Κρήτη

Το ύστατο "αντίο" στο Μακαριστό Νεκτάριο

Με έναν τρόπο ανόθευτο και βαθιά σπαρακτικό και ένα διαρκές «Αθάνατος» που φώναζαν σε όλη τη διάρκεια της λιτάνευσης του σκηνώματός του στην περιοχή που έζησε και αγάπησε, αποχαιρέτησαν το μεσημέρι του Σαββάτου οι ιεράρχες της Κρήτης, εκπρόσωποι φορέων, συγγενείς, συνεργάτες του και κατά εκατοντάδες οι πιστοί που τον αγάπησαν τον αοίδιμο Μητροπολίτη Πέτρας και Χερρονήσου Νεκτάριο, η πρόωρη απώλεια του οποίου - στα 64 του χρόνια - σκόρπισε ανείπωτη θλίψη και πόνο.

Κόσμος με θλιμμένα μάτια, δάκρυα και με βαρύ το πένθος τον ακολούθησε στην τελευταία του κατοικία στον αύλειο χώρο του Μητροπολιτικού Ναού της Μεγάλης Παναγίας στη Νεάπολη, μια ανάσα από το σημείο που ο ίδιος έζησε τα τελευταία 25 χρόνια της ζωής του, έχοντας αφιερωθεί όχι μόνο στο Θεό αλλά και στο λαό που υπερασπίστηκε με μαχητικότητα και θέρμη σε όλη της διάρκεια της ποιμαντορίας του.

Ο πόνος βουβός και οι λέξεις δύσκολο να βγουν από τα στόματα όσων τον γνώρισαν και αγάπησαν το ανήσυχο πνεύμα του, τη διαρκή ανάγκη του για προσφορά, την αγάπη του για το Θεό και τον άνθρωπο.

Εκεί για να τον αποχαιρετήσουν, εκτός από τους ιεράρχες του νησιού, εκπροσώπους της πολιτικής και φορέων της αυτοδιοίκησης, ήταν ο Σεβ. Μητροπολίτης Μύρων κ. Χρυσόστομος εκπροσωπώντας το Οικουμενικό Πατριαρχείο, ο Μητροπολίτης Ρόδου Κύριλλος που εκπροσώπησε το Πατριαρχείο Αλεξανδρείας, ο Σεβ. Μητροπολίτης Κωνσταντίνης Αρίσταρχος, ως εκπρόσωπος του Πατριαρχείου Ιεροσολύμων, εκπρόσωπος από το Πατριαρχείο Μόσχας, ο Αρχιμανδρίτης Τίτος Γαρεφαλάκης, ως εκπρόσωπος του Αρχιεπισκόπου Αθηνών, και ο Πανοσιολογιότατος Δανιήλ από τη Ρωμαιοκαθολική Εκκλησία.

Ο Σεβ. Αρχιεπίσκοπος Κρήτης κ. Ειρηναίος εκ μέρους της Ιεράς Συνόδου της Εκκλησίας της Κρήτης κατά την επικήδειο ομιλία του παρουσίασε το πολύπλευρο έργο του αοίδιμου Μητροπολίτη, ενώ ο πρωτοσύγκελος της Μητρόπολης Πέτρας και Χερρονήσου Τίτος Ταμπακάκης στην αποχαιρετηστήρια ομιλία του αναφέρθηκε στους τελευταίους μήνες της ζωής του. Άλλωστε κατά τη νοσηλεία του τον τελευταίο καιρό σε νοσοκομείο των Αθηνών υπήρξε δίπλα του, όπως και ο Μητροπολίτης Ρεθύμνης, αλλά και ο πρωτοπρεσβύτερος Κωνσταντίνος Χαλκιαδάκης.

Εκτός από τον κλήρο, το Μακαριστό Μητροπολίτη αποχαιρέτησαν, μεταξύ άλλων, ο περιφερειάρχης Κρήτης Σταύρος Αρναουτάκης, η αντιπεριφερειάρχης Λασιθίου Πελαγία Πετράκη, ο βουλευτής Λασιθίου Ι. Πλακιωτάκης, αλλά και οι δήμαρχοι της Μητρόπολης Πέτρας και Χερρονήσου, Αγίου Νικολάου Αντώνης Ζερβός, Οροπεδίου Λασιθίου Γιάννης Στεφανάκης και Χερσονήσου Γιάννης Μαστοράκης.

Εκπρόσωπος της Τοπικής Κοινότητας Καταλαγαρίου, γενέτειρας του αοίδιμου Μητροπολίτη, ανέγνωσε ψήφισμα, ενώ μεταξύ των επικηδείων συγκινητική ήταν και η ομιλία μέλους της οικογένειάς του.

Εκ μέρους της ελληνικής κυβέρνησης μίλησε ο βουλευτής Λασιθίου Μανόλης Θραψανιώτης.

Οι λέξεις κατά τους επικήδειους λόγους για τον αποχαιρετισμό του Μητροπολίτη ήταν λέξεις με περιεχόμενο που απηχούσε πέρα για πέρα την ουσία της προσφοράς του… Μιας προσφοράς δίχως ανταλλάγματα, δίχως περιστροφές δίχως τέλος… Μέχρι και την ύστατη στιγμή της ζωής του.

Με το τέλος της εξοδίου ακολουθίας, η συγκίνηση κορυφώθηκε καθώς οι κληρικοί που τον αγάπησαν και στάθηκαν στο πλευρό του επί 25 χρόνια που διήρκεσε η ποιμαντορία του στην περιοχή περιέφεραν το σκήνωμά του σε δρόμους της Νεάπολης για ύστατη φορά.

Εν συνεχεία, λίγο μετά τις 3 το μεσημέρι, σύσσωμοι κλήρος και λαός, με δάκρυα στα μάτια, τον συνόδευσαν στην τελευταία του κατοικία δίπλα στον Ιερό Μητροπολιτικό Ναό της Μεγάλης Παναγίας, στη γη της Νεάπολης, εκεί όπου από το μεσημέρι του Σαββάτου αναπαύεται, όπως άλλωστε ήταν και η επιθυμία του Μακαριστού Μητροπολίτη, την οποία μάλιστα διατύπωσε και στη διαθήκη του, καθώς η αγάπη του στην Παναγία ήταν μεγάλη.  

Η εξόδιος ακολουθία

Νωρίτερα, το σεπτό σκήνωμα του Μητροπολίτη είχε εκτεθεί σε προσκύνημα στον Ιερό Μητροπολιτικό Ναό Μεγάλης Παναγίας στη Νεάπολη μέχρι και τις 12 το μεσημέρι, οπότε εψάλη η εξόδιος ακολουθία του αοιδίμου Μητροπολίτου Πέτρας και Χερρονήσου Νεκταρίου.

Στις 7 το πρωί τελέστηκε τρισαρχιερατικό συλλείτουργο, ιερουργούντων του Σεβασμιότατου Αρχιεπισκόπου Κρήτης, τοποτηρητή της Ιεράς Μητροπόλεως Πέτρας και Χερρονήσου, κ. Ειρηναίου, του Σεβασμιότατου Μητροπολίτη Ιεραπύτνης και Σητείας κ. Ευγενίου και του Σεβασμιότατου Μητροπολίτη Αρκαλοχωρίου, Καστελίου και Βιάννου κ. Ανδρέου.

Η αναγγελία της εκδημίας του Μητροπολίτου Πέτρας και Χερρονήσου Νεκταρίου, ύστερα από σύντομη μάχη με την επάρατο νόσο, σκόρπισε θλίψη και συγκίνηση σε όλη την Κρήτη. Ο Μητροπολίτης Πέτρας και Χερρονήσου Νεκτάριος εξέπνευσε στις 12:30 το μεσημέρι της Πέμπτης, στο Ιατρικό Αθηνών, σε ηλικία μόλις 64 ετών.

Πάνδημη υποδοχή

Την Παρασκευή το πρωί πάνδημη ήταν η συμμετοχή κλήρου και λαού, κατά την υποδοχή του σκηνώματος του αοιδίμου Μητροπολίτη Πέτρας και Χερρονήσου κυρού Νεκταρίου στον Ιερό Ναό Μεγάλης Παναγιάς Νεαπόλεως. Το σκήνωμα συνόδευσε μέσα σε κλίμα συγκίνησης ο Αρχιεπίσκοπος Κρήτης Ειρηναίος.

Από τη στιγμή που έγινε γνωστή η εκδημία του Μακαριστού Ποιμενάρχη, πλήθος συλλυπητηρίων επιστολών και ψηφισμάτων εξεδόθησαν από διάφορους φορείς.

Σχόλια