default-image

Στα Χανιά το πρώτο λουκέτο επιχείρησης για φοροδιαφυγή

Κρήτη
Στα Χανιά το πρώτο λουκέτο επιχείρησης για φοροδιαφυγή

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

Λίγα 24ωρα μετά τις ανακοινώσεις στη Βουλή για ενεργοποίηση των φορολογικών μηχανισμών ελέγχου το πρώτο λουκέτο της εφορίας έρχεται από τα Χανιά.

Το πρωί της Παρασκευής η Γενική Γραμματεία Δημοσίων Εσόδων εξέδωσε ανακοίνωση για τα πρώτα πανελλαδικά λουκέτα που έρχονται μετά από ελέγχους. Στη λίστα βρίσκεται και εστιατόριο στα Χανιά, στο οποίο μπαίνει λουκέτο για 20 ημέρες λόγω μη έκδοσης αποδείξεων.

Παράλληλα, σύμφωνα με την ίδια ανακοίνωση, στην επιχείρηση θα γίνει έλεγχος σε βάθος όλων των φορολογικών της στοιχείων. Μάλιστα η νομοθεσία προβλέπει ακόμα και την αφαίρεση του ΑΦΜ αν διαπιστωθεί πλήθος παραβάσεων.

Με βάση τη νομοθεσία προβλέπεται η υποχρεωτική αναστολή λειτουργίας των επαγγελματικών εγκαταστάσεων των επιτηδευματιών μέχρι ένα μήνα για:

- Απειλή και άρνηση ελέγχου

- Μη έκδοση στοιχείων πώλησης-διακίνησης

- Μη έκδοση τουλάχιστον 3 αποδείξεων

Αναστολή επίσης γίνεται και σε μη καταχώριση στα πρόσθετα βιβλία των συναλλαγών για τις οποίες δεν έχουν εκδοθεί τα στοιχεία εσόδων.

Σύμφωνα με τη ΓΓΔΕ, έγιναν έλεγχοι σε κρητικές επιχειρήσεις, όπου διαπιστώθηκαν παραβάσεις σε μία εταιρεία πώλησης λογισμικού, τρεις επιχειρήσεις εστίασης και διασκέδασης και ένα ξενοδοχείο. Κατασχέθηκαν υπολογιστές-φορολογικοί μηχανισμοί, πλήθος μονάδων αποθήκευσης και περιφερειακών υπολογιστών, καθώς και πλήθος φορολογικών στοιχείων προκειμένου να ελεγχτούν.

Πώς γίνεται ο έλεγχος των ταμειακών

Για τους ελέγχους σε ταμειακές υπάρχει εγκύκλιος της Γενικής Γραμματείας που έχει δημιουργήσει μια ηλεκτρονική βάση δεδομένων.

Ο ελεγκτής από φορητή συσκευή ακόμα και από το κινητό του έχει πρόσβαση σε αυτή τη βάση. Ελέγχει τη ΦΗΜ (Φορολογική Μηχανή), το σειριακό αριθμό και το ΑΦΜ της επιχείρησης.

Αντώνης Νομικός

ΤΑ ΝΕΑ του neakriti.gr στο Google News