default-image

Το ΚΚΕ για τις καταστροφές από τις βροχές στο Δήμο Φαιστού

Κρήτη
Το ΚΚΕ για τις καταστροφές από τις βροχές στο Δήμο Φαιστού

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

Το Σάββατο 26/9/2015 κλιμάκιο της ΚΟ Ηρακλείου του ΚΚΕ με επικεφαλής τον βουλευτή του ΚΚΕ Μανώλη Συντυχάκη και τη Χουστουλάκη Γενοβέφα εκ μέρους της Λαϊκής Συσπείρωσης του Δήμου Φαιστού επισκέφτηκε τις περιοχές Πηγαϊδακίων, Αντισκαρίου, Τζίγκουνα, Πλατιών Περαμάτων και Χρυσόστομου του δήμου Φαιστού, προκειμένου να εκφράσουν τη συμπαράσταση του Κόμματος στους πληγέντες κατοίκους, αλλά και για να διεκδικήσουν από κοινού άμεσα μέτρα αποκατάστασης-βελτίωσης του νότιου παραλιακού οδικού δικτύου του Δήμου Φαιστού καθώς και μέτρα καταγραφής και αποζημίωσης των ζημιών σε θερμοκηπιακές και υπαίθριες καλλιέργειες.

Το πλήρες κείμενο της ανακοίνωσης:

«Το κλιμάκιο του ΚΚΕ διαπίστωσε «ιδίοις όμμασι» τα σοβαρά προβλήματα που υπάρχουν στο οδικό δίκτυο, όπου οι ισχυρές βροχοπτώσεις των τελευταίων ημερών προκάλεσαν πολύ σοβαρές καταστροφές. Κλειστός είναι ο δρόμος Πηγαϊδάκια -Κριοί, ενώ σοβαρά προβλήματα υπάρχουν σε όλο τον νότιο παραλιακό δρόμο από Καλά Λιμάνια προς Λέντα (Καραβόβρυση, Χρυσόστομος, Πλατιά Περάματα, Τζίγκουνας) και από Τσίγκουνα - Αντισκάρι. Δεκάδες καθιζήσεις, ρηγματώσεις, λάσπες, πέτρες και λοιπά φερτά υλικά αυξάνουν σημαντικά τον δείκτη επικινδυνότητας του δικτύου και σε ορισμένα σημεία το καθιστούν απροσπέλαστο.

Η αντιπροσωπεία του ΚΚΕ μίλησε με τους κατοίκους που αγανακτισμένοι μιλούν για τη μεγάλη καταστροφήκαι την εγκατάλειψη που βιώνουν.Οι πληγέντες καταγγέλλουν την ανυπαρξία έργων υποδομής ικανών να αποτρέψουν την καταστροφή. Πολλοί αγροτικοί δρόμοι έχουν κλείσει από τις κατολισθήσεις και κάνουν αδύνατη την πρόσβαση των αγροτών στις καλλιέργειές τους.

Επισημαίνουν ότι οι πολλές κακοτεχνίες στις κατασκευές και επιδιορθώσεις των δρόμων, η ανυπαρξία καναλιών-τεχνικών παρεμβάσεων παροχέτευσης των νερών έχει ως αποτέλεσμα, με την πρώτη νεροποντή, σοβαρές και επικίνδυνες ζημιές σχεδόν σε όλο το μήκος του νότιου παραλιακού οδικού δικτύου.Παράλληλα οι εργασίες αποκατάστασης της βατότητας του δρόμου που έκαναν οι τεχνικές υπηρεσίες της Περιφέρειας και του Δήμου αποτελούν ισχνή παρέμβαση, που δεν λύνει το πρόβλημα ούτε διασφαλίζει την αποφυγή του στο μέλλον, ενώ κανένας αγροτικός δρόμος δεν έχει διανοιχτεί.

Οι συνθήκες αυτές δημιουργούν τεράστιες δυσκολίες σε όλους όσοι θέλουν να παραμείνουν στη γη τους, να την καλλιεργούν διασφαλίζοντας αξιοπρεπές εισόδημα και να βελτιώσουν τη ζωή τους. Η μεταφορά των προϊόντων, γίνεται δύσκολα, με όλες τις αρνητικές συνέπειες που έχει αυτό στο ήδη πενιχρό αγροτικό εισόδημα.

Ταυτόχρονα, η μεταφορά των μαθητών πρωτοβάθμιας εκπαίδευσης στο σχολείο του Αντισκαρίου μετατρέπεται σε «οδύσσεια». Οι μαθητές μεταφέρονται με ευθύνη και έξοδα των γονιών τους, ενώ η κατάσταση του οδικού δικτύου βάζει σε κίνδυνο την ασφάλεια των παιδιών. Το ίδιο και χειρότερα ακόμη ισχύει στα Πηγαϊδάκια, αφού έχει κλείσει το σχολείο. Το ίδιο το σχολείο Αντισκαρίου υπολειτουργεί, αφού λείπουν τρεις δάσκαλοι και ένας νηπιαγωγός.

Επιπλέον, σοβαρές ζημιές έχουν υποστεί θερμοκηπιακές καλλιέργειες (ζημιές στις κατασκευές θερμοκηπίων και στο φυτικό κεφάλαιο) και υπαίθριες καλλιέργειες όπως στην περιοχή «Καλόκαμπος» των Πηγαϊδακίων και στον Τσίγκουνα.

Η κατάσταση που διαμορφώνεται στην περιοχή και επιδεινώνεται κάθε χρόνο φέρνει στο προσκήνιο την τεράστια αδυναμία των τοπικών και περιφερειακών αρχών να αντιμετωπίσουν το ζήτημα, αφού οι ελλείψεις σε μηχανήματα, καύσιμα, ανταλλακτικά, υλικοτεχνική υποδομή και εργατοϋπαλληλικό προσωπικό είναι τεράστιες, ενώ η ελλιπής χρηματοδότηση κάνει την όποια παρέμβαση να μοιάζει σαν σταγόνα στον ωκεανό.

Μάλιστα, σήμερα 28/9, σε παρέμβαση που έκανε κλιμάκιο του ΚΚΕ με επικεφαλής τον βουλευτή Συντυχάκη Μανόλη στον ΕΛΓΑ διαπιστώθηκε, μεταξύ άλλων, η παντελής έλλειψη προσωπικού αφού υπάρχουν μόνο 14 υπάλληλοι για όλη την Κρήτη!

Οι κάτοικοι, εκτός από τις ζημιές και την ταλαιπωρία που υφίστανται, ζώντας σε τέτοιες συνθήκες απαξίωσης με ευθύνη των πολιτικών της ΕΕ και της κυβέρνησης, τις οποίες εφαρμόζουν «άξια» και οι τοπικές αρχές, αναγκάζονται να καλύπτουν με δικά τους έξοδα -πχ μέσω πολιτιστικού συλλόγου Τσίγκουνα -τις ανάγκες της περιοχής. Ανάγκες που ξεκινούν από την αντικατάσταση λαμπτήρων στους δρόμους, τον εξωραϊσμό και την πληρωμή των καυσίμων για τα μηχανήματα που θα συντηρήσουν το οδικό δίκτυο και φτάνουν μέχρι τη σύσταση ομάδας εθελοντών πυροσβεστών για την αντιπυρική προστασία της περιοχής! Αυτές οι ελλείψεις και ανεπάρκειες φέρνουν σε αδιέξοδο τον κόσμο και αποτελούν τη βασική αιτία που τον οδηγούν στον εθελοντισμό, ο οποίος υποκαθιστά την ευθύνη του κράτους, αναγορεύεται σε βασικό πυλώνα παροχής υπηρεσιών και οδηγεί τον πολίτη - δημότη να πληρώνει -παρά την ανέχειά του - διπλά και τριπλά γι αυτά που δικαιούται.

Η καταστροφή που βιώνουν οι κάτοικοι της περιοχής δεν έχει κύρια αιτία τα καιρικά φαινόμενα, αλλά την αντιλαϊκή πολιτική που υλοποιείται διαχρονικά από τις ελληνικές κυβερνήσεις και συντείνει στο βασικό στόχο της ΕΕ για τον αφανισμό της αγροτιάς. Για παράδειγμα η ΕΕ στα προγράμματα ΕΣΠΑ δεν προβλέπει κονδύλια για αντιπλημμυρικά έργα, καθώς δεν επιδοτούνται, δεν κρίνονται επιλέξιμα, γιατί δεν θεωρούνται κερδοφόρα για το κεφάλαιο. Μεγάλες ευθύνες φέρουν και οι τοπικές αρχές που ακολουθούν ή στηρίζουν αυτό το δρόμο ανάπτυξης που βάζει μπροστά το κυνήγι του κέρδους και όχι τις λαϊκές ανάγκες.

Καλούμε τους φορείς και τους κατοίκους των χωριών της περιοχής να διεκδικήσουν αυτά που δικαιούνται. Σήμερα, είναι περισσότερο αναγκαίο από ποτέ, να οργανωθεί και να αναπτυχθεί η πάλη των κατοίκων για διεκδίκηση άμεσων μέτρων για την αποκατάσταση των πληγών στην περιοχή τους .Οι λαϊκές οικογένειες της περιοχής να βγάλουν τα συμπεράσματά τους απ' όσα ζουν και βιώνουν και να προχωρήσουν σε αγωνιστική διεκδίκηση δίκαιων αποζημιώσεων για τις παραπάνω καταστροφές με τους Συλλόγους, τους τοπικούς φορείς κτλ. Δεν χρειάζεται καμιά επανάπαυση, γιατί τα προβλήματα των ζημιών, αλλά και των αντιλαϊκών- αντιαγροτικών πολιτικών ΕΕ και ελληνικών κυβερνήσεων μόνο με οργανωμένη διεκδίκηση από την πλευρά των λαϊκών στρωμάτων μπορούν ν' αντιμετωπιστούν.  

Το ΚΚΕ θα συνεχίσει να παλεύει και να προωθεί τα αιτήματα των κατοίκων της περιοχής μέσα και έξω από τη Βουλή, προκειμένου να δοθούν άμεσες λύσεις και χρηματοδότηση, να παρθούν  επείγοντα μέτρα για την ανακούφιση των πληγέντων και την αποκατάσταση των ζημιών.

? Να υπάρξει άμεση επιχορήγηση των αναγκαίων πιστώσεων από τον κρατικό προϋπολογισμό και την Περιφέρεια Κρήτης προς τον δήμο Φαιστού για την αποκατάσταση των ζημιών, τη διάνοιξη όλων των αγροτικών δρόμων και την αντιμετώπιση των επειγουσών αναγκών με άμεσα έργα για να αποφευχθούν παρόμοια φαινόμενα στην επόμενη νεροποντή, αλλά και για την κατασκευή όλων των αναγκαίων έργων για τη συνολική αποκατάσταση-βελτίωση του νότιου παραλιακού οδικού δικτύου του Δήμου Φαιστού.

? Προσλήψεις του αναγκαίου προσωπικού σε όλες αυτές τις υπηρεσίες των δήμων και του ΕΛΓΑ με μόνιμη και σταθερή εργασία. Κατάργηση της απαγόρευσης των προσλήψεων.

? Ο ΕΛΓΑ χωρίς καθυστέρηση πρέπει να κάνει καταγραφή των ζημιών και αποζημίωση στο 100% της καταστροφής των πληγέντων αγροτών. 

ΤΑ ΝΕΑ του neakriti.gr στο Google News