default-image

Ξηλώνουν τις διοικήσεις όλων των νοσοκομείων

Κρήτη
Ξηλώνουν τις διοικήσεις όλων των νοσοκομείων

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

Την ώρα που τα νοσοκομεία "στενάζουν" από έλλειψη προσωπικού, εξοπλισμού και προμηθειών, επικρατεί πανδαιμόνιο με φόντο το "ξήλωμα" των διοικήσεων στα νοσηλευτικά ιδρύματα.

Αφού τους άφησαν επί μήνες στον αέρα, στην κυβέρνηση προχώρησαν αιφνιδιαστικά σε ομαδικές καρατομήσεις διοικητών και αναπληρωτών διοικητών.

Οι καρατομήσεις χαρακτηρίζονται από πολλούς διοικητές ως πογκρόμ πολιτικών διώξεων στη γνωστή ελληνική λογική των «ημέτερων παιδιών». Από την πλευρά του, το υπουργείο Υγείας κάνει λόγο για καρατομήσεις αντικειμενικές, βάσει αξιολόγησης...

Το διά ταύτα είναι όμως ένα... Για πρώτη φορά δημιουργείται τέτοια εμπλοκή στην αλλαγή σκυτάλης των διοικήσεων στα νοσοκομεία. Παράλληλα, υπάρχει σοβαρός κίνδυνος, σε μια συγκυρία που τα νοσοκομεία δεν έχουν χρήματα ούτε για τα στοιχειώδη αναλώσιμα (γάζες, σύριγγες κ.τ.λ.), το ελληνικό Δημόσιο, δηλαδή ο Έλληνας φορολογούμενος να πληρώνει εις διπλούν τις διοικήσεις των νοσοκομείων. Να πληρώνει, δηλαδή, ταυτόχρονα τους νέους διοικητές που θα τοποθετηθούν, αλλά και τους πρώην που καρατομήθηκαν, και οι οποίοι έχουν τη δυνατότητα να διεκδικήσουν νομικά αποζημιώσεις για την πρόωρη διακοπή της 3ετούς σύμβασής τους!

Πώς μπορεί να συμβεί το τραγελαφικό αυτό γεγονός;

Οι διοικητές του ΕΣΥ, στη συντριπτική πλειονότητά τους, έπιασαν δουλειά στα διοικητικά πόστα τους στις αρχές του 2014. Προσελήφθησαν με 3ετή σύμβαση, η οποία κανονικά λήγει του χρόνου. Για την ακρίβεια το Δεκέμβριο του 2016.

Βάσει της σχετικής ρύθμισης, υπάρχει η δυνατότητα πρόωρης απόλυσης των διοικητών εφόσον "κοπούν" στη σχετική αξιολόγηση από ειδική επιτροπή. Αυτό ακριβώς, δηλαδή, που συμβαίνει τώρα. Οι διοικητές καρατομήθηκαν λόγω - αυτό τουλάχιστον υποστηρίζει η πλευρά του υπουργείου Υγείας - αρνητικών επιδόσεων στην αξιολόγηση.

Τον ισχυρισμό αντικρούουν κατηγορηματικά οι ίδιοι οι καρατομημένοι διοικητές, και όχι μόνο, κάνοντας ανοιχτά λόγο για κομματική εκκαθάριση στις διοικήσεις του ΕΣΥ!

Το κομματικό πογκρόμ, όπως επισημαίνουν, αποδεικνύεται μέσα από την αμείλικτη γλώσσα των αριθμών, αφού 59 διοικητές και αναπληρωτές καρατομήθηκαν και μόλις 12 διασώθηκαν! Μάλιστα, είναι ενδεικτικό πως στη μαύρη λίστα των "αποκεφαλισμένων" διοικητών φιγουράρουν πρόσωπα που έλαβαν θετική αξιολόγηση! Είτε ακόμα-ακόμα διέπρεψαν στην αξιολόγηση, όπως χαρακτηριστικά ο απολυμένος διοικητής του Νοσοκομείου Χανίων Χαράλαμπος Δουλγεράκης.

Το αξιοσημείωτο, επίσης, είναι πως επικρατεί ένα θολό τοπίο αδιαφάνειας γύρω από το ζήτημα, αφού δεν έχουν δοθεί επισήμως στη δημοσιότητα τα αποτελέσματα και οι βαθμολογίες των αξιολογήσεων αναλυτικά, ώστε να μπορεί ο κάθε πολίτης να διαπιστώσει με τι κριτήρια και σκεπτικό τελικά έγινε το μαζικό αυτό "ξήλωμα" στα νοσοκομεία όλης της χώρας.

Σε κάθε περίπτωση, μέσα σε αυτό το θολό τοπίο είναι δεδομένο πως αρκετοί καρατομημένοι διοικητές θα πάρουν τη νομική οδό. Θα απευθυνθούν στη δικαιοσύνη, αμφισβητώντας το ορθό της πρόωρης απόλυσής τους και διεκδικώντας αποζημιώσεις. Τους μισθούς, δηλαδή, που έχουν λαμβάνειν για έναν ακόμα χρόνο βάσει της 3ετούς σύμβασής τους.

Ήδη μια τέτοια κίνηση προανήγγειλε και ο απερχόμενος διοικητής του Νοσοκομείου Ρεθύμνου Νίκος Ξυπολητάς, ο οποίος άστραψε και βρόντηξε κατά της ηγεσίας του υπουργείου Υγείας.

«Δεν είναι αλλαγές, είναι ένα πογκρόμ καθαρά πολιτικών διώξεων. Ο τρόπος τους δεν ήταν αντρίκιος... Θέλω να πω και στον υπουργό τον κ. Ξανθό, και τον κ. Πολάκη πως το παντελόνι είναι ένα δύσκολο ρούχο... Δεν μπορούν να λειτουργούν έτσι. Ο κ. Ξανθός δεν τολμά να πατήσει το πόδι του στο νοσοκομείο εδώ στο Ρέθυμνο. Όταν εγώ δεν είχα σύριγγες, φάρμακα, αναλώσιμα στο νοσοκομείο, δεν απαντούσαν καν στο τηλέφωνο που τους έψαχνα», ξέσπασε με οργή ο κ. Ξυπολητάς.

Κανένα πογκρόμ!

«Δεν υπάρχει κανένα θέμα πολιτικών-κομματικών διώξεων», έσπευσε να απαντήσει ο υποδιοικητής της 7ης Υγειονομικής Περιφέρειας Κρήτης Στέλιος Δημητρακόπουλος.

Ο ίδιος έκανε, αντιθέτως, λόγο για αξιολόγηση με βάση μετρήσιμους δείκτες απόδοσης, αναφέροντας: «Ειδικά αυτοί που φωνάζουν περισσότερο είναι κι αυτοί που είχαν τις χαμηλότερες επιδόσεις στην αξιολόγηση. Αξιολόγηση, η οποία θα ήθελα να επισημάνω, ειδικά εδώ για την Υγειονομική Περιφέρεια της Κρήτης, ακολούθησε συγκεκριμένους δείκτες και αντικειμενικά κριτήρια. Χωρίς να προχωρήσει ούτε σε προσωπικές κρίσεις ή βαθμολογήσεις», ανέφερε ο υποδιοικητής της 7ης Υ.ΠΕ. Κρήτης, που πρόσθεσε: «Η κυβέρνηση δεν είχε διάθεση ολικής καρατόμησης. Όπου υπήρχαν οι απαραίτητες προϋποθέσεις διατηρήθηκαν οι διοικήσεις».

Αντίθετη άποψη πάντως εκφράζουν οι συνδικαλιστές-εκπρόσωποι των εργαζομένων. Ο πρόεδρος του Συλλόγου Εργαζομένων Νοσοκομείου Αγίου Νικολάου Γιώργος Μανουσάκης σχολίασε χαρακτηριστικά πως «η κυβέρνηση, όπως όλα δείχνουν, ακολουθεί δυστυχώς τα ίδια βήματα του κομματικού κράτους που είχαν ακολουθήσει και οι προηγούμενες κυβερνήσεις».

Καταγγελίες

Οι ομαδικές καρατομήσεις, 59 σε σύνολο 71 διοικητών (!) δεν προκάλεσαν σφοδρές αντιδράσεις μονάχα στην Κρήτη. Πανελλαδικά έχει σηκωθεί θύελλα.

Όπως κατήγγειλαν απολυμένοι διοικητές στα νοσοκομεία της υπόλοιπης χώρας, η διαδικασία - με καθαρά πολιτικά κριτήρια - ήταν εξευτελιστική.

Οι συνεντεύξεις που έδωσαν στους αξιολογητές τους, όπως καταγγέλλουν, ήταν διάρκειας λίγων λεπτών, χωρίς να κρατούνται πρακτικά, με ειρωνικές αναφορές και κυρίως χωρίς να ζητηθούν στοιχεία για τη διαχείριση και το έργο τους.

Τι απαντά το υπουργείο Υγείας

Την επίσημη θέση του υπουργείου Υγείας σχετικά με την αξιολόγηση των διοικητών των νοσοκομείων ανέλυσε ο αναπληρωτής υπουργός Υγείας, Παύλος Πολάκης, σε συνέντευξή του στο ραδιοφωνικό σταθμό "Στο Κόκκινο".

Συγκεκριμένα, ο Παύλος Πολάκης υποστήριξε σχετικά τα εξής: «Τους τελευταίους 3 μήνες δώσαμε 650 εκατ. ευρώ στα νοσοκομεία. Αυξήσαμε το όριο δαπανών κατά 150 εκατ. ευρώ. Και βγαίνουν και λένε ότι τα νοσοκομεία δεν έχουν φάρμακα. Εγώ όμως βλέπω ότι δεν ξεπληρώνονται φάρμακα κ.λπ., αλλά ξεπληρώνονται οι εξωτερικές υπηρεσίες, όπως φύλαξη, καθαριότητα κ.λπ.».

- «Μου το εξηγείτε λίγο αυτό;».

- «Καταλαβαίνετε πολύ καλά τι εννοώ. Θα μπορούσαν οι διοικήσεις να ξεπληρώσουν προμηθευτές. Τώρα βάζουμε άλλα κριτήρια, θα συνεκτιμηθούν μια σειρά από προσόντα, θα πρέπει να συναινεί η διοίκηση με την κυβερνητική πολιτική, εδώ πάμε να στήσουμε ξανά το ΕΣΥ. Δε φτάνουν τα κομματικά ένσημα όμως, θα πρέπει να έχει και τα άλλα προσόντα. Θα κριθούν, διότι στο τέλος ξυρίζουν το γαμπρό».

Κρήτη: Ακέφαλα τα νοσοκομεία

Πέρα από τη θύελλα που έχει σηκωθεί στην Κρήτη και στην υπόλοιπη χώρα βεβαίως γύρω από το αν υπάρχει θέμα κομματικής εκκαθάρισης στο ΕΣΥ, σε πρακτικό, χειροπιαστό επίπεδο, όπως τονίζουν οι εργαζόμενοι στα νοσοκομεία του νησιού, υπάρχουν και άλλα ζητήματα.

«Χθες ήρθε σχετικό έγγραφο, το οποίο γνωστοποιεί επισήμως πως ο διοικητής του νοσοκομείου βγαίνει από τη μισθοδοσία. Αυτό σημαίνει λοιπόν πως το νοσοκομείο μας δεν έχει πλέον διοικητή. Είναι η πρώτη φορά που η διαδικασία διαδοχής της διοίκησης δεν εξελίσσεται ομαλά, αλλά θα υπάρξει κενό. Διοικητικό κενό το λιγότερο για ένα μήνα, αλλά ενδεχομένως και πολύ παραπάνω», ανέφερε ο πρόεδρος του Συλλόγου Εργαζομένων Νοσοκομείου Αγίου Νικολάου Γιώργος Μανουσάκης.

Ουσιαστικά λόγω της προκήρυξης που θα πρέπει να βγει οι θέσεις θα παραμείνουν "ορφανές" μέχρι το Μάρτιο.

Το "μπαλάκι" της ευθύνης, για να μη μείνουν τελείως ξεκρέμαστα τα νοσοκομεία, περνά στους διευθυντές των ιατρικών υπηρεσιών. Που πάντως σε μεγάλο βαθμό εμφανίζονται διστακτικοί και έντονα προβληματισμένοι να αναλάβουν χρέη διοικητή...

http://vod.cretetv.gr/html5/html5lib/v1.6.12.27i/mwEmbedFrame.php/cache_st/11111/wid/_105/uiconf_id/11170240/entry_id/0_aga1e68u/
ΤΑ ΝΕΑ του neakriti.gr στο Google News