default-image

Σφοδρές αντιδράσεις από τους φαρμακοποιούς

Κρήτη
Σφοδρές αντιδράσεις από τους φαρμακοποιούς

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

Η περίφημη απελευθέρωση του ιδιοκτησιακού καθεστώτος των φαρμακείων είναι πλέον γεγονός. Η Κοινή Υπουργική Απόφαση που υπογράφτηκε από τους υπουργούς Υγείας και Οικονομίας, Ανάπτυξης και Τουρισμού, δίνει - μεταξύ άλλων - τη δυνατότητα σε ιδιώτες να αποκτούν άδεια λειτουργίας φαρμακείου, κάτι που έχει προκαλέσει θύελλα αντιδράσεων στους φαρμακοποιούς, οι οποίοι δηλώνουν έτοιμοι να προσφύγουν στα ελληνικά και ευρωπαϊκά δικαστήρια για να εμποδίσουν την εφαρμογή της απόφασης της κυβέρνησης.

Στην απόφαση της ΚΥΑ προβλέπεται ότι ιδιώτες θα μπορούν να έχουν στην ιδιοκτησία τους φαρμακείο, με την προϋπόθεση αυτό να έχει τη μορφή Εταιρείας Περιορισμένης Ευθύνης (ΕΠΕ), καθώς και να υπάρχει συνέταιρος φαρμακοποιός με μερίδιο τουλάχιστον 20%. Εκτός αυτού, ο κάθε ιδιώτης θα μπορεί να αποκτήσει μέχρι και πέντε άδειες φαρμακείων. Ωστόσο, αυτό θα ισχύει μόνο για φέτος, καθώς κάθε χρόνο θα προστίθεται η δυνατότητα για ακόμη μια άδεια, ούτως ώστε το 2020 ο ανώτατος επιτρεπόμενος αριθμός αδειών σε ολόκληρη τη χώρα να φτάσει για τον κάθε ιδιώτη τις 10.

Σύμφωνα με την απόφαση, εξακολουθούν να ισχύουν τα πληθυσμιακά κριτήρια (ένα φαρμακείο ανά 1.000 κατοίκους), ενώ δε χορηγείται άδεια ίδρυσης και λειτουργίας φαρμακείου σε νομικά πρόσωπα, εκτός των συνεταιρισμών φαρμακοποιών μελών της Ομοσπονδίας Συνεταιρισμών Φαρμακοποιών Ελλάδος. «Άδειες ίδρυσης φαρμακείων χορηγούνται σε φαρμακοποιούς κατόχους άδειας ασκήσεως επαγγέλματος φαρμακοποιού χώρας-μέλους της Ε.Ε., καθώς και σε άλλα φυσικά πρόσωπα, πολίτες κράτους-μέλους της Ε.Ε.», αναφέρει η ΚΥΑ, που έχει προκαλέσει πρωτοφανείς διαμαρτυρίες στους φαρμακοποιούς.

«Ελεγχόμενη απελευθέρωση»

Στο μεταξύ, μιλώντας την Παρασκευή για το θέμα, ο υπουργός Υγείας Ανδρέας Ξανθός έκανε λόγο για ελεγχόμενη και όχι πλήρη απελευθέρωση του ιδιοκτησιακού καθεστώτος των φαρμακείων. Σύμφωνα με τον κ. Ξανθό, από τη στιγμή που διατηρούνται τα πληθυσμιακά κριτήρια δε θα υπάρξει ενδιαφέρον για νέα φαρμακεία, καθώς, ήδη υπάρχει «υπερπληθώρα» από αυτά. Ο υπουργός ανέφερε, μάλιστα, ότι θα προχωρήσει σε νέες νομοθετικές παρεμβάσεις προκειμένου να ελεγχθούν τα κενά που υπάρχουν στα θέματα λειτουργίας των φαρμακείων ως εταιριών, σε συνεννόηση με μια ομάδα εργασίας όπου θα συμμετέχουν ο Πανελλήνιος Φαρμακευτικός Σύλλογος και οι νομικοί σύμβουλοί του, και θα λειτουργήσει ουσιαστικά ως μια άτυπη νομοπαρασκευαστική επιτροπή.

Εντούτοις, ο κ. Ξανθός παραδέχτηκε ότι επιδίωξη του υπουργείου ήταν να μείνουν οι φαρμακοποιοί ως αποκλειστικοί μέτοχοι. Κάτι τέτοιο δε συνέβη όπως είπε, καθώς οι θεσμοί ήταν αρνητικοί εξαρχής. Πρόσθεσε - μεταξύ άλλων - ότι τυπικά υπάρχει κίνδυνος καθετοποίησης στην αγορά, ωστόσο εκτιμά ότι κάτι τέτοιο δε θα συμβεί. Παρ' όλα αυτά, ο υπουργός ανέφερε ότι το συγκεκριμένο μέτρο δεν έχει δημοσιονομικά οφέλη για τη χώρα, αλλά πρόκειται για μια αλλαγή με «νεοφιλελεύθερο πρόσωπο», το οποίο δεν υιοθετείται από την κυβέρνηση.

Γενική συνέλευση

Στο μεταξύ, σήμερα διεξήχθη στην Αθήνα η γενική συνέλευση του Πανελλήνιου Φαρμακευτικού Συλλόγου, για τη λήψη απόφασης που αφορά τις ενέργειες του κλάδου των φαρμακοποιών από τούδε και στο εξής. Η λύση της απεργίας δεν προκρίθηκε, τουλάχιστον για την ώρα, λόγω του ότι οι φαρμακοποιοί εμφανίζονται οικονομικά εξασθενημένοι από τις πρόσφατες απεργιακές κινητοποιήσεις. Ωστόσο, οι φαρμακοποιοί, όπως αναφέρουν και στο ψήφισμα που εξέδωσαν, θα χρησιμοποιήσουν κάθε ένδικο μέσο σε Ελλάδα και Ευρώπη για να ανακόψουν την εφαρμογή της κυβερνητικής απόφασης.

Το ψήφισμα

Αναλυτικά, «η Γ.Σ. του ΠΦΣ καταδικάζει και απορρίπτει την Κοινή Υπουργική Απόφαση που αφορά τις αλλαγές στο ιδιοκτησιακό καθεστώς των φαρμακείων και εκδόθηκε από το υπουργείο Υγείας και Οικονομικών.

Η Γ.Σ. ζητά την άμεση απόσυρσή της αφού, πέραν των απαράδεκτων διατάξεων που εκχωρούν το φαρμακευτικό επάγγελμα σε επιχειρηματικούς κύκλους με κερδοσκοπικά κίνητρα, παραδίδει τα φαρμακεία σε συγκεκριμένες ομάδες, με τη διατύπωση φωτογραφικών διατάξεων.

Η Γ.Σ. του ΠΦΣ αρνείται ξεκάθαρα την προσχηματική πρόταση του υπουργού Υγείας να συμμετάσχει σε οποιαδήποτε επιτροπή του υπουργείου με αντικείμενο την εκ των υστέρων και άνευ ουσίας υποτιθεμένη βελτίωση της ΚΥΑ, αίροντας την όποια εμπιστοσύνη στο πρόσωπό του.

Η Γ.Σ. του ΠΦΣ ενέκρινε την υλοποίηση του ακόλουθου προγράμματος δράσεων:

* Nομικές ενέργειες

-Αίτηση ακυρώσεως στο ΣτΕ

-Αίτηση ασφαλιστικών μέτρων στο ΣτΕ και αίτημα για Προσωρινή Διαταγή

-Προσφυγή στην Επιτροπή Αναφορών του Ευρωκοινοβουλίου

-Προσφυγή στο Ευρωπαϊκό Δικαστήριο.

* Δράσεις ενημέρωσης

-Ηχητικά σποτ ενημέρωσης του κοινού για τους κινδύνους της απελευθέρωσης του φαρμακευτικού επαγγέλματος

-Εκτύπωση φυλλαδίων και προμήθεια όλων των φαρμακείων για να το δίνουν στην πελατεία τους

-Αποστολή banner ενημέρωσης στα ιατρικά sites

-Καταχωρίσεις στις εφημερίδες.

* Συνδικαλιστικές δράσεις

-Καταγγελία στην PGEU και αίτημα προσφυγής στον ΟΟΣΑ και στα άλλα ευρωπαϊκά όργανα

-Μετάφραση της ΚΥΑ και αποστολή της προκειμένου να την αποκηρύξουν στην PGEU, στην ABDA και τον Ισπανικό Φαρμακευτικό Σύλλογο

-Επίσημη Χάρτα Υπηρεσιών εγκεκριμένη από τη Γ.Σ. της PGEU

-Αποστολή προτάσεων από τους συλλόγους για θωράκιση των υφιστάμενων φαρμακείων.

Η επεξεργασία θα γίνει από αρμόδια επιτροπή του ΠΦΣ.

«Η απόφαση οδηγεί σε εξόντωση το ελληνικό φαρμακείο»

Ιδιαιτέρως καυστική ήταν και η δήλωση του πρόεδρου του Πανελλήνιου Φαρμακευτικού Συλλόγου Κωνσταντίνου Λουράντου: «Τα ψελλίσματα του υπουργού Υγείας δεν έπεισαν κανέναν και ειδικά τους φαρμακοποιούς. Εάν ο υπουργός Υγείας ήθελε πραγματικές διαπραγματεύσεις με τον ΠΦΣ έπρεπε να τις κάνει πριν από την υπουργική απόφαση που οδηγεί σε εξόντωση το ελληνικό φαρμακείο. Τώρα πια μοναδικοί συνομιλητές του μπορεί να είναι αυτοί που φωτογραφικά ευνοεί η συγκεκριμένη απόφαση. Προσφεύγουμε στο Συμβούλιο της Επικρατείας και στα ευρωπαϊκά δικαστήρια προκειμένου να προστατεύσουμε τη δημόσια υγεία από τα συμφέροντα που θέλουν να εισβάλουν στο χώρο του φαρμάκου. Από τα «καρτέλ» που θεωρούν το φάρμακο εμπόρευμα και αποτελεί στόχο για κέρδος και όχι αγαθό υγείας για τον πολίτη».

«Κερδισμένοι οι επενδυτές, χαμένοι φαρμακοποιοί και ασθενείς»

Λάβρος κατά της κυβέρνησης εμφανίστηκε μιλώντας στη "Νέα Κρήτη" ο πρόεδρος του Συλλόγου Φαρμακοποιών Νομού Ηρακλείου Γιάννης Τσικανδηλάκης. «Οι μόνοι που βγαίνουν κερδισμένοι από αυτήν την εξέλιξη είναι οι λεγόμενοι επενδυτές, δηλαδή οι δανειστές μας - σύμφωνα με τα όσα λέει ο ίδιος ο κ. Σταθάκης. Το θέμα είναι ότι το πρόβλημα δεν είναι μόνο των φαρμακοποιών, αλλά όλων των ασθενών», μας λέει ο κ. Τσικανδηλάκης και μας εξηγεί: «Σε ένα κράτος που υπολειτουργεί, ο φαρμακοποιός δίνει τα φάρμακά στο συνταξιούχο κι ας μην έχει εκείνος να τον πληρώσει μέχρι να μπει στην τράπεζα η σύνταξή του. Επίσης, οι φαρμακοποιοί στα απομακρυσμένα μέρη της Ελλάδας λειτουργούν και ως πάροχοι πρωτοβάθμιας περίθαλψης. Αυτά με την τελευταία απόφαση, πρέπει να τα ξεχάσουμε».

Ο κ. Τσικανδηλάκης πρόσθεσε ότι η χώρα μας αποτελεί πλέον «πεδίο όπου γίνονται ασκήσεις επί χάρτου, για την εφαρμογή της διατλαντικής συμφωνίας, η οποία - σύμφωνα με τον ίδιο - θα είναι ο όλεθρος όλων των επιστημονικών, αλλά και των επιχειρηματικών δομών της Ευρώπης». «Κάτι άλλο που πρέπει να πούμε είναι ότι με την εξέλιξη αυτή η Πολιτεία απεμπολεί σημαντικά έσοδα για τα κρατικά ταμεία. Αναφέρομαι και στα της εφορίας, αλλά και στα των ασφαλιστικών εισφορών. 11.000 φαρμακοποιοί θα σταματήσουν τις εισφορές των ίδιων και των εργαζόμενων που απασχολούν», είπε κλείνοντας ο κ. Τσικανδηλάκης.

Εκτός από τον κ. Τσικανδηλάκη, στη "Νέα Κρήτη" μίλησαν για το θέμα δύο ακόμη Ηρακλειώτες φαρμακοποιοί, αμφότεροι νεαρής ηλικίας. Πρόκειται για την 28χρονη Εύα Παπαδάκη και τον 34χρονο Μανόλη Αρβανιτάκη, οι οποίοι, όπως μας είπαν, προβλέπουν το μέλλον - τόσο των φαρμακοποιών, όσο και των ασθενών - δυσοίωνο.

Ταφόπλακα για τους "μικρούς"

«Η απόφαση αυτή αποτελεί ταφόπλακα για τα λεγόμενα μικρά φαρμακεία. Αυτό που έκανε τελικά η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ δεν έχει καμία σχέση με τα όσα είχε πει προεκλογικά. Μιλάμε για 100% προδοσία, ήταν ό,τι χειρότερο μπορούσε να γίνει για τον κλάδο μας. Στην ουσία μας θεωρούν πλέον μπακάληδες. Προσωπικά νιώθω ότι μου αναιρούν τις σπουδές και το πτυχίο μου. Θα μπορούσα να ανοίξω φαρμακείο χωρίς έχω σπουδάσει Φαρμακευτική», μας λέει η κ. Παπαδάκη. «Αυτό που θα ήθελα να υπογραμμίσω είναι το ότι στην ΚΥΑ αφήνεται ανοιχτό το «παραθυράκι» στους φαρμακευτικούς συνεταιρισμούς να μπορούν να εξαγοράσουν υπερχρεωμένα φαρμακεία και να μπουν με τον τρόπο αυτό στο λιανικό εμπόριο. Ο ανταγωνισμός πλέον θα είναι αθέμιτος. Αντί για χιλιάδες φαρμακεία που είναι κατά βάση οικογενειακά, την «πίτα» πλέον θα τη μοιράζονται λίγες πολυεθνικές», ανέφερε κλείνοντας η 28χρονη φαρμακοποιός.

«Καλή τύχη στους ασφαλισμένους»

«Αυτό που έχω να πω είναι «καλή τύχη στους ασφαλισμένους», μας λέει αρχικά ο κ. Αρβανιτάκης», και συνεχίζει: «Εφόσον τα φαρμακεία λειτουργούν υπέρ επιχειρηματικών συμφερόντων, θα υπάρχουν συνέπειες και στους ασθενείς. Νομίζετε ότι τώρα θα δίνεται «βερεσέ» στο συνταξιούχο που δεν έχει να πληρώσει για το φάρμακό του; Ή ότι τα φαρμακεία θα διανυκτερεύουν από τη στιγμή που δε θα συμφέρει οικονομικά τους ιδιοκτήτες τους; Όπου εφαρμόστηκε το μοντέλο που επιχειρεί να εφαρμόσει στη χώρα η κυβέρνηση, αυτό που φάνηκε καθαρά ήταν ότι σκοπός ήταν η μεγιστοποίηση του κέρδους κι όχι η υγειονομική εξυπηρέτηση των ασθενών. Η δουλειά του φαρμακοποιού δεν είναι μπακάλικη. Προσανατολίζεται στον ασθενή. Ο φαρμακοποιός θα διανυκτερεύσει χωρίς να πληρώνεται, θα βοηθήσει τον ασθενή όσον αφορά στη σωστή χρήση του σκευάσματος. Αυτό που ονομάζουν ανταγωνισμό, μόνο ανταγωνισμός δεν είναι...».

Νικόλας Αγγελίνος

ΤΑ ΝΕΑ του neakriti.gr στο Google News