default-image

Ξύπνησαν μνήμες της άγριας δολοφονίας Κυπριωτάκη

Κρήτη
Ξύπνησαν μνήμες της άγριας δολοφονίας Κυπριωτάκη

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

Απήγαγαν, σκότωσαν και έκαψαν δεμένο χειροπόδαρα το Μάιο του 2009 τον 50χρονο Γιάννη Κυπριωτάκη, προσπαθώντας να εξαφανίσουν κάθε ίχνος του. Μετά από έξι χρόνια, η οικογένεια του αδικοχαμένου Ηρακλειώτη επιχειρηματία συνεχίζει να ανεβαίνει το δικό της "Γολγοθά".

Εικόνες έντασης εκτυλίχθηκαν χθες στο Πενταμελές Εφετείο Κακουργημάτων Ανατολικής Κρήτης, όπου επρόκειτο να εκδικαστεί σε δεύτερο βαθμό η πολύκροτη υπόθεση, ύστερα από έφεση που είχαν ασκήσει οι αρχικώς καταδικασθέντες κατηγορούμενοι. Στη θέα και μόνο των δύο από τους τρεις δράστες, οι γιοι του θύματος δε συγκρατήθηκαν. Προσπάθησαν να "λιντσάρουν" τους δύο Σύριους, ενώ έντονες ήταν οι φραστικές επιθέσεις εναντίον τους.

«Μόλις τους είδα μου ανέβηκε το αίμα στο κεφάλι. Τρελάθηκα. Ήθελα να τους σκοτώσω. Δεν έχει καταλαγιάσει ο πόνος. Δεν καταπίνεται αυτό που έγινε», ανέφερε μιλώντας στη "Νέα Κρήτη" ο γιος του άτυχου επιχειρηματία, Κυριάκος, ζητώντας για άλλη μια φορά να παραμείνουν οι συγγενείς των δολοφόνων μακριά από την οικογένεια του Γιάννη Κυπριωτάκη. Η δίκη διεκόπη για τις 26 Οκτωβρίου, λόγω κωλύματος του δικηγόρου του κατηγορουμένου Ousama Nouh.

«Μας σημάδεψαν τα κτήνη»

Μετά την εξέλιξη αυτή, θεωρείται δεδομένο ότι το δικαστήριο θα γίνει στις 26 Οκτωβρίου, στις 9 το πρωί, δεδομένου ότι η έδρα διεμήνυσε στους κατηγορουμένους ότι δε θα δοθεί άλλη αναβολή, μιας και η χθεσινή ήταν η δεύτερη αναβολή.

Υπενθυμίζεται ότι τόσο οι δύο Σύριοι, 32 και 29 ετών σήμερα, όσο και ο 38χρονος σήμερα Γιάννης Σταυρουλάκης από τους Ασκούς, πρωτόδικα είχαν καταδικαστεί ομόφωνα σε ποινή ισόβιας κάθειρξης για τη δολοφονία του άτυχου άνδρα, ενώ κατά συγχώνευση τούς είχε επιβληθεί ποινή κάθειρξης 19 ετών για τα αδικήματα της αρπαγής με σκοπό την είσπραξη λύτρων, της διακεκριμένης φθοράς ξένης ιδιοκτησίας και της σύστασης συμμορίας.

Στο δικαστήριο, πάντως, χθες δεν εμφανίστηκε ο κατηγορούμενος Γιάννης Σταυρουλάκης, αλλά ούτε και ο δικηγόρος του, που εκτίει ποινή φυλάκισης, όπως και οι δύο Σύριοι, στο σωφρονιστικό κατάστημα της Νέας Αλικαρνασσού.

Για τον ελαιοχρωματιστή από τους Ασκούς Πεδιάδος Γιάννη Σταυρουλάκη αναφέρθηκε χθες στην εφημερίδα μας ο Κυριάκος Κυπριωτάκης, λέγοντας με παράπονο πως, αντί αυτός ο άνθρωπος να βρίσκεται στην απομόνωση μετά από αυτό που διέπραξε, βρίσκεται στην κουζίνα της φυλακής ως λαντζέρης... «Κι εμείς συνεχίζουμε τραβούμε το δρόμο- "Γολγοθά" που μας χάραξαν τα κτήνη», κατέληξε.

Η υπόθεση Κυπριωτάκη

Παρά το γεγονός ότι τα λύτρα παραδόθηκαν, ο άτυχος επιχειρηματίας θανατώθηκε από τους απαγωγείς του. Τέλη Σεπτεμβρίου, τέσσερις μήνες μετά την απαγωγή και δολοφονία του 50χρονου Ηρακλειώτη επιχειρηματία Γιάννη Κυπριωτάκη, η τοπική ΕΛ.ΑΣ. προχώρησε στην εξιχνίαση της υπόθεσης, που συγκλόνισε το πανελλήνιο, συλλαμβάνοντας δύο νεαρούς υπηκόους Συρίας και έναν 33χρονο ελαιοχρωματιστή, με καταγωγή από τους Ασκούς Πεδιάδος, πατέρα ενός 5χρονου αγοριού.

Δύο τηλεφωνικές συσκευές που χρησιμοποιήθηκαν στις διαπραγματεύσεις, καθώς και το χρηματικό ποσό της τάξεως των 2,5 χιλιάδων ευρώ σε προσημειωμένα χαρτονομίσματα που βρέθηκαν μετά από έρευνα στις οικίες των δραστών είχαν "δέσει" στην κυριολεξία την πολύκροτη υπόθεση.

Λόγω της σοβαρότητας της υπόθεσης, ο εισαγγελέας Πλημμελειοδικών Ηρακλείου κ. Νικόλαος Μαρκάκης προέβη τότε για πρώτη φορά στη δημοσιοποίηση των στοιχείων των δραστών, σύμφωνα με το Ν. 3625/2007. Επρόκειτο για τον Ιωάννη Σταυρουλάκη, ελαιοχρωματιστή, που γεννήθηκε στο δημοτικό διαμέρισμα Ασκών του δήμου Καστελίου Ηρακλείου στις 12/7/76, τον υπήκοο Συρίας Amer Nouh, που γεννήθηκε στη Δαμασκό στις 27/11/1982, και τον υπήκοο Συρίας Ousama Nouh, που γεννήθηκε στο Edlib στις 10/1/1984.

"Κουβαλώντας" βαρύτατες κατηγορίες και... ορισμένοι εξ αυτών και μπόλικες... τύψεις, οι τρεις δράστες προφυλακίστηκαν, ενώ, όπως είχε προκύψει ανακριτικά, ο άτυχος 50χρονος Γιάννης Κυπριωτάκης τελικά στραγγαλίστηκε αφού πρώτα χτυπήθηκε με πέτρα στο κεφάλι με γυμνά χέρια, και χωρίς τη χρήση ταινίας, όπως αρχικά είχε υποστηριχθεί.

Αυτό είχε ομολογήσει μετανιωμένος, παρουσία πλέον του εισαγγελέα, ο ένας εκ των δύο αλλοδαπών δραστών, και συγκεκριμένα ο Ousama Nouh. Μια ομολογία που "έκαιγε" τόσο τον Σταυρουλάκη, που υποστήριζε εξαρχής ότι συμμετείχε μόνο στην απαγωγή, όσο και το δεύτερο εμπλεκόμενο στην πολύκροτη υπόθεση Σύριο, Amer Nouh, ο οποίος συνέχιζε να αρνείται κατηγορηματικά τη συμμετοχή του στο όλο σκηνικό.

Αξίζει επίσης να τονιστεί ότι επιβεβαιώθηκε το κίνητρο που οδήγησε στην απαγωγή του επιχειρηματία, που ήταν καθαρά οικονομικό, ενώ ο θάνατος του 50χρονου ήταν αποτέλεσμα της υποψίας των δραστών ότι το θύμα τούς είδε και αναγνώρισε τον ένα εκ των δύο αλλοδαπών, τον οποίο είχε στη δούλεψή του για λίγο καιρό πριν από χρόνια.

Οι τρεις δράστες πριν ξημερώσει η 20ή Μαΐου δεν τήρησαν τα συμφωνηθέντα... Δεν είχαν τηρήσει τις "υποσχέσεις" τους στη σύζυγο του θύματος, η οποία, όπως είχε τότε αναφερθεί σύμφωνα με την Αστυνομία, είχε εξελιχθεί σε άριστη... διαπραγματεύτρια, την ίδια στιγμή που είχε πειστεί ότι ο άνδρας της ήταν ζωντανός.

Είχαν γίνει όλες εκείνες οι ενέργειες που προβλέπονται στη διεθνή πρακτική σε παρόμοιες περιπτώσεις και, παρά το ότι η οικογένεια του άτυχου επιχειρηματία είχε ανταποκριθεί πλήρως, οι δράστες τον δολοφόνησαν, τη στιγμή που η Αστυνομία δεν μπορούσε εξαρχής να κάνει καμία απολύτως ενέργεια, διότι απαγορεύεται «διαρκούσης ομηρίας» να επέμβει.

Η σύζυγος...

Όπως είχε τονιστεί μεταξύ άλλων, η σύζυγος του θύματος δήλωσε την εξαφάνισή του. Ενώ βρισκόταν στην Ασφάλεια, δέχτηκε τηλεφώνημα από τον 50χρονο, ο οποίος της είπε ότι τρία άτομα τον κρατούν όμηρο, δεν τον κακομεταχειρίζονται και ότι θα πρέπει να τους δώσει τα χρήματα που ζητούν, ενώ σε καμία περίπτωση να μην απευθυνθεί στην Αστυνομία.

Η γυναίκα ερμήνευσε το τηλεφώνημα κατά βούληση και ενημέρωσε στη συνέχεια την Αστυνομία ότι δεν υπάρχει λόγος να είναι ο άνδρας της αναζητούμενος, οπότε έγινε και παύση της αναζήτησης.

Λίγες ώρες αργότερα, η σύζυγος δέχτηκε τηλεφώνημα από άγνωστο, ο οποίος μιλούσε άπταιστα Ελληνικά και δε χρησιμοποίησε ούτε ύβρεις, ούτε και ήταν πιεστικός, που της ζήτησε περισσότερα χρήματα από αυτά που της είπε ο σύζυγός της. Τότε ήταν που μπήκε στο "παιχνίδι" η Αστυνομία, η οποία ειδοποιήθηκε για την εξέλιξη της υπόθεσης από κάποιο φίλο της οικογένειας.

Ο Γιάννης Κυπριωτάκης αρχικά είχε δεχτεί μια κλήση στο εργοστάσιό του, στη ΒΙ.ΠΕ. Ηρακλείου, από άγνωστο άνδρα που του ζητούσε να μεταβεί στις Βασιλειές, όπως και έπραξε, για να δει μια οικοδομή με σκοπό να αναλάβει το βάψιμό της συνεργείο της εταιρείας του.

Το τελευταίο τηλεφώνημα πάντως έγινε όταν η γυναίκα τού Κυπριωτάκη ενημερώθηκε ότι τα λύτρα έχουν κατέβει στις 154.000 ευρώ και ότι η ίδια πρέπει να ξεκινήσει, να πάει σε ένα γεφυράκι κάτω από τις Γούβες, και να περιμένει νέο τηλεφώνημα σε δύο ώρες για να ενημερωθεί από πού θα παραλάβει το σύζυγό της.

Οδηγός διερχόμενου οχήματος, όμως, εντόπισε λίγο πριν ξημερώσει η 20ή Μαΐου το τζιπ του επιχειρηματία να φλέγεται στη διασταύρωση του Αβδού προς Ασκούς, στο νέο κόμβο που έχει δημιουργηθεί εξαιτίας του φράγματος Αποσελέμη. Ειδοποιήθηκε η Πυροσβεστική Υπηρεσία Ηρακλείου, για να ανακαλύψει στη συνέχεια το απανθρακωμένο πτώμα του Γιάννη Κυπριωτάκη στο πορτπαγκάζ.

Ιωάννα Βλαχάκη

ΤΑ ΝΕΑ του neakriti.gr στο Google News