Κρήτη

Ξεκίνησαν οι κατεδαφίσεις αυθαιρέτων με ξήλωμα… τουαλέτας

Από την κατεδάφιση τουαλέτας σε ταράτσα σπιτιού στην περιοχή του Πόρου ξεκίνησε η εφαρμογή της νομιμότητας σε σχέση με την κατεδάφιση αυθαιρεσιών σε σπίτια. Εμείς για τις ανάγκες του ρεπορτάζ και κατόπιν ειδοποίησης της αγανακτισμένης ιδιοκτήτριας του σπιτιού, βρεθήκαμε στο σημείο και καταγράψαμε καρέ-καρέ το ξήλωμα του χώρου, ο οποίος μέχρι πρότινος εξυπηρετούσε τις ανάγκες υγιεινής 82χρονου που διαμένει σε ένα μικρό χώρο της ταράτσας, ο οποίος έχει τακτοποιηθεί βάσει του Νόμου 4178.

Πρόκειται για την πρώτη κατεδάφιση από το σύνολο των 50 περιπτώσεων που εκκρεμούν στο νησί, για τις οποίες έχουν εκδοθεί πρωτόκολλα κατεδάφισης.

Η κόρη του ηλικιωμένου ζητά τώρα έγγραφες απαντήσεις σε σχέση με τα κριτήρια τα οποία πιστοποιούν ότι η συγκεκριμένη κατασκευή κρίνεται ως επικίνδυνη από άποψη στατικής επάρκειας ή υγιεινής. Κάτι που φαίνεται να υποστηρίζει από την πλευρά της η αρμόδια Διεύθυνση της Αποκεντρωμένης Διοίκησης Κρήτης.

«Ντροπή»

«Επρόκειτο για ένα χώρο 1x1, στον οποίο φιλοξενώ τον πατέρα μου που έχει υποστεί τρία εγκεφαλικά, έχει χειρουργηθεί στο πόδι και δεν είχε πού αλλού να μείνει. Δυστυχώς, οι αρμόδιοι δείχνουν με αυτόν τον τρόπο το κοινωνικό τους πρόσωπο και αυτό είναι ντροπή. Υπάρχουν κραυγαλέες υποθέσεις που εκκρεμούν από το 2011 και όμως δεν τις έχουν αγγίξει.

Από την άλλη, δεν έχουμε φάρμακα στα νοσοκομεία, αλλά κονδύλια για να ρίχνουμε τα αυθαίρετα έχουμε. Και δεν ξεκινάμε από μεγαλοκαρχαρίες, αλλά από την αθερίνα», λέει αγανακτισμένη η κ. Αθηνά Δουλγεράκη, στην ταράτσα του σπιτιού της οποίας βρίσκεται το κτίσμα που κατεδαφίστηκε, και η οποία να σημειωθεί είναι και πολύτεκνη μητέρα.

«Τι να κάνω, δεν έχω άλλο σπίτι να πάω», είπε πικραμένος ο 82χρονος πατέρας της Γιάννης Δουλγεράκης, που μετά από αυτήν την εξέλιξη αναγκάζεται να ξεσπιτωθεί.

Δεκάδες πρωτόκολλα

Και ενώ συμβαίνουν όλα αυτά, η Διεύθυνση Περιβάλλοντος και Χωρικού Σχεδιασμού έχει τα χέρια της δεμένα σε σχέση με την εκτέλεση δεκάδων άλλων πρωτοκόλλων κατεδάφισης σε οικίες που αφορούν μεγαλύτερες παραβάσεις, καθώς, όπως υποστηρίζουν στελέχη της, το κονδύλι που έχουν στη διάθεσή τους ανέρχεται μόλις σε 11.250 ευρώ.

«Εμείς εκτελούμε τις αποφάσεις του αντιδημάρχου. Υπάρχουν βέβαια κάποιες εξαιρέσεις στην περιοχή του ΤΕΙ για παράδειγμα, όπου κάποιες πολυώροφες οικοδομές είναι εξολοκλήρου κατεδαφιστέες. Όμως δεν μπορούν να γκρεμιστούν στην παρούσα φάση λόγω υψηλού κόστους. Η εργολαβία που έχουμε ανέρχεται στα 11.250 ευρώ με ΦΠΑ», τόνισε ο πολιτικός μηχανικός στην Αποκεντρωμένη Διοίκηση Κρήτης Κώστας Πετράκης. Πράγμα που σημαίνει ότι ελάχιστες από τις 50 περιπτώσεις κατεδάφισης σε οικίες θα εκτελεστούν, ενώ σε ό,τι αφορά τις αυθαίρετες κατασκευές ξενοδοχείων και καταστημάτων σε Σταλίδα, Μάλια, Χερσόνησο και Ελούντα, αυτές πρόκειται να κατεδαφιστούν τον ερχόμενο Νοέμβρη.

Γεωργία Μακάκη

Σχόλια