default-image

Στο Βενιζέλειο χειρουργούν... στα τυφλά

Κρήτη
Στο Βενιζέλειο χειρουργούν... στα τυφλά

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

Χειρουργεία και μάλιστα σε υψηλής λεπτότητας επεμβάσεις, σχεδόν στα "τυφλά", με μηχανήματα και πατέντες "τριτοκοσμικών καταστάσεων" ή με "δανεικά" ιδιωτικών εταιρειών: Αυτό είναι το καθεστώς που από τον Οκτώβριο και μετά έχει κορυφωθεί για δύο από τις πλέον κρίσιμες χειρουργικά κλινικές στο Βενιζέλειο Νοσοκομείο, τη Νευροχειρουργική και την Ορθοπεδική.

Αν έλειπε ο επαγγελματισμός, η εμπειρία και η αίσθηση του ιατρικού καθήκοντος για τις ζωές των ασθενών, τότε ενδεχομένως σήμερα να μη μιλούσαμε απλά για ζοφερές καταστάσεις, αλλά για καταστάσεις θανάσιμου κινδύνου. Όσο όμως όλα επαφίενται στον "πατριωτισμό" γιατρών, νοσηλευτών και τεχνικών, τίποτα δεν αποκλείει την αποφυγή δυσάρεστων καταστάσεων.

Επειδή μιλάμε για δύο από τις κλινικές που είναι στην αιχμή των κινήσεων επείγουσας σημασίας και αριθμού από πλευράς ασθενών όσο ελάχιστες άλλες κλινικές ενός νοσοκομείου, σε συνδυασμό με την υπό κατάρρευση οικονομική κατάσταση στο χώρο της δημόσιας υγείας αλλά και την ολοένα και αυξανόμενη καταφυγή σε αυτήν από τους πολίτες, ως συνέπεια της οικονομικής κρίσης, το μείγμα γίνεται ακόμη πιο εκρηκτικό.

Χωρίς Ακτινοσκοπικό

Όσο κι αν ακούγεται απίθανο, από τον Οκτώβριο και μετά Νευροχειρουργική και Ορθοπεδική Κλινική χειρουργούν χωρίς να έχουν δικό τους Ακτινοσκοπικό Μηχάνημα (C-ARM) στις περισσότερες περιπτώσεις, τόσο προ, όσο κυρίως κατά τη διάρκεια (ιδίως των λεπτών ) χειρουργικών επεμβάσεων στη σπονδυλική στήλη σε περιστατικά ασθενών, κυρίως δε αυτά της επείγουσας μορφής. Αν μάλιστα στην Ορθοπεδική Κλινική η κατάσταση "μπαλώνεται" έστω και με την πλημμελή χρήση παλαιοτέρων μηχανημάτων, όταν αυτά δεν είναι χαλασμένα, στη Νευροχειρουργική, όπου απαιτούνται εξαιρετικά λεπτοί χειρισμοί  σε υποθέσεις σπονδυλικής στήλης, η κατάσταση είναι εξωπραγματικά τριτοκοσμική.

Τα χειρουργεία διαθέτουν δύο πεπαλαιωμένα ακτινοσκοπικά μηχανήματα πάνω από 25 χρόνια, τα οποία εκτός του ότι δεν έχουν καμία δυνατότητα υψηλής ευκρίνειας, όταν λειτουργούν αυτό γίνεται με πρωτοφανείς πατέντες ρίσκου - και αν λειτουργήσουν. Ταυτόχρονα, ενώ για ένα διάστημα μέσα στο 2015 το πρόβλημα καλυπτόταν από ένα μηχάνημα της Καρδιολογικής του Βενιζελείου, η τελευταία, μετά τα προβλήματα που είχε η ίδια να αντιμετωπίσει ως κλινική, πήρε και πάλι το μηχάνημα στο χώρο ευθύνης της. Έτσι, οι χειρουργοί σε Νευροχειρουργική, αλλά πολλές φορές και στην Ορθοπεδική, υποχρεώθηκαν στην ουσία πολλές φορές μετά τον Οκτώβριο να αυτοσχεδιάσουν στην κυριολεξία ή να βασιστούν στην εμπειρία τους για να αντεπεξέλθουν, ευτυχώς με επιτυχία μέχρι σήμερα, σε μία σειρά σοβαρών περιστατικών, τα οποία κατά τη διάρκεια των επεμβάσεων χρειάζονταν κάλυψη με υψηλής ευκρίνειας C-ARM, προκειμένου οι χειρουργοί να επέμβουν με ακρίβεια σε βαριά περιστατικά επείγοντος χαρακτήρα - τροχαία ατυχήματα, εργατικά ατυχήματα ή πτώσεις σε αγροτικές εργασίες, πολυτραυματίες κ.λπ.

Το Ακτινοσκοπικό Μηχάνημα δίνει στο νευροχειρουργό σε "real time" (πραγματικό χρόνο) τη συνολική εικόνα της ανατομίας της σπονδυλικής στήλης του ασθενούς καθ' όλη τη διάρκεια του χειρουργείου.

Αλλεπάλληλα έγγραφα

Είναι χαρακτηριστικό ότι οι χειρουργοί των δύο κλινικών έχουν με αλλεπάλληλα έγγραφά τους καταδείξει προς τη διοίκηση του νοσοκομείου τόσο τον υψηλό βαθμό επικινδυνότητας, από πλευράς ευθυνών, καθώς μπαίνουν στα χειρουργεία με τέτοιες καταστάσεις, όσο και τον κίνδυνο που μπορεί να έχει η όλη κατάσταση για τη ζωή των ασθενών, που κυριολεκτικά "κρέμεται σε μία κλωστή".

Ακόμη χειρότερα, όπως αναφέρουν οι πληροφορίες της "Ν.Κ.", σε δύο τουλάχιστον περιστατικά  της Νευροχειρουργικής τους τελευταίους μήνες, εξαιτίας της πολυπλοκότητας των τραυματισμών στη σπονδυλική στήλη, η χρήση του C-ARM ήταν απολύτως απαραίτητη.

Όταν διαπίστωσαν ότι τα δύο πεπαλαιωμένα C-ARM δεν μπορούσαν ούτε με πατέντα να λειτουργήσουν, απευθύνθηκαν στη διοίκηση και "σηκώνοντας τα χέρια" ζήτησαν να τους δοθεί  από άλλο νοσοκομείο, έστω και προσωρινά, ένα αντίστοιχο μηχάνημα, για να προχωρήσουν στις επεμβάσεις που όχι μόνο δεν έπαιρναν αναβολή, αλλά ουσιαστικά κρινόταν η επιβίωση των ασθενών. Τότε τους διαμηνύθηκε πως, αν αδυνατούν να προχωρήσουν, τα περιστατικά θα πρέπει να τα στείλουν σε άλλο νοσοκομείο (!).

Οι νευροχειρουργοί στο Βενιζέλειο Νοσοκομείο, αντιλαμβανόμενοι την κρισιμότητα των στιγμών για τη ζωή των ασθενών, που θα μπορούσε να τους κοστίσει ακόμη και τη ζωή τους, τελικά ανέλαβαν με προσωπική ευθύνη να προχωρήσουν στις επεμβάσεις στα δύο αυτά περιστατικά σχεδόν στα "τυφλά" και τελικά να τα φέρουν σε πέρας οριακά και αναλαμβάνοντας ένα τεράστιο ρίσκο προσωπικά, ανεξάρτητα αν τελικά όλα είχαν ευτυχή κατάληξη.

C-ARM: Δανείστηκαν από ιδιωτική εταιρεία

Η κατάσταση πλέον έχει φτάσει στο απροχώρητο και παρά τις οχλήσεις επίμονα στη διοίκηση του νοσοκομείου, λύση για την απόκτηση ενός υψηλής ευκρίνειας Ακτινοσκοπικού Μηχανήματος δε φαίνεται στον ορίζοντα. Προσωρινά, το τελευταίο διάστημα, οι χειρουργοί με προσωπικές διαβουλεύσεις και μπροστά στον κίνδυνο ανά πάσα στιγμή, παρά την επαγγελματική τους επάρκεια να βρεθούν εκτεθειμένοι χειρουργώντας στα "τυφλά" και με αυτοσχεδιασμό επίμαχα λεπτά σημεία στη σπονδυλική στήλη, κατέφυγαν στο δανεισμό από ιδιωτική εταιρεία τέτοιων μηχανημάτων, ενός C-ARM. Όμως, όπως επισημαίνουν με νόημα, αυτό ούτε λύση μόνιμη αποτελεί, ούτε δεσμεύει την εταιρεία να μην πάρει πίσω την περιουσία της και κυρίως δεν είναι εικόνα δημόσιου νοσοκομείου αυτή.

Πολύ περισσότερο όταν μιλάμε για δύο από τις κλινικές αιχμής στο Βενιζέλειο, που και κατά την εφημερία του αλλά και το υπόλοιπο διάστημα δέχεται δεκάδες περιστατικά τέτοιας υφής όχι μόνο από την Κρήτη, αλλά και από όλη τη νότια Ελλάδα.

Γιώργος Σαχίνης

ΤΑ ΝΕΑ του neakriti.gr στο Google News