default-image

Η Κρήτη πενθεί την απώλεια του Μητροπολίτη Πέτρας Νεκταρίου

Κρήτη
Η Κρήτη πενθεί την απώλεια του Μητροπολίτη Πέτρας Νεκταρίου

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

Βαθιά θλίψη έχει σκορπίσει στην Κρήτη η αναγγελία της εκδημίας του Μητροπολίτου Πέτρας και Χερρονήσου Νεκταρίου, ύστερα από σύντομη μάχη με την επάρατο νόσο. Σε ηλικία μόλις 64 ετών, ο Μητροπολίτης Πέτρας και Χερρονήσου Νεκτάριος εξέπνευσε χθες στις 12:30 το μεσημέρι στο Ιατρικό Αθηνών, έχοντας στο πλάι του το τελευταίο δεκαήμερο της ύστατης μάχης και ενώ εδώ και τρία 24ωρα είχε πέσει σε κώμα το Μητροπολίτη Ρεθύμνης Ευγένιο (πνευματικό του τέκνο δεκαετιών) και τον Πρωτοσύγκελό του Τίτο (επίσης πνευματικό του τέκνο και ο άνθρωπος που τους τελευταίους μήνες ήταν άοκνα στο πλευρό του, είτε εντός είτε εκτός νοσοκομείων σε Αθήνα και Κρήτη).

Η είδηση του θανάτου του σκόρπισε θλίψη και συγκίνηση σε όλη την Κρήτη, αλλά ιδίως στο νομό Λασιθίου και το Ηράκλειο, όπου ποιμενάρχησε τα περισσότερα χρόνια της ζωής του στο ιερατικό σχήμα. Ο Νεκτάριος υπήρξε άλλωστε και ηλικιακά ο άνθρωπος που ένωσε την Εκκλησία της Κρήτης μεταξύ της εποχής μετά το τέλος του 2ου Παγκοσμίου Πολέμου και αυτής με την έναρξη του βίου της στη μεταπολίτευση, καθώς θήτευσε σε κομβικούς ρόλους δίπλα στην προσωπικότητα του Ευγενίου, πρώτου μεταπολεμικού Αρχιεπισκόπου Κρήτης (μέχρι των ημερών του είχαμε μόνο Μητρόπολη Κρήτης), αλλά και του Τιμοθέου Αρχιεπισκόπου, στο μεγαλύτερο μέρος της μεταπολιτευτικής περιόδου.

Η ιστορική Μονή της Παναγιάς στην Κερά Λασιθίου. Θεμελιώθηκε κατά τη δεύτερη Βυζαντινή περίοδο πριν την άφιξη των Ενετών στην Κρήτη. Ανακαινίσθηκε και αναστηλώθηκε υπό την επιστασία του κυρού Νεκταρίου.

Μεγάλη προσφορά

Με μια ζωή γεμάτη προσφορά άφησε πίσω του ένα σημαντικό έργο για το οποίο ήταν πολύ αγαπητός σε όλη την Κρήτη. Ο αοίδιμος Μητροπολίτης Πέτρας και Χερρονήσου, Υπέρτιμος και Έξαρχος Καρπαθίου Πελάγους κυρός Νεκτάριος γεννήθηκε στο Καταλαγάρι Πεδιάδος Ηρακλείου στις 17 Μαΐου του 1951. Κατά κόσμον ήταν γνωστός ως Κωνσταντίνος Παπαδάκης. Γιος του Εμμανουήλ και της Βαγγελιώς. Προερχόταν από 6μελή αγροτική οικογένεια και είχε άλλα τρία αδέλφια. Ήταν άνθρωπος απλός, αλλά με εξαιρετικά μεγάλη ακαδημαϊκή μόρφωση.

Το 2007 υπήρξε συνυποψήφιος για Αρχιεπίσκοπος, ωστόσο σε συνέντευξή του στην "ΚΡΗΤΗ TV", μιλώντας για την υποψηφιότητά του αυτή, είχε πει πως παρασυρμένος είχε εκδηλώσει αυτή του την επιθυμία, αλλά πολύ γρήγορα κατάλαβε πως ήταν καλύτερο τόσο για εκείνον όσο και για τους πιστούς και τον υπόλοιπο κλήρο να παραμείνει στη θέση του Μητροπολίτη στην αγαπημένη του Νεάπολη και το Μεραμπέλο.

Ως μια από τις κορυφαίες προσωπικότητες του τόπου μας, υπήρξε Πρωτοσύγκελος της Αρχιεπισκοπής Κρήτης, όπου χρίστηκε στη θέση αυτή από την πλέον ισχυρή προσωπικότητα, αυτήν του Ευγενίου. Παράλληλα είχε ιδιαίτερες σχέσεις με το Άγιο Όρος.

Λαμπρό μυαλό

Αρκετά πλούσια και δραστήρια ήταν ταυτόχρονα τόσο η φιλανθρωπική όσο και η κοινωνική του προσφορά, για την οποία είχε λατρευτεί από τους πιστούς, έχοντας μάλιστα παρέμβει πάρα πολλές φορές δημόσια ακόμα και για πολιτικά ζητήματα. Χαρακτηριστική ήταν η τοποθέτησή του σε σχέση με τα μνημόνια το 2011, στο ξεκίνημά τους ουσιαστικά, όταν είχε δηλώσει χαρακτηριστικά πως αυτό που σκοπό έχουν είναι να αλλοιώνουν το χαρακτήρα και την προσωπικότητα των Ελλήνων, ζητώντας από τους πολιτικούς να αναλάβουν τις ευθύνες τους και να πουν όλη την αλήθεια στο λαό, γιατί αυτοί τους έφεραν σε αυτήν την κατάσταση.

Ο λεβέντης Δεσπότης

Υπήρξε υπερασπιστής και προστάτης των ηλικιωμένων αλλά και των νέων ανθρώπων, στους οποίους στεκόταν δίπλα σε κάθε δυσκολία. Μάλιστα, από τη μεγάλη αφοσίωση και λατρεία που έτρεφε ο λαός προς το πρόσωπό του, του είχε προσάψει το προσωνύμιο «ο λεβέντης Δεσπότης», ενώ για τον Άγιο Νικόλαο, τη Νεάπολη, το Οροπέδιο, τα Μάλια και τη Χερσόνησο θεωρούνταν ένας από τους "πυλώνες" για όλα τα μεγάλα κοινωνικά δημιουργήματα.

Έτρεφε πάντα μεγάλη ευσπλαχνία για τον απλό, καθημερινό κόσμο, τον στερημένο ανώτερης εκπαίδευσης, τον οποίο κατέτασσε ανάμεσα στους βαθιά πνευματικούς ανθρώπους, καθώς, όπως θεωρούσε, μπορούσε να κατανοήσει τα βαθύτερα νοήματα της ανθρώπινης υπόστασης αλλά και της κοινωνίας ευρύτερα.

Επίσης, ήταν υπερασπιστής της ιδέας για την αναβάθμιση της Εκκλησιαστικής Σχολής Κρήτης, υποστηρίζοντας ότι χτίζει και διαμορφώνει απόλυτα μορφωμένα στελέχη, τα οποία θα μπορούσαν στην πορεία τους να διαδραματίσουν ηγετικό ρόλο στον εκκλησιαστικό χώρο.

Αξίζει να σημειωθεί πως δική του πρόταση ήταν, εφόσον η Εκκλησιαστική Σχολή της Χάλκης παραμένει κλειστή, η Εκκλησιαστική Σχολή Κρήτης να έπαιζε μεταβατικά ένα παρόμοιο ρόλο, βγάζοντας ανώτατο εκκλησιαστικά στελέχη για την Ορθοδοξία, προσερχόμενα από όλο τον κόσμο.

Η Μονή Κρεμαστών. Μια ζωντανή εικόνα της ακμάζουσας μοναστηριακής ζωής της Κρήτης στην περίοδο της Ενετοκρατίας. Και αυτή ανακαινίσθηκε και λειτουργεί χάρη στο μακαριστό Ιεράρχη

Οι σπουδές και το έργο του

Τις εγκύκλιες σπουδές του πραγματοποίησε στο Γυμνάσιο Αρχανών και στη συνέχεια φοίτησε στο Ανώτερο Φροντιστήριο της Ριζαρείου Εκκλησιαστικής Ακαδημίας. Ακολούθως εισήχθη στην Θεολογική Σχολή του Πανεπιστημίου Αθηνών, απ' όπου αποφοίτησε το 1975. Μοναχός εκάρη το 1970 στην Ιερά Μονή Αγίου Γεωργίου Επανωσήφη, το 1971 χειροτονήθηκε Διάκονος και το 1972 Πρεσβύτερος, από τον αοίδιμο Αρχιεπίσκοπο Κρήτης κυρό Ευγένιο. Υπηρέτησε στην Ιερά Αρχιεπισκοπή Κρήτης ως διευθυντής του Γενικού Φιλόπτωχου Ταμείου (1975-1977), ως Γενικός Αρχιερατικός Επίτροπος (1977-1978) και ως Πρωτοσύγκελος (1978-1990). Επίσης, διετέλεσε καθηγητής σε σχολεία της μέσης εκπαίδευσης. Μητροπολίτης Πέτρας εξελέγη στις 6 Οκτωβρίου 1990.

Η διακονία του ως Μητροπολίτου Πέτρας και Χερρονήσου (από το έτος 2000) υπήρξε πολύπλευρη, με πνευματικές, πολιτιστικές, κοινωνικές και φιλανθρωπικές προεκτάσεις. Βασικό γνώρισμα της διακονίας του υπήρξε η υποστήριξη και η ενίσχυση των υπαρχουσών ενοριών, καθώς και η ίδρυση νέων στα αστικά και τουριστικά κέντρα. Ανεγέρθησαν ναοί με σύγχρονες προδιαγραφές και οι περισσότερες ενορίες απέκτησαν πνευματικά κέντρα και βοηθητικούς χώρους της λατρευτικής και ποιμαντικής τους διακονίας.

Ήταν πάντοτε δίπλα στους κληρικούς και τις μοναχικές αδελφότητες της Μητροπόλεως, καθημερινά μεριμνούσε για τα προβλήματά τους και για την πνευματική τους πρόοδο. Εγκαινίασε τακτική επαφή με το λαό της επαρχίας του, αγάπησε τους ανθρώπους και τον τόπο, αλλά επίσης αγαπήθηκε και τιμήθηκε από αυτούς. Η αγαστή αυτή διαπροσωπική κοινωνία και συνεργασία αναζωπύρωσε την πίστη και την αφοσίωση των ανθρώπων στην Εκκλησία και συνετέλεσε στην ανανέωση της λειτουργικής και λατρευτικής ζωή της Μητροπόλεως.

Πύρινο κήρυγμα

Ο λόγος του ενέπνεε εμπιστοσύνη, στήριζε και καθοδηγούσε. Το κήρυγμά του ήταν σύγχρονο, πύρινο, χρυσοστομικό. Μαρτυρούσε την πίστη, το ζήλο, τη διάκριση και την ευθυκρισία του. Μας κληροδότησε κηρύγματα, κείμενα και ομιλίες απαράμιλλου λογοτεχνικού και θεολογικού κάλλους. Σε προσωπικό επίπεδο, οι συμβουλές του ήταν πάντοτε εύστοχες και καίριες, στολισμένες με την αρετή της διάκρισης, την ευρύτητα των οριζόντων του και της ανυπόκριτης αγάπης του, που ξεχείλιζε μέσα από την πατρική του καρδιά.

Ως Μητροπολίτης μερίμνησε ιδιαίτερα για τις αναπτυσσόμενες τουριστικές περιοχές και για την εκπαίδευση των νέων, διευκολύνοντας την ανέγερση μεγάλων συγκροτημάτων των ΤΕΙ σε έκταση που παραχωρήθηκε στο Δήμο Αγίου Νικολάου. Αντιλήφθηκε έγκαιρα τις ανάγκες της κοινωνίας που διαποίμαινε και προχώρησε πολύ νωρίς στην ίδρυση και λειτουργία του Γηροκομείου "Παναγία η Γερόντισσα" στο Οροπέδιο Λασιθίου. Ενθάρρυνε την ίδρυση και λειτουργία αντίστοιχων ιδρυμάτων στην πόλη του Αγίου Νικολάου και πρόσφατα στη Νεάπολη.

Παράλληλα, στήριξε τη φιλανθρωπία, ενισχύοντας και οργανώνοντας αποδοτικότερα το Φιλόπτωχο Ταμείο της Μητροπόλεως και των ενοριών, ενώ ταυτόχρονα ευλόγησε τη δημιουργία συσσιτίων στη Νεάπολη και τον Άγιο Νικόλαο. Αναστηλώθηκαν και συντηρήθηκαν πολλά και τα πιο σημαντικά εκκλησιαστικά μνημεία της Μητροπόλεως.

Από τις σημαντικές παρακαταθήκες που αφήνει ο μακαριστός Ιεράρχης είναι η αναστήλωση και ανακαίνιση ιστορικών μοναστηριών της περιοχής της Μητρόπολής του, τα οποία ανάγονται στην ύστερη Βυζαντινή και στην περίοδο της Ενετοκρατίας. Η προσπάθεια που ευοδώθηκε υπό τις οδηγίες του κυρού Νεκταρίου  κρατά ζωντανό ένα κομμάτι της ιστορίας της Κρήτης. Στην φωτογραφία η Μονή Κρουσταλλένιας.

Ναοί και μοναστήρια

Αναπαλαιώθηκαν με καλαισθησία και επαναλειτούργησαν η Ιερά Μονή Αγίας Τριάδος Αρετίου, η Ιερά Μονή Ταξιαρχών Κρεμαστών, η Ιερά Μονή Παναγίας Καρδιωτίσσης Κεράς, η Ιερά Μονή Κοιμήσεως Θεοτόκου Κρουσταλλένιας και η Ιερά Μονή Ζωοδόχου Πηγής Βιδιανής. Επίσης, ανακαινίστηκε εκ βάθρων και εμπλουτίστηκε με σημαντικά κτίσματα η Ιερά Μονή Αγ. Γεωργίου Σεληνάρι.

Ιδιαίτερη αναφορά πρέπει να γίνει στην ανακαίνιση του Μητροπολιτικού Ιερού Ναού της Μεγάλης Παναγίας που τον κατέστησε περίλαμπρο, καθώς και η ανακαίνιση του Μητροπολιτικού Οίκου, ενώ τελευταία ανακαινιστική του προσπάθεια ήταν η ανακαίνιση του κτηρίου όπου στεγάζονται οι διοικητικές υπηρεσίες της Ιεράς Μητροπόλεως.

Εκδόθηκαν σημαντικά βιβλία λειτουργικού και ιστορικού περιεχομένου, όπως "Ο Αρχιεπίσκοπος Ευγένιος και η Εκκλησία Κρήτης", το τρίτομο μνημειώδες έργο "Κρητικόν Πανάγιον", "Το Λασίθι στο πέρασμα των αιώνων" κ.ά., καθώς και η επιστημονική επετηρίδα της Μητροπόλεως με ποικίλο επιστημονικό περιεχόμενο.

Σε συνεργασία με το Πανεπιστήμιο Ιωαννίνων, πραγματοποιήθηκε η διάσωση και έγινε η ψηφιοποίηση του Αρχείου της Χριστιανικής Δημογεροντίας Λασιθίου (1869-1898). Παραδοσιακός αλλά όχι συντηρητικός, αγωνιούσε για τη σωστή διατήρηση και έκφραση των εκκλησιαστικών τεχνών. Ίδρυσε σχολές Βυζαντινής Μουσικής και Αγιογραφίας, ενώ παράλληλα ενθάρρυνε και στήριξε φιλότιμες προσπάθειες εδραίωσης της παράδοσης των εκκλησιαστικών τεχνών, ιδιαιτέρως της αγιογραφίας και της ναοδομίας.

Πρωτοπόρος του θρησκευτικού τουρισμού

Ενθάρρυνε τους κληρικούς του σε νέους δρόμους ποιμαντικής διακονίας και ο ίδιος πρωτοστάτησε στη συγκρότηση ειδικής Συνοδικής Επιτροπής Θρησκευτικού Τουρισμού της Ιεράς Συνόδου της Εκκλησίας Κρήτης, της οποίας διετέλεσε πρώτος πρόεδρος, ανοίγοντας το δρόμο για το σκοπό αυτό. Διοργάνωσε συναντήσεις με το Σωματείο Επαγγελματιών Ξεναγών Κρήτης, καθιέρωσε ετήσιο συνέδριο για το θρησκευτικό τουρισμό στο νησί και εξέδωσε οδηγό εκκλησιαστικών μνημείων της Μητροπόλεώς του.

Διακρίθηκε για το θάρρος της γνώμης του, για την αποφασιστική του τόλμη, για τις πρωτοβουλίες του και τα οράματά του, για τις ευαισθησίες του σε θέματα πολιτισμού, ιστορίας, κοινωνικών αναγκών, προπάντων όμως για την πιστότητά του στον Οικουμενικό Θρόνο, που μαρτυρήθηκε με συνεχείς προφορικές και γραπτές παρεμβάσεις και επισημάνσεις. Ξεχωριστή στιγμή απετέλεσε για εκείνον η υποδοχή του Οικουμενικού Πατριάρχου κ.κ. Βαρθολομαίου στην Μητρόπολή του το 1992.

Η συμμετοχή του ως μέλους της Αγίας και Ιεράς Συνόδου του Οικουμενικού Πατριαρχείου, από το Μάρτιο του έτους 2007 έως το Φεβρουάριο του έτους 2008, απετέλεσε, όπως ο ίδιος μαρτυρούσε, εμπειρία ζωής και συνετέλεσε ώστε να εμβαθύνει περισσότερο στη σταυροαναστάσιμη μαρτυρική διακονία της Μητρός Εκκλησίας και του Σεπτού Προκαθημένου Αυτής.

Αγάπη για την Κρήτη

Ο Μητροπολίτης Νεκτάριος χαρακτηρίστηκε για τη σεμνότητα και τη σύνεσή του, για την αγάπη του στην Κρήτη και αγωνίστηκε να παραμείνει αδιατάρακτη η ενότητά της και να ισχυροποιείται συνεχώς ο σύνδεσμός της με τη Μητέρα Εκκλησία, το Οικουμενικό Πατριαρχείο. Απολάμβανε την καθολική εκτίμηση του κλήρου, των αρχόντων και του λαού, όχι μόνο της Μητροπόλεώς του αλλά και ευρύτερα. Γι' αυτό και προήδρευσε πολλών φιλανθρωπικών ιδρυμάτων, σωματείων και κληροδοτημάτων και έλαβε πολλές τιμητικές διακρίσεις.

Όλα τα παραπάνω τον καταξίωσαν στη συνείδηση του κλήρου και του λαού, ώστε να καταστεί τελικά «ο αγαπώμενος παρά πάντων». Μάλιστα, σε μια από τις τελευταίες του επιστολές προς το ποίμνιό του ο ίδιος ανέφερε : «Να λέτε σε όλους ότι τους αγαπώ πολύ. Τώρα είμαι περισσότερο κοντά τους και πιο κοντά στο Θεό. Πόσο με αγαπά ο Θεός! Με τον Χριστό τα πάντα υπομένεις και για όλους υπάρχει ανάσταση».

Ανακοίνωση Ι.Μ. Πέτρας και Χερρονήσου

Με μια λακωνική ανακοίνωση, η Ιερά Μητρόπολη Πέτρας και Χερρονήσου αποχαιρέτησε τον Επίσκοπό της: «Μετά βαθιάς οδύνης σας γνωρίζουμε ότι εκοιμήθη εν Κυρίω ο Επίσκοπός μας, Σεβασμιότατος Μητροπολίτης Πέτρας και Χερρονήσου κυρός Νεκτάριος, σήμερα Πέμπτη 15 Οκτωβρίου 2015 και ώρα 12:30 μ.μ., σε νοσοκομείο των Αθηνών. Εύχεσθε υπέρ αναπαύσεως της ψυχής αυτού».

Απόφαση Συνόδου: Ο ενταφιασμός το μεσημέρι του Σαββάτου

Η σορός του αοιδίμου Μητροπολίτου Πέτρας και Χερρονήσου Νεκταρίου αφίχθη στον Ιερό Μητροπολιτικό Ναό Μεγάλης Παναγίας Νεαπόλεως χθες στις 10 το βράδυ. Νωρίτερα, κατά τις 7 το απόγευμα, όλα τα μέλη της Συνόδου της Ιεράς Αρχιεπισκοπής Κρήτης συνήλθαν σε έκτακτη συνεδρία, κατά την οποία καθορίστηκαν οι λεπτομέρειες της εξόδιου ακολουθίας και του ενταφιασμού του σεπτού Ιεράρχου.

Οι αποφάσεις που ελήφθησαν κατά τη χθεσινή έκτακτη συνεδρία της Ιεράς Επαρχιακής Συνόδου της Εκκλησίας της Κρήτης είναι ότι στις 12 το μεσημέρι του Σαββάτου θα γίνει ο ενταφιασμός του Μακαριστού Ιεράρχη, το πένθος θα φέρει ο Μητροπολίτης Ρεθύμνου, ενώ τοποτηρητής της χηρευούσης Μητρόπολης θα είναι ο Αρχιεπίσκοπος Ειρηναίος.

Στιγμιότυπο από την χθεσινή έκτακτη Ιερά Σύνοδο των Ιεραρχών της Εκκλησίας της Κρήτης για την τακτοποίηση της τελετής της εξόδου ακολουθίας του μακαριστού κυρού Νεκταρίου

«Θα τον θυμόμαστε πάντα»

Βαρύ είναι το πένθος σε ολόκληρη την Κρήτη για το θάνατο του Μητροπολίτη Πέτρας και Χερρονήσου, με τα συλλυπητήρια να κατακλύζουν τη Μητρόπολη την οποία υπηρέτησε.

Στη συλλυπητήρια δήλωσή του ο δήμαρχος Ηρακλείου Βασίλης Λαμπρινού για την κοίμηση του Μακαριστού Μητροπολίτη αναφέρει: «Η κοίμηση του Μητροπολίτου Πέτρας και Χερρονήσου Νεκταρίου προκαλεί σε όλη την Κρήτη αισθήματα θλίψης και συγκίνησης. Η ζωή του και η πολυσχιδής δράση του σφραγίστηκαν από το πνεύμα της προσφοράς προς στην Εκκλησία. Με το ξεχωριστό κοινωνικό και φιλανθρωπικό του έργο, το διαρκές ενδιαφέρον του για τα μνημεία της Μητροπόλεώς του, θα αποτελεί πάντα ένα παράδειγμα πεφωτισμένου ιεράρχη, κατέχοντας ιδιαίτερη θέση ως πνευματικός πατέρας στις καρδιές όλων εκείνων που τον γνώρισαν και συμπορεύτηκαν μαζί του. Θα τον θυμόμαστε πάντα με αγάπη και σεβασμό».

Σπουδαίο έργο

Με τη σειρά του, ο περιφερειάρχη Κρήτης Σταύρος Αρναουτάκης δήλωσε: «Με βαθιά συγκίνηση πληροφορήθηκα την απώλεια του Μακαριστού Μητροπολίτη Πέτρας και Χερρονήσου Κυρού Νεκταρίου. Η Εκκλησία της Κρήτης, η κοινωνία της Μητρόπολης Πέτρας και Χερρονήσου αλλά και ευρύτερα της Κρήτης έχασαν έναν ποιμενάρχη με σπουδαίο έργο και σημαντική προσφορά στο συνάνθρωπο μέσα από το φιλανθρωπικό και κοινωνικό έργο της Εκκλησίας.

Ως Περιφέρεια Κρήτης τα τελευταία χρόνια συνεργαστήκαμε άριστα προκειμένου από κοινού να δρομολογήσουμε και να ολοκληρώσουμε σημαντικά έργα που υλοποιούσε η Μητρόπολη Πέτρας και Χερρονήσου. Για την κοίμηση του Ιεράρχη εκφράζω τα θερμά μου συλλυπητήρια στην Εκκλησία της Κρήτης και στους οικείους του».

«Ακούραστος»

Στο συλλυπητήριο μήνυμά του ο πρώην δήμαρχος Ηρακλείου και επικεφαλής της μείζονος αντιπολίτευσης Γιάννης Κουράκης δηλώνει: «Με αισθήματα βαθύτατης θλίψης και συγκινήσεως πληροφορηθήκαμε την απώλεια του Μακαριστού Μητροπολίτη Πέτρας και Χερρονήσου Κυρού Νεκταρίου.

Η Εκκλησία της Κρήτης, η Μητρόπολη Πέτρας και Χερρονήσου, αλλά και η κοινωνία ολόκληρης της Κρήτης έχασαν ένα από τα πιο λαμπρά τέκνα τους. Έναν προικισμένο και ακούραστο ιεράρχη, με σπουδαίο ποιμαντορικό και φιλανθρωπικό έργο και τεράστια προσφορά στην Εκκλησία και την κοινωνία της Κρήτης. Εκφράζουμε τις πιο θερμές συλλυπητήριες ευχές μας στην Εκκλησία της Κρήτης και στους οικείους του για τη μεγάλη απώλεια».

«Εξέχουσα μορφή»

Σε δήλωσή του, ο πρώην περιφερειάρχης Κρήτης και στέλεχος της Ν.Δ. Σεραφείμ Τσόκας τονίζει: «Με ειλικρινή θλίψη πληροφορήθηκα την εις Κύριον εκδημία του μακαριστού Μητροπολίτη Πέτρας και Χερρονήσου Νεκτάριου, μιας εξέχουσας μορφής της Ορθοδοξίας και της Κρήτης.

Η ποιμαντορία του, το πολύπλευρο έργο του και η πολυσχιδής δράση του σφράγισαν την Τοπική Εκκλησία, καθώς ο κυρός Νεκτάριος ήταν ο ποιμενάρχης της και ο πατέρας, ο συμπαραστάτης και ο ιερωμένος που ενέπνεε σεβασμό, αποτελώντας για το ποίμνιό του τον ουσιαστικό κρίκο της γήινης αλυσίδας με τα Θεία.

Είχα τη χαρά και την τιμή όχι μόνο να τον γνωρίσω, αλλά και να συνεργασθώ μαζί του και ενθυμούμαι ότι προτεραιότητά του ήταν ο άνθρωπος και η προσφορά, ενώ η αποφασιστικότητά του, η διορατικότητα και το σθένος του αποτελούν αδιάλειπτη παρακαταθήκη προς όλους μας. Στο σεπτό Οικουμενικό Πατριαρχείο, την Εκκλησία Κρήτης, την Ιερά Μητρόπολη Πέτρας και Χερρονήσου και τους οικείους του απευθύνω τα ειλικρινή μου συλλυπητήρια για την εκδημία του».

«Μεγάλη απώλεια»

Ο δήμαρχος Χερσονήσου Γιάννης Μαστοράκης στο συλλυπητήριο μήνυμά του αναφέρει: «Σήμερα η Κρήτη θρηνεί τη μεγάλη απώλεια ενός σεβαστού της ιεράρχη, του μακαριστού μας Μητροπολίτη Πέτρας και Χερρονήσου, κυρού Νεκταρίου. Το έργο του υπήρξε πολύπλευρο και πολυδιάστατο και ο αείμνηστος Μητροπολίτης υπήρξε πρότυπο ιεράρχη. Σεμνός και φιλάνθρωπος, μια εξαίρετη προσωπικότητα, πάνω από όλα κέρδισε το σεβασμό και την αγάπη του ποιμνίου του. Με συγκίνηση φιλούμε τα χέρια που τόσα χρόνια μας ευλογούσαν. Τα ειλικρινή μου συλλυπητήρια».

Συγκλονισμένος

Ο δήμαρχος Βιάννου Παύλος Μπαριτάκης δήλωσε: «Είμαι βαθύτατα συγκλονισμένος και εκφράζω τη θλίψη και την οδύνη μου για την κοίμηση του αγαπημένου μας Μητροπολίτη Πέτρας και Χερρονήσου, κυρού Νεκταρίου. Ο Μακαριστός Μητροπολίτης, κυρός Νεκτάριος υπηρέτησε από το 1990 έως το 2001 ως Ποιμενάρχης της Ανατολικής Εκκλησιαστικής Περιφέρειας του Δήμου Βιάννου και έχαιρε της βαθύτατης εκτίμησης όλων των δημοτών μας. Εργάστηκε ακούραστα στην τοπική Εκκλησία και αφήνει πίσω του ένα πλούσιο κοινωνικό, φιλανθρωπικό και πνευματικό έργο. Υπήρξε ένας Άγιος άνθρωπος, ένας ταπεινός εργάτης της Εκκλησίας, ένας φιλάνθρωπος που έβαζε πάνω από όλα την αγάπη του για τον Θεό, την Ιεροσύνη και το συνάνθρωπό του. Θα τον θυμόμαστε πάντα με αγάπη».

Ειλικρινής φίλος

Ο πρώην δήμαρχος Χερσονήσου Ζαχαρίας Δοξαστάκης δήλωσε: «Βαθύτατη θλίψη σκόρπισε η αναγγελία της εκδημίας του αοιδίμου Μητροπολίτη μας Πέτρας και Χερρονήσου, κυρού Νεκτάριου, στις ψυχές των κατοίκων της Μητρόπολής μας. Ο αείμνηστος Μητροπολίτης μας υπήρξε πρότυπο ιεράρχου. Σεμνός, ταπεινός, φιλάργυρος, φιλάνθρωπος, ευγενής, διορατικός και φιλομόναχος.

Κέρδισε το σεβασμό και την αγάπη του ποιμνίου του, που τον σεβόταν και τον υπεραγαπούσε. Τύχη αγαθή με ευτύχησε να τον γνωρίσω από κοντά και να συνεργαστώ μαζί του. Θέλω να τον ευχαριστήσω γιατί υπήρξε ειλικρινής φίλος μου, με παρακολουθούσε με διάκριση και θαύμαζε το έργο μου. Τα αισθήματά του ήταν πάντοτε σε εμένα απαραμείωτα, βαθιάς αγάπης και εξιδιασμένης τιμής. Ευχόμαστε υπέρ αναπαύσεις της ψυχής αυτού».

Υποδειγματικός

Ο επικεφαλής της "Σύμπραξης Ενεργών Πολιτών" του Δήμου Χερσονήσου Γιάννης Σέγκος και όλη η δημοτική ομάδα «εκφράζει τη βαθιά της οδύνη για την εκδημία του Μακαριστού Μητροπολίτη μας Πέτρας και Χερρονήσου, κυρού Νεκταρίου. Η Μητρόπολή μας αλλά και ολόκληρη η Κρήτη απώλεσε έναν υποδειγματικό Ποιμενάρχη με πολύ μεγάλο έργο για τον τόπο μας και την Εκκλησία της Κρήτης. Εκφράζουμε τα θερμά μας συλλυπητήρια στην Εκκλησία της Κρήτης, τους οικείους του, καθώς και στο ποίμνιό του, που με απέραντη αγάπη και αφοσίωση διακόνησε επί σειρά ετών».

Φωτισμένος

«Ο Μακαριστός Μητροπολίτης Πέτρας και Χερρονήσου Νεκτάριος ήταν μια μορφή της Εκκλησίας της Κρήτης», δήλωσε ο πρώην δήμαρχος και ευρωβουλευτής Σπύρος Δανέλλης, σημειώνοντας: «Φωτισμένος και εμπνευσμένος, εξέφραζε με τον καλύτερο τρόπο τη ζώσα Εκκλησία. Διακρινόταν για τους ευρείς ορίζοντες, τη γνώση, τις ευαισθησίες και την τόλμη του. Θα τον θυμόμαστε πάντα για το έργο, το φωτισμένο λόγο και την ουσιαστική παρουσία του δίπλα στην κοινωνία και τις Αρχές του τόπου. Τα ειλικρινή μου συλλυπητήρια στην Ιερά Σύνοδο της Εκκλησίας της Κρήτης, στην Ιερά Μητρόπολη Πέτρας και Χερρονήσου και στους οικείους του. Η ψυχή του ας αναπαυθεί εν ειρήνη».

Μια προσευχή

Συλλυπητήρια εξέφρασε και το Δ.Σ. του Σωματείου Επαγγελματιών Ξεναγών Κρήτης και Σαντορίνης.

«Με βαθύτατη θλίψη πληροφορηθήκαμε ότι ο αγαπητός μας Μητροπολίτης Νεκτάριος τελείωσε τον αγώνα του. Προσευχόμαστε για καλό παράδεισο».

Επίσης, το Διοικητικό Συμβούλιο του Δήμου Οροπεδίου Λασιθίου, που συνήλθε χθες εκτάκτως στο άκουσμα του θανάτου του Μακαριστού Μητροπολίτη Πέτρας και Χερρονήσου Νεκτάριου, αφού άκουσε την εισήγηση του δημάρχου κ. Ιωάννη Στεφανάκη και τις τοποθετήσεις των μελών του Σώματος για την υψηλή προσφορά του εκλιπόντος προς το Δήμο Οροπεδίου Λασιθίου, ψηφίζει ομόφωνα: «Να παραστεί ο δήμαρχος και οι αιρετοί στην κηδεία του. Να εκφραστούν τα συλλυπητήρια του Σώματος προς την Εκκλησία της Κρήτης και τους οικείους του. Να αναρτηθεί μεσίστια επί τριήμερο η σημαία του δημοτικού καταστήματος. Να παραστεί ο δήμαρχος στην υποδοχή του σκηνώματος του Μακαριστού Μητροπολίτη Πέτρας και Χερρονήσου Νεκτάριου στις 15/10/2015».

Ο Μανώλης Κ. Κεφαλογιάννης για τον αδόκητο θάνατο του Μητροπολίτη

«Έφυγε σήμερα από τη ζωή και πέρασε στην αιωνιότητα ο Μητροπολίτης Πέτρας και Χερρονήσου Νεκτάριος, σεβαστός Ιεράρχης και πολύτιμος φίλος! Η είδηση βύθισε σε πένθος το Οικουμενικό μας Πατριαρχείο, την Εκκλησία της Κρήτης και όλως ιδιαιτέρως το ποίμνιο της Μητροπόλεως Πέτρας και Χερρονήσου, το οποίο επί είκοσι πέντε συναπτά έτη εποίμανε με υποδειγματική αφοσίωση!

Ο μακαριστός Νεκτάριος υπήρξε ένας λαμπρός Ιεράρχης, ο οποίος καθ' όλο τον Αρχιερατικό βίο του εβάδισε με σοβαρότητα και σύνεση, με αγέρωχη κρητική λεβεντιά και με το σεμνό ήθος παλαιού Φαναριώτη Ιεράρχη.

Η συμβολή του στα της Εκκλησίας της Κρήτης υπήρξε εξαιρετικά συμπαντική, ενωτική, αλλά πρωτίστως Εκκλησιολογική!

Καταξιωμένος ως Επίσκοπος στη συνείδηση της κοινωνίας, φρόντιζε να είναι κοντά στο λαό και στα προβλήματά του. Όλη η Κρήτη έχει κάτι θετικό να πει.

Ως Πέτρας, ήταν καθαρός, σταθερός, ισχυρός, πολύτιμος. Πραγματικός Ιεράρχης.

Ως Νεκτάριος, ήταν υπομονετικός, ταπεινός, αληθινός και ανθρώπινος.

Και ως Επίσκοπος της Εκκλησίας ετίμησε την κλήση του και έδωσε μεγάλη χάρη και ελπίδα στην Εκκλησία.

Θλίβομαι για τον αδόκητο θάνατό του. Και συλλυπούμαι θερμά την τοπική μας Εκκλησία και τους οικείους του! Αιωνία σου η μνήμη Σεβαστέ, αγαπητέ και πολύτιμε φίλε Νεκτάριε!».

ΤΑ ΝΕΑ του neakriti.gr στο Google News