default-image

"Χέρι" στα βιβλιάρια των αγροτών

Κρήτη
"Χέρι" στα βιβλιάρια των αγροτών

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

Μπορεί να είναι η χρονιά αυτή πολύ χειρότερη από τις προηγούμενες ως προς την οικονομική κατάσταση των ανθρώπων της υπαίθρου, αλλά αναμένεται για πρώτη φορά, λόγω των δραματικών αλλαγών στο ασφαλιστικό, ο Οργανισμός Γεωργικών Ασφαλίσεων να μπει κανονικά στα βιβλιάρια των ανθρώπων και να εισπράξει τις ασφαλιστικές τους εισφορές.

Το ερώτημα είναι βέβαια αν θα είναι τριπλάσιες με βάση τις αλλαγές ή αν θα είναι γενικότερα αυξημένες τόσο ώστε να μην υπάρχει στα βιβλιάρια το... απαιτούμενο ρευστό για να καλύψουν τις υποχρεώσεις τους οι αγρότες και οι κτηνοτρόφοι, που λόγω μνημονιακών δεσμεύσεων θα ασφαλίζονται σαν... τους ασφαλισμένους του ΙΚΑ, αλλά θα συνεχίσουν να έχουν τις... λειψές παροχές του ΟΓΑ!

Όλα είναι ρευστά ως προς το νέο ασφαλιστικό σύστημα των αγροτών. Πάντως, μέσα από τις αλλαγές που προωθούνται στη βάση του τρίτου μνημονίου, η πρώτη εκτίμηση είναι ότι οι εισφορές τους ουσιαστικά θα τριπλασιαστούν, καθώς ο ΟΓΑ θα ενσωματωθεί με το ΙΚΑ. Κι αν δεν τριπλασιαστούν, το σίγουρο είναι ότι θα αυξηθούν σε ποσοστά από 50% και πάνω, κάτι που αποτελεί το... "καλό" σενάριο της υπόθεσης.

Σε κάθε περίπτωση, πάντως, οι ανησυχίες που εκφράζονται είναι ότι φέτος οι συνθήκες δε θα είναι τέτοιες ώστε ο ΟΓΑ να μπει στα βιβλιάρια των ασφαλισμένων παραγωγών για να τους εισπράξει τις εισφορές, όπως λέει ότι θα κάνει τα τελευταία χρόνια, αλλά λόγω αντιδράσεων από τους αγροτικούς φορείς και πολιτικών παρεμβάσεων που δέχεται την τελευταία στιγμή το αποφεύγει.

Ανησυχούν

«Η γνώμη μου είναι ότι δεν πρέπει ούτε φέτος να μπει στα βιβλιάριά μας ο ΟΓΑ. Αλλά ενώ πέρυσι και πρόπερσι μας άκουσε, φέτος θεωρώ ότι θα το κάνει», λέει στην εφημερίδα μας ο πρόεδρος της ΕΑΣ Ηρακλείου Ανδρέας Στρατάκης. «Και να μην ξεχνάμε ότι τα προηγούμενα χρόνια τα πράγματα ήταν πολύ διαφορετικά. Η κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ είναι η πρώτη χρονιά που δίνει τις επιδοτήσεις. Τέλος πάντων, ας κάνουν ό,τι είναι να κάνουν, να πάρουν οι άνθρωποι ένα κομμάτι ψωμί να το φάνε, γιατί εγώ βλέπω ότι δε θα το φάνε», επισημαίνει ο συνεταιριστής.

Στο μεταξύ, ο ίδιος πιστεύει ότι η κυβέρνηση κάνει λόγο για τριπλασιασμό των εισφορών, αλλά μέσα από τα παζάρια, στη συνέχεια, θα αποδεχτεί μία αύξηση γύρω στο 50%, έτσι ώστε να νιώσουν οι αγρότες ότι είναι και... ευτυχείς με την "επιτυχία" αυτή...

«Ο τριπλασιασμός είναι 300% αύξηση. Και τελικά θα πάμε κάπου στο 50%, για να θαρρούμε κι εμείς ότι πρέπει να είμαστε ευχαριστημένοι», σύμφωνα με το συνεταιριστή.

Πάντως, από τα μέχρι τώρα δεδομένα, αυτό το οποίο έχουν πληροφορηθεί οι αγροτικοί φορείς είναι ότι οι αυξήσεις θα επιβληθούν στις ασφαλιστικές εισφορές των αγροτών σταδιακά μέσα στα επόμενα χρόνια. «Αλλά από τώρα, όπως υποθέτουμε, όταν θα πάω να θεωρήσω το βιβλιάριό μου, αν θα γίνει ενσωμάτωση με το ΙΚΑ, που θα γίνει, το γεγονός ότι για τεχνικούς λόγους μπορεί να χρειαστεί ένα χρονικό διάστημα για την ενσωμάτωση αυτή δε σημαίνει ότι εγώ δε θα πληρώνω τις εισφορές τις καινούργιες.

Δηλαδή, αν πάμε σε μία αύξηση 50%, από τα 900 ευρώ που είναι η β' κατηγορία, θα πάμε εκεί στα 1.400 έως τα 1.500 ευρώ. Να είμαστε κι εμείς... ευχαριστημένοι, που δε θα πάμε στον τριπλασιασμό», εκτιμά ο πρόεδρος της Ένωσης Ηρακλείου.

Λειψές παροχές

Την ίδια ώρα, βέβαια, μπαίνουν σοβαρά ερωτήματα για το κατά πόσο ο αγρότης έχει την κάλυψη που έχει και ο ασφαλισμένος του ΙΚΑ. Όπως εξηγεί ο Ανδρέας Στρατάκης, «αν αύριο το πρωί αρρωστήσω και δεν μπορώ να βγω ελεύθερος γιατρού, θα με αποζημιώσει ποιος; Αν πέσω και σπάσω το χέρι μου ή το πόδι μου, για να μη μιλήσουμε για τα χειρότερα ατυχήματα που συμβαίνουν με τα τρακτέρ, ποιος θα με αποζημιώσει; Τώρα, σε ό,τι αφορά τα νοσοκομεία, ο ΟΓΑ σε καλύπτει. Αλλά σε μια περίπτωση που είναι πολύ σοβαρή και επείγουσα, ποιος μπορεί να πάει στο νοσοκομείο και να περιμένει στις λίστες για να κάνει μια επέμβαση;».

Από την πλευρά του, ο αγροτοσυνδικαλιστής Στάθης Φραγκιαδάκης, που έχει εκπροσωπήσει στο παρελθόν τους αγρότες, μέσα στη διοίκηση του ΟΓΑ, λέει ότι μέχρι στιγμής λόγω των αντιδράσεων που υπάρχουν τα μέτρα για τη ενσωμάτωση του ΟΓΑ στο ΙΚΑ δεν έχουν ακόμα ψηφιστεί. «Αυτοί λένε τώρα ότι θα μπει το θέμα στο Υπουργικό Συμβούλιο. Εκεί θα δουν αν το ασφαλιστικό θα το κάνουν σε δύο ταμεία, τρία ταμεία κ.λπ. Θα δούμε τι θα γίνει»...

Μέχρι στιγμής, πάντως, φημολογείται έντονα η κατάργηση της χαμηλότερης ασφαλιστικής κλίμακας του ΟΓΑ, βάσει της οποίας δίνεται η περίφημη "γεροντική σύνταξη" των περίπου 360 ευρώ. «Βέβαια, η "γεροντική" προστατεύεται βάσει νόμου μέχρι το 2025. Όμως, κανείς δεν ξέρει τι θα γίνει κι εγώ δεν τους έχω και καμία εμπιστοσύνη», επισημαίνει ο κ. Φραγκιαδάκης.

Να υπενθυμίσουμε πως πρόκειται για τους ασφαλισμένους που μέχρι το 1988 δεν πλήρωναν τις εισφορές τους και από το 1988 και μετά συνταξιοδοτήθηκαν χωρίς να έχουν τα απαιτούμενα χρόνια ασφάλισης, ως ένα μέτρο κοινοτικής προστασίας. Με την κατάργηση αυτής αναμένεται πλέον να ασφαλίζονται στον ΟΓΑ οι αγρότες με βάση τα χρόνια που πληρώνουν τις ασφαλιστικές τους εισφορές.

Μάλιστα, όπως μας λέει ο κ. Φραγκιαδάκης, μέχρι και πριν από 2 χρόνια οι συνταξιούχοι αυτής της κατηγορίας έφταναν σε πανελλαδικό επίπεδο τους 270 χιλιάδες. Ενώ πάνω από 600 χιλιάδες αγρότες βρίσκονται στη μεσαία κλίμακα, ανάμεσα στις 7 κλίμακες που έχει θεσπίσει ο ΟΓΑ από το 1998 και μετά στο σύστημα της κύριας ασφάλισης.

Ήδη, μάλιστα, με βάση τις πιο πρόσφατες αλλαγές του νόμου με την έναρξη της οικονομικής κρίσης, ο ΟΓΑ ανεβάζει την κλίμακα κάθε τρία χρόνια σε όλους τους ασφαλισμένους, είτε θέλουν είτε όχι.

Αδυνατούν να πληρώσουν τις δόσεις

Στο μεταξύ, ήδη κάθε Δεκέμβριο και Ιούνιο, που πρέπει να πληρωθούν οι ασφαλιστικές εισφορές, οι αγρότες αδυνατούν και πάνω από το 40% έχουν κάνει ρύθμιση της πληρωμής της δόσης τους. Το ερώτημα είναι τώρα πώς θα μπορούν να πληρώνουν οι αγρότες αν γίνει το σύστημα ενιαίο και θα ισχύουν οι πληρωμές για κάθε μήνα; «Στο ΙΚΑ ή στον ΟΑΕΕ οι ασφαλισμένοι βγάζουν ένα εισόδημα κάθε μήνα», λέει ο Στάθης Φραγκιαδάκης. «Αλλά εμείς δεν μπορούμε να πληρώνουμε εξάμηνο. Θα πληρώνουμε μηνιαίως;».

Καταλήγοντας, ο συνδικαλιστής λέει ότι, για να μπει ο ΟΓΑ στα βιβλιάρια, πρέπει να υπογράψει ο παραγωγός. Αλλά αν ο παραγωγός δεν υπογράψει, τότε δε θα έχει ασφαλιστική ενημερότητα. Και αν δεν έχει ασφαλιστική ενημερότητα, δε θα μπορεί να εισπράττει ούτε τις επιδοτήσεις του...

Χριστόφορος Παπαδάκης

ΤΑ ΝΕΑ του neakriti.gr στο Google News