Κρήτη

Επιστολή ερευνητών στην υπηρεσιακή υπουργό Παιδείας

Δεν το βάζουν κάτω οι επιστήμονες κορυφαίων ερευνητικών κέντρων της χώρας μας - ανάμεσά τους και του ΙΤΕ - οι οποίοι διαμαρτύρονται για την εμπλοκή στη διαδικασία τοποθέτησής τους σε προσωποπαγή θέση ερευνητή ή ειδικού λειτουργικού επιστήμονα, έπειτα από σχετική νομοθετική πράξη που εκδόθηκε από το γενικό γραμματέα Έρευνας και Τεχνολογίας, Θανάση Μαλουτά.

Πρόκειται για τη γνωστή υπόθεση - την οποία έχει αναδείξει επανειλημμένα με δημοσιεύματά της η "Νέα Κρήτη" -  των εργαζομένων αορίστου χρόνου σε διακεκριμένα ελληνικά ερευνητικά ιδρύματα. Οι εργαζόμενοι επιστήμονες επανέρχονται δριμύτεροι, αυτήν τη φορά αποστέλλοντας σχετική επιστολή προς την υπηρεσιακή υπουργό Παιδείας, Αγγελική Κιάου. Σημειώνεται ότι η εν λόγω επιστολή κοινοποιήθηκε και στον Πρόεδρο της Δημοκρατίας.

Οι ερευνητές ζητούν από την κ. Κιάου να παρέμβει ούτως ώστε να εφαρμοστεί άμεσα το νομικό πλαίσιο με το οποίο τους δόθηκε η δυνατότητα κρίσης για να ενταχθούν σε προσωποπαγή θέση στα ιδρύματα τα οποία υπηρετούν και το οποίο "πάγωσε" τον περασμένο Μάιο από τον κ. Μαλουτά. Αξίζει να επισημανθεί ότι την επιστολή συνυπογράφουν αυτή τη φορά και ερευνητές της Ακαδημίας Αθηνών και του ΕΛΚΕΘΕ, οι οποίοι μέχρι πρότινος δεν είχαν συνταχθεί με τους υπόλοιπους συναδέλφους τους.

Αναλυτικά, στην επιστολή αναφέρονται τα εξής:

«Αξιότιμη κυρία υπουργέ, σε συνέχεια επιστολής που απεστάλη στον αρμόδιο αναπληρωτή υπουργό Πολιτισμού, Παιδείας και Θρησκευμάτων, καθ. κ. Κ. Φωτάκη, στις 11 Αυγούστου 2015, ζητούμε την παρέμβασή σας για την άμεση εφαρμογή της παρ. 6 του άρθ. 47 του Ν. 4310/14, με την οποία δόθηκε η δυνατότητα κρίσης σε αορίστου χρόνου εργαζομένους των Ερευνητικών Κέντρων (ΕΚ) ώστε να λάβουν, εντός εξαμήνου από την ψήφιση του Νόμου, ήτοι μέχρι τις 8/6/16, και κατόπιν κρίσης με σαφώς καθορισμένα κριτήρια (παρ. 10 του άρθ. 29 του Ν. 4310/14), προσωποπαγή θέση Ερευνητή ή Ειδικού Λειτουργικού Επιστήμονα (ΕΛΕ) βαθμίδας ανάλογης με τα προσόντα τους.  Σημειώνεται ότι σε σχέση με την προηγούμενη έκδοση της επιστολής, αυτήν τη συνυπογράφουν πλέον και αιτηθέντες από την Ακαδημία Αθηνών και το Ελληνικό Κέντρο Θαλάσσιων Ερευνών.

Επιπλέον, προς ενημέρωσή σας, επισυνάπτονται σχετικά άρθρα του ημερήσιου Τύπου που ανέδειξαν το θέμα και εμπεριέχουν σχετικές απαντήσεις του γενικού γραμματέα Έρευνας και Τεχνολογίας κ. Θ. Μαλούτα, καθώς και παρεμβάσεις του πρώην γενικού γραμματέα κ. Χ. Βασιλάκου και του πρώην βουλευτή κ. Μ. Σενετάκη, που υποστηρίζουν το - θέλουμε να πιστεύουμε - δίκαιο και νόμιμο αίτημά μας.  Στο πλαίσιο του συνταγματικού ρόλου της υπηρεσιακής κυβέρνησης και του δικού σας ως αρμόδιας υπουργού, προσβλέπουμε στις πρωτοβουλίες σας για την άμεση έναρξη διαυγών και αξιοκρατικών διαδικασιών για τις κρίσεις των αιτηθέντων σύμφωνα με τον ισχύοντα Νόμο 4310/14».

Νικόλας Αγγελίνος

Σχόλια