Κρήτη

Δεν έχουν να πληρώσουν τα χρέη στην εφορία οι Κρητικοί

Από κατρακύλα σε... κατρακύλα οδεύουν μήνα με το μήνα και μέρα με τη μέρα τα δημόσια έσοδα. Τα φέσια στις εφορίες όλης της χώρας πληθαίνουν. Τα μπιλιετάκια και οι μαύρες λίστες με τις οφειλές σχηματίζουν βουνά ολόκληρα. Τα χρέη ολοένα και διογκώνονται, με τους αριθμούς να αποτυπώνουν την εφιαλτική οικονομική κατάσταση στην οποία έχει βυθιστεί η πλειονότητα του κόσμου.

Σε ένα σκηνικό όπου οι νέες ληξιπρόθεσμες οφειλές κάθε μήνα πλησιάζουν το 1 δισ. ευρώ (!) και που τα συνολικά φέσια των τελευταίων ετών έχουν εκτοξευτεί στα ουράνια - εν προκειμένω έχουν ξεπεράσει τα 82 δισ. ευρώ (!) - στο μυαλό όλων δεν μπορεί παρά να έρθει μια και μόνο χαρακτηριστική φράση: «ουκ αν λάβοις παρά του μη έχοντος». Όπως άλλωστε είναι η συνήθης φράση που εισπράττουν από τους οφειλέτες οι υπάλληλοι και οι προϊστάμενοι στις ΔΟΥ και εδώ στην Κρήτη... Υπάλληλοι και προϊστάμενοι πάντως που, όπως μαρτυρούν οι αριθμοί, ως προς τις εισπράξεις και τους στόχους σε τοπικό επίπεδο έκαναν ένα σκληρό αγώνα δρόμου και κατάφεραν, κόντρα στο πανελλαδικό μοτίβο, να φέρουν θεαματικά - τηρουμένων των αναλογιών - αποτελέσματα.

Για του λόγου το αληθές, η εφορία του Ηρακλείου έπιασε τους στόχους των εισπράξεων κατά 117%. Γεγονός που εξήρε ο απερχόμενος, παραιτηθείς διευθυντής της ΔΟΥ Ηρακλείου Μανόλης Ρολάκης.

«Τώρα που φεύγω - παραιτούμαι - πραγματικά θέλω να πω ένα μπράβο στο προσωπικό της ΔΟΥ Ηρακλείου. Έπιασαν και με το παραπάνω τους στόχους. Τους βγάζω το καπέλο», ανέφερε χαρακτηριστικά ο κ. Ρολάκης, ο οποίος δε θέλησε πάντως να αναφερθεί πιο αναλυτικά στην απόφαση παραίτησής του, επικαλούμενος προσωπικούς λόγους.

Η θλιβερή εικόνα των αριθμών

Μπορεί στη ΔΟΥ Ηρακλείου ο στόχος της είσπραξης των εσόδων να επετεύχθη, ωστόσο η γενική εικόνα σε ό,τι αφορά τις εισπράξεις στις εφορίες της χώρας είναι τελείως αποκαρδιωτική. Αποκαρδιωτική τόσο για το άδειο κρατικό ταμείο που αναζητά με κάθε τρόπο εισροή χρημάτων, όσο όμως και για την κατάσταση οικονομικού αδιεξόδου στην οποία έχει περιέλθει η ελληνική κοινωνία.

Χαρακτηριστική είναι η νέα κατρακύλα στα δημόσια έσοδα που έφερε ο Οκτώβριος. Ειδικότερα, μόνο για το μήνα Οκτώβριο, το νέο ληξιπρόθεσμο χρέος ανήλθε στα 832 εκατομμύρια ευρώ!

Σύμφωνα με τα επίσημα στοιχεία από τη Γενική Γραμματεία Δημοσίων Εσόδων, από τις αρχές του έτους μέχρι και σήμερα το ύψος των ληξιπρόθεσμων οφειλών προς τις εφορίες έσπασε το φράγμα των 10 δισ. ευρώ. Ειδικότερα, τα στοιχεία της ΓΓΔΕ δείχνουν ότι οι συνολικοί απλήρωτοι φόροι από τις αρχές του έτους έφτασαν στο τέλος Οκτωβρίου τα 10,38 δισ. ευρώ, από 9,548 δισ. ευρώ το Σεπτέμβριο. Συνολικά, μαζί με τα συσσωρευμένα ληξιπρόθεσμα των προηγούμενων ετών, ο λογαριασμός υπερβαίνει πλέον τα 82 δισ. ευρώ.

Ποια είναι όμως η "ακτινογραφία" των νέων οικονομικών εκκρεμοτήτων προς τις εφορίες; Οι φορολογούμενοι κατά κύριο λόγο αφήνουν απλήρωτα τα πρόστιμα που τους επιβάλλονται για φορολογικές παραβάσεις, ενώ σημαντική συμβολή στην αύξηση των ληξιπρόθεσμων χρεών έχει και η κατάπτωση εγγυήσεων για δάνεια που έχουν χορηγηθεί στον ιδιωτικό τομέα με εγγύηση του Δημοσίου.

«Ουκ αν λάβοις παρά του μη έχοντος», λένε αφοπλιστικά οι πολίτες και στο Ηράκλειο, που δείχνουν τις άδειες τσέπες στα παντελόνια τους. Δε λείπουν βέβαια και εκείνοι που ασκούν κριτική σε όσους δεν είναι συνεπείς στις φορολογικές και οικονομικές υποχρεώσεις τους.

Αλαλούμ με τις υπερεισπράξεις

Την ίδια ώρα που τα... φρέσκα χρέη προς τις εφορίες σπάνε κάθε ρεκόρ, συνεχίζεται το αλαλούμ στις ΔΟΥ σε σχέση με τις υπερεισπράξεις. Πρόκειται για υποθέσεις φορολογικής εμπλοκής και οφειλών που προέκυψαν λόγω προβλημάτων στο ηλεκτρονικό σύστημα του Τaxis.

Εκατοντάδες χιλιάδες φορολογούμενοι πλήρωσαν τις δόσεις τους, αυτό όμως δεν εμφανίζεται στους λογαριασμούς τους, με συνέπεια να φορτώνονται με προσαυξήσεις και με ό,τι ταλαιπωρία συνεπάγεται αυτό στις εφορίες.

Μόνο στην εφορία του Ηρακλείου εκκρεμούν 42.500 υποθέσεις που αντιστοιχούν σε χρηματικά ποσά που αγγίζουν τα 4,5 εκατομμύρια ευρώ, κατάσταση που προκαλεί την οργή του διευθυντή Μανόλη Ρολάκη.

«Θα την κλείσω την εφορία. Θα πάω να τους παραδώσω τα κλειδιά. Είναι ώρα να σταματήσει αυτό το αίσχος με τις πληρωμές στις τράπεζες. Το λέω μετά λόγου γνώσεως. Πρέπει να σταματήσει αυτό. Τελεία και παύλα», ξέσπασε με οργή ο κ. Ρολάκης.

Σχόλια