default-image

"Άμεση ενίσχυση του Λιμεναρχείου Αγίου Νικολάου με σκάφος"

Κρήτη
"Άμεση ενίσχυση του Λιμεναρχείου Αγίου Νικολάου με σκάφος"

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

Σε ερώτηση που κατέθεσε ο βουλευτής Ηρακλείου με Το Ποτάμι Σπύρος Δανέλλης, προς τον αρμόδιο Υπουργό Ναυτιλίας και Νησιωτικής Πολιτικής, σχετικά με την έλλειψη  ναυαγοσωστικού σκάφους για ολόκληρη την Περιφέρεια Κρήτης, τόνισε την ανάγκη ενίσχυσης του Λιμεναρχείου Αγίου Νικολάου με πλωτό μέσο, καθώς η περιφέρεια Κρήτης δεν διαθέτει κανένα ναυαγοσωστικό σκάφος .

Το κείμενο της ερώτησης έχει ως εξής:

«Επανέρχομαι σε συνέχεια της, υπ' αριθμ. πρωτ. 4279 και ημερομηνία κατάθεσης 31/7/2015, αναπάντητης ερώτησής μου, σε σχέση με το ζήτημα που έχει δημιουργηθεί εξαιτίας της απόφασης του Αρχηγείου του Λιμενικού Σώματος (ΛΣ), να αποστείλει στη Χίο το ναυαγοσωστικό σκάφος (Ν/Γ 515), το οποίο επιχειρούσε από τον Άγιο Νικόλαο Κρήτης και αποτελούσε το μοναδικό σκάφος με τέτοιου τύπου επιχειρησιακές δυνατότητες, για ολόκληρη την Περιφέρεια Κρήτης.

Συγκεκριμένα, το Ν/Γ 515 εστάλη στη Χίο, προς αντικατάσταση του εκεί επιχειρούντος  ναυαγοσωστικού (Ν/Γ 519), το οποίο συγκρούστηκε κατά τη διάρκεια του καλοκαιριού με κρουαζιερόπλοιο, που διερχόταν των στενών του Τσεσμέ.

Θα πρέπει να σημειωθεί ότι ο κ. Αρχηγός του Λιμενικού Σώματος - Ελληνικής Ακτοφυλακής είχε τότε δεσμευθεί προφορικά (28/7/2015), ότι το Ν/Γ 515 θα επέστρεφε στην Κρήτη, μετά το πέρας τριών μηνών που απαιτούνταν για την επισκευή του Ν/Γ 519.

Δεδομένου ότι έχει διαρρεύσει πως στο Ν/Γ 519 δεν έχει εκτελεστεί ακόμη καμία εργασία επισκευής.

Δεδομένου ότι το τρίμηνο για την επιστροφή του Ν/Γ 515 στο Λ/Χ Αγίου Νικολάου, για το οποίο είχε προφορικά δεσμευθεί ο κ. Αρχηγός του ΛΣ, εκπνέει σε δύο μόλις ημέρες (28/10/2015).

Δεδομένου ότι ο προγραμματισμός διάθεσης των ναυαγοσωστικών σκαφών είναι ένα πολύ σοβαρό θέμα για μια νησιωτική χώρα όπως η Ελλάδα και θα πρέπει να πραγματοποιείται κατόπιν ορθολογικού προγραμματισμού.

Ερωτάται ο κ. Υπουργός:

1.Πότε εκτιμά ότι θα επιστρέψει στην βάση του το μοναδικό ναυαγοσωστικό σκάφος της Κρήτης (Ν/Γ 515) από τη Χίο;

2. Αν ισχύει ότι η επισκευή του Ν/Γ 519 θα καθυστερήσει έτι περαιτέρω, προτίθεται να εξετάσει τη δυνατότητα άμεσης διάθεσης ή απόσπασης σκάφους κατηγορίας Α1 ή Α2 στο Λ/Χ Αγίου Νικολάου, προκειμένου να αποκατασταθεί το αίσθημα ασφάλειας στην τοπική κοινωνία;»

ΤΑ ΝΕΑ του neakriti.gr στο Google News