Κρήτη

Η Κρήτη απαιτεί ανάπτυξη και μέτρα κατά της ανεργίας

Η ανόρθωση της εθνικής οικονομίας, η ουσιαστική στήριξη της επιχειρηματικότητας και η ανάσχεση της μάστιγας της ανεργίας αποτελούν τις βασικές προσδοκίες των παραγωγικών φορέων του Ηρακλείου, από το κόμμα ή τα κόμματα που θα κυβερνήσουν τη χώρα, μετά τις βουλευτικές εκλογές της 20ής Σεπτεμβρίου.

Η "Νέα Κρήτη" προχώρησε στη διενέργεια ενός μίνι γκάλοπ, απευθυνόμενη σε συνολικά επτά εκπροσώπους τοπικών φορέων, οι οποίοι στην πλειονότητά τους αιτούνται ευρεία συναίνεση και εγκατάλειψη των μικροπολιτικών παιχνιδιών και των λαϊκίστικων νοοτροπιών από τις πολιτικές δυνάμεις που θα αναλάβουν τα ηνία της Ελλάδας, αλλά και από αυτές που θα βρίσκονται στα έδρανα της αντιπολίτευσης, με στόχο την έξοδο από την κρίση που ταλανίζει την κοινωνία της Κρήτης και της υπόλοιπης χώρας.

«Οικονομική σταθερότητα»

Η οικονομική σταθερότητα της χώρας αποτελεί την κύρια προτεραιότητα που πρέπει να θέσει η κυβέρνηση που θα προκύψει από τις ερχόμενες εκλογές, σύμφωνα με τον πρόεδρο του ΤΕΕ/ΤΑΚ, Γιάννη Χαρωνίτη: «Αυτό που επιθυμούμε διακαώς και πρέπει να είναι το πρώτο μέλημα της νέας κυβέρνησης - ανεξαρτήτως των κομμάτων που θα την απαρτίζουν - είναι να αποκτήσει επιτέλους η χώρα και κατ' επέκταση η Κρήτη την οικονομική σταθερότητα, η οποία τόσο πολύ λείπει τα τελευταία χρόνια. Ειδικότερα, ζητάμε να επανεκκινήσουν τα μεγάλα έργα που χρηματοδοτούνται από το ΕΣΠΑ κι έχουν "παγώσει". Αυτό είναι σημαντικό για να ξεκινήσουν έπειτα και τα επιχειρησιακά προγράμματα του ΣΕΣ (Συμφώνου Εταιρικής Σχέσης) για την περίοδο 2014-2020. Εκεί εστιάζεται για μας το βάρος, καθώς ο επαγγελματικός μας κλάδος έχει υποστεί μεγάλη πλήγμα από το "πάγωμα" των μεγάλων έργων στην Κρήτη.

Όσον αφορά στα κόμματα που θα βρίσκονται στην αντιπολίτευση - δεδομένου και του ρευστού πολιτικού σκηνικού που επικρατεί τα τελευταία χρόνια - οφείλουν να συνεργαστούν ουσιαστικά με τα κόμματα που θα πρωτεύσουν στις ερχόμενες εκλογές, ούτως ώστε να έχουμε μια πραγματική κυβέρνηση εθνικής ενότητας».

«Σχέδιο ανάπτυξης»

Το αίτημα του επιχειρηματικού κόσμου του Ηρακλείου να μπει και πάλι η χώρα σε σταθερή οικονομική και πολιτική τροχιά εξέφρασε, μιλώντας στη "Νέα Κρήτη" ο πρόεδρος του Επιμελητηρίου Ηρακλείου, Μανόλης Αλιφιεράκης. «Περιμένουμε από τη νέα κυβέρνηση - η οποία απ' ό,τι φαίνεται δε θα απαρτίζεται από ένα μόνο κόμμα - να βάλει ξανά τη χώρα σε μια σταθερή πολιτική και οικονομική πορεία. Ο κόσμος δεν μπορεί να περιμένει άλλο. Πρέπει επιτέλους οι κυβερνώντες να βρουν τη λύση, ούτως ώστε στα πλαίσια της νέας συμφωνίας με τους Ευρωπαίους εταίρους να εφαρμόσουν ένα αναπτυξιακό σχέδιο, διαφορετικό από αυτό που ακολούθησε η κυβέρνηση που σχηματίστηκε μετά τις εκλογές του περασμένου Ιανουαρίου. Ζητάμε δηλαδή την επίτευξη, την ουσιαστική τόνωση της οικονομίας της χώρας, μέσω της οποίας θα εκπληρωθούν και οι υποχρεώσεις της Ελλάδας.

Έτσι λοιπόν, όποια κι αν είναι η νέα κυβέρνηση μετά τις 20 Σεπτεμβρίου, οφείλει να δώσει βαθιά ανάσα στο αναπτυξιακό κομμάτι, να τονώσει την τοπική αγορά και να αντιμετωπίσει το τεράστιο πρόβλημα της ανεργίας. Σχετικά τώρα με τις προσδοκίες μας από τα κόμματα της αντιπολίτευσης, θεωρώ ότι θα πρέπει να θέσουν ουσιαστικές, εποικοδομητικές προτάσεις στην κυβέρνηση που θα σχηματιστεί. Να υπάρξει δηλαδή μια ουσιαστική συνεργασία από όλους, έτσι ώστε η χώρα να αντιμετωπίσει αποτελεσματικά τη δύσκολη περίοδο που έρχεται», μας λέει ο κ. Αλιφιεράκης.

«Μεταρρυθμίσεις και γρήγορα»

Την ανάγκη να προχωρήσει η νέα κυβέρνηση στις μεταρρυθμιστικές τομές, οι οποίες απαιτούνται για την επανεκκίνηση της εθνικής οικονομίας, τόνισε στη "Νέα Κρήτη" ο πρόεδρος του ΟΕΕ/ΤΑΚ, Σταύρος Καρτέρης. «Κατ' αρχάς, πρέπει να σταματήσουν απ' όλους τα ευχολόγια και να δούμε επιτέλους να εφαρμόζονται στην πράξη όλες αυτές οι μεταρρυθμίσεις που είναι αναγκαίο να γίνουν.

Οι αλλαγές αυτές πρέπει μάλιστα να προχωρήσουν όσο το δυνατόν πιο σύντομα, χωρίς περαιτέρω αναβολές», ανέφερε χαρακτηριστικά ο κ. Καρτέρης και πρόσθεσε: «Η νέα κυβέρνηση πρέπει οπωσδήποτε να τονώσει την επιχειρηματικότητα, ώστε να ανακάμψει η οικονομία και να δημιουργηθούν νέες θέσεις εργασίες, τις οποίες τόσο πολύ έχει ανάγκη και η Κρήτη και γενικότερα η χώρα μας. Από εκεί και πέρα, εξυπακούεται ότι πρέπει να γίνουν νέες επενδύσεις. Βεβαίως, η όποια κυβέρνηση προκύψει θα πρέπει να προχωρήσει σε επενδύσεις με κύριο γνώμονα το συμφέρον των πολιτών. Όλα τα παραπάνω αποτελούν για εμάς βασικές προτεραιότητες.

Τώρα, όσον αφορά στην αντιπολίτευση που θα σχηματιστεί, θα πρέπει να υπάρξει ευρύ πεδίο πολιτικής συναίνεσης και συνεργασίας. Πλέον, δεν υπάρχει άλλος χρόνος για χάσιμο και η χώρα πρέπει να προχωρήσει μπροστά. Οι πολιτικές δυνάμεις οφείλουν - στο σύνολό τους - να αφήσουν πίσω τα σενάρια καταστροφολογίας και τα μικροκομματικά συμφέροντα και να ωθήσουν τον τόπο μας προς την κατεύθυνση της προόδου και της ανάπτυξης».

«Περιμένουμε ξεκάθαρες απαντήσεις»

Στη "Νέα Κρήτη" μίλησε και ο πρόεδρος της Ομοσπονδίας των Αγροτικών Συλλόγων Νομού Ηρακλείου Γιώργος Τζωρτζάκης, ο οποίος επισήμανε την εξαθλίωση στην οποία έχει περιέλθει η αγροτιά, προειδοποιώντας ότι, εάν τα υφεσιακά μέτρα συνεχιστούν, ο χειμώνας θα περάσει με τους αγρότες στους δρόμους και όχι στα χωράφια τους... «Εμείς περιμένουμε ξεκάθαρες τοποθετήσεις από όλα τα κόμματα - και κυρίως από τα "μεγάλα" - σχετικά με τα μέτρα του τρίτου μνημονίου, τα οποία βάζουν ταφόπλακα στους αγρότες. Μιλάω για τη νέα δυσβάσταχτη φορολογία, το διπλασιασμό των ασφαλιστικών εισφορών, αλλά και την αύξηση του ΦΠΑ από το 13% στο 23%.

Οι αγρότες δεν μπορούν να παράξουν ποιοτικά και ποσοτικά προϊόντα, ενώ οι κτηνοτρόφοι δεν μπορούν να ταΐσουν τα ζώα τους. Σε όλα αυτά θέλουμε ξεκάθαρες απαντήσεις. Αλλιώς η νέα κυβέρνηση να είναι σίγουρη ότι, σε περίπτωση που εφαρμόσει τελικά όλα αυτά τα μέτρα, ο χειμώνας που έρχεται θα είναι πολύ θερμός: οι αγρότες δε θα βρίσκονται στα χωράφια τους, αλλά στους δρόμους...», προειδοποίησε ο κ. Τζωρτζάκης και συνέχισε λέγοντας: «Επειδή τα τελευταία χρόνια τα κόμματα εναλλάσσονται στην εξουσία, πρέπει όλοι τους να καθίσουν στο ίδιο τραπέζι και να χαράξουν μια αγροτική πολιτική που θα δώσει ανάσα στον πρωτογενή τομέα. Κάτι τέτοιο δεν έχει γίνει από καμία κυβέρνηση από τη μεταπολίτευση και μετά.

Πάντως, όποιος και να κυβερνήσει τη χώρα, οι αγρότες πρέπει να οργανωθούν και να συμμετάσχουν ενεργά στα συλλογικά σχήματα, είτε αυτά λέγονται ομάδες παραγωγών, είτε συνεταιριστικές οργανώσεις. Είναι κρίμα να χάνονται τόσα πολλά κονδύλια, μόνο και μόνο επειδή οι αγρότες δεν είναι οργανωμένοι. Πρέπει να υπογραμμίσουμε ότι και το ίδιο το κράτος βολεύεται από τη μη οργάνωση των αγροτών...

Κλείνοντας, εάν οι κυβερνώντες ονειρεύονται να μετατρέψουν τον πρωτογενή τομέα της χώρας σε μια εκβιομηχανισμένη γεωργία, εμείς θα σταθούμε απέναντί τους. Οι οικογενειακές αγροτικές επιχειρήσεις είναι το μόνο που μας έχει απομείνει και πρέπει να στηριχθούν όσο το δυνατόν περισσότερο».

«Προτεραιότητα στην καταπολέμηση της ανεργίας»

Στη "Νέα Κρήτη" μίλησε και ο πρόεδρος του Εργατικού Κέντρου Ηρακλείου Στέλιος Βοργιάς, ο οποίος υπογράμμισε ότι, παρά την επώδυνη για τους εργαζόμενους συμφωνία με τους εταίρους, η νέα κυβέρνηση μπορεί να δώσει ώθηση στην οικονομική ανάπτυξη, προχωρώντας και σε φιλολαϊκά μέτρα.

«Η κατάσταση που έχει διαμορφωθεί τα τελευταία χρόνια για τους εργαζομένους, τους μικρομεσαίους και τους συνταξιούχους είναι τραγική. Οι εργασιακές σχέσεις έχουν πληγεί σοβαρά, τα ποσοστά ανεργίας έχουν φτάσει στα ύψη, ενώ τα μνημόνια και η επιβολή των capital controls συνθέτουν ένα σκηνικό καταστροφής. Η νέα κυβέρνηση πρέπει οπωσδήποτε να εφαρμόσει αναπτυξιακά μέτρα, τα οποία δε θα θίγουν τα κοινωνικά στρώματα που έχουν σηκώσει το βάρος της κρίσης τόσα χρόνια. Πρέπει να χτυπηθεί η ανεργία. Δε γίνεται σε μια χώρα όπως η Ελλάδα να υπάρχουν πάνω από 1,5 εκατομμύριο άνεργοι.

Εάν η καταπολέμηση της ανεργίας δεν μπει ως πρώτη προτεραιότητα από την κυβέρνηση που θα προκύψει, δεν υπάρχει σωτηρία...», μας λέει ο κ. Βοργιάς και προσθέτει: «Υπάρχει μεγάλη απογοήτευση στον κόσμο της εργασίας από την κυβέρνηση που σχηματίστηκε μετά τις 25 Γενάρη. Παρά τα όσα είχαν προαναγγελθεί στο εργασιακό κομμάτι (κατώτατος μισθός, εργασιακές συμβάσεις, ανασφάλιστη εργασία κ.λπ.), η κυβέρνηση δεν έκανε τίποτα.

Πάντως, ως Εργατικό Κέντρο θεωρούμε ότι υπάρχει πάντα η δυνατότητα αλλαγής πλεύσης σε κάποια ζητήματα, έτσι ώστε να μεταβάλει την πολιτική της και η Ευρωπαϊκή Ένωση. Από την άλλη, οι εργαζόμενοι πρέπει να συνειδητοποιήσουν ότι είναι αναγκαίο να οργανωθούν στα σωματεία τους, να υπάρξει ένα ισχυρό συνδικαλιστικό κίνημα, ούτως ώστε να αλλάξουν οι ισορροπίες που αυτήν τη στιγμή είναι ενάντια στα συμφέροντά τους. Μόνο μέσα από τα μαζικά κινήματα, θα ηττηθούν οι υφεσιακές πολιτικές που εφαρμόζονται».

«Αναδιάρθρωση του Δημοσίου»

«Για πολλά χρόνια, η ελληνική κοινωνία ζούσε σε μια εικονική πραγματικότητα. Το πώς και το γιατί είναι άλλο θέμα... Πλέον, πρέπει να προσγειωθούμε στο σήμερα, το οποίο μας λέει ότι τίποτα δε γίνεται από το μηδέν και τίποτα δεν πρόκειται να μας χαριστεί από κανέναν, καθώς ζούμε σε έναν κόσμο τρομερά ανταγωνιστικό. Αυτό πρέπει να το καταλάβουμε όσο το δυνατόν συντομότερα», λέει μιλώντας στη "Νέα Κρήτη" ο πρόεδρος του Τμήματος Κρήτης του Γεωτεχνικού Επιμελητηρίου Ελλάδας, Αλέκος Στεφανάκης.

Απαντώντας στο ερώτημα τι πρέπει να κάνει η νέα κυβέρνηση, ο κ. Στεφανάκης αναφέρει: «Πρέπει επιτέλους να βάλουν σε λειτουργία τις μηχανές της οικονομίας. Το Δημόσιο να λειτουργεί υπέρ της οικονομίας της χώρας κι όχι κόντρα σ' αυτήν. Η νέα κυβέρνηση πρέπει να προωθήσει την ανάπτυξη. Να βασιστεί για παράδειγμα στον τουρισμό, που αποτελεί και τη "βαριά βιομηχανία" για την Ελλάδα. Το τουριστικό προϊόν πρέπει να διαφοροποιηθεί. Να μη βασιζόμαστε μόνο στον ήλιο και τη θάλασσα, αλλά να δώσουμε βάρος και στον πολιτισμό μας, τα ήθη και τα έθιμα του τόπου μας και φυσικά στα ποιοτικά αγροτικά μας προϊόντα. Ο δημόσιος τομέας πρέπει να αναδιαρθρωθεί δραματικά. Αλλιώς ποτέ δε θα αποκτήσουμε πραγματικά δημόσια υγεία και παιδεία».

Ο πρόεδρος του Τμήματος Κρήτης του Γεωτεχνικού Επιμελητηρίου Ελλάδας μίλησε και για το ρόλο που πρέπει να παίξει η αντιπολίτευση μετά τις 20 Σεπτεμβρίου. «Πρέπει τα κόμματα να ξεφύγουν πια από τις λαϊκίστικες νοοτροπίες. Η αντιπολίτευση να πιέζει την κυβέρνηση προς τη σωστή κατεύθυνση, προς όφελος της χώρας. Πιστεύω ότι μπορούμε να τα καταφέρουμε γιατί πλέον όλοι έχουμε μάθει από τα λάθη μας. Πρέπει να σταματήσουμε να ελπίζουμε στην οικονομική βοήθεια των άλλων: Όσο μας δίνουν χρήματα, τόσο θα μας ελέγχουν» είπε, κλείνοντας, ο κ. Στεφανάκης.

«Τέρμα στην αβεβαιότητα»

Στη "Νέα Κρήτη" μίλησε για τις προτεραιότητες που πρέπει να τεθούν από τη νέα κυβέρνηση και ο πρόεδρος του Εμπορικού Συλλόγου Ηρακλείου, Μανόλης Κουμαντάκης. Ο κ. Κουμαντάκης επισήμανε ότι πρέπει επιτέλους να σταματήσει η οικονομική και πολιτική αβεβαιότητα που επικρατεί τους τελευταίους μήνες, προσθέτοντας ότι όλα τα κόμματα που έχουν ευρωπαϊκό και φυσικά δημοκρατικό προσανατολισμό οφείλουν να συνεργαστούν και να απαλλαγούν από τις ιδεοληψίες του παρελθόντος.

«Τι περιμένουν οι έμποροι του Ηρακλείου από τη νέα κυβέρνηση; Κατ' αρχάς, περιμένουμε να μπει ένα τέλος στην αβεβαιότητα των τελευταίων μηνών. Να σταματήσουμε, για παράδειγμα, να αγωνιούμε για το τι νόμισμα θα χρησιμοποιούμε. Πώς θα γίνει αυτό; Για αρχή, τα πολιτικά κόμματα οφείλουν να βάλουν στην άκρη τα μικροκομματικά συμφέροντα. Όλοι όσοι είναι υπέρ της ευρωπαϊκής και φυσικά της δημοκρατικής προοπτικής της χώρας να συνεργαστούν με στόχο το τρίτο μνημόνιο να εφαρμοστεί με όσο το δυνατόν πιο ήπιο και ανώδυνο τρόπο για το λαό. Πρέπει όλοι μαζί να μπουν στη διαδικασία σταθεροποίησης της εθνικής οικονομίας. Να σταματήσουν οι απανωτές εκλογικές αναμετρήσεις.

Τα κόμματα να απαλλαγούν από ιδεοληψίες του παρελθόντος. Όπως έχει καταλάβει πλέον ο καθένας, τα capital controls έπληξαν τις μικρομεσαίες επιχειρήσεις και το λιανικό εμπόριο κι έφεραν σε οριακά επίπεδα την τοπική αγορά και την κοινωνία. Τα πράγματα είναι πια πολύ δύσκολα. Θεωρώ ότι για πολλές επιχειρήσεις η ζημιά που έγινε είναι πλέον μη αναστρέψιμη, κάτι που θα φανεί καθαρά μέσα στον Οκτώβριο», ανέφερε ο κ. Κουμαντάκης.

Κλείνοντας, ο πρόεδρος του Εμπορικού Συλλόγου Ηρακλείου, μιλώντας για τα κόμματα που θα βρίσκονται στην αντιπολίτευση μετά τις 20 Σεπτεμβρίου, είπε: «Όλο το πολιτικό φάσμα πρέπει να αφήσει πίσω το παρελθόν και να καταλάβουν όλα τα κόμματα ότι οφείλουν να συνεργαστούν, καθώς το πρόβλημα που αντιμετωπίζουμε είναι εθνικό».

Νικόλας Αγγελίνος

Σχόλια