Κρήτη

"Φωτιά" τα εισιτήρια σε μουσεία-αρχαιολογικούς χώρους

Φωτιά και... λάβρα οι τιμές στους αρχαιολογικούς χώρους και τα μουσεία όλης της Ελλάδας, σύμφωνα με τις νεότερες αποφάσεις που δόθηκαν σήμερα στη δημοσιότητα.  

Στις κατηγορίες των "ακριβών" αρχαιολογικών χώρων από την Κρήτη, εντάσσεται η Κνωσός και το αρχαιολογικό μουσείο Ηρακλείου. Οι επισκέπτες θα καλούνται να πληρώσουν για να δουν το περίφημο ανάκτορο της Κνωσού αυξημένες τιμές κατά... 150%, αφού το εισιτήριο θα διαμορφωθεί στα 15 ευρώ, από 6 που είναι σήμερα, ενώ το μειωμένο θα κοστίζει 8 (από 3 σήμερα).

Αλμυρότατη και η τιμή στο Αρχαιολογικό Μουσείο Ηρακλείου, αφού η τιμή εισόδου ανεβαίνει στα 10 ευρώ, με το μειωμένο εισιτήριο να τιμολογείται στα 5. Με τον τρόπο αυτό το μουσείο Ηρακλείου γίνεται το ακριβότερο της χώρας, μαζί με το Εθνικό Αρχαιολογικό Μουσείο στην Αθήνα, που έχει πλέον και αυτό 10/5 ευρώ είσοδο!

Αναλυτικά, οι τιμές όπως διαμορφώνονται στους αρχαιολογικούς χώρους της Κρήτης, έχουν ως εξής:

Υπηρεσία

ΟΛΟΚΛΗΡΟ

ΕΦΑ ΗΡΑΚΛΕΙΟΥ

1.

Φρούριο Κούλε

2

1

2.

Αρχαιολογικός Χώρος Κνωσού

15

8

3.

Αρχαιολογικός Χώρος Φαιστού

8

4

4.

Αρχαιολογικός Χώρος Γόρτυνας

6

3

5.

Αρχαιολογικός Χώρος Αγ. Τριάδας

4

2

6.

Αρχαιολογικός Χώρος Ματάλων

2

1

7.

Αρχαιολογικός Χώρος Τυλίσου

2

1

8.

Ανάκτορο Μαλίων

6

3

ΕΦΑ Λασιθίου

1.

Αρχαιολογικός χώρος Λατούς

2

1

2.

Ανάκτορο Ζάκρου

4

2

3.

Αρχαιολογικός Χώρος Γουρνιών

2

1

4.

Αρχαιολογικός Χώρος Ιτάνου

2

1

5.

Αρχαιολογικός Χώρος Παλαικάστρου

2

1

6.

Αρχαιολογικός Χώρος Ψυχρού

6

3

7.

Αρχαιολογικός Χώρος Πετρά

2

1

8.

Σπιναλόγκα

6

3

9.

Φρούριο Καζάρμα Σητείας

2

1

ΕΦ.Α.  Ρεθύμνου

1.

Αρχαιολογικός Χώρος Αρμένων

2

1

2.

Αρχαιολογικός Χώρος Μοναστηρακίου

2

1

ΕΦ.Α. Χανίων

1.

Αρχαιολογικός Χώρος Απτέρας

2

1

Μουσεία κλπ.

1.

Αρχαιολογική Συλλογή Αρχανών

2

1

2.

Αρχαιολογικό Μουσείο Σητείας

2

1

3.

Αρχαιολογικό Μουσείο Αγίου Νικολάου

4

2

4.

Αρχαιολογική Συλλογή Ιεράπετρας

2

1

5.

Ναός Παναγίας Κεράς Κριτσά

2

1

6.

Αρχαιολογικό Μουσείο Ρεθύμνου

2

1

7.

Ναός Παναγίας στο Μέρωνα Αμαρίου

2

1

8.

Αρχαιολογικό Μουσείο Χανίων

4

2

9.

Αρχαιολογικό Μουσείο Κισσάμου

2

1

10.

Βυζαντινή και Μεταβυζαντινή Συλλογή Χανίων

2

1

11.

Αρχαιολογικό Μουσείο Ηρακλείου

10

5

ΧΩΡΟΣ

ΜΕΙΩΜΕΝΟ

Αποδοκιμασίες από το Σύλλογο Εκτάκτων Αρχαιολόγων (ΣΕΚΑ)

«Ο πρώην υπουργός Παιδείας, Α. Μπαλτάς, και ο νυν υπουργός, Ν. Φίλης, βρήκαν το "ισοδύναμο" που έψαχναν για να μην εφαρμοστεί φορολογία 23% στην ιδιωτική εκπαίδευση: την αύξηση της τιμής των εισιτηρίων στα μουσεία και στους αρχαιολογικούς χώρους!», αναφέρει σε σχετική ανακοίνωση ο Σύλλογος Εκτάκτων Αρχαιολόγων (ΣΕΚΑ) αποδοκιμάζοντας την απόφαση της κυβέρνησης για το «ισοδύναμο» μέτρο της αύξησης των τιμών εισιτηρίων των μουσείων και αρχαιολογικών χώρων.

Όπως αναφέρεται σε σχετική ανακοίνωση, «κατά τις πρώτες ημέρες αναζήτησης ισοδύναμων μέτρων, ο σημερινός υπουργός, Νίκος Φίλης, είχε κατά λέξιν δηλώσει ότι η κυβέρνηση «δεν επιθυμεί να καταφύγει στην εύκολη λύση μετακύλισης σε άλλους τομείς, του βάρους μιας φορολογίας». Σημείωνε μάλιστα ότι «ο ΦΠΑ 23% είναι ένα ζήτημα που πλήττει όχι τους εύπορους συμπολίτες μας, αλλά τη λαϊκή οικογένεια».

Αν δεχτούμε για ένα λεπτό την άποψη ότι η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ άλλαξε γραμμή στο θέμα της επιβολής του φόρου 23% στην ιδιωτική εκπαίδευση από τον… καημό της να προασπίσει τη «λαϊκή οικογένεια» (και όχι από τις πιέσεις που άσκησαν στη συγκυβέρνηση οι ιδιοκτήτες των μεγάλων ξένων κολεγίων), από πού προκύπτει ότι η αύξηση των εισιτηρίων σε χώρους πολιτισμού δεν πλήττει τη λαϊκή οικογένεια;

Ο Σύλλογος Εκτάκτων Αρχαιολόγων αποδοκιμάζει κάθε σκέψη, κάθε πρόθεση αύξησης της τιμής των εισιτηρίων στα μουσεία και στους αρχαιολογικούς χώρους, αλλαγή η οποία στην τωρινή συγκυρία πρακτικώς θα αποτελέσει «ισοδύναμο» του αποκλεισμού των ασθενέστερων κομματιών της κοινωνίας από χώρους Πολιτισμού.

Εκείνοι που σήμερα κατεδαφίζουν συθέμελα την ελληνική κοινωνία (στο όνομα της μελλοντικής σωτηρίας της), εκείνοι που ακούραστα ψηφίζουν προαπαιτούμενα επί προαπαιτουμένων (ενώ μάλιστα θα καταργούσαν τα μνημόνια «με ένα άρθρο και έναν νόμο»), εκείνοι που ξεπουλούν τη δημόσια περιουσία, που παραχωρούν για ψίχουλα λιμάνια και αεροδρόμια (και μετά ζητούν να καλύψουν τα κενά στα ταμεία τους από τα εισιτήρια των Μουσείων), αυτοί δεν δικαιούνται να πιάνουν στο στόμα τους τη «λαϊκή οικογένεια».

Όχι στην αύξηση της τιμής των εισιτηρίων σε μουσεία και αρχαιολογικούς χώρους! Να διευκολύνουμε, όχι να αποκλείσουμε, την πρόσβαση του λαού σε χώρους Πολιτισμού! Να υπερασπιστούμε τα αρχαία μνημεία και τους σύγχρονους εργαζόμενους στον Πολιτισμό! Όχι στις πολιτικές εξόντωσης της ελληνικής κοινωνίας όχι στο ξεπούλημα της χώρας!», καταλήγει η σχετική ανακοίνωση του ΣΕΚΑ.

ΤΑ ΝΕΑ του neakriti.gr ΣΤΟ Google News

Τα δημοφιλέστερα του 24ώρου

Σχόλια