Κρήτη

30 δημιουργικά χρόνια για τον Πολιτιστικό Σύλλογο Αγ. Αικατερίνης

Ο Πολιτιστικός Σύλλογος της Συνοικίας Αγίας Αικατερίνης Ηρακλείου συμπληρώνει σήμερα, 3/11/2015, 30 χρόνια αδιάκοπης λειτουργίας. Χρόνια επίπονα, αγωνιστικά, πιεστικά, διεκδικητικά, αλλά και δημιουργικά, με το σύνθημα που παραμένει ζωντανό μέχρι και σήμερα, δηλαδή «Ενωμένοι-αγαπημένοι-δυνατοί», όπως αναφέρει η διοίκηση του Συλλόγου.

Με αφορμή τη συμπλήρωση των 30 χρόνων λειτουργίας, το Δ.Σ. του Πολιτιστικού Συλλόγου αναφέρει ακόμη σε ανακοίνωσή του τα εξής: «Πιστοί στις αρχές και στις παραδόσεις του Συλλόγου, από την ίδρυσή του το 1985 μέχρι και σήμερα, μέσα από μια αγνή εθελοντική, δημιουργική και παραγωγική διάθεση, με ανοικτό διάλογο αλλά και καλοπροαίρετη κριτική διάθεση, ανέδειξε και συνεχίζει να αναδεικνύει πάρα πολλές ποιοτικές δημιουργικές και πρωτοπόρες δραστηριότητες, αλλά και τα καυτά προβλήματα, που απασχολούν τους κατοίκους της συνοικίας Αγίας Αικατερίνης. Μάλιστα τα τελευταία δύσκολα χρόνια έχει αναπτύξει και σπουδαίο κοινωνικό έργο.

Πρωτοπόρος στην ανάπτυξη συνεργασιών, ανταλλαγή ιδεών και κοινών αναπτυξιακών προτάσεων, προγραμμάτων και πρωτοβουλιών, τόσο με τους φορείς της συνοικίας, όσο και με ομοειδή σωματεία και φορείς της χώρας, έξω από κάθε ιδιοτέλεια και οποιαδήποτε σκοπιμότητα, με μοναδικό γνώμονα, το συμφέρον του συνόλου.  

Κινητοποίησε και ένωσε τους κατοίκους της περιοχής, συντόνισε τους φορείς της συνοικίας, της Τοπικής Αυτοδιοίκησης σε θέματα που αφορούν την περιοχή, τη νέα γενιά, έδωσε τη δυνατότητα για την ανάπτυξη πρωτοβουλιών, τη συμμετοχή των στην κοινωνική πραγματικότητα με όρους ισοτιμίας και αυτονομίας, καθώς επίσης και την τόνωση των συλλογικών διαδικασιών.

Ανέδειξε και καθιέρωσε τον καθαρό και δημιουργικό εθελοντισμό, την ανάπτυξη σχέσεων συνεργασίας και αλληλεγγύης, την ενεργοποίηση των κατοίκων για την ενασχόλησή τους με τα κοινά, στη συμμετοχή στη διαδικασία λήψης αποφάσεων σε θέματα που τους αφορούν.

Έδωσε τη δυνατότητα απασχόλησης των μελών του αλλά και των κατοίκων της περιοχής, κι όχι μόνο, στις ελεύθερες ώρες των με δραστηριότητες δημιουργικές, παραγωγικές και ωφέλιμες με τα δεκάδες επιμορφωτικά προγράμματα που οργανώνει επί 30 συνεχή χρόνια χωρίς διακοπή κάθε χρόνο και με εξαιρετική επιτυχία, ώστε να τους αποτρέπει να συχνάζουν σε στέκια όπου παραμονεύει η αλητεία, η εγκληματικότητα, τα ναρκωτικά. Για το σκοπό αυτό, ανήγειρε με πολλές δυσκολίες και μεγάλο αγώνα δύο σύγχρονα ιδιόκτητα κτίρια, πραγματικά κοσμήματα της συνοικίας αλλά και της πόλης γενικότερα. Το Συνεδριακό Κέντρο, 120 θέσεων συνεδριακού τύπου, επί της οδού Ε. Μαρκογιαννάκη 49, διαθέτοντας όλα τα σύγχρονα μέσα προκειμένου να καλύπτει συνέδρια, ομιλίες, προβολές, συναυλίες κ.λπ. Επίσης ένα τριώροφο Κέντρο Δημιουργικής Απασχόλησης και Έκφρασης, που βρίσκεται επί της οδού Παγκόσμιας Ειρήνης 9, αποτελούμενο από οκτώ αίθουσες διδασκαλίας, ειδικά διαμορφωμένες και εξοπλισμένες για να δέχονται συγκεκριμένες δράσεις η κάθε μία, καθώς επίσης ευκολίες πρόσβασης για τα ΑμεΑ. σε όλους τους χώρους του κτιρίου.

Ο Πολιτιστικός Σύλλογος Αγίας Αικατερίνης έβαλε από την πρώτη ημέρα της ίδρυσής του ψηλά τον πήχη, και από μια τριτοκοσμική περιοχή, χωρίς δρόμους, δίκτυα ύδρευσης-αποχέτευσης-όμβριων υδάτων, σχολειά, βρεφονηπιακό σταθμό, νηπιαγωγεία, αστική συγκοινωνία, ονομασίες και φωτιστικά στους δρόμους, πλατείες-πάρκα, σήμερα να υπερηφανεύεται ότι εκτόξευσε την περιοχή προς το καλύτερο, χωρίς όμως να ξεχνά ότι υπάρχουν ακόμη πολλά και καυτά προβλήματα.

Ο ετήσιος προγραμματισμός έργων, το master plan της τρέχουσας 5ετίας, οι συνεχείς επαφές και συνεργασία με τον Α' και Β' βαθμό Τοπικής Αυτοδιοίκησης και της Κεντρικής Διοίκησης, η ιστοσελίδα του Συλλόγου που έφτασε τις 2.250.000 επισκέψεις, η εφημερίδα "Συνοδοιπόρος" αποτελούν τα εργαλεία της αναπτυξιακής πορείας της συνοικίας.  

Στηρίζεται όμως στην προστάτιδα της περιοχής Αγία Αικατερίνη, στα τακτικά και επίτιμα μέλη του Συλλόγου, τους γείτονες, στη Τοπική Αυτοδιοίκηση, στους τοπικούς αναπτυξιακούς φορείς και στους πολυπληθείς φίλους και συμπαραστάτες του, που στηρίζουν από το 1985 μέχρι και σήμερα φανατικά, την λειτουργία του Συλλόγου.

Όλα τα μέλη των Δ.Σ. και των Εξ. Επ. που πέρασαν τα 30 αυτά χρόνια απεδείχθησαν πιστοί οπαδοί του αγνού, παραγωγικού, δημιουργικού και αποτελεσματικού εθελοντισμού και βρήκαν πεδίο δράσης, τον Πολιτιστικό Σύλλογο Αγίας Αικατερίνης Ηρακλείου.

Με την ευκαιρία των 30 χρόνων συνεχούς λειτουργίας του Πολιτιστικού Συλλόγου Αγίας Αικατερίνης Ηρακλείου, το Δ.Σ. απευθύνει ένα τεράστιο ευχαριστώ σε όλα τα τακτικά και επίτιμα μέλη του, τα μέλη των Διοικητικών Συμβουλίων και των Εξ. Επ. που πέρασαν και έβαλαν και το δικό τους λιθαράκι από το 1985 μέχρι και σήμερα, στους παλαιούς και νέους κατοίκους της συνοικίας Αγίας Αικατερίνης, στους πολυπληθείς φίλους και συμπαραστάτες, από το θρησκευτικό, πνευματικό, πολιτικό, αυτοδιοικητικό και επιχειρηματικό κόσμο, καθώς επίσης και όλα τα τοπικά Μέσα Ενημέρωσης του έντυπου και ηλεκτρονικού Τύπου για τη συνεχή στήριξή τους, και εύχεται ολόψυχα, η προστάτιδα της συνοικίας, η Αγία Αικατερίνη, να δίνει υγεία, χαρά και ευτυχία».

Σχόλια