default-image

Χωροταξικό: Με προσφυγή στο ΣτΕ προειδοποιεί η Περιφέρεια

Κρήτη
Χωροταξικό: Με προσφυγή στο ΣτΕ προειδοποιεί η Περιφέρεια

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

Η ξεκάθαρη προειδοποίηση - απειλή του Σταύρου Αρναουτάκη περί προσφυγής στο ΣτΕ αν δεν εισακουστεί η πρόταση της Περιφέρειας Κρήτης από το ΥΠΕΚΑ αλλά και η μαζική παρουσία εκπροσώπων περιβαλλοντικών φορέων για το φλέγον θέμα των ΑΠΕ σφράγισαν τη χθεσινή μαραθώνια συνεδρίαση του Περιφερειακού Συμβούλιο για το νέο Χωροταξικό της Κρήτης...

Στη διάρκεια της συνεδρίασης, η οποία ξεκίνησε το μεσημέρι και κράτησε ως αργά το βράδυ, εκφράστηκαν ποίκιλλες θέσεις και τοποθετήσεις από δημάρχους, αυτοδιοικητικούς και εκπροσώπους φορέων. Οι ερωτήσεις και οι ενστάσεις είτε προς την παρευρισκόμενη μελετήτρια Όλγα Κλουτσινιώτη είτε προς την περιφερειακή Αρχή έπεσαν «βροχή». Ομοίως «βροχή» έπεσαν στο τραπέζι και επιμέρους προτάσεις από τους φορείς σε ό,τι αφορά τις προβλέψεις του νέου χωροταξικού για τα ενεργειακά, τις ΑΠΕ, την τουριστική ανάπτυξη, τη δόμηση και τα απορρίμματα.

Όλες οι προτάσεις, ενστάσεις, παρατηρήσεις και αντιπροτάσεις θα περάσουν τις επόμενες μέρες από το μικροσκόπιο ώστε να γίνουν οι απαραίτητες προσθήκες στην εισήγηση της Περιφέρειας Κρήτης που παρουσιάστηκε στο χθεσινό συμβούλιο από τον αντιπεριφερειάρχη Περιβάλλοντος Νίκο Καλογερή.

Το τελικό κείμενο, η τελική δηλαδή πρόταση της Περιφέρειας και των τοπικών φορέων προς το υπουργείο Περιβάλλοντος αναφορικά με τις τροποποιήσεις που θα πρέπει να γίνουν πάνω στην υφιστάμενη μελέτη της κ. Κλουτσινιώτη αναμένεται να διαμορφωθεί και να σταλεί στο ΥΠΕΚΑ εντός 5-6 ημερών.

Ενόψει πάντως της τελικής πρότασης, ο περιφερειάρχης Κρήτης εμφανίστηκε χθες απόλυτα ξεκάθαρος. Εφόσον το υπουργείο αγνοήσει τις προτάσεις της Περιφέρειας και των τοπικών φορέων ως προς το νέο χωροταξικό σχέδιο, τότε η Περιφέρεια, όπως υπογράμμισε, θα απαντήσει δυναμικά. Και η απάντηση θα είναι η προσφυγή στο Συμβούλιο της Επικρατείας. Ένα δικαστικό δρόμο που άλλωστε η Περιφέρεια έχει μάθει καλά τα τελευταία χρόνια, έχοντας προσφύγει για επενδύσεις ΒΑΠΕ.

Η Περιφέρεια ουσιαστικά δηλώνει αποφασισμένη να κυνηγήσει μέχρι κεραίας τις διαφοροποιήσεις που θεωρεί ότι πρέπει να γίνουν πάνω στη μελέτη της κ. Κλουτσινιώτη. Η ίδια η μελετήτρια, παρευρισκόμενη χθες στην συνεδρίαση ως απλός παρατηρητής, όπως δήλωσε, επέλεξε χαμηλούς τόνους.

Αναγνώρισε πως υπάρχουν διαφορές με την Περιφέρεια, όχι όμως και σημαντικό χάσμα. Επίσης εμφανίστηκε καθησυχαστική, λέγοντας στον κ. Αρναουτάκη πως δεν έχει λόγους να φοβάται απόρριψη των προτάσεων της Περιφέρειας από το ΥΠΕΚΑ.

Στην έναρξη της συνεδρίασης και πριν τη μαζική απόβαση εκπροσώπων φορέων για τις ΒΑΠΕ, που ύψωσαν μάλιστα και χαρακτηριστικό πανό με σύνθημα «ελεύθερα βουνά - χωρίς αιολικά», είχε προηγηθεί «απόβαση» των εργαζομένων στο εργοστάσιο ανακύκλωσης του Ηρακλείου, οι οποίοι και ζήτησαν την στήριξη της Περιφέρειας στον αγώνα τους...

Την ίδια στιγμή δεν έλειψαν και οι στιγμές έντασης, καθώς στο περιθώριο της συνεδρίασης σημειώθηκε θερμό επεισόδιο μεταξύ παρευρισκόμενων πολιτών και του περιφερειακού συμβούλου της προσκείμενης στη Χρυσή Αυγή παράταξης Γιώργου Σπυρόπουλου.

http://vod.cretetv.gr/html5/html5lib/v1.6.12.27i/mwEmbedFrame.php/cache_st/11111/wid/_105/uiconf_id/11170240/entry_id/0_bicryws9/

Μπάμπης Σαββίδης

ΤΑ ΝΕΑ του neakriti.gr στο Google News