Κρήτη

Μάστιγα για την Κρήτη ο τζόγος

Ηράκλειο, Μυλοπόταμος και Μεσαρά είναι οι τρεις περιοχές της Κρήτης που, όπως όλα δείχνουν, κάνουν πρωταθλητισμό στον τζόγο, οδηγώντας πολλές οικογένειες ακόμα και στην απόλυτη καταστροφή.

Πρόκειται πλέον για ένα πολύ σοβαρό κοινωνικό πρόβλημα, που έχει ένα μεγάλο παρελθόν στο νησί, μιας και συχνά-πυκνά, κυρίως στις κλειστές κοινωνίες, ακούμε τη φράση «αυτός έχασε τα πάνα στα ζάρια». Άλλωστε, και στο Ηράκλειο πολλές είναι οι ιστορίες από το παρελθόν ανθρώπων που έχασαν στα ζάρια ολόκληρες περιουσίες.

Στην εκπομπή "Κρήτη Σήμερα" της "ΚΡΗΤΗ TV" παρουσιάστηκαν τα χαρακτηριστικά του τζογαδόρου, αλλά και οι τραγικές συνέπειες, που μπορεί να οδηγήσουν σε έγκλημα, κλοπή, ληστεία ή και σε αυτοκτονίες. Ο κλινικός ψυχολόγος Νίκος Παπανικολάου, μιλώντας στην "ΚΡΗΤΗ TV", υπογράμμισε για μια ακόμη φορά την κακή παράδοση που έχει το νησί στο κοινωνικό πρόβλημα του τζόγου.

Ο τζόγος σκοτώνει. Καταστρέφει ανθρώπους, οικογένειες, εξανεμίζει περιουσίες και θερίζει, με την Κρήτη να έχει μια από τις οδυνηρές πρωτιές σε επίπεδο Ελλάδας. Όχι μόνο μέρες σαν κι αυτές, που το έθιμο προστάζει «μια ζαριά για το καλό του χρόνου», αλλά συνεχώς, με το φαινόμενο να αποκτά διαστάσεις χάρη στην εξάπλωση του διαδικτύου. Αυτό βέβαια που είναι πιο τραγικό είναι ότι στις πολύ κλειστές κοινωνίες τα στόματα παραμένουν ερμητικά κλειστά, με αποτέλεσμα τα πρόβλημα να διογκώνεται επικίνδυνα.

Ο σχεδιασμός

Ήδηη Γενική Αστυνομική Διεύθυνση Κρήτης, με αφορμή τις γιορτές, έχει καταρτίσει ένα σχεδιασμό που θα βάλει στο μικροσκόπιο τις παράνομες λέσχες που αυτήν την περίοδο θα στηθούν στα πιο απίθανα μέρη. Μάλιστα, τα τελευταία χρόνια έχουν γίνει εκατοντάδες συλλήψεις για τζόγο τόσο στα αστικά κέντρα όσο και στην ενδοχώρα.

Οι έφοδοι θα είναι δεκάδες και θα ακολουθούνται από την αυτόφωρη διαδικασία. Τα ένστολα κλιμάκια θα βάλουν στο μικροσκόπιο, πέρα από τις μεγάλες πόλεις και τα κεφαλοχώρια και τις κωμοπόλεις που βρίσκονται στην ενδοχώρα της Κρήτης, μιας και την περίοδο των εορτών αυξάνεται κατακόρυφα ο αριθμός των τζογαδόρων.

Tα τρία επίπεδα του εθισμού

Στο πρώτο επίπεδο, ο επίδοξος τζογαδόρος έχει τα πρώτα κέρδη, που ουσιαστικά του προκαλούν χαρά, κυρίως σ' αυτές τις δύσκολες εποχές. Το επόμενο όμως επίπεδο αποτελεί και την αρχή για την ελεύθερη πτώση, μιας και τζογάρει πλέον με μεγαλύτερα χρηματικά πόσα, ενώ στο τρίτο επίπεδο η κατάσταση πλέον είναι εκτός ελέγχου.

Αξίζει να σημειωθεί ότι οι άνδρες είναι δυο φορές πιο πιθανό σε σχέση με τις γυναίκες να γίνουν παθολογικοί τζογαδόροι, ενώ τα δύο φύλα παρουσιάζουν και διαφορετικές μέσες ηλικίες έναρξης της κακής αυτής εξάρτησης, με τους άνδρες να ξεκινάνε στην εφηβεία και τις γυναίκες μετά την ηλικία των 20 ετών.

Ενδιαφέρον έχει επίσης η διαπίστωση ότι οι νέοι και οι άνδρες ηλικίας μέχρι 44 ετών προτιμούν το διαδίκτυο για τον τζόγο, ενώ οι μεγαλύτεροι το παραδοσιακό "χαρτάκι" ή το ζάρι, με τη διάδοση του διαδικτυακού τζόγου στην περιφέρεια να φαίνεται ότι είναι μεγαλύτερη απ' ό,τι στην Αττική και τη Θεσσαλονίκη.

Το πρόβλημα στο νησί μας είναι έντονο, καθώς πολλοί Κρητικοί ασχολούνται με τα τυχερά παιχνίδια. Το χειρότερο είναι ότι οι Κρητικοί σπάνια ζητούν βοήθεια από ειδικούς για να αντιμετωπίσουν το πρόβλημα και λόγω νοοτροπίας, με ό,τι αυτό συνεπάγεται για τους ίδιους και τις οικογένειές τους.

Τα χαρακτηριστικά του... τζογαδόρου

1) Εμμονή για το παιχνίδι.

2) Ανάγκη να παίζει με ολοένα και πιο υψηλά χρηματικά ποσά για να επιτύχει την επιδιωκόμενη διέγερση.

3) Συνεχής αποτυχία περιορισμού ή διακοπής του τζόγου.

4) Ανησυχία και ευερεθιστότητα όταν προσπαθεί να σταματήσει.

5) Προσπάθεια να διαφύγει από τα προβλήματα (κατάθλιψη, άγχος, ενοχές) μέσω του παιχνιδιού.

6) Ψέματα για να κρύψει το πάθος του και τα χρέη.

7) Καταφεύγει στην παρανομία για να βρει χρήματα για τα χρέη του.

8) Δανείζεται χρηματικά ποσά και δεν τα επιστρέφει.

9)Αντιμετωπίζει προβλήματα στη δουλειά του.

Φάσεις της παθολογικής ενασχόλησης με τα παιχνίδια

1) Φάση του κέρδους (περίπου το 30% αρχικά κέρδιζαν).

2) Φάση των απωλειών.

3) Φάση της απελπισίας.

Τύποι... παικτών

1) Ο φυσιολογικός... παίκτης (μετά την εμπλοκή του με τον τζόγο, πιθανές επιπλοκές κατάθλιψη και άγχος).

2) Ο ψυχολογικά ευάλωτος παίκτης (η κατάθλιψη ή το άγχος προϋπάρχουν, ενώ ο τζόγος είναι ένα είδος συναισθηματικής απόδρασης).

3) Ο παρορμητικός παίκτης.

Δείτε το σχετικό βίντεο από την εκπομπή:

      

Μάνος Δασκαλάκης

Σχόλια