Κρήτη

Πολλαπλά μηνύματα από τον ΠτΔ από τα Χανιά

Μήνυμα ενότητας όλων των Ελλήνων έστειλε  την Κυριακή  από τα Χανιά ο ΠτΔ Προκόπης Παυλόπουλος που εγκαινίασε στην Χαλέπα το μουσείο Ελ Βενιζέλος « Ο Ελευθέριος Βενιζέλος είχε ως όραμα την μεγάλη Ελλάδα μεγάλη όχι μόνο σε έκταση και πληθυσμό  , αλλά σε κύρος και δύναμη διεθνούς υποδείγματος, Μιάν Ελλάδα με πολύπλευρη εξωτερική πολιτική, αντάξια της εμβληματικής ιστορίας της και προορισμένη να διαδραματίσει ένα εξίσου ιστορικό ρόλο για το μέλλον.

 Μέρος του οράματος και  μάλιστα καταλυτικό του Ελευθερίου Βενιζέλου όταν το ότι υπηρέτησε πάντοτε μεγάλα ιδανικά. Και τα υπηρέτησε με  φρόνηση όπως δείχνει το ότι για αυτόν η εξουσία δεν όταν πάντα αυτοσκοπός αλλά θεμιτό κατάλληλο μέσο επίτευξης υψιπετών εθνικών βλέψεων», τόνισε μεταξύ  ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας Προκόπης Παυλόπουλος σε χαιρετισμό  .Ο Πτ Δ χαρακτήρισε τον Ελευθέριο Βενιζέλο οραματιστή και κορυφαία προσωπικότητα του ελληνισμού που υπερέβει τα εθνικά όρια. Αναφέρθηκε ιδιαίτερα στην σχέση του Ελευθερίου Βενιζέλου  με την Κρήτη  καθώς και στην πολύπλευρη προσωπικότητα του  «Πρέπει να δεχτούμε ότι η ολοκληρωμένη ηγετική φυσιογνωμία του Ελευθερίου Βενιζέλου εξηγείται μέσα από την ιδανική σύνθεση της οξυδέρκειας της διαίσθησης και του οράματος. Δοθέντος ότι πραγματικός οραματιστής είναι μόνο εκείνος που διαθέτει οξυδέρκεια και διαίσθηση. Πέραν τούτου μόνο έτσι διαφοροποιείται το όραμα από την ουτοπία. Η ουτοπία σημαίνει περιπλάνηση στον κόσμο του ανέφικτου.Ενώ το όραμα περιφέρεται στην επικράτεια του εφικτού , αλλα μέσα από μία αισχύλια , η το πολύ σοφόκλεια εκδοχή του πολιτικού.Ητοι μιαν εκδοχή που υπερβαίνει τα συνήθη μέτρα για αγγίξει το ιδεώδες»  Ο κ Παυλόπουλος απο το σπίτι του Βενιζέλου επεσήμανε ότι « αυτός ο χώρος μας διδάσκει πρωτίστως στο λαό και το  Έθνος μας , τι πρέπει να κάνουμε για να μην μείνουνε αχθοφόροι ενός ιστορικού παρελθόντος , αλλά να αναλάβομε το δικό μας μερίδιο στην διαμόρφωση της ιστορίας , η οποία δεν έχει τελειώσει , αλλά έχει ακόμα να εμφανίσει πολλές λαμπρές σελίδες στην πορεία της».  Ο Πτ Δ έκοψε την κορδέλα των εγκαινίων και αμέσως μετά ξεναγήθηκε στους χώρους του  μουσείου  υπογράφοντας το βιβλίο  εντυπώσεων .

« Στην ιερά μνημη του μεγάλου ηγέτη και πολιτικού Ελ Βενιζέλου ελάχιστος φόρος τιμής στο χθές το σημερα  και το αύριο του Εθνους και του λαού μας» έγραψε ο ΠτΔ

ΟΜΙΛΙΑ ΕΝΟΤΗΤΑΣ

Σε σύντομη αντιφώνιση του κατά τη διάρκεια επίσημου γεύματος που παρατέθηκε προς τιμήν του αργα το μεσημέρι  στη λέσχη  «Αστέρια» ο κ Παυλόπουλος είπε «Σήμερα η κρητική γη φυλάσσει στα σπλάχνα της ευλαβικά το εθνικό σκήνωμα του Ελ Βενιζέλου.

Αλλά θέλω να σας τονίσω ότι μπορεί και πρέπει να είστε υπερήφανοι που ο Βενιζέλος  είναι θαμμένος εδώ στα Χανιά.

Μόνο που δεν είναι θαμμένος στην κρητική γή.

Είναι θαμμένος στην  ελληνική γή γιατί ο Βενιζέλος ανήκει σε όλη την Ελλάδα σε όλο το Εθνος Και θέλω εδώ ολοι μαζί ιδίως όμως οι Κρητικοί αυτή την ιερή παρακαταθήκη να την κρατήσουν βαθειά μέσα τους στους δύσκολους καιρούς που έρχονται.

Γιατί ο Ελ Βενιζέλος με το παράδειγμα μας δίδαξε πώς μπορείς να κερδίσεις την αιωνιότητα.

Την κέρδισε την αιωνιότητα.

Και η αιωνιότητα είναι κάτι που δεν κερδίζεται εν ζωη γιατί κανείς δεν είναι αιώνος.

Η μόνη αιωνιότητα που μπορει να κερδίσει κανείς είναι με το παράδειγμα του και το όραμα του.

Αλλά οι μεγάλοι άνδρες που κερδίζουν την αιωνιότητα την ποραχωρούν στον τόπο τους και το λαό τους.

Αρκεί αυτός ο λαός και οι πολιτικές ηγεσίες να στέκονται στο ύψος των περιστάσεων και να μπορούν να αντιληφθούν τι σημαίνει χρέος και προνόμιο αιωνιότητας.

Εμείς οι Έλληνες έχουμε αυτό το προνόμιο γιατί αρκετοί, με κορυφαίους ανθρώπους όπως ο Ελ Βενιζέλος μας κληροδότησαν αυτή την αιωνιότητα.

Πρέπει όμως αυτές τις δύσκολες στιγμές να το αντιληφθούμε. Αυτή η αιωνιότητα δεν είναι μόνο προνόμιο είναι βάρος.

Ένα μεγάλο εθνικό βάρος και ένα μεγάλο χρέος το οποίο οφείλομε να το φέρομε σε πέρας ενωμένοι.

Μακριά από μικρές διαφορές .Δεν έχουμε να χωρίσομε τίποτα   Το παράδειγμα του Ελευθερίου Βενιζέλου μας δείχνει  ότι  αν ο Ελευθέριος Βενιζέλος δίχως διχασμούς είχε αφεθεί να ολοκληρώσει το όραμα του η μοίρα της Ελλάδας θα ήταν διαφορετική.

Αυτό δεν πρέπει να το ξεχνάμε ποτέ.

Κυρίως αυτές τις ώρες .Και αυτό απευθύνεται στο λαό μας, κυρίως όμως στις πολιτικές του  ηγεσίες αρχής γενομένης από μένα.

Για την μεγάλη τιμή που μου κάνατε θέλω απλώς να σας διαβεβαιώσω ότι θα εξαντλήσω κατά τη διάρκεια της θητείας μου σε αυτά τα πέντε χρόνια όλη την ικμάδα των δυνάμεων μου για να μπορέσω να ανταποκριθώ στο ότι είχα την ύψιστη τιμή  που θα με ακολουθεί σε όλη μου τη ζωή να εγκαινιάσω αυτό το μουσείο και μαζί να στεγάσομε την μνήμη του Ελ Βενιζέλου για την Κρητη για την Ελλάδα , για τον κόσμο ολόκληρο».

Νωρίτερα ο Γενικός Διευθυντής του Ιδρύματος  « Ελ Βενιζέλος» Νίκος Παπαδάκης ανακοίνωσε στον ΠτΔ την απόφαση του ιδρύματος να τον αναγορεύσει εταίρο του ιδρύματος ενώ στον κ Παυλόπουλο εκπρόσωποι της Τοπικής Αυτοδίοικησης και της Εκκλησίας πρόσφεραν αναμνηστικά δώρα. Κατά την τελετή των εγκαινίων ο Υπουργός Οικονομίας, Ανάπτυξης και Τουρισμού Γιώργος Σταθάκης  αναφέρθηκε σε ομιλία του στην προσωπικότητα του Ελευθερίου Βενιζέλου τον οποίο χαρακτήρισε ριζοσπάστη οραματιστή και ρεαλιστή   Ο  Γενικός Διευθυντής του Εθνικού Ιδρύματος «Ελευθέριος . Βενιζέλος» Νίκος  Παπαδάκης αναφέρθηκε  στη διαχρονική σχέση του Βενιζέλου με την οικία της Χαλέπας ενώ  η αρχειονόμος-βιβλιοθηκονόμος του Ιδρύματος Χαρά Αποστολάκη  παρουσίασε  τις ιδιαιτερότητες ενός σύγχρονου μουσείου που στεγάζεται στην  οικία Βενιζέλου

Στην τελετή των εγκαινίων  παρόντες ήταν ο τέως  Πρόεδρος της Βουλής Δημήτρης Σιούφας , ο επικεφαλής του  «Ποταμιού» Σταύρος Θεοδωράκης, βουλευτές, o αρχηγός του Γενικού Επιτελείου Εθνικής Άμυνας Ναύαρχος Ευάγγελος  Αποστολάκης, ο Αρχιεπίσκοπος Κρήτης Ειρηναίος   ο Περιφερειάρχης Κρήτης Σταύρος Αρναουτάκης και   το σύνολο των τοπικών  αρχών   

Η οικία της Χαλέπας, η οποία κτίστηκε το 1880 από τον πατέρα του Βενιζέλου, Κυριάκο, έχει χαρακτηριστεί «στέγη της ζωής» του μεγάλου πολιτικού, καθώς σε αυτή πέρασε το μεγαλύτερο μέρος του βίου του ενώ συνδέεται με ορισμένες από τις σημαντικότερες στιγμές της προσωπικής του ζωής και της επαναστατικής και πολιτικής του διαδρομής. Επιπλέον, ο Βενιζέλος έχει βάλει την προσωπική του σφραγίδα στην οικία της Χαλέπας, δεδομένου ότι τη σημερινή της μορφή την απέκτησε μετά την ανακαίνιση του 1927, την οποία είχε επιβλέψει ο ίδιος. Από το 2000 είναι η έδρα του Εθνικού Ιδρύματος «Ελευθέριος Κ. Βενιζέλος», στο οποίο παραχωρήθηκε το 2002 από το Υπουργείο Οικονομικών. Το έργο αποκατάστασης και μετατροπής της σε  μουσείο ξεκίνησε το 2012 και ολοκληρώθηκε τον  Ιούνιο του 2015.

Κατά το πρώτο διάστημα της επαναλειτουργίας της με τη νέα της μορφή, η οικία Βενιζέλου έχει συγκεντρώσει το ενδιαφέρον των Κρητικών αλλά και των επισκεπτών, από την υπόλοιπη Ελλάδα και το εξωτερικό. Μέσα σε ένα τρίμηνο έχει υποδεχθεί χιλιάδες επισκέπτες, ενώ ήδη στους χώρους της εφαρμόζονται πρωτότυπα εκπαιδευτικά προγράμματα για μαθητές όλων των ηλικιών, που υπολογίζεται ότι θα ξεπεράσουν τους 4.000 μέχρι το τέλος της σχολικής χρονιάς.

Η οικία - μουσείο  του Ελευθερίου Βενιζέλου αποτελείται από 3 ορόφους συνολικής επιφάνειας 1000 τετραγωνικών μέτρων και η μουσειακή του διαδρομή έχει 18 επισκέψιμα δωμάτια με αυθεντικά εκθέματα και πλούσιο εποπτικό υλικό.

Σε κάθε ένα από τους ορόφους ο επισκέπτης « συναντά» τον άνθρωπο , τον πολιτικό , τον διπλωμάτη, Ελευθέριο Βενιζέλο.

Στους χώρους της οικίας - μουσείου εκτίθενται μεταξύ άλλων, τα χειρόγραφα της μετάφρασης του Θουκυδίδη από τον Βενιζέλο , οι πένες με τις οποίες υπέγραψε τις συνθήκες των Σεβρών( 1820) και της Λωζάνης ( 1923 ) και τα αυθεντικά κείμενα τους, τα ματωμένα ρούχα από την εναντίον του δολοφονική απόπειρα στη Γαλλία το 1920, το αυτοκίνητο Packard ( μοντέλο 1920) στο οποίο επέβαινε κατά τη δολοφονική απόπειρα σε βάρος του στη λεωφόρο Κηφισίας το 1933 που φέρει και σημάδια από 66 σφαίρες, ένα πανομοιότυπο όχημα προκειμένου ο επισκέπτης να έχει μια εικόνα  για την κατάσταση του οχήματος πριν την απόπειρα, το περίστροφο που χρησιμοποίησε ως επαναστάτης στην Κρήτη καθώς και δυο σπάνια γραμμόφωνα με δίσκους 78 στροφών που περιλαμβάνουν ηχογραφημένες ομιλίες του.

Στην αυλή του σπιτιού υπάρχουν 280 σκαλιστοί λίθοι που χρησιμοποιήθηκαν στο ανάθεμα εναντίον του το 1916.

Η σοφίτα της οικίας έχει μετατραπεί σε ένα σύγχρονο χώρο  εκπαιδευτικών δραστηριοτήτων μέσω νέων διαδραστικών  τεχνολογιών  με δωρεά του ιδρύματος  «Σταύρος Νιάρχος».

Αντώνης Νομικός

Σχόλια