default-image

Αυγενάκης: Να δοθεί στο αεροδρόμιο τμήμα της 126 Σ.Μ.

Κρήτη
Αυγενάκης: Να δοθεί στο αεροδρόμιο τμήμα της 126 Σ.Μ.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

Το αεροδρόμιο "Νίκος Καζαντζάκης" του Ηρακλείου είναι γνωστό ότι "ασφυκτιά" στα στενά του όρια και έχει απόλυτη ανάγκη, προκειμένου να συνεχίσει να εξυπηρετεί ομαλά την αυξημένη ροή επισκεπτών του νησιού, από επέκτση.  Μέχρι να δημιουργηθεί - κάποτε... - το νέο αεροδρόμιο στο Καστέλι.

Στο θέμα αυτό παρενέβη ο  Λευτέρης Αυγενάκης, με αναφορά του.

Συγκεκριμένα ο Βουλευτής Ηρακλείου κ. Λευτέρης Αυγενάκης με κοινοβουλευτική του παρέμβαση προς τον υπουργό Εθνικής Άμυνας κ. Πάνο Καμμένο, τον υπουργό  Οικονομίας, Ανάπτυξης  & Τουρισμού κ. Γεώργιο Σταθάκη και τον υπουργό Υποδομών, Μεταφορών και Δικτύων κ. Χρήστο Σπίρτζη, εξέφρασε την ανάγκη άμεσης παραχώρησης τμήματος της 126 Σ.Μ. και της Σ.Ε.Α.Π. στο αεροδρόμιο «Ν. Καζαντζάκης» προκειμένου να συμβάλλει σημαντικά στη βελτίωση των υποδομών του αεροδρομίου, στην αποτελεσματικότερη παροχή υπηρεσιών και στην καλύτερη εξυπηρέτηση των επιβατών, αναφέρεται

Όπως επισημαίνεται στην ερώτηση που κατέθεσε ο κ. Λ. Αυγενάκης «Η διαγωνιστική διαδικασία για την κατασκευή του  νέου διεθνούς αερολιμένα στο Καστέλι Ηρακλείου βρίσκεται σε εξέλιξη για περισσότερο από ένα χρόνο, ενώ η εκτέλεση του  έργου που θα πραγματοποιηθεί με τη μέθοδο της σύμβασης παραχώρησης έχει χρονικό ορίζοντα πενταετίας.  Το νέο αεροδρόμιο από άποψη διαστάσεων θα είναι το δεύτερο της χώρας, μετά από το «Ελ.  Βενιζέλος», ενώ θα οδηγήσει σε παύση της λειτουργίας του  υφιστάμενου αερολιμένα «Νίκος Καζαντζάκης» του  Ηρακλείου. Ωστόσο, ενόψει την κατασκευής του  νέου αερολιμένα στο Καστέλι είναι σημαντικό να μην καταρρεύσει το «Καζαντζάκης» όπου δεν έχει υπάρξει απολύτως καμιά ουσιαστική αναβάθμιση καθιστώντας το κορεσμένο και ποιοτικά προβληματικό. Το αεροδρόμιο «Ν. Καζαντζάκης» είναι το δεύτερο μεγαλύτερο αεροδρόμιο από πλευράς επισκεπτών και πτήσεων σε ετήσια βάση. Ωστόσο, παρά την ιδιαίτερη σημασία του για την τουριστική και όχι μόνο ανάπτυξη του Ηρακλείου και της Κρήτης γενικότερα, έχει πολλές ελλείψεις σε ότι αφορά τη λειτουργικότητα και την ασφάλεια του αεροδρομίου».

Στην ερώτηση, επίσης, τονίζεται ότι «Η παραχώρηση τμήματος της 126 Σ.Μ. και της Σ.Ε.Α.Π. στο αεροδρόμιο «Ν. Καζαντζάκης» θα συμβάλλει σημαντικά στη βελτίωση των υποδομών του αεροδρομίου, στην αποτελεσματικότερη παροχή υπηρεσιών και στην καλύτερη εξυπηρέτηση των επιβατών. Ενδεικτικά αναφέρουμε ότι θα μπορέσουν να αυξηθούν οι θέσεις στάθμευσης των αεροσκαφών τουλάχιστον κατά 6 θέσεις μετά την  επέκταση του  χώρου προς την 126 ΣΜ, φθάνοντας έτσι στο όριο των 30 θέσεων για να υπάρξει η ελάχιστη χωρητικότητα. Επίσης, η επέκταση θα συμβάλλει στην καλύτερη κάλυψη των αναγκών κίνησης του αεροσταθμού για τα επόμενα 6-7 χρόνια μέχρι την πιθανή λειτουργία του  Καστελλίου.  Οπωσδήποτε χρειάζεται ένα κτίριο μόνιμης ή έστω πρόχειρης κατασκευής εμβαδού τουλάχιστον 10,000Μ2 και προς το σκοπό τούτο μπορεί να αξιοποιηθεί χώρος της 126 Σ.Μ.».

Τέλος, στην ερώτηση ο κ. Αυγενάκης υπογραμμίζει «Επιπλέον, δεδομένης της αυξημένης κίνησης που παρατηρείται ιδίως κατά την τουριστική περίοδο είναι σημαντικό να προωθηθούν άμεσα παρεμβάσεις που θα διευκολύνουν την λειτουργία, θα αυξήσουν την ασφάλεια και θα βελτιώσουν σημαντικά την εμφάνιση του αεροδρομίου, ώστε να καλύψει αποτελεσματικά τις ανάγκες μετακίνησης των επιβατών μέχρι την κατασκευή και λειτουργία του νέου αεροδρομίου».

ΤΑ ΝΕΑ του neakriti.gr στο Google News