Κρήτη

Κόλαφος για την αγορά του Ηρακλείου τα capital controls

Μια ιδιαίτερα ζοφερή εικόνα της αγοράς του Ηρακλείου, που δείχνει πόσο μεγάλη ήταν η ζημιά που προκάλεσαν τα capital controls, "ζωγραφίζει" η σχετική έρευνα που διεξήγαγε το Επιμελητήριο Ηρακλείου.

Αντικείμενο της έρευνας ήταν ακριβώς η οικονομική συγκυρία και οι επιπτώσεις των capital controls στις μικρομεσαίες επιχειρήσεις του νομού Ηρακλείου.

Το κυρίαρχο συμπέρασμα που προκύπτει από την ανάλυση των απαντήσεων των εκπροσώπων των επιχειρήσεων είναι ότι η οικονομική κρίση επιδρά αρνητικά στα θεμελιώδη μεγέθη τους.

Στη βασική ερώτηση «Πόσο επηρεάστηκε ο τζίρος της επιχείρησης από το κλείσιμο των τραπεζών και τα capital controls», το 77,06% του δείγματος απάντησε ότι είχε μείωση στον τζίρο του, ενώ πάνω από τις μισές (51,18%) έχουν μείωση πάνω από 25% μόλις σε ένα μήνα.

1) Πόσο επηρεάστηκε ο τζίρος της επιχείρησης από το κλείσιμο των τραπεζών και τα capital controls;

1

ΑΥΞΗΣΗ

1%

2

ΔΕΝ ΕΠΗΡΕΑΣΤΗΚΕ (ΟΥΤΕ ΑΥΞΗΣΗ ΟΥΤΕ ΜΕΙΩΣΗ)

22%

3

ΜΕΙΩΣΗ ΕΩΣ 25%

26%

4

ΜΕΙΩΣΗ ΑΠΟ 25% ΕΩΣ 50%

24%

5

ΜΕΙΩΣΗ ΑΠΟ 50% ΕΩΣ 75%

15%

6

ΜΕΙΩΣΗ ΠΑΝΩ 75%

12%

«Είναι σημαντικό να γνωρίζουμε σε ποια κατάσταση βρίσκεται η τοπική αγορά για να μπορεί κάθε επιχειρηματίας να σχεδιάζει τις επόμενες κινήσεις του. Το Επιμελητήριο Ηρακλείου παρακολουθεί τις αλλαγές που συντελούνται και μέσα από τα στοιχεία που συλλέγει προσπαθεί να βοηθήσει τα μέλη ώστε να ανταποκριθούν στις εξελίξεις που διαμορφώνονται κάθε φορά», τόνισε ο πρόεδρος του Επιμελητηρίου Ηρακλείου κ. Μανώλης Αλιφιεράκης παρουσιάζοντας την έρευνα.

Ένα ποσοστό της τάξεως του 62,4 % των ΜμΕ του νομού Ηρακλείου αναγκάζεται από τις συνθήκες να καθυστερήσει την καταβολή οφειλών και υποχρεώσεων (π.χ. ΙΚΑ, ΔΕΚΟ, προμηθευτές), ενώ το 58,8% πιστεύει ότι η κατάσταση δεν έχει βελτιωθεί μετά την (όποια) άρση των περιορισμών.

Εντυπωσιακό είναι ότι, αν και τα προβλήματα που αντιμετωπίζουν οι επιχειρήσεις είναι τεράστια, μόνο το 26,5% σκέφτεται να προχωρήσει σε απολύσεις προσωπικού.

Σε σχέση με την ετοιμότητα που είχαν οι επιχειρήσεις για να αντιμετωπίσουν την κρίση μόνο το 44,1% ανέφερε ότι διαθέτει συσκευές EFT/POS προκειμένου να πραγματοποιεί συναλλαγές με πιστωτικές, χρεωστικές και προπληρωμένες κάρτες, αν και το 77,1% χρησιμοποιεί e-banking για τις συναλλαγές του με πελάτες και προμηθευτές.

Σε σχέση με την ψυχολογία που επικρατεί στην αγορά, το συντριπτικά μεγαλύτερο ποσοστό των ερωτηθέντων επιχειρηματιών (97,1%) εκφράζει απαισιοδοξία και πιστεύει ότι η κρίση θα έχει μεσοπρόθεσμη ή μακροπρόθεσμη διάρκεια (πάνω από 1 χρόνο, ενώ το 73,5% πιστεύει ό,τι θα κρατήσει πάνω από 5 χρόνια), ενώ σε σχέση με την αισιοδοξία για τις επιχειρήσεις το 37,6% όσων συμμετείχαν στην έρευνα εμφανίζεται απαισιόδοξο ως προς το μέλλον της επιχείρησής τους.

Ένα ποσοστό της τάξης του 76,2% απάντησε ότι δεν είναι κατάλληλος χρόνος για τη διενέργεια εκλογών, ενώ το 81,7% των επιχειρηματιών του νομού Ηρακλείου θεωρούν προτιμότερη την παραμονή στο ευρώ από την επιστροφή στη δραχμή.

Η ταυτότητα της έρευνας

? Δειγματοληπτική έρευνα με χρήση δομημένων ερωτηματολογίων κλειστού τύπου και τηλεφωνικές συνεντεύξεις, με αντικατάσταση.

? Η έρευνα διεξήχθη από 10 μέχρι 25 Αυγούστου, αποκλειστικά από στελέχη του Επιμελητηρίου Ηρακλείου.

? Σύνολο συμπληρωθέντων ερωτηματολογίων 158, από επιχειρηματίες του νομού Ηρακλείου.

? Η επιλογή του δείγματος έγινε με τη μέθοδο της τυχαίας δειγματοληψίας, αφού έγινε στρωματοποίηση του δείγματος για βελτίωση των αποτελεσμάτων (στρωματοποιημένη τυχαία δειγματοληψία από το Μητρώο του Επιμελητηρίου Ηρακλείου).

? Κριτήριο στρωματοποίησης αποτέλεσε το τμήμα στο οποίο ανήκει η επιχείρηση (ήτοι Εμπορικό, Τουριστικό, Μεταποίησης, Εξαγωγικό και Υπηρεσιών).

? Το σύνολο απαντημένων ερωτηματολογίων ήταν 172 με μέσο ποσοστό σφάλματος 7,47%, διάστημα εμπιστοσύνης 95% (πληθυσμός 21.000 επιχειρήσεις). Αυτό σημαίνει ότι το περιθώριο λάθους είναι 7,47. Τα στοιχεία έτυχαν ανάλογης στατιστικής επεξεργασίας μέσω του προγράμματος Windows excel.

Σχόλια