default-image

Απόφαση-σοκ: Καταργούν την κληροδότηση άδειας στα περίπτερα

Κρήτη
Απόφαση-σοκ: Καταργούν την κληροδότηση άδειας στα περίπτερα

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

Εκρηκτικό είναι το κλίμα στον κλάδο των περιπτερούχων. Χιλιάδες είναι αυτοί που κινδυνεύουν να μείνουν "στον αέρα", στην περίπτωση που η κυβέρνηση περάσει τροπολογία στο πολυνομοσχέδιο, σύμφωνα με την οποία δε θα μπορούν να γίνονται μεταβιβάσεις περιπτέρων μετά το θάνατο των δικαιούχων, εξέλιξη που θα σημάνει το τέλος εποχής για τα περίπτερα μετά από 118 χρόνια ζωής. Εμφανίζονται μάλιστα αποφασισμένοι να αποτρέψουν με κάθε τρόπο μια τέτοια προωθούμενη ρύθμιση.

Οι επίμαχες πληροφορίες έχουν προκαλέσει μεγάλη αναστάτωση στον κλάδο, ο οποίος παραμένει σε αγωνιστική ετοιμότητα, στην περίπτωση που το σενάριο αυτό βγει αληθινό, με την κυβέρνηση ωστόσο να κρατάει μέχρι στιγμής κλειστά τα χαρτιά της.

Περιπτερούχοι που διαβλέπουν τον αφανισμό τους με τα προωθούμενα μέτρα, τα οποία ενδέχεται να οδηγήσουν τα καπνικά και ψιλικά είδη στις μεγάλες αλυσίδες σούπερ-μάρκετ και πολυεθνικών, κάνουν λόγο για πρωτοφανή επίθεση.

Σε ετοιμότητα

«Εάν ο ιδιοκτήτης περιπτέρου συνταξιοδοτηθεί ή πεθάνει, αυτόματα χάνεται η άδεια. Αν εφαρμοστεί αυτό το μέτρο, δε θα υπάρξει ξανά πουθενά περίπτερο. Και αυτό είναι τραγικό, αν σκεφτεί κανείς πόσες οικογένειες ζούνε από ένα περίπτερο. Πάνε να μεταφέρουν όλο τον τζίρο της λιανικής κατανάλωσης στα μεγάλα μαγαζιά, γι' αυτό και θέλουν να φύγουμε όλοι εμείς οι μικροί από τη μέση. Και τα περίπτερα και οι φούρνοι και τα φαρμακεία. Γι' αυτό και καλώ όλους τους συναδέλφους να είναι σε επαγρύπνηση διότι τα πράγματα περνάνε πολύ γρήγορα και εμείς πρέπει να πούμε "όχι" και σε αυτό», είπε ο περιπτερούχος Άρης Κουκιαδάκης.

Ο ίδιος πρόσθεσε χαρακτηριστικά πως «αν αυτή η κυβέρνηση θέλει να λέγεται αριστερή, θα πρέπει έστω να σκεφτεί όλες αυτές τις οικογένειες που ζούνε από αυτήν τη δουλειά και που με το μέτρο αυτό θα μείνουν στο δρόμο».

«Θέλουνε να καταργήσουν την κληροδότηση της άδειας. Είναι ανήκουστο να μην μπορούμε να ενημερωθούμε. Μάλλον δε θέλουν να ενημερωθούμε. Από την πλευρά μας, επειδή ακριβώς δεν ξέρουμε τι συμβαίνει, είμαστε σε ετοιμότητα. Όλοι μαζί και ενωμένοι προκειμένου να μπορέσουμε να αντιμετωπίσουμε αυτές τις τραγικές, δυστυχώς, καταστάσεις», τόνισε η πρόεδρος του Σωματείου Περιπτερούχων και Καπνοπωλών Κρήτης Ελένη Χαιρέτη.

«Ψεύδονται»

«Υπάρχει από μερίδα του πολιτικού κόσμου της κυβέρνησης και της αντιπολίτευσης στόχευση για την εξόντωση των περιπτερούχων-καπνοπωλών μέσω πολυνομοσχεδίων. Είναι εκείνο το κομμάτι των πολιτικών που διαπλέκονται με τα μεγαλοσυμφέροντα και προωθούν τις θέσεις τους ως πειθήνια όργανα. Κάποιοι υπουργοί, που προσπάθησαν να βοηθήσουν τον κλάδο μας, εξαφανίστηκαν σε μία νύχτα. Ψεύδονται όλοι όσοι υποστηρίζουν ότι τα περίπτερα είναι στα προαπαιτούμενα του μνημονίου. Διαθέτουμε έγγραφα από αρμόδιες υπηρεσίες της Ευρώπης, όπου άλλα ισχύουν και στην Ελλάδα καταστρατηγούνται. Δεν καταθέτουμε τα όπλα μας», είπε ο πρόεδρος του Συνδικάτου Επαγγελματιών Περιπτερούχων Καπνοπωλών και Ψιλικών Ν. Αττικής Γεώργιος Δούκας. Οι επαγγελματίες του κλάδου μιλούν για μέτρο- "ταφόπλακα" που έρχεται να εξοντώσει τα λιγοστά περίπτερα που έχουν μείνει ακόμα σε λειτουργία, με όλα αυτά να συμβαίνουν την ώρα που καταγράφεται κάθετη πτώση του τζίρου στα περίπτερα πάνω από 60%, ενώ τα λουκέτα ολοένα και αυξάνονται.

Γεωργία Μακάκη

ΤΑ ΝΕΑ του neakriti.gr στο Google News