default-image

Ζητούν απαντήσεις οι εργαζόμενοι του Βενιζελείου

Κρήτη
Ζητούν απαντήσεις οι εργαζόμενοι του Βενιζελείου

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

Μια γενικόλογη ανακοίνωση, η οποία απλά "πετά το μπαλάκι" στην ίδια τη διοίκηση του νοσοκομείου - η οποία σημειωτέον ακόμη δεν έχει πάρει θέση - ζητώντας της να τοποθετηθεί με στοιχεία απέναντι στο αποκαλυπτικό ρεπορτάζ της "Νέας Κρήτης" και του neakriti.gr για το Βενιζέλειο Νοσοκομείο, εξέδωσε η Ένωση Εργαζομένων του νοσοκομείου μετά το σάλο που προκάλεσε το ρεπορτάζ.

Το δημοσίευμα της "Νέας Κρήτης" και του neakriti.gr φωτογράφιζε την κακοδιαχείριση που επικρατεί στο Βενιζέλειο Νοσοκομείο, με αποτέλεσμα να δημοσιευθούν δύο ισολογισμοί για το ίδιο οικονομικό έτος στο νοσοκομείο, να χάνονται αρχεία, να εξαφανίζονται με κλοπή υπολογιστές και να συμβαίνουν παράλληλα ένα σωρό άλλα κενά στο δημόσιο λογιστικό του νοσοκομείου. Γεγονότα για τα οποία απευθύναμε ανοικτό κάλεσμα στους υπεύθυνους του νοσοκομείου, προκειμένου να απαντήσουν. Πράγμα που όμως δεν έχουν πράξει, ακόμα τουλάχιστον.

Η ανακοίνωση

Μετά λοιπόν τη σιγή ιχθύος που τηρεί από την πλευρά της η διοίκηση, θέση για το θέμα ήρθε να πάρει η Ένωση Εργαζομένων, με μια όμως όχι και τόσο ξεκάθαρη ανακοίνωση, στην οποία αναφέρονταν τα εξής: «Η Ένωση Εργαζομένων Βενιζελείου στέκεται στο πλάι των σκληρά εργαζόμενων διοικητικών υπαλλήλων του νοσοκομείου μας όσον αφορά στα τελευταία δημοσιεύματα. Καλούμε το διοικητή του νοσοκομείου να τοποθετηθεί με στοιχεία δημοσίως, προκειμένου να αποκατασταθεί η ηρεμία στο προσωπικό και η αξιοπιστία του νοσοκομείου, που πλήττεται από τα τελευταία δημοσιεύματα. Η αλήθεια να λάμψει, διότι κανείς δεν μπορεί στους περίεργους καιρούς που ζούμε να ισοπεδώνει την τιμή και την υπόληψη σκληρά εργαζόμενων υπαλλήλων, αλλά και ενός ιστορικού νοσηλευτικού ιδρύματος».

Ο πρόεδρος

Για περαιτέρω διερεύνηση του θέματος μιλήσαμε με τον πρόεδρο της Ένωσης κ. Γιώργο Χονδροζουμάκη, με τον ίδιο ωστόσο να υπογραμμίζει ότι δεν έχει χαθεί τίποτα και πως το νοσοκομείο είναι ανοικτό σε οποιονδήποτε έλεγχο.

«Περιμέναμε να απαντήσει», είπε ο κ. Χονδροζουμάκης, «η διοίκηση στα δημοσιεύματα του κ. Σαχίνη την περασμένη βδομάδα αναφορικά με τους υπολογιστές και τα αρχεία του νοσοκομείου και το αν αυτά είναι ασφαλή, αλλά αυτό δεν έγινε, και έτσι πήραμε εμείς θέση στο θέμα. Τα δημοσιεύματα ανέφεραν ότι δεν έγινε back up και χάθηκαν τα αρχεία.

Σε αυτό λοιπόν απαντάμε ότι υπάρχει ο κεντρικός server, στον οποίο αποθηκεύονται όλα τα αρχεία του υπολογιστή, και τα όσα αναφέρει το δημοσίευμα δεν ευσταθούν. Στην εποχή μας δεν μπορείς να έχει σύστημα υπολογιστών χωρίς να διαθέτεις server και χωρίς να γίνεται back up. Στοιχεία από υπολογιστή δεν μπορούν να χαθούν.

Επίσης, όταν βγαίνει στη "Διαύγεια" μια προκήρυξη, πρέπει να βγει δύο φορές. Έτσι είναι ο νόμος. Υπάρχουν στοιχεία για όλα αυτά, όπως και οι αρμόδιοι υπάλληλοι για να απαντήσουν. Δεν είναι τα πράγματα όπως τα περιγράφει το δημοσίευμα. Και γι' αυτό δεν ανταποκρίνεται στην αλήθεια. Τώρα, γιατί δεν έχει πάρει θέση η διοίκηση σε όλα αυτά δεν μπορούμε να γνωρίζουμε. Προφανώς αδιαφορεί. Περιμέναμε να βγει να απαντήσει αλλά... φωνή βοώντος. Για όλα πάντως υπάρχουν στοιχεία και ντοκουμέντα.

Επίσης, το δημοσίευμα αφήνει αιχμές ότι υπάρχει κλοπή αρχείων και ότι γίνονται ασύστολα διάφορες τέτοιες ενέργειες. Εμείς από την πλευρά μας λέμε πως οποιοσδήποτε θέλει μπορεί να έρθει στο νοσοκομείο και να δει πώς έχουν τα πράγματα. Το νοσοκομείο είναι ανοικτό και οι υπάλληλοι στη διάθεσή του».

Μαρία Αντωνογιαννάκη

Η απάντηση της "Ν.Κ."

Αγαπητέ κ. Χονδροζουμάκη, ειδικά με εσάς και με ό,τι εκπροσωπείτε δεν υπάρχει καμία διάθεση αντιδικίας και, πιστέψτε μας, γνωρίζουμε από πρώτο χέρι την τιτάνια μάχη των εργαζομένων του Βενιζελείου, μέσα σε συνθήκες οικονομικής κρίσης, να κρατήσουν σε ανεκτό επίπεδο τις παρεχόμενες υπηρεσίες στο δημόσιο σύστημα υγείας που τόσο ανάγκη το έχει σήμερα ο πολίτης. Αυτό άλλωστε στο επίμαχο-αποκαλυπτικό μας ρεπορτάζ στις 4-11-2015 αναφέρεται πολλάκις, παρότι στην ανακοίνωσή σας φαίνεται να το αγνοείτε, όπως και στις σημερινές δηλώσεις σας στη συντάκτρια του θέματος. Μακριά λοιπόν από μας οι γενικεύσεις και θα σας συνιστούσαμε το ίδιο να πράξετε κι εσείς. Το αν δηλαδή κάποιοι δεν κάνουν όπως πρέπει τη δουλειά τους ή αν υπάρχουν ενδείξεις κακοδιαχείρισης και καταστρατήγησης κάθε έννοιας ορθής λειτουργίας δημόσιου λογιστικού, δεν είναι όλοι υπεύθυνοι.

Στην ουσία τώρα και της ανακοίνωσης και των δηλώσεών σας:

1) Ενώνουμε τη φωνή μας με τη δική σας, άλλωστε αυτό ζήτησε με ενυπόγραφο άρθρο του και ο διευθυντής της εφημερίδας μας, την επομένη του αποκαλυπτικού ρεπορτάζ, ώστε επιτέλους να πάρει θέση και να προβεί σε συγκεκριμένες ενέργειες η διοίκηση του νοσοκομείου, έχοντας ήδη περάσει μία βδομάδα χωρίς καμία δημόσια εξήγηση ή κίνηση τόσο από την ίδια, όσο και από την ΥΠΕ Κρήτης ή το υπουργείο Υγείας.

2) Δε θέσαμε γενικώς θέμα ασφάλειας αρχείων, αλλά ειδικώς γι' αυτά που περιείχαν οι κλαπείσες 8 μονάδες υπολογιστών από το Γραφείο Προμηθειών-Κίνησης, με μια κλοπή που σημειώθηκε λίγες μέρες αφότου ολοκληρώθηκε η έκθεση ελέγχου του 2ου ισολογισμού (!) για το ίδιο οικονομικό έτος (2014) και πριν αυτός υπογραφεί για να δημοσιευτεί ο ισολογισμός. Το αν οι εν λόγω μονάδες έχουν back up (εμείς δε γράψαμε ότι δεν έγινε back up σε αυτές, αλλά αν υπάρχει) και μάλιστα σε server του νοσοκομείου, αυτό μόνο τεχνικός έλεγχος μπορεί να το πιστοποιήσει.

Αλήθεια, αν γνωρίζετε τι αρχεία υπήρχαν στις κλαπείσες μονάδες (ελπίζουμε στον ισολογισμό για το 2015 αυτό να μην το βρουν οι αρμόδιοι ως πρόβλημα διασταύρωσης μπροστά τους), τότε γιατί μένετε στα περί back up και δε λέτε κουβέντα για το σύνολο των παρατηρήσεων της έκθεσης ελέγχου των ορκωτών ελεγκτών στο δεύτερο ισολογισμό; Πράγματι στοιχεία από υπολογιστή δε χάνονται, αρκεί όμως να έχεις τον υπολογιστή ή τα αντίγραφα των στοιχείων αυτών. Μήπως θεωρείται άνευ δημοσιογραφικού ενδιαφέροντος ότι γι' αυτήν την κλοπή μονάδων υπολογιστών η ίδια η έκθεση ελέγχου που δημοσιεύεται στον ισολογισμό αναφέρει: «Για το μεταγενέστερο γεγονός, πριν την υπογραφή της έκθεσης ελέγχου, κλοπής μονάδων Η/Υ από τα γραφεία των Διοικητικών Υπηρεσιών του Νοσοκομείου, διατηρούμε επιφύλαξη για τυχόν αρχεία που χάθηκαν, καθώς επίσης και για τη σημαντικότητα αυτών των αρχείων και τις επιπτώσεις τους στη λειτουργία του νοσοκομείου».

3) Σε ποιο νόμο αναφέρεται ότι ο ισολογισμός ενός οικονομικού έτους φορέα δημόσιου λογιστικού, όπως του Βενιζέλειου Νοσοκομείου, πρέπει να δημοσιεύεται δύο φορές (!), και μάλιστα πρέπει να βγαίνει αυτός ο ισολογισμός δύο φορές στο "ΔΙΑΥΓΕΙΑ"; Ο Ισολογισμός, κύριε πρόεδρε, δημοσιεύεται μία μόνο φορά κατά το νόμο. Ακόμη χειρότερα, εδώ έχουμε έναν Ισολογισμό μέσα Ιουλίου, χωρίς καν έκθεση ελέγχου, και έναν μέσα Οκτωβρίου με έκθεση ελέγχου-παρατηρήσεις των ορκωτών ελεγκτών και υπογραφή με επιφύλαξη (αν σας λέει κάτι αυτό) για το ίδιο οικονομικό έτος, το 2014. Αυτά σας φαίνονται νορμάλ και δεν πλήττουν το κύρος του νοσοκομείου, αλλά τα δημοσιεύματά μας γι' αυτά;

4) Καμία αιχμή στο δημοσίευμά μας για κλοπή αρχείων, ευθέως όμως αναφορά στην κλοπή συστημάτων υπολογιστών με αρχεία που η ίδια η έκθεση ελέγχου των ορκωτών ελεγκτών σάς λέει ότι για τη σπουδαιότητα των αρχείων που τυχόν χάθηκαν διατηρούν επιφύλαξη, και εμείς επαναλαμβάνουμε την ευχή να μην το βρείτε ως κενό μπροστά σας αυτό για το οικονομικό έτος 2015, έτσι και έχετε αδυναμία διασταύρωσης τυχόν τέτοιων αρχείων.

5) Το ότι η έκθεση ελέγχου που συνοδεύει το δεύτερο ισολογισμό αναφέρει στις παρατηρήσεις της ότι ο έλεγχος καταλήγει ότι δεν μπορεί να επιβεβαιώσει το ορθό αποθεμάτων αξίας 2 εκατομμυρίων 630 χιλιάδων ευρώ, αν είναι τόσα, λιγότερα ή περισσότερα και πού είναι η τυχόν διαφορά, αν υπάρχει, στα νούμερα του ισολογισμού και της απογραφής επί του πραγματικού, το θεωρείτε μικρότερης σημασίας για να το σχολιάσετε σε σχέση με το αν διαθέτετε back up υπολογιστών;

6) Μήπως, τέλος, η άλλη αναφορά στον ίδιο έλεγχο ότι, όπως αναγράφεται χαρακτηριστικά στο σημείο 1 της «Έμφασης Θεμάτων», προκειμένου τελικά οι ορκωτοί ελεγκτές να διατυπώσουν «Γνώμη με επιφύλαξη», σας λέει κάτι: «Εφιστούμε την προσοχή σας στα εξής: 1. Το σύστημα εσωτερικού ελέγχου και μηχανογράφησης του Νοσοκομείου χρήζει ανάγκης προσαρμογών και βελτιώσεων τόσο στη διαχείριση των αποθεμάτων, ενσώματων ακινητοποιήσεων, όσο και στις διαδικασίες τιμολόγησης και είσπραξης των νοσηλίων».

Γιώργος Σαχίνης

ΤΑ ΝΕΑ του neakriti.gr στο Google News