default-image

Φόλα σε γύπες στο Λασίθι

Κρήτη
Φόλα σε γύπες στο Λασίθι

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

Έντονος προβληματισμός επικρατεί στην κοινωνία του Λασιθίου, καθώς, ανήμερα της 28ης Οκτωβρίου, βρέθηκαν δηλητηριασμένοι δυο γύπες στην ευρύτερη περιοχή της Ιεράπετρας.

Τα άγρια πτηνά εντοπίστηκαν σε κακή κατάσταση, χωρίς να μπορούν να πετάξουν. Η επιχείρηση που στήθηκε από την Πυροσβεστική, την Ομοσπονδιακή Θηροφυλακή Ιεράπετρας, αλλά και τους εθελοντές του Ελληνικού Κέντρου Περίθαλψης Άγριων Ζώων (ΕΚΠΑΖ) ήταν άμεση και αποτελεσματική. Πυροσβέστες εντόπισαν και περισυνέλεξαν τους γύπες. Στη συνέχεια τους παρέδωσαν στη Θηροφυλακή, για να τους παραλάβουν τελικά οι εθελοντές του ΕΚΠΑΖ.

Σώθηκαν

Όπως διαπιστώθηκε, οι δυο γύπες - νεαρής ηλικίας - είχαν καταναλώσει τροφή με δηλητήριο, δηλαδή φόλα. Οι εθελοντές τους πρόσφεραν τις πρώτες βοήθειες και τελικά αμφότερα τα πτηνά σώθηκαν. Πλέον, ακολουθούν την κατάλληλη θεραπεία για την αντιμετώπιση της δηλητηρίασής τους, με τους αρμόδιους να ευελπιστούν ότι όλα θα πάνε καλά και θα απελευθερωθούν σύντομα, επιστρέφοντας στο φυσικό τους περιβάλλον. Σημειώνεται, πάντως, ότι σύμφωνα με τους εθελοντές, δυο είναι τα πιθανά ενδεχόμενα: Είτε οι γύπες έφαγαν κατευθείαν τις φόλες, είτε να έφαγαν κάποιο άλλο ζώο (σκύλο για παράδειγμα) κι έπαθαν δευτερογενή δηλητηρίαση.

Έντονη ανησυχία

Αναλυτικά ολόκληρη η ανακοίνωση του ΕΚΠΑΖ έχει ως εξής:

«Θέλουμε να εκφράσουμε την έντονη ανησυχία μας, μιας και δεν είναι καθόλου τυχαίο το γεγονός ότι βρέθηκαν δυο δηλητηριασμένοι γύπες στην ίδια περιοχή. Φοβόμαστε ότι κάποιοι ασυνείδητοι έχουν πετάξει φόλες και οι γύπες είτε έφαγαν το ίδιο το δηλητηριασμένο δόλωμα, είτε έφαγαν κάποιο δηλητηριασμένο ζώο (π.χ. σκύλο) και έπαθαν δευτερογενή δηλητηρίαση. Και φυσικά υπάρχει φόβος να βρεθούν τις επόμενες μέρες στην περιοχή και άλλοι γύπες αλλά και σκύλοι και γάτες δηλητηριασμένοι. Το θέμα της ανεξέλεγκτης χρήσης των φυτοφαρμάκων (τα οποία είναι εξαιρετικά ισχυρά και μπορούν να σκοτώσουν εύκολα ανθρώπους και ζώα) πρέπει να εξεταστεί πολύ σοβαρά από την Πολιτεία».

Ευχαριστίες

«Για μια ακόμη φορά να ευχαριστήσουμε την Πυροσβεστική Υπηρεσία Ιεράπετρας, την Ομοσπονδιακή Θηροφυλακή Ιεράπετρας με την οποία υπάρχει εξαιρετική συνεργασία, το θηροφύλακα Γιάννη Στρουμπάκη για τη βοήθειά του και την καλή του διάθεση, όλους τους συνανθρώπους μας που όταν βλέπουν ένα άγριο ζώο σε ανάγκη δεν αδιαφορούν αλλά ενημερώνουν τις Αρχές, το Φιλοζωικό Σύλλογο Ιεράπετρας για το ενδιαφέρον του και τη διάθεση να βοηθήσει και, τέλος, όλη την ομάδα εθελοντών του ΕΚΠΑΖ στην Κρήτη, που υπερβαίνει συνεχώς τον εαυτό της χωρίς να λογαριάζει κόπο, χρόνο και όχι μόνο».

Νικόλας Αγγελίνος

ΤΑ ΝΕΑ του neakriti.gr στο Google News