Κρήτη

Ο κορυφαίος διαπραγματευτής της ΕΛ.ΑΣ. σε ομηρίες-απαγωγές

Ως μια από τις καλύτερες ομάδες ψυχολόγων-διαπραγματευτών που διαθέτουν οι διεθνείς διωκτικές Αρχές χαρακτηρίζεται η ελληνική, καθώς τα ποσοστά επιτυχίας σε περιπτώσεις απαγωγών είτε καταστάσεις ομηρίας είναι από τα πιο υψηλά στην Ευρώπη. Ένα αποτέλεσμα που βασίζεται στην πολύ μεγάλη εμπειρία, την αθόρυβη δουλειά και την υψηλή επιστημονική κατάρτιση των στελεχών του Ψυχιατρικού Τμήματος της ΕΛ.ΑΣ., με επικεφαλής τον Κρητικό αστυνομικό διευθυντή Υγειονομικού.

Ο κ. Μανόλης Κουφάκης είναι ένα από τα πρώτα στελέχη της υπηρεσίας που άρχισε να σχηματίζεται πριν τους Ολυμπιακούς Αγώνες του 2004 και είχε μοιραία το βάπτισμα του πυρός και την ευθύνη διαχείρισης των πιο κρίσιμων περιστατικών που έχουν απασχολήσει την κοινή γνώμη τα τελευταία 10 χρόνια.

Η ομάδα

Η πρόσφατη παρουσίασή του στο συνέδριο του Ελληνικού Κολεγίου Γενικών Ιατρών με επίκεντρο την ευαισθητοποίηση πάνω στην έγκαιρη διάγνωση και αντιμετώπιση ψυχικών νοσημάτων πριν καταλήξουν σε δραματικά γεγονότα προκάλεσε αίσθηση και έδωσε το στίγμα της λειτουργίας της ομάδας, που σπάνια «βγαίνει μπροστά», ωστόσο αποτελεί την εγγύηση στην αποτελεσματική και επιτυχημένη αντιμετώπιση εξαιρετικά κρίσιμων καταστάσεων. Οι περιπτώσεις που καταλήγουν να βλέπουν το φως της δημοσιότητας είναι μόνο η κορυφή του παγόβουνου της δουλειάς που γίνεται από τους ψυχολόγους-διαπραγματευτές της ΕΛ.ΑΣ., όπως μας επιβεβαιώνει ο κ. Κουφάκης, ο οποίος είναι γνωστός για την καταλυτική συμβολή του σε πολύ σημαντικές υποθέσεις που συγκλόνισαν την ελληνική κοινωνία και συνοδεύτηκαν από αίσιο τέλος. Όπως οι απαγωγές των επιχειρηματιών Μυλωνά και Παναγόπουλου.

Υπόθεση Παναγόπουλου

Στο ερώτημα ποια υπόθεση θεωρεί μεγαλύτερη πρόκληση, η απάντηση φαίνεται να είναι δύσκολη. «Όσο αφορά στη χρονική διάρκεια, την ιδιαιτερότητα και την κοινωνική ανησυχία που προκάλεσε ήταν η περίπτωση της απαγωγής του κ. Παπαγόπουλου. Ακόμη θυμάμαι πως κάθε μέρα είχαμε επικοινωνία με όλους τους υπουργούς της κυβέρνησης, τον πρωθυπουργό της Αγγλίας, τον κ. Μπράουν, όλους τους διπλωμάτες που μας πίεζαν, ρωτούσαν συνεχώς πού βρισκόμαστε, τι σκέψεις κάνουμε και ποιο αποτέλεσμα θα είχαμε σε αυτή την πολύκροτη υπόθεση. Όμως η πιο απαιτητική και κρίσιμη μέχρι σήμερα ήταν η λεωφορειοπειρατεία στο Γέρακα. Ήταν το πρώτο περιστατικό που μας έτυχε σαν συγκροτημένη ομάδα».

Ο κ. Κουφάκης με τον κ. Παναγόπουλο στην υπόθεση που συγκλόνισε το πανελλήνιο.

Η λεωφορειοπειρατεία

Στις 15 Δεκεμβρίου 2004 δυο Αλβανοί υπήκοοι, βαριά οπλισμένοι, κρατούν ομήρους τους επιβάτες ενός λεωφορείου στο Γέρακα Αττικής. Ζητούν ένα εκατομμύριο ευρώ λύτρα. Σε διαφορετική περίπτωση απειλούν να σκοτώσουν τους τρομοκρατημένους επιβάτες. Η ομηρία ξεκίνησε λίγο πριν τις 6 το πρωί. Ο οδηγός του ΚΤΕΛ μαζί με δυο ακόμη άτομα καταφέρνουν να βγουν αμέσως έξω, έχοντας μαζί τους τα κλειδιά. Το λεωφορείο καθηλώνεται και λίγο μετά τις 11:00 το πρωί, έρχεται η ώρα του διαπραγματευτή για το Μανόλη Κουφάκη. Μέχρι τις 8 το βράδυ, οι δράστες είχαν απελευθερώσει 17 από τους 23 επιβάτες.

Λίγο μετά τα μεσάνυχτα η πειρατεία έλαβε τέλος, οι δύο δράστες απελευθέρωσαν τους τελευταίους 6 ομήρους που είχαν απομείνει και πέταξαν τα όπλα.

«Θυμάμαι ότι τη μεγαλύτερη αγωνία μου την έζησα στη λεωφορειοπειρατεία. Όχι την ώρα των διαπραγματεύσεων, αλλά στο τέλος, αφού οι δράστες μας αποκάλεσαν «κύριους» και ήμασταν σίγουροι ότι περνάμε στη διαδικασία παράδοσης του οπλισμού. Φοβόμουν πολύ τι θα γίνει ακόμη και την τελευταία στιγμή. Αν κάποιος γλιστρήσει τη στιγμή που θα κατέβαιναν πανικόβλητοι οι όμηροι από το λεωφορείο. Τότε ουσιαστικά όλη η προσπάθειά μας θα ακυρωνόταν και δε θα είχε σχέση ούτε η επιστημοσύνη μας ούτε οι χειρισμοί μας. Το τυχαίο γεγονός μπορεί να σε κάνει ήρωα ή να σε καταστρέψει επιστημονικά, επαγγελματικά ή και ανθρώπινα. Μερικά πράγματα είναι θέμα στιγμής. Οι παλμοί και η έντασή μας όταν χειριζόμαστε τέτοια περιστατικά είναι πραγματικά σε επίπεδο που άπτεται του καρδιακού επεισοδίου».

Όπως λέει ο κ. Κουφάκης, η πιο απαιτητική και κρίσιμη μέχι σήμερα υπόθεση την οποία χειρίστηκε ήταν η λεωφοροπειρατεία στο Γέρακα.

"Παιχνίδια"... μυαλού

Στην ερώτηση «πόσο δύσκολο είναι να εισβάλετε στο μυαλό τέτοιων εγκληματικών προσωπικοτήτων, να μπορέσετε να καταλάβετε ποιες είναι οι προθέσεις τους ή πώς θα μπορούσε η ομάδα σας να διαχειριστεί την υπόθεση», απαντά:

«Δε σας κρύβω πως αν υπάρχει κάτι που δεν μπορεί να προβλεφθεί ποτέ, αυτό είναι η ανθρώπινη συμπεριφορά. Το ότι μπορούμε να υποψιαστούμε ή να εστιάσουμε σε μια εικόνα είναι θέμα πείρας, ιδιοσυγκρασίας, προσωπικότητας, θάρρους και θράσους. Όμως η ανθρώπινη συμπεριφορά δεν προβλέπεται ποτέ. Μπορούμε να δούμε τι είναι αυτό που μας περιμένει, να ιχνηλατήσουμε πολλά από τα πράγματα που μπορεί να συμβούν στην εξέλιξη μιας υπόθεσης. Αλλά ποτέ δεν είσαι σίγουρος ότι μια διαπραγμάτευση θα έχει το αποτέλεσμα που εσύ επιθυμείς ή που ουσιαστικά η κοινή γνώμη απαιτεί από τις ικανότητες τις δικές σου».

Ψυχολόγοι

Η Ελληνική Αστυνομία διαθέτει πλέον μια ομάδα από 8 ψυχιάτρους και 40 ψυχολόγους εγκατεστημένους στις έδρες των Γενικών Αστυνομικών Διευθύνσεων. «Έχουμε ανοίξει πλέον διαύλους επικοινωνίας με όλα τα σώματα ασφαλείς και τις υπηρεσίες, παρέχοντας γνώση. Μπορούμε να ενημερώνουμε, να προλαβαίνουμε κάποια περιστατικά, αντί να τρέχουμε πίσω από αυτά. Στην Αθήνα από το 2010 που ξεκινήσαμε έχουμε καταφέρει να περάσουμε από ψυχιατρική αξιολόγηση 18 χιλιάδες και αντίστοιχα στη Θεσσαλονίκη περίπου 9 χιλιάδες. Οι αξιολογήσεις εξελίσσονται με ικανοποιητικό ρυθμό και στην περιφέρεια Κρήτης», μας αναφέρει ο κ. Κουφάκης.

Διάγνωση ψυχικών νόσων: Η οικογένεια και το κοινωνικό στίγμα

Το συνέδριο του Ελληνικού Κολεγίου Γενικών Ιατρών είχε στόχο την ευαισθητοποίηση των επιστημονικών και κοινωνικών ανακλαστικών για την έγκαιρη διάγνωση και αντιμετώπιση ψυχικών νοσημάτων πριν καταλήξουν σε δραματικά γεγονότα. Οι εργασίες πραγματοποιήθηκαν στην πόλη της Καστοριάς, με την Ελληνική Αστυνομία να έχει σημαντικό ρόλο μέσω της παρουσίας του αστυνομικού διευθυντή Υγειονομικού και επικεφαλής του Ψυχιατρικού Τμήματος της ΕΛ.ΑΣ. Ο κ. Κουφάκης συντόνισε με μεγάλη επιτυχία και επαγγελματική πληρότητα την ενότητα για τη διάγνωση και την αντιμετώπιση της σχιζοφρένειας. Από τη θέση του προέδρου ανέδειξε όλες τις πλευρές του ζητήματος και συντόνισε με διαφωτιστικό τρόπο τις εισηγήσεις με στόχο την επιμόρφωση του υγειονομικού προσωπικού πάνω σε ένα πρόβλημα, το οποίο, αν και «αντιλαμβάνονται» όλοι, δεν το ακουμπά κανείς. «Το οικογενειακό περιβάλλον είναι εκείνο που αδυνατεί να δεχτεί τη διάγνωση γιατί θεωρεί πως είναι κοινωνικό στίγμα. Γι' αυτό προσπαθούμε να ευαισθητοποιήσουμε την κοινή γνώμη γιατί δυστυχώς τα περιστατικά εντοπίζονται μέσα στην οικογένεια μας, στο διπλανό σπίτι μας ή στη γειτονιά μας και όλοι εθελοτυφλούμε».

Έλλη Κοκάλη

Σχόλια