Κρήτη

"Με την ταυτοποίηση της ρακής δε θα είχαμε πρόβλημα"

Πικρό ποτήρι "κέρασε" η Κομισιόν τους παραγωγούς και τους καταναλωτές του τσίπουρου και της τσικουδιάς, ζητώντας αύξηση της φορολόγησης στα δύο παραδοσιακά προϊόντα.

Σύμφωνα με την Ε.Ε., η Ελλάδα θα πρέπει εντός διμήνου να απαντήσει στο αίτημα της Επιτροπής, ενώ σε περίπτωση έλλειψης ικανοποιητικής απάντησης μπορεί να υπάρξει παραπομπή της χώρας στο Ευρωπαϊκό Δικαστήριο.

Η Επιτροπή ζήτησε να τροποποιηθεί το καθεστώς φόρου κατανάλωσης καθώς η χώρα επιβάλλει σε αυτά τα ποτά το 50% του κανονικού συντελεστή φόρου κατανάλωσης που εφαρμόζεται στην αιθυλική αλκοόλη.

Παράλληλα, σύμφωνα με την Επιτροπή, επιβάλλεται υπερβολικά μειωμένος συντελεστής στο τσίπουρο και την τσικουδιά (περίπου 6% του κανονικού συντελεστή φόρου κατανάλωσης) όταν παρασκευάζονται χύμα από τους αποκαλούμενους «διήμερους» αποστάτες.

«Εάν άκουγαν τις προτάσεις μας για την πάταξη της λαθροεισαγωγής που φτάνει στα 30 εκατομμύρια το χρόνο και προχωρούσαν στην ταυτοποίηση των προϊόντων μας, δε θα βρισκόμαστε μπροστά σε αυτά τα δεδομένα», είπε στο Ράδιο 9,84 ο πρόεδρος των αποσταγματοποιών Στάθης Φραγκιαδάκης.

Αναφορικά με τη φετινή παραγωγή εκτιμά ότι λόγω των καιρικών συνθηκών στην απόσταξη θα φτάσει φέτος μειωμένη κατά 30%. Η περίοδος απόσταξης στο Ηράκλειο θα ξεκινήσει μετά την άδεια του τελωνείου την 1η Οκτωβρίου.

Σχόλια