Κρήτη

Το ΤΕΕ/ΤΑΚ για τις ασφαλιστικές εισφορές των μηχανικών

Επιστολή στον πρωθυπουργό, στον αρμόδιο υπουργό και τους υπουργούς-μηχανικούς που μετέχουν στην κυβέρνηση, με αίτημα την κατάργηση του άρθρου 11 του πολυνομοσχεδίου για τα προαπαιτούμενα μέτρα του Οκτωβρίου, απέστειλε το Τμήμα Ανατολικής Κρήτης του Τεχνικού Επιμελητηρίου της Ελλάδος, μετά από απόφαση της Διοικούσας Επιτροπής του η οποία ελήφθη ομόφωνα κατά τη συνεδρίαση της 13ης/10/2015.

Η επιστολή, την οποία υπογράφει ο πρόεδρος του ΤΕΕ/ΤΑΚ Ιωάννης Χαρωνίτης, αναφέρει τα εξής:

«Υπουργείο Εργασίας, Κοινωνικής Ασφάλισης και Κοινωνικής Αλληλεγγύης:

Σας καλούμε να ΜΗΝ προχωρήσετε στην κατάργηση του Νόμου 4331/2015

Κύριε πρωθυπουργέ,

Η κατάργηση άρθρων του Ν.4331/2015 οδηγεί στην απόγνωση των μηχανικών μιας και τους αφαιρεί το δικαίωμα συμψηφισμού οφειλών προς το ΤΣΜΕΔΕ με συντάξιμες αποδοχές αλλά και τη δυνατότητα επιλογής χαμηλότερης ασφαλιστικής κατηγορίας. Όταν το 50% των μηχανικών σκέφτεται την άμεση μετανάστευση στο εξωτερικό ή και την αλλαγή επαγγέλματος και μόνο το 35% δηλώνει ότι τα βγάζει πέρα αποκλειστικά με τους πόρους που του αποφέρει η άσκηση επαγγέλματος (Έρευνα Σεπτεμβρίου 2015 ΤΕΕ/ΤΔΕ), βάζετε ταφόπλακα στο επιστημονικό δυναμικό της χώρας και ρίχνετε το ΕΤΑΑ σκοπίμως στα βράχια.

Τη Δευτέρα 12 Οκτωβρίου στις 9 π.μ. ολοκληρώθηκε η δημόσια διαβούλευση (37 ολόκληρων ωρών), για το πολυνομοσχέδιο με τα προαπαιτούμενα μέτρα Οκτωβρίου. Η δυνατότητα επιλογής κατώτερης ασφαλιστικής κατηγορίας, όπως προβλέφθηκε από το άρθρο 39 του Ν.4331/15, καταργείται από το άρθρο 11 του πολυνομοσχεδίου που έχει ήδη κατατεθεί. Ανατρέπεται δηλαδή (αναδρομικά από 2/7/15) η μικρή ελάφρυνση των εισφορών για τη διετία 2015-2016, και επανερχόμαστε άμεσα στις εξωφρενικές εισφορές του ν. 3986/2011.

Δίδεται έτσι το τελειωτικό χτύπημα στο τελευταίο υγιές ταμείο της χώρας και στους συναδέλφους, οδηγώντας τους ουσιαστικά στην εξαθλίωση, εντείνοντας τις διαγραφές και την έξοδο από το επάγγελμα για χιλιάδες μηχανικούς.

Όπως εξάλλου αναφέρει και το υπ' αριθμό 351271/8-10-15 έγγραφο του προέδρου του ΕΤΑΑ προς τον υπουργό Εργασίας, Κοινωνικής Ασφάλισης και Κοινωνικής Αλληλεγγύης κ. Γ. Κατρούγκαλο, "ειδικότερα με το άρθρο 38 του Ν. 4331/2015 δόθηκε η δυνατότητα απεμπλοκής ορισμένων ασφαλισμένων που δεν είχαν δικαίωμα συνταξιοδότησης εξαιτίας οφειλών που είχαν συσσωρευτεί λόγω της σοβαρής οικονομικής κρίσης που επικρατεί στη χώρα και ειδικότερα στον επαγγελματικό χώρο των μηχανικών, υγειονομικών και νομικών. Άλλωστε η εν λόγω ρύθμιση δεν επέφερε ζημία στο ταμείο αλλά αντίθετα διευκόλυνε την είσπραξη οφειλόμενων εισφορών" και "με τη ρύθμιση αυτή, πέρα από τον κοινωνικό χαρακτήρα της διευκόλυνσης χιλιάδων ασφαλισμένων, επιτυγχάνεται και η αναβίωση του δεσμού των ασφαλισμένων με το Ταμείο και συνακόλουθα η αύξηση της εισπραξιμότητας. Η διάταξη αυτή έχει τύχει εφαρμογής στο Ταμείο από της ενάρξεως ισχύος του νόμου, δηλαδή από τον Ιούλιο του 2015. Συνεπεία αυτής, ήδη χιλιάδες ασφαλισμένοι έχουν επιλέξει κατώτερη ασφαλιστική κατηγορία και έχουν καταβάλει τις μειωμένες εισφορές. Επισημαίνεται μάλιστα ότι όπως δείχνουν τα πρώτα στοιχεία παρουσιάζεται αύξηση της εισπραξιμότητας που κατά πάσα πιθανότητα θα φέρει και σε απόλυτες τιμές μεγαλύτερα έσοδα σε σχέση με το προηγούμενο εξάμηνο".

Λόγω των παραπάνω και επειδή αποδεικνύεται ότι οι ευνοϊκές ρυθμίσεις του ν. 4331/15 συμβάλλουν στην εισπραξιμότητα άρα και στη βιωσιμότητα του ταμείου μας:

• Ζητάμε να αποσυρθεί άμεσα το άρθρο 11 του πολυνομοσχεδίου.

• Δε δεχόμαστε καμιά σκέψη για αύξηση των ήδη υψηλών εισφορών.

• Οι μηχανικοί δηλώνουμε προς όλους ότι δεν αντέχουμε άλλο!!

• Πάρτε το πίσω ΤΩΡΑ».

Την ίδια επιστολή απέστειλε επίσης το ΤΕΕ/ΤΑΚ στους βουλευτές ανατολικής Κρήτης καθώς και στους συλλόγους των μηχανικών.

Παρακάτω παρατίθεται απόσπασμα από την έρευνα του ΤΕΕ/Τμήμα Δυτικής Ελλάδας:

ΤΑ ΝΕΑ του neakriti.gr ΣΤΟ Google News

Τα δημοφιλέστερα του 24ώρου

Σχόλια