Κρήτη

Τελέστηκε το μνημόσυνο του αοιδήμου Ηγουμένου Άνθιμου Καλπάκη

Ανήμερα της εορτής του εν Αγίοις Πατρός ημών Σπυρίδωνος, Αρχιεπισκόπου Τριμυθούντος του θαυματουργού, το Σάββατο 12 Δεκεμβρίου 2015, πραγματοποιήθηκε στο Καθολικό της Ιεράς Πατριαρχικής και Σταυροπηγιακής Μονής Αγίων Κωνσταντίνου και Ελένης Αρκαδίου το ετήσιο Ιερό Μνημόσυνο του αοιδίμου Ηγουμένου της, Αρχιμανδρίτη του Οικουμενικού Θρόνου Ανθίμου Καλπάκη.

Κατά την Αρχιερατική Θεία Λειτουργία συλλειτούργησαν ο Σεβ. Μητροπολίτης Αρκαλοχωρίου, Καστελίου και Βιάννου κ. Ανδρέας και ο Σεβ. Μητροπολίτης Ρεθύμνης και Αυλοποτάμου κ. Ευγένιος. Το Σεβ. κ. Ανδρέα συνόδευε ο δευτερεύων των Πατριαρχικών Διακόνων κ. Θεόδωρος. Παρέστησαν κληρικοί της Ιεράς Μητροπόλεως Ρεθύμνης και άλλων εκκλησιαστικών Επαρχιών της Κρήτης, Ηγούμενοι και Αδελφότητες Ιερών Μονών, καθώς και εκπρόσωποι των τοπικών Αρχών, μεταξύ των οποίων ο βουλευτής Ρεθύμνης κ. Ιωάννης Κεφαλογιάννης.

Στο τέλος της Θείας Λειτουργίας τελέσθηκε η ακολουθία του Ιερού Μνημοσύνου, κατά την οποία ο Επίσκοπος κ. Ευγένιος, προσφωνώντας τον Σεβ. Μητροπολίτη Αρκαλοχωρίου, Καστελίου και Βιάννου κ. Ανδρέα, τον ευχαρίστησε για τη φιλάδελφη παρουσία του και τη συλλειτουργία τους, επισημαίνοντας ότι και ο αοίδιμος Ηγούμενος Άνθιμος έτρεφε προς το πρόσωπό του ιδιαίτερα αισθήματα αγάπης, σεβασμού και τιμής. Μάλιστα, λίγους μήνες πριν από την εις Κύριον εκδημία του, την 4η Ιουλίου 2014, ο μακαριστός Γέροντας είχε εκφράσει την επιθυμία να συνοδεύσει τον Επίσκοπο στο Αρκαλοχώρι για τα ονομαστήρια του Σεβ. κ. Ανδρέα, όπως και έγινε.

Ο Επίσκοπος Ευγένιος αναφέρθηκε με λόγους συγκίνησης και νοσταλγίας στο πολυφίλητο πρόσωπο του αοιδίμου Ηγουμένου Ανθίμου, ο οποίος επί επτά ολόκληρες δεκαετίες είχε ταυτίσει τη ζωή του με το Αρκάδι, κατά τέτοιον τρόπο, ώστε Άνθιμος και Αρκάδι να έχουν καταστεί λέξεις και έννοιες αλληλένδετες και αδιάσπαστες. Ευχαρίστησε ακόμη όλους όσοι προσήλθαν στο ετήσιο Μνημόσυνό του για να τιμήσουν τη μνήμη του και να προσευχηθούν για τη μακαρία ψυχή του και τους προσέφερε φυλλάδιο της Ιεράς Μητροπόλεως Ρεθύμνης και Αυλοποτάμου, το οποίο εκδόθηκε πρόσφατα και περιέχει τον επικήδειο λόγο του κατά την εξόδιο Ακολουθία του μακαριστού Ηγουμένου και φωτογραφικό υλικό από τη ζωή και τη μοναστηριακή διακονία του Γέροντα.

Μετά τη Θεία Λειτουργία και το Μνημόσυνο παρατέθηκε επιμνημόσυνο γεύμα σε όλους τους προσκυνητές.

Σχόλια