπολογισμό έτους 2016 του Δήμου Πλατανιά, σε σχέση με τα αναγραφόμενα του, έχουμε να παρατηρήσουμε τα εξής:

Η δημοτική Αρχή σε όλη τη διάρκεια της θητείας της, "διεκδικεί" τη συναίνεση και τη συνεργασία με όλες τις παρατάξεις του Δημοτικού Συμβουλίου και γι' αυτό οι πιο πολλές αποφάσεις της είναι ομόφωνες, καθώς και οι δημόσιες θέσεις που παίρνει ο Δήμος Πλατανιά που αφορούν και το Δήμο αλλά και το νομό έχουν την ευρύτατη δυνατή απήχηση.

Σε ό,τι αφορά τις αιτιάσεις της μείζονος αντιπολίτευσης για την καταψήφιση του προϋπολογισμού έτους 2016, έχουμε να σημειώσουμε τα παρακάτω:

• Σε ό,τι αφορά τη λειτουργία των μηχανημάτων του Δήμου, αυτά δε σταμάτησαν ούτε μέρα να λειτουργούν στο σύνολό τους, με χειριστές κατά κύριο λόγο απασχολούμενους με συμβάσεις ορισμένου χρόνου (μέσω ΑΣΕΠ), λόγω μη ύπαρξης μόνιμου προσωπικού. Μάλιστα η εργασία τους είναι καθημερινή σε όλο το εύρος του Δήμου, αλλά βέβαια αδυνατούν να καλύψουν τις τεράστιες υποχρεώσεις. Ο Δήμος Πλατανιά με μισθώσεις μηχανημάτων, σύμφωνα με την κείμενη νομοθεσία, παρεμβαίνει και σε μεγάλο βαθμό το επιτυγχάνει, δημιουργώντας προσβασιμότητα στο αχανές χιλιάδων χιλιομέτρων, αγροτικό του δίκτυο.

• Σε ό,τι αφορά τις πηγές χρηματοδότησης από τα λεγόμενα Ειδικευμένα (ΑΠΕ, Ανταποδοτικό ΔΕΥΑΒΑ, Έσοδα Δρυμού κ.λπ.) αυτά κατανέμονται σύμφωνα με την οικεία νομοθεσία, όπως συνέβαινε και επί Καποδιστριακών Δήμων.

• Σε ό,τι αφορά τα Τέλη Παρεπιδημούντων, το μεγαλύτερο μέρος τους κατευθύνθηκε προς τις τουριστικές περιοχές του Δήμου, εξυπηρετώντας δράσεις προαπαιτούμενες, όπως ναυαγοσωστική προστασία, καθαρισμό παραλιών πριν την έναρξη της τουριστικής περιόδου, ιδιαίτερα φέτος λόγω των τεράστιων προβλημάτων που προέκυψαν από τις θεομηνίες, καθαριότητα κ.λπ. Επίσης άλλες πηγές ιδίων εσόδων, όπως από ενοίκια βοσκοτόπων κ.λπ., παρότι εισπράττονται σε ορισμένες περιοχές του Δήμου (Ομαλός, Ροδωπού) αυτά κατανέμονται σε όλο το Δήμο.

• Σε ό,τι αφορά τις υποδομές των πεζοδρομίων, δεν είναι ορατό το έργο προϋπολογισμού 4.000.000€ που υλοποιείται αυτή την περίοδο επί της Π.Ε.Ο.;

• Σε ό,τι αφορά το θέμα της διάβρωσης των ακτών, δεν είναι γνωστή η μελέτη που εκπονείται από το ΕΛΚΕΘΕ μετά από παρέμβαση και του Δήμου, με χρηματοδότηση από την Περιφέρεια Κρήτης, που αφορά τον κόλπο των Χανίων από το Κολυμβάρι έως τα Χανιά ;

• Δεν είναι γνωστό ότι ο Δήμος Πλατανιά εκπόνησε δύο μελέτες για το λιμάνι Κολυμβαρίου και σε συνεργασία με το Λιμενικό Ταμείο Χανίων έχουμε πάρει τις εγκρίσεις από πληθώρα συναρμόδιων υπουργείων και υπηρεσιών και έχοντας επικαιροποιήσει μία Μελέτη που χρονίζει για χρόνια είμαστε πλέον ώριμοι για χρηματοδότηση από το νέο ΕΣΠΑ;

• Σε ό,τι αφορά το επαρχιακό δίκτυο του Δήμου, δεν είναι γνωστό ότι ο Δήμος ενέταξε και υλοποιείται αυτή την περίοδο στον κάθετο άξονα Κολυμβαρίου, το τμήμα Καρρές-Άγιος Αντώνιος, προϋπολογισμού 1.000.000€;

• Δεν είναι γνωστό ότι στον κάθετο άξονα Μάλεμε-Ντερέ έγιναν εκτεταμένες παρεμβάσεις στο τμήμα των Παπαδιανών (Ντερέ), προκειμένου να αυξηθεί η ασφάλεια του οδικού δικτύου;

• Σε ό,τι αφορά το φράγμα Βαλσαμιώτη, μήπως δεν είναι ο Δήμος Πλατανιά που με ομόφωνη απόφαση του Δημοτικού του Συμβουλίου διεκδίκησε και απαίτησε να γίνει δεκτό με απόφαση του Διοικητικού Συμβουλίου του ΟΑΔΥΚ (νυν ΟΑΚ), μιας σειράς αντισταθμιστικών ωφελημάτων τα οποία θα υλοποιηθούν με την οριστική παραλαβή και έναρξη λειτουργίας του φράγματος;

• Σε ό,τι αφορά τη ΔΕΥΑΒΑ δεν είναι γνωστό τα έργα αντικατάστασης δικτύων ύδρευσης, προϋπολογισμού 1.700.000€ που υλοποιήθηκαν το προηγούμενο διάστημα σε περιοχές του Δήμου; Δεν είναι γνωστό τα έργα αποχέτευσης της ΔΕΥΑΒΑ ύψους περίπου 8.000.000€ που υλοποιούνται σε πολλές περιοχές του Δήμου; Επίσης δεν είναι γνωστό ότι παρεμβαίνει και στον πιο απομακρυσμένο οικισμό, προκειμένου να παρέχει ασφαλές πόσιμο νερό με συμβολική χρέωση; Όσο αφορά τις μελέτες στη ΔΕΥΑΒΑ, ήδη είναι σε προκαταρκτικό στάδιο για τρία μεγάλα έργα, όπως Μεταφορά - Αναβάθμιση Υδρομάστευσης Λεχαινών, Επέκταση-Αναβάθμιση Λειτουργίας Εγκαταστάσεων Βιολογικού Καθαρισμού, Εξοικονόμηση Πόρων και Ενέργειας.

• Μήπως το ενδιαφέρον για την ενδοχώρα του Δήμου δεν είναι τα μεγάλα έργα, όπως η ολοκλήρωση της ανάπλασης πλατειών σε διαμερίσματα του Δήμου; Δεν είναι η δημιουργία, με χρηματοδότηση μέσα από Κοινοτικά Προγράμματα, περιπατητικών διαδρομών σε φαράγγια του Δήμου; Μήπως οι συνεχείς παρεμβάσεις στα αρδευτικά δίκτυα και στα αντλητικά συστήματα, με ίδιους πόρους του Δήμου και χωρίς ανταποδοτικότητα, δεν είναι μια ξεκάθαρη στήριξη των δημοτών της ενδοχώρας μας ;

• Σε ό,τι αφορά το σχολιασμό για μη ύπαρξη επαρκών κονδυλίων για μελέτες, διαφεύγει το γεγονός ότι έχουμε προγραμματικές συμβάσεις για μελέτες, με τη ΜΟΔ, τον ΟΑΚ, την Περιφέρεια Κρήτης κ.λπ.; Μήπως δεν είναι σαφές το ποσό των 170.000 € για μελέτες από ίδιους πόρους στον προϋπολογισμό του 2016;

• Σε ό,τι αφορά το κοινωνικό πρόσωπο του Δήμου, δεν είναι ξεκάθαρο από τον προϋπολογισμό του 2016 η πλήρης χρηματοδότηση του Ν.Π.Δ.Δ. και της Κοινωφελούς Επιχείρησης του Δήμου, για την απρόσκοπτη συνέχιση της λειτουργίας των Παιδικών Σταθμών και του Προγράμματος "Βοήθεια στο Σπίτι", παρά τη σημαντική μείωση της κρατικής χρηματοδότησης τους, προκειμένου να παρέχουν κοινωνικές υπηρεσίες με μηδενικό ή συμβολικό αντίτιμο;

Κύριοι, το αναπτυξιακό όραμα του Δήμου υλοποιείται μέσα από τα δεκάδες έργα που έχουν υλοποιηθεί ή υλοποιούνται με πηγές χρηματοδότησης από Ευρωπαϊκούς Πόρους και είναι ορατά στον καθένα, που θέλει να δει!

Μια σειρά μάλιστα έργων, που αφορούν όλους τους τομείς της οικονομίας και κοινωνίας του Δήμου μας, όπως αναπλάσεις, αρδευτικά έργα, κτιριακές υποδομές, κοινωνικό πρόσωπο, αλλά και καθημερινότητα.

Τελειώνοντας θέλω να γνωρίζουν οι δημότες του Δήμου Πλατανιά ότι η δημοτική Αρχή, διεκδικεί πόρους από κάθε δυνατή πηγή χρηματοδότησης και το επιτυγχάνει, προκειμένου να δημιουργήσει υποδομές αλλά και παροχές, για το σύνολο των δημοτών της.

Ο δήμαρχος

Γιάννης Μαλανδράκης».

Η δήλωση του Μ. Ντουντουλάκη

Στη δημοσιότητα έδωσε την Παρασκευή 11 Δεκεμβρίου τη δήλωση που έκανε στο Δημοτικό Συμβούλιο ο επικεφαλής της μείζονος αντιπολίτευσης Εμμαν. Ντουντουλάκης αναφορικά με την ψήφιση του προϋπολογισμού 2016 του Δήμου. Ο κ. Ντουντουλάκης δήλωσε ότι καταψηφίζει το δημοτικό προϋπολογισμό.

Αναλυτικά, ο επικεφαλής της μείζονος αντιπολίτευσης του Δήμου Πλατανιά αναφέρει:

«Τα τεχνικά προγράμματα και οι προϋπολογισμοί γίνονται για να γίνουν. Όλες οι δημοτικές Αρχές θέλουν να κάνουν έργο. Λόγω όμως των οικονομικών προβλημάτων αναγνωρίζουμε ότι υπάρχουν δυσκολίες, γι' αυτό θα πρέπει να διαχειριζόμαστε τα χρήματα που μας δίδονται με τον καλύτερο δυνατό τρόπο και να μη γίνονται σπατάλες.

Πράγματι έχουν γίνει περικοπές κονδυλίων από το κεντρικό κράτος, παρ' όλα αυτά εσείς θα πρέπει να είστε περισσότερο διεκδικητικοί και πιεστικοί και αν χρειαστεί να έλθετε σε σύγκρουση με τον οποιοδήποτε στην κεντρική εξουσία εμείς θα είμαστε παρόντες σε τέτοιες πρωτοβουλίες, προκειμένου να πετύχουμε το στόχο που είναι η καλύτερη παροχή υπηρεσιών και ανάπτυξη γενικότερα του Δήμου από την ενδοχώρα ως την παραλιακή ζώνη.

Η δημοτική Αρχή έχει συμβιβαστεί με το γεγονός ότι το μεγαλύτερο μέρος των τοπικών και δημοτικών κοινοτήτων θα έχει απροσπέλαστους αγροτικούς δρόμους, το μεγαλύτερο διάστημα του έτους, λες και ο δημότης πηγαίνει στα κτήματα συγκεκριμένους μήνες.

Τα χρήματα αυτά που εδόθησαν για την αποκατάσταση της αγροτικής οδοποιίας ήταν τόσα ώστε θα μπορούσε να έχει αποκατασταθεί στο σύνολό της.

Εμείς σας λέμε ότι τα χρήματα, γενικότερα, θα έπρεπε να τα διαχειρίζεστε καλύτερα, δηλαδή:

Το πρόβλημα της αγροτικής οδοποιίας που είναι ένα από τα μεγαλύτερα προβλήματα του δήμου μας, λόγω της έκτασης του, να αντιμετωπιστεί χρησιμοποιώντας τα δικά μας μηχανήματα και δικούς μας χειριστές, και όχι να γίνονται απευθείας αναθέσεις και μισθώσεις σε τόσο μεγάλο βαθμό. Μ' αυτό τρόπο θα δημιουργούνται και θέσεις εργασίας για τους δημότες μας σε εποχή μεγάλης ανεργίας.

Να σταματήσετε την κατάτμηση των έργων και να γίνεται ομαδοποίηση τους και στη συνέχεια δημοπράτηση ώστε να πετυχαίνουμε εκπτώσεις.

Με αυτά τα απλά πράγματα μπορούμε να εξοικονομήσουμε χρήματα και να προσφέρουμε καλύτερες υπηρεσίες και έργο στο δημότη.

Γνωρίζουμε ότι έχετε διαφορετική αντίληψη της διαχείρισης του Δήμου.

Νομίζω ότι πρέπει όμως κάποια πράγματα που ακούγονται από τη μειοψηφία να τα λαμβάνετε υπόψη σας και να τα εφαρμόσετε στον προϋπολογισμό του 2016.

Πρέπει να υπάρχει διαφάνεια.

Ερωτηματικά δεν πρέπει να υπάρχουν ούτε από τη μειοψηφία ούτε από τους δημότες.

Τα έσοδα του Δρυμού των ΑΠΕ και ΔΕΥΑΒΑ κατανέμονται σε ορισμένες τοπικές και δημοτικές κοινότητες, ενώ αντίθετα ο φόρος παρεπιδημούντων κατανέμεται σε όλες τις κοινότητες.

Ενδεικτικά, στην Τ.Κ. Λάκκων με πληθυσμό περίπου 300 κατοίκων και με συμμετοχή στα έσοδα του Δρυμού 54.000 €, κατανέμονται περίπου 96.000 €, ενώ αντίθετα στη Δ.Κ. Πλατανιά με πληθυσμό 2.700 κατοίκων με συμμετοχή στα έσοδα παρεπιδημούντων, τέλος ακίνητης περιουσίας, τέλη χρήσης κοινόχρηστων χώρων κ.λπ. (πάνω από 200.000€) κατανέμονται περίπου 20.000 €.

Αυτή η κατανομή είναι απαράδεκτη και είναι θέμα δημοτικής Αρχής να δει την αδικία αυτή.

Τα χρήματα που βάζετε στον προϋπολογισμό για μελέτες είναι πολύ λίγα.

Πώς θα κάνετε μελέτες για να διεκδικήσετε χρήματα από διάφορα προγράμματα που μας παρουσιάζονται για διάφορα έργα;

Σε ποιο άλλο Δήμο, και μάλιστα κατά ένα μεγάλο μέρος τουριστικό, μπορείς να συναντήσεις την κατάντια των υποδομών από Μάλεμε έως Κολυμβάρι;

Πεζοδρόμια από τη μια μεριά του δρόμου ή και καθόλου, χωρίς φωτισμό.

Θα πρέπει να δείτε τις αναπλάσεις της παραλιακής ζώνης.

Έχουμε τη δυνατότητα παρεμβάσεων, όπου έχει καθοριστεί ο αιγιαλός.

Τι κάνετε με τη διάβρωση της ακτής; Όλη η παραλιακή ζώνη έχει το πρόβλημα. Στο Κολυμβάρι η θάλασσα "πήρε" ένα σπίτι πριν από κάποια χρόνια. Σειρά έχουν τα καταστήματα στο Κολυμβάρι και μετά όλα τα υπόλοιπα κτίσματα στην παραλιακή ζώνη.

Πρέπει να δούμε τη στέγαση της ΔΕΥΑΒΑ σε ιδιόκτητο χώρο και παράλληλα αίθουσα για τα δημοτικά συμβούλια.

Δεν πρέπει το Δημοτικό Συμβούλιο να συνεχίσει να συνεδριάζει στο διάδρομο του Δημαρχείου. Η απόσβεση των χρημάτων αυτών που θα δοθούν θα γίνει από τα ενοίκια που δίνονται σήμερα για τη στέγαση της ΔΕΥΑΒΑ.

Τι προγραμματισμός υπάρχει για το οδικό δίκτυο; Η ενδοχώρα θα αναπνεύσει αν ενωθεί οδικώς με την παραλιακή ζώνη.

Δρόμος Κολυμβάρι-Κακόπετρος, Ταυρωνίτης-Νέα Ρούματα, Βατόλακκος -Νέα Ρούματα.

Βαλσαμιωτής. Έργο δεκάδων εκατομμυρίων, ανεστάλη η λειτουργία του. Ποιος το παρέλαβε και ποιοι το έδωσαν σε λειτουργία; Εμείς τι πρέπει να λέμε στο δημότη;

Ύδρευση. Υπάρχουν δυστυχώς ακόμα κοινότητες με ακατάλληλο νερό. Νομίζω ότι είναι ανεπίτρεπτο να αγοράζουν το νερό οι δημότες με τόσες οικονομικές δυσκολίες.

Καθαριότητα. Μπορούμε να εξοικονομήσουμε πόρους με αυτεπιστασία χρησιμοποιώντας τα δικά μας μηχανήματα και δικό μας προσωπικό για τη σάρωση και την αποκομιδή και έτσι θα παρέχουμε καλύτερες υπηρεσίες στο δημότη και θα προσφέρουμε θέσεις εργασίας.

Τα χρήματα που βάζετε για κοινωνικούς σκοπούς είναι πολύ λίγα. Διαχειριστείτε καλύτερα τα χρήματα που σας δίνονται. Έτσι θα έχετε κέρδος προκειμένου να καλύψετε τα απαραίτητα που αφορούν το δημότη.

Ρίξτε βάρος σε μελέτες και ένταξη έργων μικρών και μεγάλων σε προγράμματα. Έτσι μπορούμε να βγούμε από τη μιζέρια και να έρθουν καλύτερες μέρες για το δημότη.

Καταψηφίζουμε τον προϋπολογισμό γιατί εσείς μας οδοδηγείτε εκεί.

Ντουντουλάκης Μανώλης, επικεφαλής μείζονος αντιπολίτευσης Δήμου Πλατανιά».

ΤΑ ΝΕΑ του neakriti.gr στο Google News