default-image

Αντιδρά η κοινωνία στα μέτρα- "φωτιά" του πολυνομοσχεδίου

Κρήτη
Αντιδρά η κοινωνία στα μέτρα- "φωτιά" του πολυνομοσχεδίου

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

Σφοδρές οι αντιδράσεις των τοπικών φορέων της Κρήτης μετά το πολυνομοσχέδιο, που κατέθεσε η κυβέρνηση το βράδυ του περασμένου Σαββάτου, αναφέροντας πως η «τακτική της κυβέρνησης είναι η λογική του "αποφασίζουμε και διατάζουμε", ενώ παράλληλα κάνουν λόγο για "κατάργηση της Δημοκρατίας".

Με διαδικασίες... σούπερ εξπρές τη νύχτα του περασμένου Σαββάτου η κυβέρνηση έθεσε σε "δημόσια διαβούλευση" ένα πολυνομοσχέδιο- "φωτιά", με μέτρα που θα "ξεκλειδώσουν" τις δόσεις της χρηματοδότησης για την Ελλάδα, αλλά θα "κλειδώσουν" μέτρα δυσβάσταχτα για τη μεγάλη πλειονότητα των εργαζομένων και των συνταξιούχων της χώρας μας.

Η... δημόσια διαβούλευση είναι τόσο... "δημόσια" και τόσο "διαβούλευση", που ξεκίνησε σαββατόβραδο, συνεχίστηκε την Κυριακή και... ολοκληρώνεται σήμερα στις 9 το πρωί, οπότε και θα κατατεθεί στη Βουλή, περιλαμβάνοντας τα νέα προαπαιτούμενα που επιβάλλει το τρίτο μνημόνιο για την Ελλάδα.

Κι ενώ τα μέτρα- "φωτιά" είναι πολλά, πρόκειται μόλις για την πρώτη δόση (μετά τη "θερινή θύελλα"), αφού θα ακολουθήσουν και άλλα πακέτα μέτρων.

Το πολυνομοσχέδιο περιλαμβάνει παρεμβάσεις στη φορολογία, το ασφαλιστικό και μεταρρυθμίσεις διοικητικής φύσεως, ενώ θα αποτελέσει το πρώτο crash test για την κυβέρνηση. Τα 48 προαπαιτούμενα που περιλαμβάνει το πολυνομοσχέδιο θα "ξεκλειδώσουν" τη δόση των 2 δισ. ευρώ από το νέο ελληνικό πρόγραμμα. Παράλληλα - όπως είχε διαμηνύσει και ο Γέρουν Ντάισελμπλουμ μετά από το τελευταίο Eurogroup - αυτό είναι ένα απαραίτητο βήμα προκειμένου να ξεκινήσει και η συζήτηση για την πρώτη αξιολόγηση, αλλά παράλληλα η Αθήνα θα πρέπει να συμφωνήσει έως τα τέλη Οκτωβρίου με τους θεσμούς για το επόμενο πακέτο μέτρων, που θα οδηγήσει στην εκταμίευση ενός ακόμη δισεκατομμυρίου από τη δόση.

Αξίζει να σημειωθεί ότι η σημερινή κυβέρνηση "αυτοαναιρείται" σε αρκετές περιπτώσεις, αφού μέσα από αυτό το πολυνομοσχέδιο καταργεί ακόμα και διατάξεις νόμων που ψήφισε η ίδια χωρίς τη σύμφωνη γνώμη των δανειστών!

Τι προβλέπει

Συγκεκριμένα το νομοσχέδιο, το οποίο υπογράφουν οι αναπληρωτές υπουργοί Οικονομικών Τρύφων Αλεξιάδης και Γιώργος Χουλιαράκης, προβλέπει μεταξύ άλλων:

-·Αύξηση φορολογίας για τα έσοδα από ενοίκια, στο 15% για εισοδήματα έως 12.000 ευρώ και στο 35% για εισοδήματα άνω των 12.000 ευρώ.

- Ανατροπές στον ΕΝΦΙΑ (όχι ευχάριστες ασφαλώς για τον απλό κόσμο).

-·Αυστηρότατες ποινές, που φτάνουν μέχρι και φυλάκιση τουλάχιστον 2 ετών, για όσους διαπράττουν "εγκλήματα φοροδιαφυγής".

-·Εφαρμογή όλων των ασφαλιστικών διατάξεων που περιορίζουν τις πρόωρες συνταξιοδοτήσεις.

-·Κατάργηση διατάξεων νόμων που ψηφίστηκαν χωρίς τη σύμφωνη γνώμη των δανειστών.

-·Πρόβλεψη για μείωση δόσεων σε ρύθμιση οφειλών - από εκείνες που χορηγήθηκαν αρχικά - αν ο οφειλέτης έχει τη δυνατότητα σύμφωνα με τα οικονομικά του δεδομένα να πληρώνει.

Εξαιρετικό ενδιαφέρον έχει το πολυνομοσχέδιο σε ό,τι αφορά τον ΕΝΦΙΑ και τα ενοίκια.

Οι αλλαγές στον ΕΝΦΙΑ αναμένεται να πλήξουν περισσότερο τους κατοίκους παραδοσιακών οικισμών και νησιών της Ελλάδας, καθώς πλέον ο φόρος θα επιβάλλεται ακόμη και σε σπίτια... 100 ετών που έχουν κληρονομηθεί και τα οποία μπορεί να είναι ερείπια, καθώς προβλέπεται η αναδρομική κατάργηση της εξαίρεσής τους από 1/1/2015.

Ακόμη, αναδρομική είναι η αύξηση του φόρου για τα ενοίκια (από 1/1/2015), ενώ καταργείται η φοροαπαλλαγή για τα ανείσπρακτα ενοίκια.

Ρωτήσαμε το δικηγόρο και πρόεδρο της Ένωσης Ιδιοκτητών Ακινήτων νομού Ηρακλείου Κώστα Αράπογλου τι σημαίνουν αυτά στην πράξη για τη ζωή των πολιτών. «Σημαίνουν περισσότερους φόρους για τους ιδιοκτήτες ακινήτων. Και η πιο παράλογη διάταξη του πολυνομοσχεδίου για τους ιδιοκτήτες ακινήτων είναι ότι καταργεί το δικαίωμα εκχώρησης των ανείσπρακτων ενοικίων προς το Δημόσιο, που σημαίνει ότι ο κάθε ιδιοκτήτης, στην παραμικρή καθυστέρηση ενοικίου που θα έχει από τον ενοικιαστή του, θα πρέπει να προχωρά σε απόφαση έξωσης. Δε θα μπορεί να δείξει, ακόμα και αν υπάρχει ανάγκη, ανθρώπινο πρόσωπο. Και ούτε να κατανοεί το πρόβλημα του ενοικιαστή του, γιατί η οποιαδήποτε ανοχή στη μη πληρωμή του ενοικίου σημαίνει ότι θα πρέπει να πληρώνει φόρο για ενοίκια που δεν εισπράττει»!

Ο Κώστας Αράπογλου συνεχίζει λέγοντας ότι έπρεπε να ληφθούν υπόψη οι θέσεις των φορέων και να δοθεί περισσότερος χρόνος για διαβούλευση, «διότι στην πραγματικότητα οι παρενέργειες θα είναι να χάσει το κράτος πολλά χρήματα, τόσο στο θέμα του ΕΝΦΙΑ όσο και στο θέμα των ακινήτων. Και θα χάσει το κράτος, αφού ματαιώνεται η προοπτική οποιασδήποτε επένδυσης στα ακίνητα και σε επανεκκίνηση της οικοδομικής δραστηριότητας».

Δόσεις-ποινές

Για όσους έχουν οικονομική ευχέρεια το Δημόσιο θα μπορεί να μειώσει τον αριθμό των δόσεων που συμφωνήθηκαν σε ρυθμίσεις, αν και από το νομοσχέδιο δεν προκύπτουν τα κριτήρια για αυτό. Ακόμη, χάνουν τη ρύθμιση όσοι αφήσουν απλήρωτες δόσεις ή άλλες οφειλές προς το Δημόσιο, με το περιθώριο καθυστέρησης να μειώνεται από 90 σε 30 ημέρες.

Από το νόμο δεν προκύπτουν τα κριτήρια, αλλά θεωρείται σίγουρο ότι θα εξετάζονται το Ε9 και οι καταθέσεις στην τράπεζα. Στις περιπτώσεις αυτές, η εφορία θα ζητά να εξοφληθεί η οφειλή π.χ. σε 60 δόσεις αντί για 90-100 που είχαν συμφωνηθεί, αυξάνοντας ανάλογα και το ποσό των δόσεων. Αυτό μπορεί να γίνει από τώρα κιόλας, αλλά και οποτεδήποτε άλλοτε στη διάρκεια των ετών, μέχρι να εξοφληθεί το χρέος.

Ακόμη, γίνεται πιο αυστηρό το ποινολόγιο της εφορίας, καθώς προβλέπονται πιο βαριά πρόστιμα για όσους δε συνεργάζονται με τους ελεγκτές, ενώ καταργείται το όριο του προστίμου στα 30.000 ευρώ ανά φορολογικό έλεγχο για ανακριβή ή πλαστά στοιχεία. Με ποινή φυλάκισης 1 έως 3 χρόνια θα τιμωρείται πλέον και η παράλειψη δήλωσης εισοδημάτων ή ακινήτων που οδηγεί σε μείωση ή απαλλαγή πληρωμής του ΕΝΦΙΑ, αλλά και η μη απόδοση ΦΠΑ από 50.000 ευρώ το χρόνο.

Εξάλλου, με το νομοσχέδιο προβλέπεται ότι καταργείται αναδρομικά από 1/1/2015 (και άρα αυτό επηρεάζει τον ΕΝΦΙΑ που θα πληρώσουμε φέτος) η εξαίρεση από το συμπληρωματικό φόρο ΕΝΦΙΑ της αξίας για τις εκτάσεις εκτός σχεδίου πόλης ή οικισμού. Από το μέτρο αυτό θα πιαστούν στην παγίδα του νόμου χιλιάδες ιδιοκτήτες αγροτεμαχίων.

Την ίδια στιγμή, όμως, πηγές του υπουργείου Οικονομικών διευκρίνιζαν ότι δεν καταργείται η φοροαπαλλαγή των ιδιοκτητών διατηρητέων ακινήτων, όπως προκύπτει από την αρχική διατύπωση στο νομοσχέδιο, αλλά θα εξειδικευτεί καλύτερα στο τελικό νομοσχέδιο πως καταργείται η απαλλαγή από ΕΝΦΙΑ στα ξενοδοχειακά κτήρια.

Αν δεν αλλάξει πάντως κάτι στη διατύπωση του νόμου, οι κάτοικοι παραδοσιακών οικισμών και νησιών της Ελλάδας κινδυνεύουν να δουν τις επόμενες μέρες ότι πρέπει να πληρώσουν αστρονομικά ποσά για συμπληρωματικό φόρο ΕΝΦΙΑ, επειδή αυτός θα επιβάλλεται πλέον και για τα σπίτια 100 ή 200 χρόνων που κληρονόμησαν, είτε έχουν διατηρηθεί ως μνημεία ή ακόμα και αν είναι ερείπια που δεν μπορούν να τα φτιάξουν - λόγω και των αυστηρών απαιτήσεων του νόμου για εργασίες μηχανικών, ειδικά υλικά κατασκευής κ.λπ.!

Έτσι θα πληρώσουν επιπλέον φόρο και τα εκτός σχεδίου οικόπεδα, αλλά θα φορολογηθούν στο 5πλάσιο (με συντελεστή 5) και τα αγροτεμάχια μέσα στα οποία βρίσκονται τα - διατηρητέα ή μη - ακίνητα.

Στο "φρέσκο"

Παράλληλα, αυστηροποιείται και το πλαίσιο για φοροδιαφυγή άνω των 150.000 ευρώ με άμεση κατάσχεση, όπως σημειώνεται χαρακτηριστικά. Το ποινολόγιο της εφορίας αλλάζει άρδην και πλέον σε κάθε έλεγχο της εφορίας επικρέμαται η απειλή της φυλάκισης, ακόμα και για μια αμφισβητούμενη φορολογική διαφορά. Λεπτομέρειες δημοσιεύουμε στο ρεπορτάζ της σελίδας 16.

Δραματικές αλλαγές στο ασφαλιστικό από 1η Σεπτεμβρίου

Στο μέτωπο του ασφαλιστικού, καταργούνται οι ευνοϊκές διατάξεις Στρατούλη (η χορήγηση σύνταξης ανασφάλιστων υπερηλίκων/άρθρο 31, η μείωση των ασφαλιστικών εισφορών στο ΕΤΑΑ και ΟΑΕΕ, το υψηλότερο όριο στο συμψηφισμό οφειλών και σύνταξης), ενώ εφαρμόζεται και στο Δημόσιο το νέο ασφαλιστικό καθεστώς (πέναλτι, νέος τρόπος υπολογισμού σύνταξης, κατώτατα όρια) από την 1η Σεπτεμβρίου, προκειμένου να μην υπάρξει πρόβλημα με τις συντάξεις όσων δημόσιων υπαλλήλων κατέθεσαν αίτηση συνταξιοδότησης και ήδη εκδόθηκε η σύνταξή τους.

Παράλληλα, καταργείται η δυνατότητα του υπο-λογαριασμού του ασφαλιστικού κουμπαρά ΑΚΑΓΕ να χρηματοδοτεί ελλείμματα επικουρικών ταμείων, ενώ μετά τη 1η/9/2015 τα ποσά της Ειδικής Εισφοράς Συνταξιούχων μεταφέρονται στο Ασφαλιστικό Κεφάλαιο Αλληλεγγύης Γενεών (ΑΚΑΓΕ) και αποτελούν έσοδό του.

Ακόμη, τα στελέχη των Ενόπλων Δυνάμεων, των Σωμάτων Ασφαλείας και του Πυροσβεστικού Σώματος, που προβλέπονται στο νόμο, δε θα υποχρεούνται σε αποχώρηση από την υπηρεσία, πριν από τη συμπλήρωση του 58ου έτους της ηλικίας τους.

Δημόσιοι υπάλληλοι: «Δεν πιστεύουμε σε τίποτα πλέον»...

Μετά την κατάθεση του εν λόγω πολυνομοσχεδίου, οι συνδικαλιστικές οργανώσεις έχουν "το δάκτυλο στη σκανδάλη". Οι αγρότες της Κρήτης αλλά και της υπόλοιπης Ελλάδας ετοιμάζονται να σύρουν το χορό των κινητοποιήσεων και η Ελλάδα, προφανώς, επιστρέφει σιγά-σιγά... στα κάγκελα.

Ο πρόεδρος του Νομαρχιακού Τμήματος Ηρακλείου της ΑΔΕΔΥ Γιώργος Στρατήγης, σχολιάζοντας τις εξελίξεις στη "Νέα Κρήτη" χθες, ήταν καταπέλτης: «Όταν η κυβέρνηση φέρνει σε διαβούλευση ένα πολυνομοσχέδιο σαββατόβραδο και Δευτέρα πρωί τελειώνει τη διαβούλευση, αυτό τα λέει όλα. Πολύ απλά "αποφασίζουμε και διατάζουμε"... Αυτή είναι η τακτική που έδειξε και στο παρελθόν η σημερινή κυβέρνηση. Και φαίνεται πως θα συνεχίσει με αυτόν τον τρόπο. Κι αυτό παρά τα όσα έλεγε η κυβέρνηση αυτή, που αυτοαναιρέθηκε μετά το δημοψήφισμα εμπράκτως. Οπότε πλέον δεν πιστεύουμε σε τίποτα, ότι θα κάνει κάτι από αυτά που έχει υποσχεθεί προς όφελος του λαού. Ίσα-ίσα, το αντίθετο. Εμείς πιστεύουμε ότι θα κάνει μεγαλύτερη ζημιά».

Εργατικό Κέντρο Ηρακλείου: «Πάνε να τα περάσουν όλα νύχτα»...

Στο ίδιο μήκος κύματος κινήθηκαν και οι δηλώσεις του προέδρου του Εργατικού Κέντρου Ηρακλείου Στέλιου Βοργιά. «Τους βλέπουμε ότι κάνουν όλα αυτά που καταγγέλλανε τόσο καιρό. Να τα πιάσουμε ένα-ένα; Να πούμε για τους αγρότες; Να πούμε για το ασφαλιστικό; Τι να πιάσουμε και τι να αφήσουμε; Το μόνο που τους ενδιαφέρει, και το ξέρουμε όλοι, είναι πώς θα διασφαλίσουν την επόμενη δόση. Δεν τους ενδιαφέρει καθόλου τι θα περάσουν και πώς θα το πληρώσει τόσο πολύ ο κόσμος».

Για τις διαδικασίες εξπρές, ο ίδιος αναφέρει ότι «πάνε να τα περάσουν όλα νύχτα. Εμείς το καταδικάζουμε. Έχει καταστρατηγηθεί η ίδια η Δημοκρατία. Το είχαμε πει για την προηγούμενη κυβέρνηση. Το λέμε και γι' αυτήν. Και δυστυχώς από αυτή την κυβέρνηση ο κόσμος περίμενε κάτι περισσότερο. Όχι μόνο δεν έρχεται, αλλά βλέπουμε μια από τα ίδια»...

Χριστόφορος Παπαδάκης

ΤΑ ΝΕΑ του neakriti.gr στο Google News