Κρήτη

Για τον προϋπολογισμό του Δήμου Χερσονήσου 2016

Η Λαϊκή Συσπείρωση κατήγγειλε ως αντιλαϊκό τον υπό έγκριση προϋπολογισμό για το 2016 στη συνεδρίαση της 24ης Νοέμβρη όπως και το τεχνικό πρόγραμμα στη συνεδρίαση της 23ης Νοεμβρίου.

Συγκεκριμένα, ο δημοτικός σύμβουλος της Λαϊκής Συσπείρωσης Παρθενιώτης Γιώργος ανέφερε:

«Το τεχνικό πρόγραμμα είναι τμήμα του προϋπολογισμού για το 2016 και δεν διαφοροποιείται στην φιλοσοφία και της κατευθύνσεις της Κυβέρνησης για την κατάρτισή του. Το τεχνικό πρόγραμμα είναι πολύ μακριά από την ικανοποίηση των καταγεγραμμένων λαϊκών αναγκών της περιοχής, για τις οποίες επανειλημμένα έχουν γίνει παρεμβάσεις στο Δημοτικό Συμβούλιο. Συγκεκριμένα, κανένα κονδύλι δεν δίνεται για λύση του οξυμένου προβλήματος του στεγαστικού των σχολικών μονάδων της περιοχής, που στεγάζονται σε κτήρια για καταστήματα αλλά και σε απαρχαιωμένα ή μικρά σχολικά συγκροτήματα. Το μοναδικό Μουσικό και το Καλλιτεχνικό του νομού Ηρακλείου, το Γυμνάσιο και το Λύκειο Γουρνών στεγάζονται σε πρώην στρατιωτικά κτήρια της Π.Α.Β.Γ. που ούτε επαρκούν ούτε και ως σύγχρονα και ασφαλή εκπαιδευτήρια χαρακτηρίζονται. Καμία μέριμνα για την αντιμετώπιση των τεράστιων ελλείψεων σε υποδομές όπως παιδικές χαρές, την ψυχαγωγία και τον αθλητισμού ιδιαίτερα στις ταχύτατα πληθυσμιακά αναπτυσσόμενες περιοχές των Δημοτικών Ενοτήτων Γουβών και Επισκοπής.

»Κανένα κονδύλι δεν προορίζεται για την αντισεισμική και αντιπλημμυρική προστασία, παρά τις περσινές καταστροφικές πλημμύρες σε Κοκκίνη και Καρτερό αλλά και την αυξημένη επικινδυνότητα για σεισμούς στο νησί μας. Τέλος, κανένα κονδύλι δεν προορίζεται για αντιμετώπιση των χρόνιων προβλημάτων στις υποδομές αγροτικής οδοποιίας και βιολογικών καθαρισμών.

»Για τα Έσοδα-Έξοδα του προϋπολογισμού: Η σημερινή κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ - ΑΝΕΛ είναι στο ίδιο τραίνο αντιλαϊκής πολιτικής με τις προηγούμενες κυβερνήσεις ΝΔ- ΠΑΣΟΚ και δορυφόρων τους, ως εκ τούτου, καμία αλλαγή στην φιλοσοφία κατάρτιση των προϋπολογισμών δεν έδωσαν οι κατευθύνσεις του ΥΠΕΣ και οι έλεγχοι του παρατηρητηρίου. Η προσήλωση στους στόχους της ΕΕ για ενίσχυση των επιχειρηματικών ομίλων και ανάκαμψη των κερδών τους, δεν επιτρέπει παρεκκλίσεις.

• Ο προϋπολογισμός αυξάνει τα ανταποδοτικά τέλη 12% σε σχέση με το 2015, εντείνοντας την φορομπηχτική τακτική όλων των προηγούμενων ετών.

• Η μεγαλύτερη δαπάνη του προϋπολογισμού είναι η εργολαβία καθαριότητας ύψους 3,5 εκ. ευρώ, ενδεικτική για τις προτεραιότητες της δημοτικής αρχής δαπάνης ίση με τη μισθοδοσία του προσωπικού του συνόλου του Δήμου.

• Τα τιμολόγια για τις δαπάνες λειτουργίας των μικρών επιχειρήσεων εξακολουθούν να είναι αυξημένες αγνοώντας για μία ακόμη χρονιά τις συνέπειες της καπιταλιστικής κρίσης στις μικρές επιχειρήσεις και τους αυτοαπασχολούμενους.

»Η κατάσταση όμως εκτός από ευχολόγια και διαπιστώσεις χρειάζεται και αγωνιστική διεκδίκηση που η Δημοτική Αρχή αρνείται. Γι' αυτό αρνείται να υιοθετήσει προτάσεις της Λαϊκής Συσπείρωσης  για διεκδίκηση από την κυβέρνηση πόρων για την κάλυψη των αναγκών:

• Πλήρη χρηματοδότηση από τον Κρατικό προϋπολογισμό, φορολόγηση 45% για το κεφάλαιο.

• Πρόγραμμα δημοσίων επενδύσεων χωρίς ΣΔΙΤ και εκχωρήσεις σε εργολαβικές εταιρίες

• Να αποδοθούν όλα τα οφειλόμενα στους δήμους

• Κατάργηση του Ν. 3833/2010 προσλήψεις μόνιμου προσωπικού. Κατάργηση του "Καλλικράτη" και των εφαρμοστικών νόμων.

• Μείωση των Δημοτικών Τελών στα φτωχά λαϊκά νοικοκυριά και τις μικρές επιχειρήσεις.

»Η Λαϊκή Συσπείρωση όχι μόνο καταψηφίζει τον προϋπολογισμό αλλά παλεύει μαζί με τους εργαζόμενους και τα λαϊκά στρώματα για την ανατροπή του».

Σχόλια